Nationalparker, Resor
comments 5

Låt själen läka i Store Mosse nationalpark

Naturen, det som ger ro och låter själen läka när själen gör ont. Jag har alldeles för lite tid att besöka dig, kära natur men när jag får tid, är du det det bästa för mig.

För mig finns inget bättre än en lång stund ute i naturen. En promenad längs en enslig stig, knakande grenar och krasande grus. Ljuden, så full av känslor och minnen. Att komma ut i naturen är frihet.


Sveriges vackraste natur finns på sätt och vis i nationalparkerna, några jag gillar att besöka när jag får tid. Förhoppningsvis har jag möjlighet att besöka fler under min semester i sommar.

Förra året hade jag tid att besöka hela sex nationalparker i Sverige, stora som små och i år har jag ännu bara hunnit med en (eller två om en räknar besöket i Abisko) och andra sidan ny för mig, Store Mosse Nationalpark i Småland. Jag besökte Store Mosse på väg mot fotokollo i Vejbystrand tillsammans med tre andra fotografer, Ellen, Malin och Jenny. Vi passade på att stanna några timmar, vandra längs stigar och träbroar och lyssna på naturen en stund.

Vill du läsa vilka fler nationalparker jag besökt, klicka här.

Store Mosse Nationalpark

Store Mosse är för mig vid en första anblick inte särskilt vacker. Lite knastrande torr och enslig är Store Mosse sydsveriges största myrområde. På bild på Sveriges nationalparkers hemsida ganska beige och tråkig.

Store Mosse nationalpark

Det vackraste tjärnet i skogen
låg ensamt och tyst och klart
och växlade blickar med solen
och drömde så underbart.

Ur dikten ”I skogen”

Store Mosse nationalpark

Men Store Mosse är så mycket mer än vad Sveriges nationalparks hemsida ger sken av.

Ganska nära huvudparkeringen finns Store Mosse Naturum att besöka med information om parken och leder. Store Mosse har många leder där flera är tillgänglighetsanpassade, tack vare Föreningen Store Mosse nationalpark som hjälper till, där de som är intresserade av natur och vandring kan engagera sig.

Genom Store Mosse vandrar vi över spångar och längs leder, njuter av lugnet och den sommartidiga solen och fotograferar växter, varandra och strålarna. Vi har bara tid att stanna ett par timmar innan vi far vidare, men nästa gång Store Mosse, vill jag övernatta en natt och vakna med soluppgången smygandes utanför tältduken. Då får du lova mig vackert väder.

Kartor över Store Mosse.

Store Mosse är för alla, under alla årstider. Besök nationalparken under våren och njut av fågellivet, under sommaren och gå på en guidad tur, under hösten och upplev tystnaden till ljudet av svampplockning eller till vintern och åk skidor under fullmånen på Store Mosses gungfly.

Jag besökte Store Mosse Nationalpark i maj, 2017.

Har du varit i Store Mosse nationalpark? Vad tyckte du?

Katarina

Store Mosse nationalpark Store Mosse nationalpark

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.