Läs mer om, Resor
comments 9

I björnars fotspår – Björnlandets nationalpark

Gruset knastrar under bildäcken och ljudet tycks aldrig ta slut. Grusvägarna är oändliga och frågan ställs ”har vi verkligen åkt rätt?”. Det är inte för inte att Björnlandets nationalpark är okänd. Långt ute i ödemarken i södra Lappland finner vi den, bland skogsfågel och rå dimma kurar granar och den lilla skogsjön Angsjön när vi anländer.

Skogsfågel

Vackra höstfärger längs den oändliga grusväg som leder in till Björnlandet.

Närmsta ort är orten Fredrika. Lite extra charmigt med alla dessa kvinnonamn, i Lappland.

Dimma över Angsjön vid entré Angsjön, här kan du parkera bilen och hämta information om nationalparken.

Björnlandets nationalpark

Björnlandets nationalpark går att besöka året om. Vackert belägen i södra Lappland hittar du en bit orörd skog, frihet och tystnad. Har du tur, kanske du får se en björn, men troligen går du bara i dess fotspår, inte ont anande.

Vandringsleder

Vandringsleden Svärmorsleden går rakt genom parken. 12km lång tar den dig upp över Björnberget, förbi rastplatser och stugor och genom djup skog. Sveriges nationalparker förslår att du ska gå denna led över två dagar, vilket vi inser nog är klokt då det är tuff vandring längs krokiga stigar och med mycket lutning men med naturögongodis bakom varje tall.

Att komma ut i naturen ger otrolig energi så även om du blir trött i benen efter en lång vandring. Det är enkelt att slå sig ner vid rastplatserna, tända stormköket eller hugga upp ved vid stugan och tända en eld att värma sig vid. Att komma hem och lukta eld och utomhuslagad mat, känns som livet.

Läs mer om vandringslederna i Björnlandet.

Även om Björnlandet inte är bemannad hittar du information om parken vid entré Angsjön.

I Björnlandet är det många grader kallare än längs med kusten. 

Sveriges nationalparkers guldstjärna

Natur

Just tallen är vanligt förekommande i Björnlandet men även björk och gran. Det är mysigt att se de uråldriga stammarna kröka sig längs leden, på vissa ställen med bulor likt en gravid kvinna.

Vi vandrar i i skogsdoftande natur, ser lavar och mossar och njuter av höstfärgerna i träden. Vi lär oss mer om branhärjade områden, om arter som gillar just det och om sumpskog.

Vandringslederna runt Björnlandet är väl utmärkta med olika färger. Svärmordleden är grön.

Gammal sumpskog

Rastplatser och övernattning

I Björnlandet får du plocka bär och matsvamp för eget behov, tälta, elda (på ordningställda platser) och ha med hunden, kopplad. Björnlandet har två kojor att övernatta i, en ganska nära entrén och en lite längre in, Svärmorskojan. Ved finns vid stugorna och på Sveriges nationalparkers sida finns nummer att ringa om veden tar slut.

Läs mer om övernattning här.

Där det är blött och myr är det spångat, men leden kräver ändå att du har skor som håller vatten och fukt borta. Vanliga gympaskor räcker inte.

En gravid tall.

Det är något särskilt att möta hösten i djup urskog. Här finner en ro i sinnet och ljuden förstärks. Först när en kommer såhär långt ut inser en att där en bor inte är särskilt tyst. Det är nog bra för oss alla att besöka en nationalpark eller två om året, att se svensk orörd natur när det är som bäst. Lämningar från istiden fascinerar likaså djurlivet och de pigga fåglarna. Vill du höra fågelkvitter är våren att föredra, men vill du ha fina färger är hösten som gjord för ett besök.

Vill du läsa om fler nationalparker jag besökt? Kika under nationalparker. Björnlandet är min 15e nationalpark av 29 svenska. Så med Björnlandet har jag besökt fler än hälften!

Denna park besökte jag med min vän Linda som bor och lever i Umeå, ca 13 mil från Björnlandet.

Katarina

Laga lunch uppe på Björnberget och skåda utsikten över Angsjön.

 

Utsikt över Angsjön.

Parken innebär mycket klättring upp och ner. Räkna med träningsvärk!

     

Vid svärmorskojan kan du övernatta, här finns ved, dass och sängar. ”Finns det hjärtrum finns det stjärterum”, som min farmor brukade säga.

9 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.