Resor
comments 15

Att hyra en egen ö – Lökskär på Åland

Att hyra en egen ö, är det ändå inte drömmen? När Sofia ställde frågan om vi ändå inte skulle åka till Åland, då hon visste att man kunde hyra sin egen ö, fick hon ett rungande ja. Så några månader och en till bloggare senare så hoppade vi på färjan vid Stadsgårdskajen, med solglasögonen i högsta hugg och ett tjockt lager solskydd, redo för två dagar på en alldeles egen ö.

Hyra en egen ö

Att hyra en egen ö

Det är inte många som hört talas om möjligheten att hyra en egen ö. Så heller ej jag. Men självklart är det inte så krångligt som det låter, åtminstone inte på Åland. På Åland äger ålänningarna själva öarna och det finns gott om dem. Enligt Tom vår värd för tre dagar på vår egen ö Lökskär, säkert minst 6000 st av dem.

Tom berättar om Åland, ålänningar och hur det går till att äga en egen ö. Man måste vara född på Åland, eller vara medborgare för att få köpa en, lär vi oss. Förr var det storbönder som var mycket rika och ägde massa öar, en del säkert 200 tror Tom. En ö kostar inte så mycket att köpa, kanske 100000 euro, men de säljs inte så ofta då ålänningarna gärna inte säljer sin ö.

Såhär hyr du

På Visit Ålands hemsida kan du söka fram din egen ö att hyra genom att använda bocken ”egen ö”. Jag får upp 8 alternativ när jag testar men det finns såklart många fler.

Vi lånar Lökskär i samarbete med Visit Åland och Lökskär går att finna att boka både på Booking och Eckerö linjen.

Hyra en egen ö Hyra en egen öHyra en egen öHyra en egen ö Hyra en egen ö Hyra en egen öHyra en egen ö

Att resa till Åland och Lökskär

Kl 07.45 svensk tid lördag lämnar Viking lines färja Slussen och tar sig genom Stockholms skärgård ut på öppet vatten. Tunnelbanan och sedan buss mot Orminge tar mig till Londonviadukten och färjan. Efter fem och en halv timma, lite frukost och hyttmys anländer färjan 14.15 finsk tid till Mariehamn.

Vi tar en taxi för 100 kr från färjan till centrum och handlar mat för två dagar och tre personer (ca 700 kr). Vi handlar åländska tomater, gurka och sallad och upptäcker att på Åland behöver en väga sina grönsaker själv.

Kl 16.05 lämnar bussen Mariehamn mot Hummelvik/ Vårdö från busstationen vid Polishuset. Vid stationen ligger ett paket lämnat till bussen och ger en känsla av lantlig nostalgi.

Tips! Bussen från Mariehamn till Hummelvik/ Vårdö tar ca 1h och du hittar tabellen på Ålandstrafiken. Kolla noga, bussen går vid olika tider, olika dagar och bussen tar endast kontanter där en enkel biljett kostar 4,50 euro. Man kan gå in till centrum från färjeläget, men om du ska handla är det smart att ta en taxi så du har gott om tid.

Hyra en egen ö Hyra en egen öHyra en egen ö

Lökskär på Vårdö

Vid Hummelvik hämtar Tom oss i sin båt. Resan till Lökskär tar 7 minuter och vid 17.30 är vi vid Lökskär och kan njuta av eftermiddagssolen.

Stugan

Stugan på Lökskär är lagom stor. Här finns rum för 5-6 personer med två våningssängar och en större säng. Stugan är tillbygd med åren och passar utmärkt för fiskare såsom tre allena bloggare. På ön finns allt nödvändigt en kan behöva som gasspis med ugn, vedeldad bastu, gasgrillar, dass och även enkla mobilladdare på 12 volt (sån man har i bilen) till både Android och iPhone. Tom är ordningssam och städar mycket noggrant och sängarna är bäddade när vi kommer, vilket ingår när en bor på Lökskär. På baksidan av huset finns det tunnor med regnvatten som man kan använda att diska med och dricksvatten finns i en 20 liter dunk på altanen.

På öar så blåser det ganska mycket och håret blir alldeles underbart trassligt men uppe vid stugan är det lä då då det finns skog på sidan av stugan. Här spenderar vi dagarna solbadandes och kvällarna bastubadandes med dopp i Östersjön.

Vill du se mer från Lökskär? Kolla på min lilla film här.

Kostnad

Stugan kostar 9000 kr per vecka/ ca 1700 per natt.

Säsong

Det finns gått om fågel ute på öarna och på våren och i maj är de mest aktiva. Det är möjligt att man kan se säl, kanske inte just på ön men lite runt om i skärgården. På hösten simmar älgarna ut till öarna så då finns det risk att du får sällskap.

Hoppas du gillade min guide till att hyra en egen ö på Åland. Lämna gärna en kommentar nedan om du har några frågor eller något att lägga till. Längre ner i inlägget finns menyn till maten vi åt de dagar vi var vid Lökskär.

Katarina

Hyra en egen öHyra en egen ö

 

Mat för två dagar

 

Dag 1

Kvällsmat

Pasta med pesto, tomat, åländsk sallad, mozzarella och parmesan.

Dag 2

Frukost

Äggröra och sallad.

Lunch

Tortilla- pizza med pesto, mozzarella, åländsk tomat oliver och parmesan

Middag

Grillad majs, halloumi, aubergine, paprika, vårlök och tzatziki.

Dag 3

Frukost

Frukost, kokta ägg och rysk yoghurt med banan.

 

Hyra en egen ö Hyra en egen ö Hyra en egen ö

Boendet var sponsrat av Visit Åland. Bild, text och åsikt är som vanligt mina egna.

15 Comments

  1. Pingback: Vero, snökaos, schysta hotellinitativ och en ö för kvinnor - RESFREDAG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.