Resor
comments 3

Umeå – solo på en dag

En sval fuktig morgon möter mig när flygplatsdörrarna slås upp. Jag blickar ut över parkeringen och ser snart busshållsplatsen, ynka simbassängsavståndet från entrén. Jag köper en biljett, kliver på bussen, för att inse att det var billigare att köpa biljetten på bussen, slår mig ner, andas ut och låter mig vila en stund. Inflygningen för en litet flygrädd, som jag, var inte den bästa, där landningen avbröts. Jag tänker i mitt stilla sinne att avbrutna landningar, kan vara det värsta en kan utsättas för som flygrätt. Bussen tuffar på in mot staden och sakta men säkert börjar kroppen slappna av och nyfikenheten ta över. Det är tur det, att nyfikenheten är ett starkt botemedel mot flygrädsla annars hade jag nog avbokat hembiljetten, tagit tåget och aldrig flugit igen.

För några veckor sedan besökte jag min vän Linda i Umeå från en fredag till en måndag. Jag sökte länge på tågbiljetter för att hitta ett billigt alternativt, men efter att inte ha hittat några under 1500 kr föll lotten på flyg med Norwegian för 780 svenska pengar. Tycker det är himla tråkigt att tåg är så himla dyrt och dessutom opålitligt jämför med flyg. I vilket fall som helst landade mitt flyg tidigt fredag morgon i Umeå och jag hade några timmar innan min vän Linda, som är lärare, slutade för dagen. Så jag passade på att promenara Umeå runt. Häng med vetja!

Kanske det första som slår en när en går längs Umeås gator är ”hur ungt och hipt” allt är. Mycket yngre och fräschare än Stockholm, som en lugn norrländskt Linköpingskusin.

En liten bit höst är kvar när jag anländer.

Umeå

När jag blickar ut genom flygplansfönstret när vi går in för landning slår det mig hur lite jag vet om staden. Jag vet att jag är någonstans i Norrland och längs kusten, jag vet att jag kan förvänta mig stabil syd-norrländska och björkar, men det är ungefär också det. Föga anar jag att jag kommer möta en vacker och ung stad, likt ett norrländskt Linköping som har allt och lite till en kan behöva. En sådan där stad en skulle kunna bo i, om en bara hade en anledning.

Umeå, som kallas björkarnas stad är Sveriges 13e största stad.Genom staden rinner Umeälven och strax intill finns Bottniska viken. Här huserar Björklöven, där min kompis Lindas pojkvän spelar vilket också är skälet till att hon nu bor i Umeå.

Vackra promenadstråk längs med Umeälven i Umeå.

Centrala staden

Jag landar med flygbussen i centrala staden, Vasaplan för att vara exakt och promenerar där ifrån  längs med vattnet. Längs med vattnet hittar du delar av centrum med Stadsbibliotek, Stadshus och  vackra promenadstråk. Jag passar Stadsbiblioteket och tar en lunch på Kulturbageriet där de serverar vegansk sopplunch för 95 pix (all you can eat). Precis utanför Stadsbiblioteket  hittar du den vackra Rådhusparken som är nyrenoverad för 2017.

I centrala staden hittar du utöver ovan nämnda såklart shopping, mat och drinkställen där jag testar både maten på Umeås foodcourt och drinkar på Juliette i Rådhuset.

Rådhusparken

Höstigt gult Stadshus.

Rådhusparken

Kulturbageriet i Stadsbiblioteket med vegansk sopplunch för 95pix.

Förbi tågstationen norrut hittar du området Haga.

Hagaparken och Stadsliden

På promenadavstånd från centrum, förbi tågstationen hittar du Hagaparken och Umeås stora stadsskog – Stadsliden. Att en så pass liten stad har en så stor skog nästan mitt i staden är en glad överraskning och något jag prioriterar att besöka av ren nyfikenhet.

Både parken och skogen visar sig från sin bästa höstskrud och ger en stunds andpaus från resten av vardagen.

Hagaparken

Stadsliden

Strax intill Stadsliden hittar du Sveriges största museum – Västerbottens museum.

Västerbottens Museum: Sveriges största museum

Inte förens jag kliver in i museet förstår jag att det är Sveriges största, till ytan. Har aldrig kunnat ana att en skulle finna Sveriges största museum just här. Museet består av en större byggnad och flera mindre små utspridda över ett stort område. Jag besöker den stora byggnaden som också har gratis inträde.

Just vis besöket visar Västerbottens museum den stora utställningen ”We have a dream”, något som berör ända in i själen med historier om människor som sticker ut, som är betydande i sin genre, eller för sitt folk. Sápmi Rock Arts visas också, något jag förväntar mig vara en musik-utställning, som visar sig vara hällristningar. Utöver dessa två har museet även en utställning om romer, om människorna bakom myten, ofta helt till synes ordinära människor som lever ordinära liv.

Besöket på Västerbottens museum avslutar mitt ”Umeå på en dag äventyr” då Linda möter upp och vi tar en fika på museets kafé som är rekommenderat i White guide. Jag äter paj och dricker te och njuter av stunden i en ny stad, med nya intryck, på nordligare breddgrader.

Katarina

Västerbottens museum.

We have a dream.

Sápmi Rock art

Människor bakom myten – Romer

Västerbottens museums kafé, rekommenderat i White guide.

 

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.