Resor
comments 4

Yosemite Village

Yosemite Village är hjärtat av hjärtat i Yosemite, Yosemite Valley, och här finns allt en äkta resenär behöver, ljudet av andra resande, souvenirer med sprakande Yosemite-tryck och Ansel Adams Gallery. I Yosemite Village spenderar vi våra dagar på Degnans, den lokala pizzeria och ”vi har lite av allt – stället”, med ung personal och personal från Yosemites tidiga dagar.

Vår första dag i Yosemite kör vi runt i dalen och dra fötterna bakom oss i byn. För att låta resan sjunka in, få fäste och låta planerna måla sig själva. Jag hade nog inte förväntat mig att Yosemite Village, har lite av allt. Så här kommer mina tips, till lite av just det.

 

Yosemite Village

Visitors centre, Wilderness centre & Village Store

De tre V:na har allt du behöver, trevlig personal, information, ekollon-örhängen och mat. I Vistors centre hittar du info om vilka vägar som är öppna och om någon är vinteravstängd, vägbeskrivningar och kartor och annat du tänkas vilja fråga finns också här. Mellan november och april kan du också hämta dina Wilderness Permits om du ska övernatta i naturen och göra särskilda hiker här. Under högsäsong, maj till oktober, så är också alla Wilderness centre (det finns flera utanför Villagen) öppna för information och upphämtning av Wilderness Permits. I Village Store hittar du mat, godis och souvenirer. Matbutiken är ganska stor så du behöver inte handla någon annanstans.

Visitors centre, Wilderness centre och & Village Store ligger alla i anslutning till varandra, några hundra meter mellan med kort promenad från parkering.

degnans yosemiteyosemite village

Post office

Inklämt mellan Ansel Adams Gallery och Degnans hittar du det gulligaste av små postkontor. En riktig väl bevarad gammal klassiker, känns det som när dörren går upp och jag går in. Jag möter en kvinna som hämtar posten, använder sin nyckel för att öppna sitt lilla postfack, så litet att jag funderar på om posten kan gå in utan att knölas samman. Jag får plötslig lust att skicka ett vykort och säger som min 2 åriga guddotter när hon öppnar sina presenter och får upp ett ugglegosedjur. ”Jag ääääääälskar den.”. För jag fullkomligt älskar gamla byggnader, där en kan känna generationer av lokalbors andar i väggarna.

post office yosemite    post office yosemite     ansel adams gallery yosemite

Ansel Adams Gallery

Ansel Adams Gallery är egentligen det jag mest väntat på på sätt och vis. I vilket fall som helst, Ansels inspirerande persona och svartvita landskapsfoton. Ansel var verkligen en otroligt duktig naturfotograf, inspirerande som ingen annan. Född och uppvuxen längs Goldens Gates stränder, ensambarn från en rik familj, kämpade Ansel med att passa in. Ansel hade svårt att klara skolan och blev hemundervisad. Det var inte förens han hittade naturen och fotografin han hittade rätt.

I hope that my work will encourage self expression in others and stimulate the search for beauty and creative excitement in the great world around us.

—Ansel Adams

Fotografi på tidigt 1900-tal var något helt annat. När du kikar på en bild av Ansel kan du se hur lång tid den tagit att färdigställa. Från planering, till fotografering med tung utrustning, till mörkrum och framkallning. Kvalitén i bilden berättar en egen historia som en bild tagen idag, med ett klick och förhandsvisning på skärmen, inte gör. Fotografins process är i mångt och mycket inspirerande.

Ansels negativ finns kvar och på Ansels galleri, både online och i butik, kan du köpa printar, tryckta från hans egna negativ. Galleriet och personalen erbjuder också fotoworkshops, likt fotografiska, med både privata guidningar och fotopromenader.

ansel adams gallery katarina wohlfart rania rönntoft yosemite yosemite visitor center

Chapel

Yosemite har ett litet kapell i ena utkanten av byn. Ett kapell som marknadsför sig som ”ett historiskt kapell i natursköna omgivningar”. Och det är väl inte mycket en kan säga för att argumentera emot. Kanske den mest spartanska hemsida jag sett på ett tag men ändå naggande god. Jag, Helena och Rania strosar runt kapellet en stund, går in och kikar, tar in atmosfären för att snart åka vidare.

yosemite chapel helena gunnare yosemite helena gunnare yosemite helena gunnare yosemite village store the majestic yosemite

The Majestic

The Majestic, Yosemite Grand hotel är som inget annat, vackert beläget i Majestätiska omgivningar i Curry Village. Rania och jag kliver in i lobbyn på väg till Mirror Lake någon kilometer bakom hotellet och kommer lite av oss av pampigheten.

Hotellet ligger i den del av Yosemite Village som heter Curry Village, döpt efter två lärare som höll ”camping turer” här. På grund av en dispyt mellan amerikanska myndigheter och en aktör som anser sig ha rättighet till hotellnamnet så bytte hotellet nyligen namn till The Majestic från att ha hetat Ahwahnee Hotell.

När jag gifter mig rikt ämnar jag boka en lång vistelse på The Majestic, ligga med fötterna i högläge framför elden i lobbyn och njuta av sällskapet av Gunnar Widforss tavlor av Yosemite, bara för att jag kan.

majestic yosemite gunnar widforss yosemite the majestic

Degnans

Vi drar vidare mot Degnans för att äta, såsom många gånger den här veckan. På Degnans hittar du enkel mat som pizza och smörgåsar, lite snacks, kaffe och öl och här kan du njuta av maten till en varm brasa.

Samma dag som jag och Rania promenerat Panorama Hike möter vi en farbror som jobbat vad det verkar hela sitt verksamma liv i Yosemite, här på Degnans. Han berättar historier om ett ljuvt 7o tal. Om när personalen i Yosemite Village samlat ihop mat och lagt i en hög för att attrahera björnar och att de sedan använt det som filmunderhållning kvällstid. Han berättar om björnungar i soptunnor och hur han har fått lyfta ur dem varje morgon, om mamma björn som på avstånd väntat och tillsist vant sig att han varje morgon lyfter ur hennes ungar. Om han faktiskt lyft ur dem eller bara satt ner sin stege och låtit dem själva klättra ur, förtäljer inte historien men det är en fascinerande historieberättande man. Kanske är det för utmattningen av att ha vandrat Panorama trail, eller kanske är det bara för att den är en fascinerande historia, men jag lyssnar alldeles tyst och tagen.

Katarina

 

 

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.