Resor
comments 10

Mina resor genom Norden 2017

”Med fanan högt går hon i många fall mot strömmen. Med stort självförtroende i val av destination och ett färgstarkt, unikt och personligt bildspråk visar hon upp de vackraste vinklarna av norra Europa. Hon har även frikostigt delat med sig av sina fotokunskaper genom ett gäng inlägg med fototips och skiver befriande om livsfrågor och relationsfunderingar.”

Vad är väl jag att argumentera mot det?

Satte nästan kaffet i halsen när jag såg motiveringen Linda med bloggen Resamedvetet skrivit om mig. Alltså ovanstående motivering. Lilla mig (!), som uppenbarligen har gjort ett stort intryck med mina livsfunderingar. Och finare motiveringar än hos Resa medvetet utser Årets resebloggar 2017 får man nog leta efter.

För en bloggare kommer december med storm, det vankas jul på bloggen med rader av vackra bilder, det ena mer avancerade julpysslet än det andra, adventskalendrar och julsammanfattningar. Mot slutet av månaden ser en över sin verksamhet (för en blogg är ju ett ganska så stort företag), kollar vad som har funkat, vad en ska göra mer av och skriver de där fantastiska årssammanfattningarna. Mina heter nyårskarameller och åtminstone en kommer att komma i år igen.

När Linda släppte sina motivering fick jag idén att göra en tjuvkik på vad som komma skall. För precis som Linda säger, så reser jag ju faktiskt ganska mycket i Norra Europa, framför allt Norden. Så pass mycket att jag tycker att det förtjänar ett eget inlägg. Under året har det blivit mycket Sverige, men även Lettland och Tyskland här i Norra Europa. Just Lettland ligger mig extra varmt om hjärtat i år varför det får vara med på ett Norden-hörn.

Här är årets Norden-resor i ett svep.

Workation i Åre, januari 2017. Där vädret vad sådär krispigt kallt att det förvandlar allt till en tavla.

#NordicRoadtrip gör en get together efter Grönland – Island – Färöarna. Här i ett februarikallt Abisko. Folk, anledningen till varför en inte kan ha glasögon i -10 syns tydligt här. You don´t see a thing för glasögonen både dimmar och nästan isar igen.

Foto: En engelsk turist.

April kom att handla bara om Stockholm. Om ett Stockholmsdåd, som lämnat ärr för resten av livet. Här i en tur till Nacka naturreservat, bara 10 minuter bort från där jag bor.

I maj känns alltid livet enklare. Framför allt på fotokollo i Vejby Strand, Skåne.

Foto: Annelie Johnson.

I samma veva, möte med Kvinnliga äventyrare och naturen på Ängsö naturreservat, Västerås.

En av årets stora resor genom Norden/Baltikum är min roadtrip i Lettland i maj som slutade med en film. Lettland har gett mig så mycket visdom om en från Sverige annorlunda kultur, så nära.

Jeanette bjuder in till grillning i solnedgång över Lidingö

och jag besöker Store Mosse Nationalpark. Om du undrar hur det går i mitt ”besöka alla nationalparker i Sverige projekt” kan jag tala om att jag besökt Abisko, Store Mosse, Padjelanta, Fulufjället, Tyresta och Björnlandet i år.

I juli far jag till Åland med Jeanette och Sofia. Vi bor i vår egna stuga på Lökskär.

Foto: Jeanette Seflin

Jag packar bilen och ger mig ut på roadtrip. Särna och Fulufjällets nationalpark blir mitt första fotostopp efter häng med min vän och en avslappnad stund på Dansbandsveckan i Malung.

Foto: Katta, Bucketlife.

Bilen rullar vidare till Forsaleden, Östersund och Dryden samt Maria. I Österund blir jag hämtad av Helena och vi beger oss ut på lappländska äventyr.

Foto: Dryden

Första stopp är Padjelantaleden, sprakande ökensol och isande glaciärforsbad.

Andra stopp är ett rungande somrigt Mertajärvi och Karesuando som innehåller sandigt bad och en finsk vodka-parad.

slåttdalsskrevan höga kusten

Tredje stoppet blir Höga kusten med Skuluskogens nationalpark och ett Linda H i sitt esse.

Efter en lång roadtrip runt Norra Sverige åker jag i augusti på OpenArt Örebro. Blir faktiskt ganska nykär i staden som jag nästan bott i.

Är snart tillbaka på jobbet och mitt Sthlm och går på Enskede gårds koloniträdgårdar med mina arbetskamrater.

Med september kommer regn och Tyresta nationalpark med min vän Caroline med familj.

Jag åker till min kompis i Umeå. Vandrar genom Haga, lyssnar på granarnas berättelser och besöker Sveriges största museum.

Linda och jag beger oss till Björnlandets nationalpark och går och går och går i björnars fotspår.

September blir oktober och jag träffar den första snön och lavskrikan på Fulufjället

och får besök av Dryden och Maria. Vi gör Södermalm i oktober.

Mina äventyr runt Norden avslutas med en kort resa till Småland, för att lämna hem bilen för hösten. Jag passar på att ta en promenad, runt Kvarndammen. Det är ju min egna lilla sjö hemmavid och ett perfekt avslut på Norden-året.

Katarina

Foto omslag: Jenny Drakenlind

10 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.