Resor
comments 9

Som en bergsget över Fulufjällets nationalpark

Tystnaden. Den där absoluta tystnaden en inte finner på många platser. Jag ser så mycket fram emot att möta den igen. Det var många år sedan jag var i de här trakterna, senast när jag säsongande som 19 åring i Grövelsjön, som ligger ganska nära, beroende på vem man frågar och låt oss säga att fjällen då, trots vitpudertäcke etsat sig fast i hjärtat och skapat storslagna drömmar.

Alla foton på migi inlägget är fotograferade av Katta med bloggen Bucketlife.

Eller så mycket tystnad behöver jag kanske inte, då skulle jag väl ha åkt själv, hinner jag tänka när bilen rullar ner för backen mot Fulufjällets nationalpark, allt medan Katta pladdrar på. För precis som jag, så prata kan hon, den där Katta.

Fulufjällets nationalpark

Orörd platt fjällnatur med tjocka lavamattor, limegröna och fläckiga stenar ligger Fulufjället hissnade vackert beläget i Sveriges södra fjällkedja. Parken invigdes så sent som 2002 och består till största delen av kalfjäll, fjällhed och fjällkärlek.

Katta är en sann bergsget och jag får hålla tempo för att hinna med. Jag kommer hem med intorkad svett och vaknar med oanad träningsvärk som lämnar minnen av sten och branta sluttningar.

Hitta hit

Vackra Fulufjället är en nationalpark i nordvästra Dalarna, alldeles intill det lilla samhället Särna. Katta, med bloggen Bucketlife bor här delvis numera och jag passar på att hälsa på henne när jag har vägarna förbi under min roadtrip norröver under sommaren.

Vi parkerar bilen vid Naturum och går därifrån.

När ska du besöka Fulufjället

Nationalparken går att besöka året runt, på sommaren kan det vara varmt nog för ett bad och på vintern kan en åka skoter på en markerad led och isklättra i det hissnande Njupeskär.

Katta har bakat och bjuder till en sjungande utsikt, jag blir alldeles till mig när jag får nybakt bröd, jordgubbar och hett kaffe med nedanstående utsikt. Vad kan en mer önska sig?

Förberedelse, kläder och utrustning

Jag älskar att besöka nationalparker och tycker att det görs bäst förberedd. Det betyder dock inte att du behöver någon dyrare utrustning utan en vanlig ryggsäck, en flaska vatten (som går att fylla på i rinnande vatten på fjället), en skön tröja och bekväma skor räcker långt.

Kläder efter väder helt enkelt och om du tillskillnad från jag, litar på väderleksrapporten går det ju bra att kolla vad för väder som planeras. Om det börjar regna finns det inte särskilt mycket skydd uppe på fjället men om du bara går de kortare lederna runt Njupeskär så finns rastplatser här och var där du kan söka skydd, eller helt enkelt får bli blöt. Jag inbillar mig dock att det inte regnar särskilt ofta på fjället ändå. Snarare känns det, för mig som är varmblodig, ofta som en öken. Varmt så in i nordens i solen och svalare och desto myggigare i skuggläge. Till detta använder jag ull, ull och mer ull. Ullskjorta och ullsockar är alltid nedpackat.

Vid mitt besök i Fulufjället under sommaren har jag stabila vandringskängor och även om delar av leden är tillgänglighetsanpassad och fungerar i lätta promenadskor skulle jag ändå välja ett par rejäla skor då parken har mycket kraftiga stigningar (jag och Katta, promenerar stora delar av dagen på stenar, hoppandes mellan dem som bergsgetter, upp och ner).

Old Tjikko

Old Tjikko, den lilla ensamma granen, räknas som världens äldsta rotsystem och du hittar enkelt hit genom att ta av höger och följa stigen vid toppen av den första brant som leder upp på Fulufjället när du kommer från Naturum. Fråga gärna guiderna i nationalparken om du inte hittar. Jag och Katta försökte googla oss till det, men hittade i slutändan när vi träffade en man med en karta. Man möter mycket fler människor på fjället en vad en kan ana, ta en paus och passa på att prata med dem. Man vet aldrig vem man träffar.

Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig av ett fjäll i sommarskrud, har ju aldrig besökt ett innan, men hade nog inte riktigt förväntat mig all denna sten.

Njupeskär vattenfall

Majestätisk och hissnade vacker, ligger  Njupeskär, utmejslad i en stor klyfta. Med sina 93 meter är det det högsta vattenfallet i Sverige. Så nu har jag besökt både det största och det högsta!

Promenaden till fallet är kort och lätt och är skyltad från Naturum. Vill man se vattenfallet från ovan blir det snart något tuffare.

Fallet från ovan

Här stannar vi en stund, fikar, dricker vatten och Katta utmanar ödet och klättrar längs branterna för att fotografera fallet från ovan, något man gör på egen risk. Jag stannade i säkert förvar, agerar modell och funderar på om jag ska få svindel åt henne, eller inte.

Vid Njupeskärs topp hittar du färskt rinnande vatten och kan fylla på din vattenflaska.

Fallet nerifrån

Hit, till Njupeskärs botten når du enkelt från Naturum och kan vandra i lättare skor.

Snabba tips

# Bege dig både till botten och toppen av Njupeskär, det är värt det.

# För att ha bra fäste när du vandrar, ta gärna vandringskängor eller stabila skor.

# Ta med en vattenflaska, den går att fylla på på fjället, men det finns inte så många ställen att fylla på på, beroende på var du går, så gör det när du får chansen, t ex vid toppen av Njupeskär.

# Tänk på att det är både varmt och kallt på ett fjäll och kan vara ganska myggigt.

# Var försiktig vid kanter och gå inte för nära.

# Njut av naturen, den är underbar och tillgänglig för oss alla. Helt otroligt, när man tänker på det egentligen.

Läs om andra nationalparker jag besökt.

Katarina

 

9 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.