Latest Posts

Fotodagbok: Södermalmsvinter

13 januari, Södermalm Stockholm

I skrivande stund sitter jag och blickar ut genom mitt bloggfönster och snön ligger alldeles vit på marken. För någon vecka sedan satte  snöfallet igång och det kom som en storm. Jag tog mig ändå till Liljeholmen i början av veckan, har skaffat mig ett såntdär träningskort nu igen och jag och Sofia körde en timma styrka innan jag lydigt pulsade tillbaka genom den växande vita mattan hemåt.

När snön väl kommer, kommer den inte precis med fröjd, men här är den! Under förra helgen som var, fick jag besök i Stockholm, pre snö. Nadja är en tjej jag bara råkade följa på instagram och när hon var på väg till Sverige frågade jag vart. Hon skulle till Stockholm och undrade om jag ville mötas upp och visa henne Södermalm. Så på lördag morgon möttes vi upp på Älskade traditioner på söder och tog en lång tur genom Stockholms slingrande gator förbi Cajsa Warg, Åsö gatan, Bergsprängargränd och Vitabergsparken. Över Fjällgatan och Söders höjder. Sa hej till Cornelis statyn och hans Mosebacke, vidare mot Urvädersgränd och Bellmans lilla lya, till Maria torget med pappersbokhandel, blomsteraffären Ginko och Falafelbaren. En tur som resulterade i många, långa bilder och här är några av dem.

 Har du planer på en tur till Stockholm? Även om jag inte så ofta skriver om Stockholm har jag en stor guide till mer än 50 saker du kan göra Gratis i Stockholm på bloggen. Ett av mina mest lästa inlägg.

Nytorget, en klassisk gata med många vackra bostäder som förvaltas av AB Stadsholmen.

En pitoresk stuga på höjden i Vitabergs parken.

Älskade traditioner, som kommit att bli ett favoritställe.

Bergsprängargränd i Vitabergs parken.

Sofia kyrka. Visste du att jag och Sofia har varsin kyrka och varsitt område på Söder? Södermalm har många kyrkor och tre av dem är döpta efter kvinnor, Sofia, Maria och Katarina.

Skeppargränd.

Nadja promenerar längs med Skeppargränd.

Vackra fruktkorgar utanför matbutiken Cajsa Warg på Renstiernas gata.

Meatballs på Nytorgsgatan.

Bladverket, Nytorgsgatan.

Stigbergsgatan strax ovanför Mamsell Josabeths trappor, uppgång från Tjärhovsplan.

Fjällgatan

S:t Pauls Bok och Papper, Mariatorget. Försökte mig på att köpa boken ovan men bokhandlarna vill ha 500 kr, ty det var ett samlarex. Boken finns dock att låna på bibblan för den som vill läsa Fogelströms skildringar om Södermalm?

Brandstationen på Horngatan som skapar en känsla av ”jag är redo att ruinera mig bara jag får ta med allt i butiken hem.”

Cheese Shop & Bar – Gamla Amsterdam

Falafelbaren, en av mina favoriter. Nadja utropar ”Det här kan vara den bästa falalfel jag ätit” och jag är villig att hålla med.

Hornsgatan i kvällsmörker.

Stockholm sett från Monteliusvägen, kanske Stockholms bäst utsiktsväg.

Tack Nadja för bilderna du tog av mig.

Hur jag firade jul ensam – vänskap och tv-tittande

Ett långt januari är här och en finner sig plötsligt stående med julen i backspegeln och en lång månad framför sig. Hos mig är energin inte på topp och därför bloggfrekvensen låg, men bättre sent än aldrig. Här kommer nu mitt avrundande inlägg om att fira jul ensam, såsom min jul slutligen blev.

I början av december efterlyste jag tips på instagram och skrev snart därefter ett inlägg om att jag ämnar fira jul ensam. Ett inlägg som såklart fick mycket uppmärksamhet. Jag fick då in en massa tips om vad en kan göra när en firar jul ensam, tips jag i dess helhet sedan publicerade i inlägget att göra när du firar jul ensam. Tipsen rör allt från att se på tv ensam, promenader i Gamla stan till vegojul och jag är ganska säker på att där finns något för alla.

Tanken jag hade var också att runda av inläggen om att fira jul ensam med att vad jag slutligen gjorde. Nu har julen, mellandagar och nyår passerat, jag har varit ledig alla dessa dagar och har bara haft mig själv att ro om.


Läs mer ->

Att göra nära du firar jul ensam – komplett lista med förslag på klassisk och okonventionell jul ensam

julafton med vänner

På julafton med min guddotter Nour.

Hur jag firade jul ensam

Jul, för mig, började den 23e med en hel dags slapp. I ärlighetens namn är jag alltid lite utarbetad runt jul och vintermånaderna. En kombination av mörker, hög arbetsbelastning och bristande energi och glädje får mig att ramla ner i soffan dagarna innan jul. Jag överlever mest för att jag går på rutin och vet att jag kan vara lite ledig just runt jul. I år hade jag tur och tog tjänstledigt vid jul och semester dagarna efter så att jag fick långledigt.

Så den 23e crashade jag minst sagt ner i soffan och stannade där till kl 10 på julafton.

ris a la malta

Ris a la Malta det bästa med julen är.

Julafton i goda vänners lag

Ganska snart efter att jag nämnt att jag ämnar fira jul ensam blev jag inbjuden till en kompis på julafton. Ingen mindre än min kompis Carro i Upplands Väsby, med partner, guddotter och i svärföräldrars sällskap.

Det finns egentligen inget mer att önska av julafton, förutom kanske snö. Traditionell mat, julklappsutdelning och lite Kalle Anka skriver under på det mesta jag gillar med julen. Tradition, en stunds eftertänksamhet, tacksamhet, glädje och en stund med familjen. Saker jag knappt fokuserar på resten av året, därför så viktigt för mig just under jul.

Juldagen och annandagen

Julafton följdes av en juldag på soffan. Vid det här laget bröt min förkylning ut, en förkylning som precis ebbat ut några veckor senare. Kanske inte allt för rolig jul men också förväntat när kroppen går in i vilomode. Och visst har den fått vila. Den vilar faktiskt fortfarande, inte riktigt redo för det nya året.

Juldagen som är en klassisk hemvändardag spenderades också så kvällstid, minus all-in-festandet med en mindre middag hos min vän Edita med sällskap av Brankica.

Annandagen och dagen efter är ett töcken, inte bara på grund av juldagsglöggen men också förkylningen som däckade mig i omgångar. Jag har inte varit förkyld sen jag och tjejerna var på italienska rivieran i juni, så förståeligt var det kanske ändå dags.

När jag är trött och sliten finns det en sak jag älskar och bara en sak, TV, något det har blivit mycket av under jul. Jag är en kombination av en kräsen finsmakare som syndar med 98% skräp-tv (gärna äventyr, kriminalare eller cheesy romantiska komedier) där favoriten under jul har varit Lucifer, en serie som handlar om just vad namnet antyder, djävulen. I denna moderna och lite konstiga twist hjälper Lucifer en kvinnlig detektiv lösa brott i LA. Ja du förstår härmed nivån på min smak.

Tv serier och filmer jag sett under jul

# Bones – never ending tv-serie om en kriminalantropolog och hennes fbi-partner
# Lucifer – om djävulen som går i en mans skor och hjälper en kriminalare i LAPD lösa brott
# Castle – om en författare som är konsult hos NYPD och hans partner
# Sagan om Ringen – om brödraskapet och ringen. Blir väl inte så mycket mer juklassiker än så?
# Harry Potter – om lille trollkarlen Harry, Hogwarts och vänner. Kan se på repeat för evigt.
# Pirates of the Carribean – Disneys äventyrsfilmer om Jack Sparrow
# Knight and Day – om en tjej som kommer med på ett plan hon egentligen inte skulle och om CIA agenten hon möter där. Vad som följer är en äventyrlig historia bra att stänga av hjärnan till.
# Ett rum med en utsikt – romantiskt drama om en tjej som möter en kille i Italien, känslor uppstår och hon åker hem för att gifta sig med en annan. Vackert filmad och finurlig dialog.
# Mr Right – om en tjej som blir dumpad och sedan möter en lönnmördare. Känslor uppstår. Lite som Knight and Day.

hur fira mellandagar ensam

Bloggjobb på Haymarket.

Mellandagarna

Den 28e var det så dags för Sofias och min årliga bloggjobbdag där vi gick genom resultat och mål från 2017 och skapade nya för 2018. Jag sammanfattade och reflekterade över resultat i det här inlägget.

Dagen efter hoppade jag på tåget norröver och spenderade en vecka i Umeå. Dagen innan nyår var det hockeymatch i Örnsköldsvik och jag som tops varit på 4 matcher i mitt liv fick gå på min femte. Lindas kille Niklas spelar i Björklöven och det var dags för match mellan grannlagen i Allsvenskan. Det gick alldeles utmärkt för Björklöven som vann och för mig som lär mig lite mer om hockey varje gång. Tänker att det är en bra skill för framtiden som jag inte lär använda. Besitter du någon onödig kunskap?

hur fira nyår ensam

Nyår

Nyår spenderades sedan hemma hos Linda dansandes! Inte allt för ofta får en dansa sig till sömns, men så blev det på nyår. Det och en hel massa bubbel och fyrverkerier med Tommy Nilsson som bakgrundsmusik.

hur fira jul ensam

Dagarna innan trettondagsafton

Dagarna innan trettondagsafton var det dubbelt förkylt i Umeå med både jag och Linda på soffan. Vi kom ut på några promenader, en liten miniroadtrip men det var också det. Hjärnan stängde av och vi följde hjärtat, såg film efter film tills ögonen tröttnade och vi somnade.

Jag har sammanfattat min tid i Umeå här.

hur fira jul ensam

Såhär firande jag min jul ensam en sammanfattning

# Jul i goda vänners lag
# Tv – serier
# Juldagsfirande med middag och bubbel
# Bloggjobb på Haymarket och mellandagsrea
# Tågresa och bloggskrivande
# Hockeymatch på Fjällräven center
# Nyårsfirande i Umeå
# Vinterroadtrip i vintriga Västerbotten

Jul blev inte så ensam ändå även om jag fått mycket mer ensamtid. Hur har du firat jul och mellandagar? Är du nöjd med de val och den planering du gjort? Är det något du gärna ändrat på?

Katarina

Att leva i nuet som resebloggare

Att vakna upp på ålderns höst och inse att livet svischat förbi utan att en varit närvarande i de ögonblick en levt är en sak som ger mig ångest. Jag återkommer ofta till det i mina tankar och planer vid resa. Det är också en av mitt livs stora drivkrafter. Katarina, vad du än gör, lev livet nu och skjut det inte framför dig! Att du inte har en sjö av pengar på banken och en dyr bostadsrätt, spelar ingen roll. Det är nu du andas och det är nu det händer, så lev nu för tusan.

varför ska man leva i nuet

Att leva i nuet är mer än att bara koppla bort sina sociala medier och vara i stunden, men är en god bit på väg.

Leva i nuet

När vintern pockar på så gör också arbetet på mitt 9-5 jobb. Folk öser in, arbetsuppgifter i pappersform och i alla digitala system rasslar in och kollegorna kommer tillbaka från semestrar. En finner sig plötsligt sitta trängre och trängre.

Ibland vet jag inte riktigt vad en tänkte när en skapade kontorslandskapen. Vilken typ av person var det en visualiserade sig? En person som är helt ok med att sitta på andra, alltid kreativ och produktiv ändå, trots bakgrundssurr och rörelse i ögonvrån? En person som alltid är närvarande, produktiv och planerar för framtiden på jobbet på samma gång? Dvs en person som lyckas leva i nuet, i framtiden och allt däremellan? Som lyckas jobba 8h om dagen för att sedan gå hem till vänner och familj, hinna en sväng på gymet, laga mat och kanske även driva eget företag samt vara lyckad i sociala medier kvällstid? Lyckas med det och ändå fortfarande ha någon form av sinnesnärvaro? Kan jag få träffa den personen en visualiserade sig?

Varför ska man leva i nuet?

Jag antar att alla förstår att människan beskriven ovan, egentligen inte existerar. Jag antar också att alla förstår att leva såhär inte är konsekvensfritt, för varken individ eller samhälle. Jag behöver jag nog inte heller förklara att så vi lever idag, av många inte upplevs som ett ultimat sätt att leva. Det finns många anledningar till att vara mer närvarande och att leva i nuet. Här kommer mina tre största.

att ha möjlighet att fokusera

Jag har ett stort behov av krypa in i ett litet hörn, ha lugnt och tyst och få fokusera. När jag inte har det skenar min hjärna, till nästa papper och nästa blogginlägg och jag får ofta bevis i jobbet att jag inte funkar i en surrig miljö med många pågående processer när jag hittar halvskrivna anteckningar, utkast i maillådan och andra halvfärdiga arbetsuppgifter. Jag är nämligen otroligt lätt-distraherad. Jag behöver möjlighet att fokusera. Att leva i nuet gör det enklare för mig att fokusera.

för att må bättre

Med ökat tempo kommer stress som ger dåligt psykiskt mående hos befolkningen och påverkar sjuktal. Jag tror att leva i nuet är en viktig del för att må bättre och motverka utmattning.

för framtiden

Det är inte mycket som stressar mig på lång sikt, men att vakna upp på ålderns höst och inse att livet svischat förbi utan att jag varit närvarande i de ögonblick jag levt är en sak som ger mig ångest och också det största skälet till varför jag vill leva i nuet. Det må vara klyschigt men jag vill leva nu så jag inte ångrar mitt liv i framtiden.

Men vad innebär det egentligen att leva i nuet?

vad innebär det att leva i nuet

Varför ska en leva i nuet? För mig är det viktigt med möjlighet till fokus, förebygga utmattning och i framtiden vara nöjd med det jag åstadkommit i livet.

Vad innebär det att leva i nuet

När en inser att en inte kan fortsätta leva ett liv som alltmer liknar en fidget spinner kommer tankar om närvaro och vad det innebär att leva i nuet. Att leva ett mer nerskalat liv, ett liv  i lägre tempo där kropp och själ är i balans, är ett av svaren och kanske det som gör det möjligt för många att leva i sitt nu. Tyvärr finns det inget enkelt svar till vad det innebär att leva i nuet. En enkel googling och långa trådar på forum skriver under på det. Om jag ändå ska försöka mig på att ge ett är det nog troligen det svar ingen vill höra.

Att ta tillvara på nuet, vara närvarande i stunden och inte planera särskilt mycket för framtiden. Det är nu vi lever.

Men så har ju nästan ingen ett privilegium att leva, även om life design och att måla sitt eget liv blivit mycket populärt. En ska ju trots ett nedskalat liv ratta ekonomi, familj och karriär däremellan. Tre betydande delar som troligen fallerar om en bara lever i nuet utifrån den korta definition som nämns ovan.

Utifrån det drar jag slutsatsen att det är upp till var och en att forma sitt eget nu och att vad det innebär att leva i nuet för den personen. Här kommer mitt nu.

hur ska jag leva i nuet

Uppskattar vi verkligen resorna och resmålen när vi upplever Spanien ena helgen och Italien nästa? När vi åker iväg på en resa med nästa redan i sikte, får vi verkligen ut det vi vill och borde av varje enskild resa då? – Jennifer Sandström, Forever Abroad Always at Home.

Att leva i nuet som resebloggare

Bland resebloggare blir tankar om att leva i nuet ganska betydande. De flesta resebloggare inser snart att resa på det sätt en gör är ett privilegium. Det gör jag och jag är tacksam.

Ett privilegium som för den delen inte saknar inbyggda konflikter.

Jennifer touchar ämnet i sin resereflektion över år 2017

Uppskattar vi verkligen resorna och resmålen när vi upplever Spanien ena helgen och Italien nästa? När vi åker iväg på en resa med nästa redan i sikte, får vi verkligen ut det vi vill och borde av varje enskild resa då? 

Att hela tiden tänka framåt, mot sina drömmar och framtida planerar blir utifrån Jennifers reflektion (med redan nästa resa i sikte) kontraproduktivt. För om en hela tiden har planer framåt, hur lever en då i nuet? Hur uppskattar en nuet i Spanien, när en har Italien i sikta helgen efter? Sannerligen en svår nöt att knäcka som resebloggare.

Jag reser ofta med andra resebloggare och även resejournalister och kan se en tydlig skillnad på dem som lever nu och de som siktar lite för långt fram. Det märks på den mentala närvaron i resan och hur en bemöter folk och situationer. Jag vill dock poängtera att jag inte tror det handlar om särskilda personer eller personlighetstyper, utan snarare hur det ser ut för den enskilda personen (arbete, ekonomi mm), vid just det tillfället i livet. Men känner du dig träffad, fortsätt till nästa stycke om hur jag lever i nuet.

leva i nuet

Att vara utvilad, prata med människor jag möter och ha resfri tid är hur jag lever i nuet. Hur gör du?

Hur ska jag leva i nuet (som resebloggare)

För att göra en plan för hur jag ska leva i nuet behöver en först definiera vad att leva i nuet innebär för en själv. Något jag funderar på mest hela tiden. Att ha många bollar i luften och oavslutade arbetsuppgifter betyder ju inte per automatik att man inte lever i nuet. Det betyder ju heller inte att man gör det.

Följande har jag kommit fram till att jag tycker är viktigt för hur jag ska leva i nuet.

# Vara utvilad

Att sova en ordentligt natts sömn så att jag orkar med dagens aktiviteter, hålla fokus att ta in dem och njuta av dem när jag är är prio 1. Att jag tappar minnet betyder ofta att min hjärna har befunnits sig på en annan plats, orsakat av stress, varpå jag sedan inte kommer ihåg vägbeskrivning eller det jag gjort en dag. Och den dagen kunde jag ju således lika gärna ha hoppat över.

# Prata med människor jag möter

För mig är det viktigt med bemötande. Att ta in människan jag möter och dess historia och att le mot hen även om en vid hen första anblick inte intresserar mig. Som resebloggare är utgångspunkten att världen är vacker och intressant varför jag sällan möter en människa jag slutligen inte uppskattar på ett eller annat vis. Därför stannar jag upp, fokuserar och försöker att njuta av ögonblicket. Att vara intresserad av andra och visa respekt är viktigt för mig, men något jag hela tiden måste jobba på. Jag är ju som nämnt ovan, lätt-distraherad.

# Se till att ha resfri tid

Att se till att det finns resfri tid så jag har tid att reflektera över de resor jag har genomfört är mycket viktigt för mig. När en jobbar heltid är det ganska ultimat att göra en resa i månaden. Varje resa skapar bloggmaterial för minst en månad. Jag vill också hänga med kompisar, gå till gymet, se mycket film och vara själv, varför jag inte kan boka upp för mycket tid. Helst så lite tid som möjligt faktiskt. Jag har nämnt det tidigare i mitt inlägg om att Att driva en reseblogg och arbeta heltid;

Jag försöker undvika att boka upp saker långt framåt. T ex bokar jag inga konsertbiljetter ett år i förväg. Så det blir ingen Katy Perry för mig 2018. I dagsläget är bara junis resor bokade, inga fler. Det skulle säkert förvåna dig om jag säger att nästan alla mina helger hela året är obokade. Men så jobbar jag. Att inte boka saker är ett smart sätt att planera. Om du bokar allt i förväg sitter du snart fast i ett schema du inte kan rucka på och känslan att någon annan lever och styr ditt liv kommer som ett brev på posten.

Att inte boka upp sig är nog mitt viktigaste tips för att ha möjlighet att leva i nuet. Det går så mycket snabbare en tror för kalendern att ta över livet.

Varför och hur? – att leva i nuet en sammanfattning

På ålderns höst vill inte jag ångra livet. Jag vill därför som resebloggare leva i nuet. För att kunna göra det är det viktigt med vila, mötet och resfri tid.

Har du själv reflekterat över att leva i nuet? Vad kom du fram till?

Hoppas du tycker om mina högst personliga reflektioner. Du hittar fler av dem under personligt. Ha en fantastisk onsdag!

Katarina

 

Dagboksnotering från ett vintrigt Västerbotten

Jag har nu äntligen, äntligen fått en överdos av vinter. Allt det där vita i ett enda famntag, blandat med förkylning och förlamande pigghet där en vill mer än vad en slutligen gör.

Jag vill vinter, men jag gör Harry Potter och Sagan om Ringen. Jag vill pulsa i djupa snöhögar, men vandrar mellan mellandagsrea- fynd.

Vackra Umeå stad från en av broarna över älven.

Det har varit skönt att besöka bästa väninnan, en hel vecka. Vem får någonsin så mycket gemensam tid? När tiden blir så mycket att man med gott samvete kan scrolla mobilen planlöst, ta tabberas på godisskålen och hoppa duschen mer än en dag. Vid det här laget är håret så mössplatt att jag  avstår från att kolla mig i spegeln.

Tidningen Kupé och min blank.

Men en vecka går fort och jag finner mig liggandes på nattåget på väg hem. Det där nattåget mellan Umeå och Stockholm, som kostade mig nästan dubbelt så mycket som flygplansbiljetten för samma sträcka och som tar mer än tio gånger så lång tid.

Har valt mixad kupé och det är fyra unga män och en kvinna jag delar ynka 7h av mitt liv med. Det är alldeles tyst när vagnen pulsar ut via Umeå östra över vidderna och jag vaggas sakta till sömns.

Vid bygdegården i Selet, längs med Vindelälven.

Det är ganska bra reklam för SJ ändå, det där när en väljer att ta tåget trots att en mer än får tumma både på ekonomi och bekvämlighet. Men SJ fungerar som bästa reklampelare för ett viktigt budskap, res miljövänligare. Jag vrider och vänder på begreppet och vill att 2018 är det år jag tar budskapet till hjärtat och lever som jag lär.

Min vän Annika skrev ett öppet brev till SJ om förslag på förbättringar och fick svar på tal. Du kan läsa Annikas brev här och svaret här.

Älvarna brusar syndigt genom landskapet och jag hinner under min vistelse i Umeå vandra både längs Umeälven och Vindelälven. Jag tror inte jag har sett Vindelälven förut, i alla fall inte sedan geografilektionen i skolan. Då tryckt på papper och troligen i sällskap av Linda då med. Men det är något annat att höra den brusa och se älvens starka motor kasta vattnet i kaskader ner genom dal och landskap.

Min vän Linda.

Vackra Umeå-kyrka.

Dryden är utifrån mina instagram stories snabb att förslå namnbyte till Äntligen vinter. Och vad är väl lite extra kronor till SJ när en får tusenfallt tillbaka i skirande snöfylld och iskalla vindar? För norrlandsvinter är verkligen en Äntligen vinter som får mitt hjärta att ticka lite extra. Om någon vill få mig på fall, så är det bara att bjuda på den om och om igen, så lättköpt har jag blivit.

I närheten av Rödåsel.

Vi besöker Vännäs och äter den godaste vitlöksdressing, så god att man bara vill gå till tjejen i cafét och fråga om receptet. Men, jag avstår. Jag sticker ut nog ändå. När den lugna norrlänningen möter en färgstark smålänning, uppstår ändå förvirring. Jag blir numera allt som oftast refererad till som ”Stockholmaren”, men vill påtala att det inte finns någon Stockholmare här, även om tonen i rösten skvallrar om var min postadress finns.

vindelälven

Bro över Vindelälven vid bygdegården i Selet. Foto, Linda

Norrlandet kanske är lite kalt, obebott, saknar kultur och underhållning men det är tusan så mycket vackrare än sörjan som nu möter mig när jag stiger av tåget kl 7.00 fredag morgon i Stockholm.

umeå vinter

Fibrig Umeåvinter.

Jag går sakta hemåt hoppandes mellan vattenpölar och lerstråk och förundras över min kärlek till nejden i norr. Kärleken till naturen, till lugnet, dialekten och enskildheten. Jag tänker att här någonstans vill jag nog ändå bo.

Katarina

Vännäs.

Snöiga grantoppar någonstans nära Hjåggsjö.

Fotodagbok: En kort vandring vid Olmsted point

7e november 2017

Värmen slår mot ansiktet när jag kliver ut ur bilen. Det är tidigt på morgonen i november, men solen lyckas ändå värma bergshällen så omgivningen förvandlas till nära öken. Stenarna ligger i kaskader och klipporna lyser starkt vita. Det är nästan så en förväntar sig en grekisk semesterstad torna upp bland klipporna.

Långt uppe i bergen, på 2500 meters höjd, bland USAs vildaste natur hittar en Olmsted point.

Olmsted point = majestätisk utsikt, vita klippor och ett perfekt ställe att fritt vandra över klippor i alla väderstreck.

Medan Helena och Ida stannar kvar och fotograferar utsikten från vägen vandrar jag och Rania zick zack över klipporna. Vi stannar för en enkel lunch med tonfisksmörgås och nötter, kisar mot solen, kramar träden och Rania övar på att kula i den perfekta akustisk som blir i ett öppet klipplandskap. 2 timmar i mitt liv spenderas här. 2 timmar som skapar utmattning och formar drömmar om en stark och vältränad kropp. 2 timmar innan vi slänger in kameran i bilen och beger oss vidare över Tioga Roads karga vidd.

läge: ca 7 mil från Yosemite Valley, längs med väg 120, Tioga Road.

Katarina

 

Fotot på mig är fotograferat av Rania.

Mest poppis 2017 – blogg, instagram och twitter

Igår träffades så jag och Sofia på vår årliga mellandagars utvärdera bloggverksamhetsträff. Det här är tredje året vi sitter tillsammans och pratar blogg, nu andra gången på ett hotell och i mer strukturerad form utvärderar vår verksamhet. Förra året sågs vi och tränade innan vi drog vidare till Clarion Hotell i Skanstull för en halloumiburgare och utvärdering av och uppföljning av 2016 års mål. I år träffades vi på Haymarket by Scandic och åt deras berömda avokadomacka med bakat ägg till livliga diskussioner om uppdateringsfrekvens, tema, nisch, tydlighet, syfte och allt däremellan för en avrundning på mellandagsrean längs Kungsgatan och Sveavägen.

Uppföljning av 2017 års bloggmål

Jag har under tre års tid haft bloggmål som rör följare, kvalité och samarbeten. Tre övergripande mål jag haft delmål till som ska fungera som mål en kan ”bocka av” allt eftersom en gör dem. Som en förjupad att göra lista som syftar till att höja och förbättra respektive område.

Följare

För att öka antalet följare har jag fokuserat på att skriva inlägg och guider som Google gillar. Jag har fokuserat på ämnen som engagerar, som jag tror folk kommer googla och SEO – optimerat dem. Jag tror framför allt de inlägg jag skrivit 2017 kommer bära frukt 2018 då de inlägg jag skrev 2016 utifrån samma logik, t ex Gratisguiden till Stockholm, varit de mest lästa nu 2017.

Jag har som tidigare bloggat i stor omfattning, med 206 publicerade inlägg hittills och 2 planerade till innan året är slut är det ett snitt på 4 inlägg i veckan. Jag producerade fler inlägg i början av året och under sommaren och har bloggat lite mer sällan under hösten, vilket dock inte har påverkat antalet läsare nämnvärt.

Precis som noterat i uppföljningen av 2016 års mål tenderar jag att undvika allt som är för tråkigt. Jag har precis som då inte skaffat visitkort. Är troligen den enda resebloggare som år efter år lyckas klara mig utan och ändå mingla på. Jag hade också ett mål om att vardagsblogga mer och satsa på graphics till Pinterest,  något jag inte gjort. De mål jag inte har gjort har jag antingen strukit eller flyttat med till nästa års bloggmål.

Kvalité

Under kvalité har jag fokuserat på mål som inte är helt mätbara med tankar om miljö, ledord för bloggen och att kolla andra bloggar för att se hur de har lagt upp det. Efter att ha jobbat länge med ledord till bloggen har det formats och nu blivit: jordnära. Ett ledord jag kommer jobba vidare med och fokusera mer på till kommande år. Kanske kommer jag ha flera ledord men tycker det är fint med ett som tydligt och klart alltid visar riktningen på bloggen. Alla delmål under kvalité är uppfyllda.

Samarbete

Samarbete har precis som vanligt kommit i sista hand men där två av fyra delmål ändå nåtts. Just visitkorten fanns med som delmål både på öka antalet följare och även för mer samarbeten och påverkar därför båda målen. Det övergripande målet om att ha tre samarbeten har nåtts. Slutligen har det blivit fyra betalda samarbeten, ett sponsrat ambassadörsskap, några sponsrade inlägg samt två pressresor. Det är ungefär det jag mäktar med när jag jobbar heltid så är fullkomligt nöjd med detta mål och resultatet därav.

Du hittar mina tidigare samarbeten här.

Nya mål 2018

De nya målen för 2018 syftar till att vidareutveckla de övergripande målen om följare, kvalité och samarbete och är till viss del samma som de tidigare delmålen och en del nya. Jag har skrotat en del mål som jag längre inte tycker är relevanta eller som jag inte vill fokusera på, t ex att vardagsblogga mer. Har inte energi eller tid att göra det i större utsträckning eftersom bloggen endast är mitt fritidsintresse och för att hålla en god kvalité väljer jag bort detta mål. Jag har tidigare jobbat med veckosammanfattningar och nu på slutet månadssammanfattningar och har bestämt mig att jag tar paus även från det. Så nu kommer vardagsblogget och sammanfattningarna när jag har tid och lust. Vilket känns oerhört skönt. Jag har en månadssammanfattning kvar från december 2017 som jag ämnar släppa innan jag går vidare och jobbar utifrån nya idéer och inläggstyper.

Tidigare träffar

Skapandet av 2016 års mål – Drömmer om resor på Love Food Cafe

Uppföljning av 2016 års mål – Om att måla nya bloggmål – träff med Fantasiresor

Mest populära inlägg i Äntligen vilses sociala medier 2017

Endast inlägg skrivna i år

Nedan följer Äntligen vilses mest populära inlägg i sociala medier blogg, instagram och twitter. Mest populära är inlägg i min blogg är egentligen inlägg jag skrev 2016. Men i sammanfattningen är bara inlägg med som jag skrivit i år. Att bloggens inlägg blir starkare med tiden är något som visar på bloggens enastående kraft och något som särskiljer just blogg från andra sociala medier.

Det mest lästa materialet i bloggen

Det mest lästa materialet i bloggen är en blandning av personliga inlägg som att fira jul ensam, om roadtrip-minnen från norra Sverige och att driva en blogg och arbeta heltid. Det mest populära inlägget handlar om att hyra en egen ö på Åland men är också det enda inlägget med destinationsfokus. En del fototips kvalificerar in på listan som att fotografera vattenfall och solnedgångar och även vår gästbloggcirkel under sommarens resa till Civezza.

De mest likade instagraminläggen

Instagram följer något i bloggens spår där de poster som ofta gillas är de som är mer av det personliga slaget, porträtt med personliga och uppmanande texter, samt några avvikelser under april/maj där många bilder jag själv inte tycker är enastående har gillats av er. Här funderar jag på om det kan bero på att jag själv varit mycket aktivt samt hängt en del med andra bloggare och instagrammare vilket kan ha drivit upp gillamarkeringarna något.

Twitterposterna som fått störst spridning

Twitter sticker ut jämfört med de andra sociala medierna där framför allt utsikter, vackra solnedgångar och landskap fungerar extremt bra och får stor spridning men där mina självporträtt, sällan är med. Men ingen regel som inte har ett undantag och mitt porträtt från Grönland är det foto som har fått störst spridning med en räckvidd på över 30000.

Det är både roligt och tråkigt att ni gillar mig så mycket att mina personliga inlägg både på bloggen samt mina självporträtt på instagram hamnar högt! Jag har ju på senare år gått mot att blogga mer med fokus på resan. Men, jag lyssnar och inser att det är ett tydligt tecken och att jag till kommande år vet vad jag behöver fokusera på.

Nedan följer topp inläggen från respektive socialt medium.

Blogg – 10 i topp

Utifrån antal läsningar 2017. Endast inlägg skrivna 2017.

10 Att göra när du firar jul ensam

Nu brakar jul och mellandagar loss inom några dagar, de sista klapparna skall slås in, maten ska handlas, blockljusen skall staplas i hög och leendet sättas på laddning. För vad är väl inte jul om inte familj, röda luvor, paketutdelning, Kalle Anka och julbord? Ja alla jular blir inte så, iaf inte för alla. För ungefär två veckor sedan postade jag ett inlägg på instagram och bloggen där jag signalerade att jag i år ämnar att fira jul ensam. Ett inlägg, med önskemål om förslag på saker att göra när en firar jul ensam. Och om jag fick in både förslag och inbjudningar. Förslag som inom 20 minuter resulterade i att jag inte längre ska fira jul ensam. Men mer om det efter jul och mellandagar.

Det här inlägget är tillägnat att fira jul ensam, med era tips och med mina som pricken över i:et. Många av förslagen handlar om Stockholm (naturligt eftersom jag bor här) men går enkelt att byta ut mot lokala varianter av samma sak (Stockholm är ju inte min första bostadsplats på jorden).

Fototips: Fotografera solnedgång

En elakt vacker sol håller på att gå ner vid strandkanten framför mig. Den ger ett rosa sken över marken och de vita byggnaderna och på håll ser jag fyren stå och njuta av sin stund. Jag promenerar sakta bort mot änden av piren, letar efter den bästa vinkeln och tar sedan upp kameran.

När minnena värker – en roadtrip genom ett dödligt vackert Sverige och spåren det lämnar

Jag klipper med ögonen och har svårt att ta mig upp ur sängen. Vet inte riktigt om det är trötthet eller om det är känslan att nu är den över. I år slår den extra hårt, smärtan, rakt över bröstet, en illavarslande kollapsande smärta. Jag tänker att det går att ta sig genom dagen med ytlig andning, ett andetag i taget. Jag är säker på att det går för jag har gjort det förut. För precis som en separation lamslår min första arbetsdag mig. Vetskapen om att svensk sommar som jag känner den, bland oändliga bergsvidder med kallt forsvatten rinnande längs låren, de envisa myggen jag sprayar bort med den där blåa allt för giftiga sprayen, den ont i ögonen jobbiga soluppgången i norr som lämnar prickar i ögonen och det envisa fnitter som kommer från min mun när jag möter strutsar för första gången i livet, är över.

Och det känns som att livet tar stopp.

7 – 4 isländska vattenfall och hur du fångar dem på bild

”Men gud vad folk” utropar jag högt och ljudligt. Vid ett vattenfall?

Innan vår roadtrip runt Island hade jag inte reflekterat så mycket kring mängden turister en kan stöta på vid ett tillfälle ute i naturen. Såklart är en van att stå i lunchkön på jobbet eller att trängas på tunnelbanan under pendlingstimmen. Men att trängas med folk vid ett vattenfall på Island? Nej, tanken hade inte slaget mig.

 

6 Fotografera vattenfall

Egentligen borde det vara min vän Helena som skriver om att fotografera vattenfall. För är det någon som är vattenfallstokig så är det hon. Och det är också hon som släpat mig till vattenfallet som är på bilderna, Gasadalur på Färöarna. Kanske ett av världens mest kända vattenfall. Kanske en av Helenas största vattenfallsdrömmar att besöka.

Tisdagstipset handlar om något så enkelt som att fotografera vattenfall på lång och kort slutartid. Hur en gör och varför.

5 Att driva en reseblogg och arbeta heltid

En vanligt återkommande fråga jag får är hur jag kan driva en professionell blogg, resa mest jämt hela tiden och ändå jobba heltid. Något som i mångas ögon, där en normalt kommer hem från jobbet, lagar mat och utmattad dimper ner på soffan, är svårt att förstå. Vart får hon energin ifrån?

Och ja, det är en bra fråga, för hur gör jag egentligen?

4 Gästbloggcirkel: Låt oss prata om kärlek

Det hela började på en restaurang vid italienska rivieran. Lorenzo, en italiensk man i sina bästa år som bland fyra kvinnor också i sina bästa år, drogs in i samtalet om relationer. I ett generaliserat uttalande där nyanserna försvann i översättningen yppade han de ljuva orden ”kärleken tar slut efter 3 år”. Föga anade han de högljudda protesterna från framförallt Sofia, och föga anade han att uttalandet skulle leda till att fyra bloggare skulle skriva varsin bloggpost om kärlek.

3 Fira jul ensam

För första gången i mitt 33 åriga liv, händer det. *trumvirvel* Jag ska fira jul ensam. *ådrorna fryser till is hos alla er läsare*. När en har familj, är det nästan lite som att svära i kyrkan att skriva de här orden. Jag känner det i fingrarna när jag skriver, det är motsträvigt, det går segt. Så indoktrinerade är vi människor av Coca-colas familjejul. För det här att fira jul ensam, är väl ändå otänkbart?

2 Min islandströja

Min islandströja kanske kan vara det plagg jag får mest kommentarer om just nu. Många undrar över detta mirakel till tröja. Och vad kan jag säga? Dags att skryta och ägna ett helt inlägg till tröjan, en älskar ju plagget så då får väl en det?

Att hyra en egen ö – Lökskär på Åland
Att hyra en egen ö, är det ändå inte drömmen? När Sofia ställde frågan om vi ändå inte skulle åka till Åland, då hon visste att man kunde hyra sin egen ö, fick hon ett rungande ja. Så några månader och en till bloggare senare så hoppade vi på färjan vid Stadsgårdskajen, med solglasögonen i högsta hugg och ett tjockt lager solskydd, redo för två dagar på en alldeles egen ö.

Instagram

Utifrån gilla markeringar.

9. Lappland 

Det finns roliga renar, sen finns det roliga renar. Hej hej. Har fått nått i svansen. Bäst å stanna, mitt på vägen.

Det finns roliga renar, sen finns det roliga renar. Hej hej. Har fått nått i svansen. Bäst å stanna, mitt på vägen.

8. Underbara Vejbystrand

 Har du varit i Skåne? Just nu blommar rapsen med besked. Ett gyllengult rapsfält, starkt parfymdoftande mötte mig, @huusmann@ellenskraft och @jennydrakenlind på väg till Skåne igår. Freaking magiskt, håller du inte med? #sharevejby17

Har du varit i Skåne? Just nu blommar rapsen med besked. Ett gyllengult rapsfält, starkt parfymdoftande mötte mig, @huusmann, @ellenskraft och @jennydrakenlind på väg till Skåne igår. Freaking magiskt, håller du inte med? #sharevejby17

7. Ängsös Klippor

Who can jump the highest on Ängsö? Being challenged through a photoworkshop is a good thing. Made me jump even higher. Thanks to @intehelena for helping me to realize the photo. Spectacular day with @vandringsbloggen and @morakniv#kvinnligaäventyrare

 

6. Switzerland

 Sponsored by @autoeuropecarrentals
—————————

Roadtripping Switzerland was a blast. Tiny alp roads, stunning nature and lots of cosy towns 🌿 Head into the blog to discover more. Link in bio.

5. Naturum Tåkern

För första gången i mitt 33 åriga liv, händer det. *trumvirvel* Jag ska fira jul ensam. *ådrorna fryser till is hos alla läsare*. För det här att fira jul ensam, är väl ändå otänkbart?

Det finns bara en sak att göra i min värld. Ta reda på svaret.
Så nu söker jag tips till vad en kan göra när en firar jul ensam! Tipsen sammanställs och levereras på bloggen veckan innan jul! För att läsa hela inlägget, kika in på bloggen. Comment away.

#firajul #ensam 📸@intehelena

För första gången i mitt 33 åriga liv, händer det. *trumvirvel* Jag ska fira jul ensam. *ådrorna fryser till is hos alla läsare*. För det här att fira jul ensam, är väl ändå otänkbart? Det finns bara en sak att göra i min värld. Ta reda på svaret. Så nu söker jag tips till vad en kan göra när en firar jul ensam! Tipsen sammanställs och levereras på bloggen veckan innan jul! För att läsa hela inlägget, kika in på bloggen. Comment away. #firajul #ensam 📸@intehelena
Might the best thing ever be to be out in the forest with friends? 👣🌿 Or? At least my face tell me I am so damned happy. Thanks to @raniamariafor capturing that god damned happy face. #kvinnligaäventyrare
Jag lämnar fantastiska dagar bakom mig i Jämtland och vandrar nu sakta in i Padjelanta och Stora sjöfallets nationalparker. Fortfarande täckning och passar på att skicka en hälsning. Sommar. Sverige ❤️ 📸@dryden

2. Tott Hotell Åre 

Åresessions continues with a magic sunset and little jinder. What about Veronica Maggio to end show? So looking forward to see her.

#Åresessions continues with a magic sunset and little ginder. What about Veronica Maggio to end show? So looking forward to see her.

1. Fulufjället National Park 

Lavskrika + kexchoklad = ❤️

Twitter

Mest populära tweets utifrån spridning, per månad. Finner twitter lite extra intressant. Jag använder twitter mycket i perioder och inte alls i perioder men tycker ofta mer om det än instagram. Instagram verkar ju med sin algoritm vara lite ojämn i spridningen medan twitter beror mer av användandet av hashtags som ligger rätt i tiden. Under året har jag fått mycket nya följare, främst engelska och amerikanska fotografer, med hashtaggen #thePhotoHour. Just den taggen fokuserar mycket på fotografiet och passar bra ihop med just resefoto.

Januari

visningar 4522

Passing   on my way home yesterday after a visit at the castle   

 

Februari

visningar 30055

New Years resolution. Must shoot more travel portraits! 📸   

Mars

visningar 10311

Sound of music or just another mountain? Shot in the Swiss alps yesterday.     

April

visningar 15986

Shot with my iPhone tonight when having prosecco with  ❤     

Maj

visningar 4901

Fancy a roadtrip pasta with a mountain view? My 7 roadtrip tips to Switzerland 🇨🇭   ad  

Juni

visningar 8184

Remebering those happy times swirling 💃    

Juli

visningar 10459

Doing that travel dance! 11 roadtrip adventures in Latvia.   💃  

Augusti

visningar 6080

Remembering those foggy summernights 💃    

September

visningar 16269

, the last wilderness of Europe, through my lens this summer.     

Oktober

visningar 10423

The strikingly beautiful Siberian jay shot a couple of hours ago at Fulufjället national park, Dalarna, Sweden. 🍁  

November

visningar 9282

Traveled with  from Stockholm to San Francisco. Main destination Yosemite! Review about the trip and Wow Air collab, Change for Nature, on the blog.    

December

Visningar – 5968

My todo list when in 

Tack till den som orkat följa med såhär långt. Tack för att du vill följa mig. Vad är du sugen på att läsa och vad för typer av inlägg önskar du till nästa år?
Katarina

När drömmen är densamma och resplanen formas därefter

Jag föddes med mycket och vild fantasi. Som liten och även som vuxen är jag hos vänner känd för att dagdrömma mycket, om att ibland zona ut och befinna mig i mina egna tankar. Men det också är den som tar mig framåt, när jag tar mig ur dagdrömmen och bestämmer mig att förverkliga det jag drömmer om. 2018 blir ett sånt år, det känner jag på mig.

När drömmarna är desamma en längre tid och längtan blir tillräckligt stor tenderar mitt liv att bli det jag drömmer om. Jag antar att de är så för många, men att det som skiljer oss åt är att inte alla vågar drömma.

När dagarna på ett år börjar lida mot sitt slut blir det automatiskt så att hjärnan vill stanna upp en stund; vila, sammanfatta och planera vidare. Hjärnan vill klura på dagarna som gått, vad den gick igång på och hjärtat av det vill göra kommande år.

Hjärtat vill och hjärnan följer.

Den första mars förra året skrev jag ett inlägg om vad jag drömde om  inför sommaren. Mina resplaner, i drömformat.

Drömma bör man, annars dör man.

Jag drömde då om sommar, sand, hembygd, stickade tröjor och krokiga järnvägar och en kopp kaffe därtill.

Allt jag drömde om förra året drömmer jag också om inför 2018.

Allt det jag skrev om 2017 realiserades också. Förutom en dröm.

Jag drömmer om att ta med mig mig mina resebloggarvänner och upptäcka Alaska. Om att vandra längs kuster och i djup Alaskisk skog. Att känna en svalkande len sommarvind virvla i håret och om att dra jackan hårdare kring kroppen sedan sitta kvar och se solen gå ned framför mina hårt smutsade kängor med ömma darrande fötter.

Och vet ni. Det är 2018 det händer. Biljetterna till Alaska har precis klickats hem och jag far dit med inga mindre än Lena, Jeanette och Sofia. I juni styr jag, Jeanette och Sofia kosan mot Seattle och Lena till Anchorage.

Jag kommer äntligen att få se Alaskas djupa skogar, återigen få ömmande ömma fötter till ett vidunderande landskap och den där kopp kaffen med inte mindre än tre andra resbloggande vänner.

Vill du läsa vad de andra skrivit om våra resplaner?

Sofia -> Första drömresan 2018 är bokad: Roadtrip i Alaska 

Jeanette -> Drömresan Alaska – Seattle bokad

Lena -> Women in 4 goes Alaska

Katarina

eld

Julafton i 6 bilder

God jul allesammans!

Jul har nu passerat och jag har varit offline efter julafton. Det har varit skönt att varva ner och tömma hjärnan och plötsligt är jag redo för att blogga igen. Ibland behövs inte så mycket mer än några dagars vila för att hitta peppen igen. Även om jag var offline under julafton så fotade jag hela dagen för att ha lite bilder att kika tillbaka på.

Här är den, min jul som firades i goda vänner lag i Upplands Väsby.

Katarina

Caroline, Marcus och Nour (min guddotter).

Årets julklapp är att vara ute i naturen

Idag börjar julledigheten för mig och det är dagen innan julafton. Jag har spenderat morgonen med att julstäda och att lägga en ansiktsmask. Som vanligt dricker jag mitt morgonkaffe och bloggar en stund. Den tid jag har att tänka till om livet, ta in intryck under veckan och förvandla dem till något.

När jag ser bilder på mig själv från skogen ser jag lycka i mitt ansikte. Vad ser du? Tack Rania för hjälpen med alla bilder. 

Jag har så mycket och ändå så lite på min jullista nu när jag firar ensam. Vänner i Stockholm åker bort för att fira jul, Sofia är på Gotland, min vän Linda i norr är i söder och och mina föräldrar i Dubai och kvar är jag. Jag kommer fira jul med min kompis Carro och hennes familj i Upplands Väsby imorgon. Sen är planen att ta det lugnt och jobba med bloggen fram till den 29e då jag åker till Linda, för en vecka med snö, nyår och Umeå. Jag har tankar om att fixa till utseendet på bloggen, kanske byta tema, men vet vilket stort åtagande det är så vi får se hur det blir med den saken. Som person är jag lite velig och har svårt att hitta ett tema som tilltalar mig, som är lagom komplicerat och skapar mervärde för läsaren.

Vackra mossiga tallar.

Just nu försöker jag varva ner och komma till ro med att jag är lediga i två hela veckor och egentligen inte har så mycket mer planerat. Jag försöker komma igång med mitt promenerande som är sådär nu på vintern när det är kallt, grått och ruskigt i Stockholm. Jag har också en fotouppgift jag behöver ha avklarad idag eftersom inlämning är imorgon, men Lightroom krånglar, morgonen till ära.

Julen är ju en tid för reflektion så det är skönt att inte ha så mycket på schemat. Den stora bloggsäcken från året behöver knytas ihop. Det som gått dåligt behöver tänkas över och det som gått bra behöver hyllas. Det är mycket som har gått bra med bloggen, den har gått framåt i läsartal och engagemang. Sommaren slog alla tiders rekord och antalet besökare håller i sig ganska bra även under hösten trots att jag nu bloggare mindre. Det är ofta så på vintern, när energin tryter något. Då är det skönt att låta fingrarna vila.

Det där udda ögonblicket när en hittar den största kotte en sett i sitt liv.

Vad har du önskat dig i julklapp? Friluftsvaror skrev så härligt att årets julklapp är att vara ute i naturen och jag kan väl inte annat än att hålla med. Det måste väl ändå vara årets julklapp? Om en får tro deltagandet i min adventstävling så riktigt längtar människor ut i naturen nu, precis som jag.

Jag tror på ett 2018 med mycket besök i naturen. Jag tror på en vinter med mycket snö och mycket vinteräventyr land och rike runt.

Jag önskar att jag bodde med den nordliga naturen runt knuten. Jag önskar att jag kunde sätta foten utanför mitt bo och skapa de mest fantastiska foton 100 meter ifrån.

Ändå finner jag mig i centrala Stockholm, oförmögen att säga upp mig och oförmögen att nå mitt mål att bo i naturen. Jag antar att den tiden jag önskar, inte är nu. Just nu är Globen min granne och jag finner att det okej. Att ha 7 minuter till jobbet till fots istället för 7 minuter till en stor skog är min lott nu.

Skogen får vänta en stund.

Nu ska jag plocka mig samman, dricka lite mer kaffe och äta frukost. Ha en härlig dag innan julafton alla läsare.

Katarina

Kanske årets mest makalösa soluppgång. 

Att göra när du firar jul ensam

Nu brakar jul och mellandagar loss inom några dagar, de sista klapparna skall slås in, maten ska handlas, blockljusen skall staplas i hög och leendet sättas på laddning. För vad är väl inte jul om inte familj, röda luvor, paketutdelning, Kalle Anka och julbord? Ja alla jular blir inte så, iaf inte för alla. För ungefär två veckor sedan postade jag ett inlägg på instagram och bloggen där jag signalerade att jag i år ämnar att fira jul ensam. Ett inlägg, med önskemål om förslag på saker att göra när en firar jul ensam. Och om jag fick in både förslag och inbjudningar. Förslag som inom 20 minuter resulterade i att jag inte längre ska fira jul ensam. Men mer om det efter jul och mellandagar.

Det här inlägget är tillägnat att fira jul ensam, med era tips och med mina som pricken över i:et. Många av förslagen handlar om Stockholm (naturligt eftersom jag bor här) men går enkelt att byta ut mot lokala varianter av samma sak (Stockholm är ju inte min första bostadsplats på jorden).

Vill du bidra till listan? Kommentera eller maila katarina_wohlfart@hotmail.com. Det kommer ju en jul nästa år också.

fira jul ensam att göra klassisk julfira jul ensam att göra naturen

Att göra när du firar jul ensam

Kanske är det inte så farligt att fira jul ensam, egentligen. Det är snarare vetskapen om det och känslan som följer som är det egentliga problemet. Ett problem en lätt löser med förslag från andra. Här är dina, mina och andra Äntligen vilse läsares förslag till en jul ensam.

Inlägget innehåller över 30 tips och har delats upp i klassisk jul, jul med modern twist och en mer okonventionell jul.

Klassisk jul ensam

Stillhet – En klassisk jul firas allra bäst i stillhet. Att ta det lugnt, ha ensamtid och tid för reflektion.

Bo

# Jul på slott och herrgårdar – Jag kan inte tänka mig något mer julmysigt än en jul på ett slott och skulle mer än gärna ta in i dagarna tre på Södertuna slott utanför Gnesta. Kostar en slant, men om man har lite pengar över, varför snåla?

Äta och göra

Snölek – Bygg en stor snölykta med marshall som många ser.

Kyrkan vid jul – Kolla in Svenska kyrkans kalender för konserter vid jul. Hemma i Småland brukar jag faktiskt komma iväg till kyrkan en sväng på julaftons kväll, trots brist på tro och medlemskap. Stämningen och musiken är fantastiskt och säga vad man vill om kyrkor, men akustiken gör sitt vid jul.

Skansen – Vandra i Skansens vackra omgivningar. Under julafton bjuder Skansen på gratis entré. Jag är inte mycket för djur i bur, men är ändå villig att slå ett slag för Skansen för fina omgivningar och mycket att göra. Har själv varit där på julbord med jobbet och var mycket nöjd med min vegetariska tallrik.

# Gå på Hamngatan själv, besök ett folkfritt Gamla stan och strosa ut på Djurgården – Slipp att trängas med folk vid NKs julskyltning, fotografera vackra gula hus i alla sin prakt eller promenera ut på Djurgården. Om det är snö sägs Hovstallet ta ut hästarna på morgonträning med släde och bjällror.

Titta på

# Läs en bra Julbok – Under förra året vid jul tipsade jag om en rad böcker du kan läsa vid jul, andra bloggares tips och hur du lånar dem gratis via Stockholms stadbibliotek. In och förkovra dig!

Dramaten – Gillar du teater? Under jul pågår flera föreställningar på bland annat Dramaten.

# Soffläge- Ta fram dina varmaste raggsockor och inta soffläge. Runt jul visas alla klassiska julfilmer vart du än kikar. Varför inte se Ensam Hemma eller Ivanhoe? Kalle Anka eller inte? Det bästa när du är själv är att du kan välja exakt den film du gillar och bara dammråttorna dömmer dig.

fira jul ensam vata ute

Fira jul ensam med en modern twist

En modern jul är kanske den version de flesta av oss firar numera. 2017 är en sådan fylld med vegetarisk mat, 2 minuter Kalle Anka, minst tre olika familjebesök på en dag,  stunder i bilen med snömodd och krångel och en julklapp för en hundra lapp som ofta lottas ut. Men en modern jul är också fylld med vänner där även människor som är ensamma inkluderas. Allt mer sker också en övergång till att fira jul ensam med varma utlandssemestrar och staycation på orten en bor på.

# Tala om för vänner att du firar jul ensam – Har du testat att tala om för dina närmsta vänner att du firar jul ensam? Om man hojtar till bjuder så många vänner till och du har chans att fira jul, med vänner istället för familj. Skriv en notis i ditt Facebookflöde eller leta upp en grupp och ställ frågan i.

Inse att världen inte går under – Som någon i kommentarsfältet sa. Det finns ju värre saker än att fira jul ensam, så mycket värre.

Bo

# Ta in på hotell – Något som nästan kvalificerar att hamna på den klassiska jullistan är att ta in på hotell. Att fly vardagen och slippa städa är väl ändå nästan 2017 talets motsvarighet till kyrkan i ottan och jullunch? Mina tre favoriter idag är Haymarket, Clarion Skanstull och Elite Tower Marina.

# Ta in på en stuga på fjället – Om du har några slantar över, varför inte hoppa på tåget till Åre och hyra dig en alldeles egen liten stuga att krypa in i över jul. Fyll kassarna på Ica i byn och tänd en brasa med lite julmusik därtill.

Äta och göra

Klänning med stretchig midja – För allt i livet, ta på dig en stretchig klänning eller stora pants när du vaknar så att du kan äta allt vad julen har att erbjuda.

Åk på en julkryssning – Ta en julkryssning till Riga med Tallink Silja till en bråkdel av priset från att fira jul på ett slott.

# Slow living jul – Skippa firandet och skapa ett eget. Fokusera på det du tycker om i livet och gör bara det, på dina egna villkor. Om du gillar att ta sovmorgon och äta äggröra, gör det. Om du gillar att stiga upp tidigt, ta en promenad och dricka en kopp choklad på Espresso House, gör det. Om du gillar att inte göra något alls, stanna inne och stirra i taget.

# Vegetarisk jul – Passa på när du har tid och laga all julmat vegetarisk och köp Oatleys och chokladdryck och värm med marshmallows. Om jag var en matlagerska skulle jag göra alla recept i Vegokäks julsamling. Mums!

# Ät julgodis tills du mår illa 

# Hjälporganisationer – besök något av alla julfiranden för ensamma personer eller var med och hjälp till. Bland annat firar IOGT en vit jul med en massa aktiviteter runt om i Stockholm och på julafton 2017 fokuserar man på ungdomars jul och finns vid Plattan mellan 10-19.

Titta på

Titta på tv hela dagen – De flesta tycker att det är lite skämmigt att titta på tv en hel dag. Jag har en vän som bara gör det som belöning. Själv gör jag det titt som tätt som återhämtning och skäms inte för det. Vid jul är det perfekt. Skippa att gå upp helt och hållet, ta täcket från sängen och förflytta dig direkt till soffan med pyjamasen kvar på. Starta morgonen med en bra tv-serie på Netflix och fortsätt kolla hela dagen.

Ps: Glöm inte att äta!

att göra jul ensam bo på slottjul ensam fotografera

Okonventionell och alternativ jul ensam

Mycket av de förslag som kom in var svårplacerade. Jag blev bland annat utbjuden på dejt och visste inte riktigt till eller från till svar på den frågan men tycker förslaget var både modigt och rimmade gott i julklappstider därav får det en egen liten plats i den okonventionella jullistan här under.

# Skilsmässobaren på Riche – Ragga vill vi vid jul. En klassisk dag för alla hemvändare är juldagen och om du är singel kolla Alltomstockholm.se tips på bästa raggningsplatser i stan.

# Sjung Karaoke i Rågsved – På julafton mellan 21-07 är det Karaoke på Rågsveds krog. Sägs drivas av en färgfull Agata som visiterar sina besökare på vapen innan insläpp. Bara det är värt ett besök.

# Skogen före krogen – Som en reaktion på Skilsmässobaren på Riche varför inte fira jul i skogen? Och visst kan det bli en mysig jul och troligen en jag föredrar, även om det nu är lite mörkt om året själv ute i skogen. Att packa ned sig i en mjuk och varm vintersovsäck tillsammans med någon, tända en brasa och höra skogens ljud med en varm glögg i hand och en gyllengul lussekatt är ändå inte fel. Den där någon kan hittas på valfritt sätt eller genom förslaget nedan.

Hitta andra ensamma att fira jul med – Samtidigt som jag utlyste förslag till saker att göra när en ska fira jul ensam så släppte metro en lista till ändamålet: Ensam i jul? Titta hit – här kan du fira utan familjen till en rad platser i Stockholm att fira jul ensam. Varför inte besöka en av dessa platser, mingla och möta någon annan att fira din jul med?

# Paddla SUP – aka, dejtförslaget. En vänlig gest av en man i Karlskoga som föreslog att jag skulle komma förbi och paddla SUP om inte isarna frusit. Kanske den bästa dejtförfrågan, med en stor glimt i ögat, jag fått och kanske det som borde ha kommit etta på listan. Med Tinder borde det ju vara lätt att scrolla fram någon som har en SUP tänker jag annars går det ju också hyra en bräda på Kungsholmen.

# Jul takeaway – Varför laga din egen mat när du kan få den levererad? Använd t ex Foodora för att få ett stycke julmat hem.

# Träna ett pass på Friskis – Passa på att träna när du ändå har tid. På Friskis träningsschema vid jul står en massa specialpass och sedvanlig gympa. Förslag från läsare att träna med Moni eller Nino.

# Smygfota folk genom deras fönster – Kanske det mest okonventionella förslaget i listan, men kanske också det roligaste. Paparazzi-jul here I come.

# Spruta vatten på snön för att krama den till en snöboll – Om just du får en vit jul kan du ta med blomsprutan ut och spruta på snön så går det att krama till snöbollar. Smart grej vid snöbollskrig.

# Bygg ett pepparkakshus – Bygg ett komplicerat pepparkakshus som bryter alla normer. Bildgoogla ”udda pepparkakshus” för inspiration. Själv skulle jag försöka med ett Lord of the Rings pepparkakshus i stil med det som finns i den här listan. Ska det va, så ska det va.

# Gör en fin matdekoration – Köp hem verktyg för att göra fin matdekoration som gurkspiraler och annat. Verktygen kan du köpa på julmarknaden eller t ex här. Vem vill inte ha en Tabletop Grönsakssvarv Spiralizer för 499 kr.

# Blanda drinkar och vissla till Kan du vissla Johanna – Har smygkollat lite på Kan du vissla Johanna på SVTs öppet arkiv i researchsyfte och insett att det är faktiskt inget jag sett som liten. Men söker ni klassisk julfilm, så finns den där. Kanske inte en film en ser med drinkar men varför inte? Jag föreslår en Old Fashioned till det.

Recept: Lägg sockerbiten i ett whiskyglas och fukta den med Angostura Bitter. Häll på lite sodavatten och lös upp sockerbiten med hjälp av en sked.
Fyll glaset med is och häll på bourbon. Rör om och dekorera med en apelsinskiva + ett rött cocktailbär.

# Begrunda livets egentliga meningslöshet – Titta ut genom fönstret och begrunda livets egentliga meningslöshet till Thåström och glögg. Årets glögg från Blossa är skapad med inspiration från kryddmarknaden Khari Baoli i Old Delhi, Indien. Med smak av solmogen mango, spiskummin och chili kanske det blir svårt att bli allt för deppig? En vill ju inte spä på juldeppen allt för mycket när en redan är ensam, eller hur?

Hoppas du uppskattade min lista. Har du något du vill lägga till?

God jul kära läsare!

Katarina

att göra jul ensam

Vinnaren i adventstävlingen: startpaket för friluftsare

För ungefär en vecka sedan publicerade jag tävlingen i samarbete med Friluftsvaror, att vinna ett startpaket för friluftsare. Och en blir förvånad över hur många nybörjarfriluftsare det ändå finns där ute, med tankar om naturen, drömmar om frisk luft och roliga berättelser från långväga vandringar, som är precis som jag.

Det där att utse en vinnare, är så mycket svårare en vad en kan tänka sig. Urval efter urval, har jag kämpat med att ställa motiveringar mot varandra och slutligen (med hjälp av en jury om fem) kommit fram till en vinnare.

Vinst: meal kitkåsaTrangia stormkök med kaffekittelFjällmark liggunderlag och en höst/vinter-sovsäck från Friluftsvarors nya kollektion.

Tävlingsfråga: Länka till en bild du tagit i/på naturen och förklara varför naturen betyder mycket för dig.

Med motiveringen;

” naturen är en plats där man slipper alla vardagliga problem, jag går i nionde klass nu och det är konstant stressigt med prov och stora uppgifter till emellan, naturen är en plats där jag laddar upp batterierna och motiverar mig sjålv att fortsätta kämpa på med skolan för att i framtiden kunna hålla på med mina friluftsintressen mycket mera, kanske till och med på heltid. När man är i naturen så kan man koppla bort alla jobbiga tankar och bara fokusera på nuet”

Jag har länkat till en bild när jag hade bestigit toppen av kebnekaise, denna bild betyder väldigt mycket för mig eftersom att jag haft ganska jobbigt de senaste åren och att bestiga toppen var typ som ett livsmål eller en milstolpe för mig om att jag är kapabel till att klara så mycket, kebnekaise var bland det jobbigaste jag gjort i mittliv men oxå något av det bästa jag gjort i mitt liv. ”

 

Grattis Aron Byström till vinsten! Du har ju gjort något äventyrliga jag inte har, bestiget det där berget. Wow på den! Jag hoppas du får användning av dina friluftsprylar.

Tack alla som tävlat. Det har varit så himla roligt men tufft att ha en tävling. Det gör vi igen nästa år, tycker jag!

Katarina

 

Julmarknader längs Vinterviken

Förra helgen begav jag mig ut på vad som var årets första julmarknad, tro det eller ej. Men efter dagar med eventförslag från facebook så skickar jag tillsist ett desperat meddelande till Sofia ”Vill du hänga med på julmarknad, här, här eller här”. Stockholm visar sig från sin bästa sida med alla klassiska julmarknader och alternativa julmarknader att välja på ett bräde så valet faller på en promenad längs Vinterviken till Färgfabriken i Liljeholmen.

När jag kom tillbaka till jobbet i måndags frågade min kollega vad jag gjort och jag svarade att jag varit på julmarknad. Hon hade själv försökt att ta sig till Drottningholms julmarknad (för att få rätt julstämning) och inte lyckats för det var så mycket folk att hon och hennes syster inte kom längre än till Brommaplan. Så kan det också gå när inte julmarknadshaspen är på. Generellt tror jag det är otroligt mycket folk på marknaderna i Stockholm, sådär mycket att det bitvis blir svårt att ta sig fram. Förstår om många inte gillar det. Själv besöker jag framför allt marknader för stämningen och kanske inte så mycket för att egentligen köpa något även om jag denna gång fyndade två bra och ha saker.

Morgonen börjar med att jag dricker kaffe och bloggar i sedvanlig ordning. Ett inlägg om Hannover, som jag jobbat på sedan i september publiceras äntligen. Det blir av en anledning ett inlägg som växer, växer och växer när jag skriver det och jag har därför inte lyckats att avsluta inlägget tidigare. Så jag tar mig i kragen. Har du som bloggar, skriver eller annat varit med om det? Till sist gör sig pausen nödvändig varpå jag messar Sofia som säger ”let´s, men gärna på en gång innan solen går ner” (klockan är strax efter 10 på morgonen och det säger väl en del om vintermörkret såhär års). När en knappt vaknat måste en kasta sig ut om en ska ha en chans att få se något alls. Så sagt och gjort. Jag kastar mig ut i julmarknadsdjungeln.

Julmarknader vid Vinterviken

Under jul är eventkalendrarna späckade hos alla och det går att hitta julmarknader, öppet hus och annat smått och gått så gott som överallt. Jag hittar julmarknaden i Liljeholmen bland eventförslagen på Facebook (event andra vänner har favoritmarkerat mm.).

Konst vid Vinterviken

För att få lite frisk vinterluft i våra lungor vandrar vi längs Vintervikens strand mot Färgfabriken i Liljeholmen och vår julmarknad i sikte. På vägen passerar vi konstateljerna i Vinterviken som har öppet hus. Och vad är väl inte en stund med drömmar om stenkonst och en egen ateljé? Sofia är redo att flytta in efter besök i första ateljén.

Konstateljerna i Vintervikens eventkalender

Vintervikens trädgårdscafé

Vid Vintervikens trädgårdscafé hålls en lite mer klassisk julmarknad och här stannar vi en stund och lyssnar på julmusik och en julkör (som dock försvinner i sorlet av alla människor), äter rykande het soppa, glömmer brödet men tar en bit efter vi sörplat klart vår soppa innan vi vandrar vidare till Färgfabriken i Liljeholmen.

Vintervikens trädgårdscafés eventkalender

Färgfarbiken i Liljeholmen

På Färgfabriken i Liljeholmen har jag bara varit en gång, när min kompis Annelie var här på Way up North och då dansade vi medan kvällen var ung till en amerikansk bröllops – dj och hänger med gamla bröllopsfotograf- vänner. Jag har en del, trots att jag slutade efter en säsongs fotograferande.

Här handlar vi några små saker. Jag köper de här örhängena från Wos och Sofia det här armbandet och någon av Wos alla magiska ringar. Jag hittar också äntligen den vackraste av alla långa svart kjolar i materialet Tencel från Soot Sthlm som jag ser kommer hålla i många år med diverse fina toppar därtill.

Färgfabrikens eventkalender

Katarina

13 tuffa saker att göra i Hannover

Fortfarande än vad en kan säga swisch så stundar snart våren (trots att vintern bara börjat) och årets alla weekendresor skall planeras. Personligen har det blivit lite av en favorit för mig att besöka lite mindre städer för weekend, de har så mycket mer än vad en första anblick anger. Kanske är det lika för dig som testat Prag, Barcelona och London och känner att ett varv till på samma platser inte är aktuellt. Varför då inte titta mot nya nejder som Reykjavik, Umeå eller Hannover? Den sistnämnda besökte jag under en prunkande ljummen septemberhelg.

Här är 13 favoritsaker att göra i Hannover under en minibreak.


För tips till vegetarisk mat i Hannover att kombinera med min ”att göra i Hannover lista”, läs min guide här.

Kroepcke tunnelbana/spårvagnsstation.

Att göra i Hannover

Först ut att göra i Hannover är att;

# Bekanta dig med en av Hannoverbornas mötesplatser

Varje stad har mötesplatser där lokalborna träffas. Stockholm har Åhlens vid centralstationen eller strax utanför spärrarna på tunnelbane-stationerna. Hannover precis som Stockholm, såklart flera.

# Kroepcke – Genom Kroepcke går alla tunnelbanor/spårvagnar. Namnet kommer från kyparen Wilhelm Kroepcke som jobbade på det café som ligger på mötesplatsen. Cafét finns kvar, om än i nyare och ej så intressant version och ägs idag av Mövenpick. För ett underbart café, gå istället ett stenkast bort i den tunnel som ligger vid Kroepcke till kaffestället Hannover kaffee manufaktur där du kan få Kopi Luwak, världens dyraste kaffe från Indonesien, om du vill. För ynka 350 euro/ kg kan du smaka delikatessen, där katter äter kaffebönor och sedan processar dem, au biological, bara för din skull.

# Unter den Schwanz – Utanför Hannovers centralstation, Hannover Hauptbahnhof finns en staty på Ernst August på en häst. Har du vägarna förbi kan du se ungdomarna eller turisterna stå och vänta på nära och kära här. Man säger att man möts under svansen ”Unter den Schwanz”.

# Det sjungande avloppet – På andra sidan torget från centralstation på väg på Kroepcke finns ett sjungande avlopp som också blivit en klassisk mötesplats.

Här kan du lämna din flaska när du inte längre vill ha den. Ett socialt projekt och en finurlig uppfinning för miljön.

# Drick en öl ur en kiosk i Linden

Linden är ett fullkomligt underbart område och topp 1 att göra när du kommer till Hannover. Här kan du dricka öl från en kiosk, beundra streetart i mängder och bara hänga. Släng sedan inte flaskan, utan lämna den i ett av de sociala projekt som hänger längs stolpar, där de som behöver pengarna för panten, pantar flaskorna. Ett annat socialt projekt är boklådorna. Överallt finns boklådor utplacerade där du lämnar en bok och sedan tar en.

att göra i hannover linden

Limmerstrasse Linden

# Kolla på street art i Faust i Linden

Området Faust är ett konst och klubbområde med massa streetart och klubbar. Här kan du kolla streetart på dagen och hänga, se en fotbollsmatch över en öl eller dansa i klassisk klubbmiljö på natten.

att göra i hannover faust

Linden Faust

att göra i hannover bokhyllor

Boklådorna, ett socialt projekt. Var noga med att lämna en bok om du tar en. Boklådorna finns utplacerade lite här och var i Hannover.

Linden Faust

Tyskland har fin streetart i varje gathörn. Lite som pricken över i:et i vad som annars skulle vara en ganska torr och tråkig industrimiljö.

att göra i hannover faust

Linden Faust

Linden Nord med de coola bostadområdena längs med floden Ihme.

# Upptäck coola Berlinska Linden – Linden Nord

Med cykel hinner du att göra mycket i Hannover. Varför inte ta en cykeltur i Linden Nord? Längs med floden Ihme hittar du futuristiska bostäder som inte ägs av någon. Min guide Fabian berättar att bostäderna som ägdes av staden stod tomma för många år sedan, på kanske 80-90 tal varpå punkare som behövde bostad valde att flytta in. Staden ska någon gång ha gett upp kampen om bostäderna och låtit personerna bo kvar. Hur man får en bostad här är ett mysterium, något som kanske bidrar till den wowiga känslan när en cyklar förbi.

streetart att göra hannover

Ibland känns det som att streetart och väggmålningar i Hannover är från samma konstnärer. Konsten, håller samma stil och förhöjer känslan av ett ungdomligt weekendresemål.

Bostäderna i Linden Nord där punkarna flyttade in för länge sedan och lever kvar.

att göra i hannover drei warme bruder

Drei warme brüder, Linden

# Drei warme brüder

Drei Warme Brüder är en klassisk symbol för Linden. Betydelsen, har något med gay-killar att göra och i vilket fall som helst, så står de stolta i Linden Nord/Linden Mitte och är Hannovers kraftvärmeverk. På kvällen lyser de likt Globen i Stockholm upp i olika färger och signalerar vägen hem. Ligger bredvid stationen Hannover Am Küchengarten.

att göra i hannover cykla runt staden

Med cykel kommer du att hinna att göra mera i Hannover. Du kan hyra din cykel på Step precis bredvid tågstationen, Hauptbahnhof. 

att göra i hannover sprengel museum

Sprengel, Hannovers moderna museum

# Sprengel – Hannovers moderna museum

I Hannover Mitte, lite söder om Rauthaus hittar du Sprengel, Hannovers moderna museum. Positivt förvånad, hittar en en hel radda cool och modern konst här som Picasso men även Hannovers egen stolthet (som också finns lite här och var i Hannover) Niki de Saint Phalle med sina kurviga kvinnliga figurer. Bakom figurerna döljer sig en historia om en ung Niki och hennes mycket kurviga guvernant som kom att betyda mycket i hennes liv därav dedikationen.

En klassisk kurvig kvinnokropp av Niki de Saint Phalle.

Modern konst som problematiserar Nazismen.

att göra i hannover fyrverkeri

En av alla fyrverkishower som pågår året runt i Hannover och kostar 19 euro att se.

# Se en fyrverkishow i Herrenhausen Garden

Se en av årets alla fyrverkerishower som förvandlar en barock trädgård till en supershow i Herrenhausen Gardens. Extra roligt är att showerna är tävlingar som äger rum fem gånger om året och kostar 19 euro att se. Om du inte har vägarna förbi under en show är Herrenhausen Gardens väl värt sitt besök ändå. En stor och vacker barock trädgård med vackra blomarrangemang och vita statyer. Kom ihåg att boka dina biljetter i tid. Eventen är mycket populära, gamla som unga samlas för att njuta av fyrverkerier tillsammans över en picknick.

att göra herrenhausen gardens att göra hannover herrenhäuser gärtens

Herrenhausen Gardens är fylld till bredden under dessa shower och lokalborna ser det som ett sätt att träffas. De har med picnic, bubbel och sitter utstrött i stora klungor.

att göra i hannover herrenhäuser gardens

En av alla vackra barocka statyer i Herrenhausen Gardens (på tyska Herrenhäuser Gärtens).

Apollo Kino i Linden Nord

# Kyss under skylten på Apollo Kino

Reser du i par, varför inte besöka Hannovers romantiska gamla bio Apollo och kramas lite under skylten Liebespaare bitte hier küssen. Det är något särskilt med gamla biosalonger och atmosfären omkring dem. En vill liksom åka tillbaka i tiden, bära kort och vippig prickig kjol med rött läppstift och smygröka i hörnet tillsammans med väninnorna för att sedan hemlighetsfullt hångla med drömpojken under skylten efter filmvisningen. Vill man inte?

att göra i hannover kultur

Liebespaare bitte hier küssen – Kärlekspar kyss varandra här.

att göra i hannover

Hannover är likt Göteborg, promenadvänligt. 

att göra i hannover market hall

Markthalle, Hannover Mitte

# Besök Markthalle och ät lunch på stående fot

Markthalle – magen av Hannover är saluhallen med aningar från 1892 där Karoline Duhnsen en tjej från en stad tre mil bort kom till saluhallen för att sälja sin korv, under 50 års tid. Hon kom via tågstationen varje dag från en region som var känd för sina korvar. Sedan 1999 finns en staty av henne utanför hallen och är också första som möter dig som besökare. Markthall är en härligt livfull saluhall där alla äter lunch och chit chattar. Ett bra ställe om du vill möta lokalbefolkningen och testa mat från Tyskland och kanske världens alla hörn.

att göra hannover matmarknad markthalle

Daglig kommers i Markthalle

att göra hannover loppmarknad leine

Lördags-loppis längs Leine 

# Besök en riktig loppmarknad längs Leine

Varje lördag är det loppmarknad i Gamla stan vid Leine. Till skillnad från Paris loppmarknader har man riktigt lyckats i Hannover, för här kan en fynda på riktigt. Vintagekameror, tavlor, grammofoner och allt en kan behöva i livet. Passa på att njut av Niki de Saint Phalles konst längs Leine när du ändå är där, dra vidare för en fika till Gamla Stan eller shoppa tills du inte orkar bära mer och måste återvända till hotellrummet. Frågade om pris på en trendig vintage kamera och fick 20 euro som svar. Riktigt prisvärt med andra ord.

Läs mer om området kring Leine och gamla stan.

att göra hannover flea market loppmarknad leine att göra i hannover

Loppmarknad vid Leine

att göra i hannover rådhuset rathaus

# Upptäck Rådhuset med omgivningar

Das Neue Rathaus (det nya Rådhuset) besöker en för dess omgivningar eller makalösa utsikt.  Hissen som går i lutande (!) vinkel är unik och en upplevelse i sig. Bakom Rådhuset hittar du den vackra parken, Maschpark, nära St. Aegidius kyrka, en medeltida kyrka som då och då spelar en melodi och en bit bort Hannovers Hollowcaust memorial, ej att förväxla med Berlins, men likt Berlin är ett betongfundament och minne till förföljelsen av Hannovers judar.

att göra hannover

# Cykla genom Hannovers oändliga stadsskog

Hannover har den största stadsskogen i Europa, Eilenriede, som är två ggr så stor som Central Park. Just Hannover lyckas med konceptet grön stad där 42% är gröna områden. Vill du cykla runt Hannover kan du hyra cykel precis vid centralstation och ta med dig ut på äventyr i ett av Hannovers alla gröna områden. Just Eilenriede med sina 640 hektar är lokalt känt som Hannovers gröna lunga.

att göra i hannover wochenmarkt linden

Matmarknad, Wochenmarkt Linden

# Runda av med en klassisk matmarknad utomhus

En riktigt cityweekend bör ju innehålla minst en matmarknad utomhus? Det hålls matmarknader lite här och var i Hannover och bäst är nog att fråga på hotellet om det är någon just den helgen du befinner dig här. Jag besöker Wochenmarkt i Linden och låter sorlet runda av min cityweekend.

Katarina

att göra hannover wochenmarkt linden


Resan genomfördes tillsammans med NordicTB och VisitHannover. Text, bild och åsikt är precis som vanligt, mina egna.

Kampanjen följs enklast i sociala medier under taggen #CitybreakGermany.

 

Yosemite Village

Yosemite Village är hjärtat av hjärtat i Yosemite, Yosemite Valley, och här finns allt en äkta resenär behöver, ljudet av andra resande, souvenirer med sprakande Yosemite-tryck och Ansel Adams Gallery. I Yosemite Village spenderar vi våra dagar på Degnans, den lokala pizzeria och ”vi har lite av allt – stället”, med ung personal och personal från Yosemites tidiga dagar.

Vår första dag i Yosemite kör vi runt i dalen och dra fötterna bakom oss i byn. För att låta resan sjunka in, få fäste och låta planerna måla sig själva. Jag hade nog inte förväntat mig att Yosemite Village, har lite av allt. Så här kommer mina tips, till lite av just det.

 

Yosemite Village

Visitors centre, Wilderness centre & Village Store

De tre V:na har allt du behöver, trevlig personal, information, ekollon-örhängen och mat. I Vistors centre hittar du info om vilka vägar som är öppna och om någon är vinteravstängd, vägbeskrivningar och kartor och annat du tänkas vilja fråga finns också här. Mellan november och april kan du också hämta dina Wilderness Permits om du ska övernatta i naturen och göra särskilda hiker här. Under högsäsong, maj till oktober, så är också alla Wilderness centre (det finns flera utanför Villagen) öppna för information och upphämtning av Wilderness Permits. I Village Store hittar du mat, godis och souvenirer. Matbutiken är ganska stor så du behöver inte handla någon annanstans.

Visitors centre, Wilderness centre och & Village Store ligger alla i anslutning till varandra, några hundra meter mellan med kort promenad från parkering.

degnans yosemiteyosemite village

Post office

Inklämt mellan Ansel Adams Gallery och Degnans hittar du det gulligaste av små postkontor. En riktig väl bevarad gammal klassiker, känns det som när dörren går upp och jag går in. Jag möter en kvinna som hämtar posten, använder sin nyckel för att öppna sitt lilla postfack, så litet att jag funderar på om posten kan gå in utan att knölas samman. Jag får plötslig lust att skicka ett vykort och säger som min 2 åriga guddotter när hon öppnar sina presenter och får upp ett ugglegosedjur. ”Jag ääääääälskar den.”. För jag fullkomligt älskar gamla byggnader, där en kan känna generationer av lokalbors andar i väggarna.

post office yosemite    post office yosemite     ansel adams gallery yosemite

Ansel Adams Gallery

Ansel Adams Gallery är egentligen det jag mest väntat på på sätt och vis. I vilket fall som helst, Ansels inspirerande persona och svartvita landskapsfoton. Ansel var verkligen en otroligt duktig naturfotograf, inspirerande som ingen annan. Född och uppvuxen längs Goldens Gates stränder, ensambarn från en rik familj, kämpade Ansel med att passa in. Ansel hade svårt att klara skolan och blev hemundervisad. Det var inte förens han hittade naturen och fotografin han hittade rätt.

I hope that my work will encourage self expression in others and stimulate the search for beauty and creative excitement in the great world around us.

—Ansel Adams

Fotografi på tidigt 1900-tal var något helt annat. När du kikar på en bild av Ansel kan du se hur lång tid den tagit att färdigställa. Från planering, till fotografering med tung utrustning, till mörkrum och framkallning. Kvalitén i bilden berättar en egen historia som en bild tagen idag, med ett klick och förhandsvisning på skärmen, inte gör. Fotografins process är i mångt och mycket inspirerande.

Ansels negativ finns kvar och på Ansels galleri, både online och i butik, kan du köpa printar, tryckta från hans egna negativ. Galleriet och personalen erbjuder också fotoworkshops, likt fotografiska, med både privata guidningar och fotopromenader.

ansel adams gallery katarina wohlfart rania rönntoft yosemite yosemite visitor center

Chapel

Yosemite har ett litet kapell i ena utkanten av byn. Ett kapell som marknadsför sig som ”ett historiskt kapell i natursköna omgivningar”. Och det är väl inte mycket en kan säga för att argumentera emot. Kanske den mest spartanska hemsida jag sett på ett tag men ändå naggande god. Jag, Helena och Rania strosar runt kapellet en stund, går in och kikar, tar in atmosfären för att snart åka vidare.

yosemite chapel helena gunnare yosemite helena gunnare yosemite helena gunnare yosemite village store the majestic yosemite

The Majestic

The Majestic, Yosemite Grand hotel är som inget annat, vackert beläget i Majestätiska omgivningar i Curry Village. Rania och jag kliver in i lobbyn på väg till Mirror Lake någon kilometer bakom hotellet och kommer lite av oss av pampigheten.

Hotellet ligger i den del av Yosemite Village som heter Curry Village, döpt efter två lärare som höll ”camping turer” här. På grund av en dispyt mellan amerikanska myndigheter och en aktör som anser sig ha rättighet till hotellnamnet så bytte hotellet nyligen namn till The Majestic från att ha hetat Ahwahnee Hotell.

När jag gifter mig rikt ämnar jag boka en lång vistelse på The Majestic, ligga med fötterna i högläge framför elden i lobbyn och njuta av sällskapet av Gunnar Widforss tavlor av Yosemite, bara för att jag kan.

majestic yosemite gunnar widforss yosemite the majestic

Degnans

Vi drar vidare mot Degnans för att äta, såsom många gånger den här veckan. På Degnans hittar du enkel mat som pizza och smörgåsar, lite snacks, kaffe och öl och här kan du njuta av maten till en varm brasa.

Samma dag som jag och Rania promenerat Panorama Hike möter vi en farbror som jobbat vad det verkar hela sitt verksamma liv i Yosemite, här på Degnans. Han berättar historier om ett ljuvt 7o tal. Om när personalen i Yosemite Village samlat ihop mat och lagt i en hög för att attrahera björnar och att de sedan använt det som filmunderhållning kvällstid. Han berättar om björnungar i soptunnor och hur han har fått lyfta ur dem varje morgon, om mamma björn som på avstånd väntat och tillsist vant sig att han varje morgon lyfter ur hennes ungar. Om han faktiskt lyft ur dem eller bara satt ner sin stege och låtit dem själva klättra ur, förtäljer inte historien men det är en fascinerande historieberättande man. Kanske är det för utmattningen av att ha vandrat Panorama trail, eller kanske är det bara för att den är en fascinerande historia, men jag lyssnar alldeles tyst och tagen.

Katarina

 

 

Mina resor genom Norden 2017

”Med fanan högt går hon i många fall mot strömmen. Med stort självförtroende i val av destination och ett färgstarkt, unikt och personligt bildspråk visar hon upp de vackraste vinklarna av norra Europa. Hon har även frikostigt delat med sig av sina fotokunskaper genom ett gäng inlägg med fototips och skiver befriande om livsfrågor och relationsfunderingar.”

Vad är väl jag att argumentera mot det?

Satte nästan kaffet i halsen när jag såg motiveringen Linda med bloggen Resamedvetet skrivit om mig. Alltså ovanstående motivering. Lilla mig (!), som uppenbarligen har gjort ett stort intryck med mina livsfunderingar. Och finare motiveringar än hos Resa medvetet utser Årets resebloggar 2017 får man nog leta efter.

För en bloggare kommer december med storm, det vankas jul på bloggen med rader av vackra bilder, det ena mer avancerade julpysslet än det andra, adventskalendrar och julsammanfattningar. Mot slutet av månaden ser en över sin verksamhet (för en blogg är ju ett ganska så stort företag), kollar vad som har funkat, vad en ska göra mer av och skriver de där fantastiska årssammanfattningarna. Mina heter nyårskarameller och åtminstone en kommer att komma i år igen.

När Linda släppte sina motivering fick jag idén att göra en tjuvkik på vad som komma skall. För precis som Linda säger, så reser jag ju faktiskt ganska mycket i Norra Europa, framför allt Norden. Så pass mycket att jag tycker att det förtjänar ett eget inlägg. Under året har det blivit mycket Sverige, men även Lettland och Tyskland här i Norra Europa. Just Lettland ligger mig extra varmt om hjärtat i år varför det får vara med på ett Norden-hörn.

Här är årets Norden-resor i ett svep.

Workation i Åre, januari 2017. Där vädret vad sådär krispigt kallt att det förvandlar allt till en tavla.

#NordicRoadtrip gör en get together efter Grönland – Island – Färöarna. Här i ett februarikallt Abisko. Folk, anledningen till varför en inte kan ha glasögon i -10 syns tydligt här. You don´t see a thing för glasögonen både dimmar och nästan isar igen.

Foto: En engelsk turist.

April kom att handla bara om Stockholm. Om ett Stockholmsdåd, som lämnat ärr för resten av livet. Här i en tur till Nacka naturreservat, bara 10 minuter bort från där jag bor.

I maj känns alltid livet enklare. Framför allt på fotokollo i Vejby Strand, Skåne.

Foto: Annelie Johnson.

I samma veva, möte med Kvinnliga äventyrare och naturen på Ängsö naturreservat, Västerås.

En av årets stora resor genom Norden/Baltikum är min roadtrip i Lettland i maj som slutade med en film. Lettland har gett mig så mycket visdom om en från Sverige annorlunda kultur, så nära.

Jeanette bjuder in till grillning i solnedgång över Lidingö

och jag besöker Store Mosse Nationalpark. Om du undrar hur det går i mitt ”besöka alla nationalparker i Sverige projekt” kan jag tala om att jag besökt Abisko, Store Mosse, Padjelanta, Fulufjället, Tyresta och Björnlandet i år.

I juli far jag till Åland med Jeanette och Sofia. Vi bor i vår egna stuga på Lökskär.

Foto: Jeanette Seflin

Jag packar bilen och ger mig ut på roadtrip. Särna och Fulufjällets nationalpark blir mitt första fotostopp efter häng med min vän och en avslappnad stund på Dansbandsveckan i Malung.

Foto: Katta, Bucketlife.

Bilen rullar vidare till Forsaleden, Östersund och Dryden samt Maria. I Österund blir jag hämtad av Helena och vi beger oss ut på lappländska äventyr.

Foto: Dryden

Första stopp är Padjelantaleden, sprakande ökensol och isande glaciärforsbad.

Andra stopp är ett rungande somrigt Mertajärvi och Karesuando som innehåller sandigt bad och en finsk vodka-parad.

slåttdalsskrevan höga kusten

Tredje stoppet blir Höga kusten med Skuluskogens nationalpark och ett Linda H i sitt esse.

Efter en lång roadtrip runt Norra Sverige åker jag i augusti på OpenArt Örebro. Blir faktiskt ganska nykär i staden som jag nästan bott i.

Är snart tillbaka på jobbet och mitt Sthlm och går på Enskede gårds koloniträdgårdar med mina arbetskamrater.

Med september kommer regn och Tyresta nationalpark med min vän Caroline med familj.

Jag åker till min kompis i Umeå. Vandrar genom Haga, lyssnar på granarnas berättelser och besöker Sveriges största museum.

Linda och jag beger oss till Björnlandets nationalpark och går och går och går i björnars fotspår.

September blir oktober och jag träffar den första snön och lavskrikan på Fulufjället

och får besök av Dryden och Maria. Vi gör Södermalm i oktober.

Mina äventyr runt Norden avslutas med en kort resa till Småland, för att lämna hem bilen för hösten. Jag passar på att ta en promenad, runt Kvarndammen. Det är ju min egna lilla sjö hemmavid och ett perfekt avslut på Norden-året.

Katarina

Foto omslag: Jenny Drakenlind

Adventstävling: Vinn ett startpaket för en frilufsare

Tävlingen är avslutad.

Mitt första friluftsår är i år! Jag har egentligen aldrig varit särskilt frilufsig innan, varken deltagit i scouterna eller för den delen ägt en sovsäck. Men någonting har förändrats med tiden och naturen har kommit att betyga mycket för mig. Just i år har jag också investerat i en massa friluftsprylar och nästan alla har jag köpt från Friluftsvaror, som jag också nu är ambassadör för. Pris, tillgänglighet och snabb service har varit avgörande när jag valt Friluftsvaror. Det känns därför extra roligt att ha möjlighet att tävla ut ett startpaket för en nybörjar- frilufsare som jag, tillsammans med Friluftsvaror.

Tävlingen följer under bilden och pågår till 10:e december. Tävlingen är avslutad.

Vinst

Vinn det startpaket för frilufsare som visas på bilden ovan.

Tävla om ett startpaket för en frilufsare

Tävla genom att svara på följande två frågor i kommentarsfältet i detta inlägg senast den 10:e december 2017. Var noga med att ange fullständigt namn + mailadress i kommentarsfältet så att jag enkelt kan nå dig om du vinner. Det går inte längre att tävla.

1. Vad är Friluftsvarors grundtanke?

Läs mer om Friluftsvaror här.

2. Länka till en bild du tagit i/på naturen och förklara varför naturen betyder mycket för dig.

Länka till t ex en bild på din instagram. Kvalité på bild är ej avgörande, din berättelse är. Om du ej har bild att länka till går det bra att skriva kommentaren utan att länka och sedan maila bilden till katarina_wohlfart@hotmail.com.


Viktig info när du deltar

Tävlingen pågår på antligenvilse.se i en vecka från och med publiceringsdatum. Sista dag att tävla är 10:e december 2017. Vinnaren utses av Äntligen vilse (bloggen), utan möjlighet att överklaga och meddelas ca en vecka efter tävlingens slutdatum här på bloggen samt med mail till vinnaren. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Bilden du delar kommer inte användas i annat syfte utanför denna tävling. Endast vinnarens bild kan komma att visas och delas i sociala medier av Äntligen vilse och/eller Friluftsvaror.

Obs! Det går inte att tävla genom att lämna sitt bidrag i ett kommentarsfält utanför detta blogginlägg.

Lycka till!

Katarina


 

Fira jul ensam?

För första gången i mitt 33 åriga liv, händer det. *trumvirvel* Jag ska fira jul ensam. *ådrorna fryser till is hos alla er läsare*. När en har familj, är det nästan lite som att svära i kyrkan att skriva de här orden. Jag känner det i fingrarna när jag skriver, det är motsträvigt, det går segt. Så indoktrinerade är vi människor av Coca-colas familjejul. För det här att fira jul ensam, är väl ändå otänkbart?


Söker du saker att göra vid en jul ensam? Här är min lista med över 30 saker att göra när du firar jul ensam.


fira jul ensam

Julafton 2016, morgonpromenad hemmavid i Småland. Mamma tar bilden.

Fira jul ensam

Konceptet ”Fira jul ensam” får en genast att tänka på ensamma äldre människor på äldreboende där det inte finns någon släkt kvar eller människor i nöd som på ett eller annat sätt tappat bort sin familj på grund av missbruk eller andra val i livet.

Väldigt få tänker nog på en sån som jag, som både har familj och vänner och heller inte lever i nöd.

Såg den här reklamfilmen på Youtube som del av min fotokurs och kände bara, att ja, precis såhär är det nog för många som i slutändan firar jul ”ensamma”, det är varken avsaknaden av familj eller vänner, utan livspusslet som avgör.

”Om jag nu ska fira jul ensam Gud, ge mig en vit jul åtminstone.”

Varför jag firar jul ensam

Egentligen var det ingen stor grej som ledde till att jag nu firar jul ensam. Tom en liten bortskämd en. Kort och gott, mina föräldrar åker till Dubai över jul och jag ville inte följa med. Vi skulle först farit till min kusin med familj som nu är i Sydafrika, något jag direkt såg fram emot, som senare blev ändrat på grund av praktiska skäl. Och jag, jag vill till Sydafrika men inte till Dubai.

Så på den vägen är det.

Mellandagarna 2015, vad är väl en jul utan fasters bullar?

Mina planer för att fira jul ensam 2017

Jag tänker vara brutalt ärlig. Bara tanken att fira jul ensam förlamar en lite. Man vill ju helst vara lite cool, skaka av sig ensamheten och gå vidare på 15 min, för att senare samma dag ha alla planer i världen som är lite New York – jul – lyxiga, som lyfter fram singelskapet från sin bästa sida och sådär. Håller du inte med?

Om man frågar utomstående, er följare som läser denna blogg och andra bekanta, så antar jag att jag många gånger framstår som den ultimata karaktären i en ”ta singellivet med storm – komedi”. Jag har 2000 bollar i luften, producerar en himla massa text och bild trots att jag också lyckas bolla ett heltidsjobb, bor bland alla andra hippa i Stockholms södra delar med promenadavstånd till de bästa uteserveringarna i Sverige (i en tvåa med balkong där jag kan se solen gå upp över stadssiluetten tom.) samt har en himla massa resiga coola flickvänner med fina jobb som alla går att pytsa in i kategorierna Carrie, Miranda, Samantha och Charlotte och som i verkligheten är mångt mycket mer produktiva än Carrie.

Livet är och kommer nog aldrig att vara en Sex and the City film. I alla fall inte för mig. Men när de där 15 minuterna passerat, chocken har lagt sig så kommer planerna krypandes ändå och vips så ska jag fira jul med Charlottes familj, nyår med Carrie och oroar mig plötsligt över att inte ha någon egentid för bloggande på de där mellandagarna.

fira jul singel

December 2015. Snälla jul, allt jag önskar mig är snö i julklapp.

Dina tips till att fira jul ensam

Och är en egentligen någonsin ensam? Så snart mina läppar formar orden ”ensam” och ”jul” blir jag direkt inbjuden till någon annans jul och får briljanta förslag på att hänga i singelbaren på Riche hela julhelgen av arbetskamrater. Och vem vill inte det liksom?

Nu söker jag då, dina bästa och obästa tips till att fira jul ensam. Tanken är att jag samlar in en hel radda tips och gör ett grymt ”att göra när du firar jul ensam” inlägg veckan innan jul. Och vem vet, kanske testar jag ett och annat av tipsen, kanske möts vi på Riche´s singelbar över en glögg, eller två.

Så shoot! Give me de bästa så förgyller vi veckorna fram till jul, för de som precis som jag, ska fira jul ensamma.

Katarina

Någon gång december 2014, på äventyr runt Vättern med Helena. Detta foto och omslagsfotot är taget av Helena Gunnare.

En blondin, första snön och ett Yosemite – veckoresumé, v.44 – 47, 2017

Veckorna snurrar förbi och det känns som att med tiden blir veckorna allt mer företagssamma samtidigt som mörkret kryper på och behovet av att krypa ner i soffan och göra ingenting blir mer påtagligt. Ställde frågan på Instagram häromdagen om tips på nya serier att se, det känns ofta som att en har gått varvet runt och fick en hel radda som förslag. Jordskott, Mindhunter och Midnattssol lät lite extra spännande. För vem gillar inte krim, natur och Shetlandsöarna liksom? Bara på de orden travade Shetlandsöarna upp på min lista att besöka, helst så snart som möjligt.

PÅ väg hem för att lämna bilen på vinterförvaring hos päronen. Pre-färgning och kanske den längsta utväxten i mannaminne. Inte för att jag inte gillade den, men.

Det största som har hänt

Det största som har hänt de senaste veckorna är nog inte Yosemite, men att jag har ny hårfärg. Det var oundvikligen så att jag var tvungen att fixa till frippan. Efter ett år utan en färgpensel hos frisören var det dags och när jag väl var där, bad jag hen att måla på lite extra. Så nu är jag blond, brunhårig och lite röd. Alla färger jag älskar i ett enda virrvarr!

Yosemite tog mig storm, såklart och vem är väl rädd för ett äventyr, inte jag! Men hörni, akta er för kåda, det sitter som berget!

Nytt i resebloggvärlden

Livet tycks snurra på även när jag är ledig. Det har faktiskt hänt en himla massa.

# Ny resepodd – Jennifer och Sandra Nicole har startat podden Livet Utomlands.

# Resebloggaren Jeanette flyttar till Södermalm och blir min granne. Jag bor vad som bara känns som ett stenkast från henne. Himla härligt.

# En hel radda resebloggare har gjort ett betalt samarbete med Flighright och förklarar hur en kan och ska få pengar tillbaka när flyg är försenade eller blir inställda. Så viktigt! Har själv fått köpa nya biljetter när flyg blivit inställt. Det är ju spontant, aldrig kul! Läs Annikas inlägg här.

Yosemite

Jag har spenderat en hel vecka i Yosemite och det kommer komma så mycket material att jag avvaktar med att säga så mycket mer här. Ni vet ju redan att jag sett jordekorrar, ekorrar, rådjur, berg, skog och andra vackra vyer och att jag hikat sönder mig.

Jag var där, punkt!

På resande fot

Allt fler resebloggare söker solen nu när det är vinter.

Helena, Ohdarling, är på Gran Canaria och testar TUIs charter och All-inclusive. Spontankänslan: Det var fan längesedan!

Johnny är i Pakistan. Ser varmt och ökenigt ut. Vill så gärna åka, men ogillar hinder och förbud så himla mycket.

Veera är också någonstans i öknen i Förenade Arabemiraten, typ i närheten av Dubai. Ser lyxigt och okatarinigt ut.

Evelina, Earth Wanderess, är i Surinam. Hon är ju allt som oftast någonstans i värmen, men just Surinam ser lite nytt ut.

Jetlag

Just resan till USA gav mig vad jag ändå anser vara de senaste årens värsta jetlag. Dra mig baklänges vad ruggigt jag mådde i en hel vecka! Är det någon mer än jag som drabbas av denna rugguggle-spontant-må-illa-hela-tiden-feelingen när en varit på den sidan jordklotet? Har drabbats tidigare, senast när jag var i Peru så var förberedd, men ändå inte.

Viktiga inlägg

Jag är så stolt över alla mina kvinnliga kollegor som tar ton i #metoo. Det är imponerande, men överväldigande. Det kommer ta lång tid att smälta, som vän, kollega och familj. Hoppas på något gott av detta.

Utöver denna kampanj har förstås andra saker ventilerats.

Annika, Resfredag skriver ett öppet inlägg till SJ (egentligen skrivit igår och inte aktuell för denna veckosammanfattning men den är så bra att den får vara med ändå) och föreslår en rad förbättringar, jag alla kan skriva under på. Alltså SJ, snälla kom igen nu! Var tvungen att lägga till min åsikt i debatten och dela inlägget på Facebook.

Jag kunde nog inte sagt det bättre själv. Med några ynka förbättringar skulle jag aldrig komma på tanken att kika på inrikesflyg. Men nu, med allt krångel och dyra biljettpriser, upplever jag mig inte ha mycket annat val. Senast i fredags, när jag fick ett glatt mail om ”black friday på SJ” tänkte jag. ”Perfekt. Några prylar behöver jag inte, men resa norrut, det vill jag. ” Och för 165 pix enkel! Så jag surfar överlycklig in på er sida för att klicka hem mig en tur och returbiljett till min kompis i Umeå. Men inte ens det kan jag få. För resa för 165 kronor gäller inte hem på söndagar. Och hem vill jag ju. Och med normalt biljettpris på halva resan, då blir det inte precis någon tidig julklapp att åka till Umeå, inte ens för mig med SJ prio-kort. Då blir genast halva tågresan dyrare än en flygbiljett, TuR. Ska det behöva vara så? Näe, SJ, jag tycker ni kunde göra det lite förmånligare, smidigare och lite bättre att åka tåg. Så snälla SJ, lyssna på Annika (Resfredag).Jag är helt övertygad om att det kommer bli en win-win.

Sofia, Fantasiresor skriver om hur hon tänker om sina sponsrade samarbeten. Sofia konstaterar att – Noggranhet, transparens och ärlighet, varar längst. Håller med. Hur kommer det sig att folk fortfarande reagerar dåligt på reklam i sociala medier förresten? Är inte det lite 2016? Har inte insikten kommit att vi som jobbar med blogg och sånt behöver ta betalt för att fortsätta? Vad tycker du här?

Första snön

Första snön kom till Sthlm och jag gick jublandes till jobbet, för att gå hem till regn. Typ.

Travelmassive

Travelmassive rullar in med ett nytt event och jag träffar Costa Brava, ESL och mina vänner resebloggarna.

Det är ungefär allt folks.

Vad har du pysslat med senaste månaden?

Katarina

Julklappar till en äventyrlig resenär

Nu barkar julen närmare och vad är mysigare än att sitta hemma i soffan och slösurfande planera upp sina resor för nästa år? Inget tror jag. Resor och äventyr genomsyrar ju mitt liv numera och också det jag lägger alla mina pengar på. Ofta önskar jag mig därför pengar till mina resor när det vankas presenter. Men om jag önskar mig något i prylväg, så är det antingen stickat, eller reserelaterat. 2017 är inget undantag.

tips på julklappar islandströja

Julklappar till en äventyrlig resenär

Här kommer mina tips på fina julklappar att önska till sig själv, eller ge till någon annan. Saker jag har eller vill ha, kort och gott.

# IslandströjaMin trogna partner på många resor. Du hittar en egen här. Jag har modellen Skipper Wool Pullover Grey och just nu har Nordic Store tröjan till nedsatt pris, ca 750 sek.

julklappstips 2017 näbbskor

Foto: Helena Gunnare

Näbbskor – Mina näbbskor heter Blötnäbben Antik, kostar 1890 sek och är från Kero. Du hittar alla modeller näbbskor här. Just nu har Kero en tävling där du kan vinna ett par Blötnäbben. Tävlingen pågår till 1a december och du tävlar här.

julklapp woolpower

# En Millican Marsden The Camera Pack 32 L – blå – Har varit i stort behov av en ryggsäck för dagsvandring under en längre tid, en väska jag kan resa på weekends med och en som också klarar foto och vandring. Vill så gärna ha en sådan här. Kostar strunt 2000 – lappen. För inspiration om Millican – kolla Ranias fina historia om Millican – the travelling bag.

# Woolpower – Ullkärlek på högsta nivå. Mitt ullställ från Woolpower följer med på alla kalla resor runt om i världen. Kommer med tiden bli mitt mest beresta plagg. Jag har dessa byxor för 870 sek och denna tröja för 1150 sek och köpte de för bråkdelen av priset, totalt ca 500-600 sek, på andrahands-sorteringen i Östersund.

julklapp hjortron örhängen halsband

# Hjortronörhängen & halsband – Jag älskar små roliga smycken som piffar upp mina outfits. Mina hjortronörhängen och halsband ligger mig extra varmt om hjärtat och du hittar dem för 199 pix här. Säljs av privatperson på Tradera.

En vacker filt – Det finns otroligt mycket bohemfiltar som skapar en mysig atmosfär i hemmet eller ute i skogen. Jag köpte min i native american stil (för 170 sek!) i Yosemite. Du hittar en hel radda filtar, ponchos och annat i denna stil hos Etsy.

# Resa medvetet – En resebloggare har släppt en liten konversationskortlek för 200 sek som heter Restänk med syfte att få dig att tänka till när du reser. Du kan beställa ett ex här.

maria åkerberg julklapp

# Maria Åkerberg – Hudvård som förändrat mitt liv, är ekologisk, snäll mot plånboken och finns i resestorlek. Jag har ansiktstvätt, ansiktsvatten, serum, nattkräm, peeling och ansiktsmask från märket och är jättenöjd. Priser från 30 – 300 kronor. Du kan köpa alla produkter hos Skincity eller via personligt besök på t ex Paradisets butiker i Stockholm.

julklappstips origins

# Origins färgade dagkräm med solskydd – Allt i ett – produkt perfekt när du reser. Hade med mig en tub till Yosemite och är efter det frälst. 345 sek hos Kicks.

# Trähårborste från Lapland Eco Store – Jag har haft flera plasthårborstar som bara går sönder och har börjat tröttna. Förvisso är mitt hår, en ansträngning för en hårborste, men inte ska en behöva köpa nya hårborstar flera gånger om året? Nu spanar jag på dessa från Lapland Eco Store där du för övrigt kan hitta många bra julklappar, giftfritt och ekologiskt.

julklapp stormkök
# Stormkök – En nifty pryl jag aldrig trodde jag skulle köpa och nu inte vill leva utan. Vem vill inte laga mat utomhus? Mitt är från Trangia köpt via Frilufsvaror och du hittar det här.

# Träslev – Efter att ha köpt mitt stormkök har jag börjat att drömma om bra tillbehör och ganska snart blir det tydligt att en behöver en slev i trä. Hittade dessa via instagram och är nu såld.

tips på julklappar peak design

# Peak design – Sen Peak design kom in i mitt liv, vet jag inte riktigt hur jag har klarat mig utan. De ultimata bra att ha fotoutrustningen som gör livet lättare med bara remmar och spännen. Robust och bra kvalité för professionell utrustning. Du hittar Peak Design hos Scandinavian Photo där platta, kamerarem och extra ankare kostar 599 sek och objektivhållare och spänne/clip 899 sek.

# En liten peng till resor – Kanske den bästa grejen för en inbiten resenär? En liten peng som en kan använda till vilken resa som helst.

Katarina

Featured foto: Rania