Latest Posts

Den sägenomspunna Forsaleden

”Huamej” kunde han ha utropat om jämten vore Smålänning, istället, en liten seg svamlande protest som sig bör i de bittra trakterna kring Östersund. ”Varför vill du så gärna till Forsaleden?” följer. ”Jo” svarar jag, ”för att jag så gärna vill”. Så, skam den som ger sig, min vilja vann, åter igen.

Vackra Forsaleden som jag längtat att se dig igen.

Långt ut i skogen i Bräcke kommun i Jämtland gömmer sig den lilla pärlan Forsaleden, en vandringsled och fors med laxtrappor. Vacker så det förslår.

För 10 talet år sedan var jag här en gång en sommar och badade. Ända sedan dess har jag alltid velat åka tillbaka. Så med lite tjat på bloggen fick jag med mig Dryden och familj.

Jämtland, lite som Sveriges Colorado.

Foton av mig: Dryden

Mr Dryden himself.

Drydens bror Robert.

Maria och Dryden.

Forsaleden

Trolsk och sägenomspunnen skog och mark omsluter Forsaleden nära Östersund. Här kan du vandra, fiska och bada i naturliga bassänger. Värt all omväg och möda du kan tänka dig.

Vägbeskrivning hittar du här. Obs! Parkeringsavgift om 30 pix.

Vi stannar en kväll och grillar och fotar naturen. De vackra forsarna gör sig alldeles för väl på lång slutartid och vi dröjer kvar till nära midnatt.

       

Innan hemfärd möter vi dimman över Forsaleden, som pricken över i:et och kommer hem till en majestätisk solnedgång i Östersundet.

Katarina

Förvandla din iPhone till en engångskamera med appen Gudak

Tjutande blixtljud, knastrande nedräkning och random lightleak filter. För 10 sek i Appstore får du numera en himla roliga grej direkt till din iPhone, en app som förvandlar din mobil till en engångskamera. Whats not to like?


På tisdagar då och då släpper Äntligen vilse ett nytt fototips. Syftet är att tipsa och att ge inspiration så att du som läsare skall ha möjlighet att utveckla dina kunskaper i foto på egen hand. Var därför inte rädd för att ställa en fråga i kommentarsfältet nedan. Fototipset är för dig.

Du hittar föregående veckors fototips här.

Följ mig på Bloglovin så att du kan spara Äntligen vilses fotoguider.


telefon till engångskamera

Gudak som utvecklas av Screw Bar, går rakt in i en vintage och tekniknörds hjärta. Lita på din instinkt. Det finns ingen förhandsvisning!

När jag var på Åland, de andra tjejerna sov och jag låg och scrollade i mobilen så hittade jag appen Gudak, och kunde inte låta bli att ladda ner den. Appen, ser ut som en gammal engångskamera och är faktiskt, mer eller mindre precis det.

Förvandla din iPhone till en engångskamera med appen Gudak

Gudak är en ny fantastisk liten app av Screwbar Ink (start-up) som finns för iPhone och kostar 10 sek i AppStore.

Gudak förvandlar din iPhone till en engångskamera där du precis som hos en engångskamera, köper grisen i säcken. Du får en rulle om 24 foton som du fotograferar utan möjlighet att förhandsvisa och där du måste vänta på ”framkallningen” (kostnadsfri såklart) av fotona, som då sker i appen och levereras till ditt bildbibliotek i telefonen efter tre dagar.

Och det är mer eller mindre det som är hela syftet med appen. Ingen förhandsvisning av fotot och väntetid, allt för att få tillbaka det där ”Kodak – momentet” och gå emot dagens trend om att fotografera mycket och välja ut få perfekta foton. Här får du de foton du får.

På bilden ovan ser du hur appen ser ut. Du har sökare, blixt (med autentiskt blixtljud, så himla härligt!), avtryckarknapp och en knapp där du sedan framkallar din rulle direkt på skärmen. Längst ner i högra hörnet ser du också hur många foton du har kvar tills att din rulle är slut. När rullen är färdigfotograferad får du sedan vänta i tre dagar på att fotona ska framkallas.

Jag fotograferade en rulle på väg hem från Åland för att testa, skickade den på framkallning (som såklart inte kostar något, sker direkt i appen och bara är rolig) och fick sedan mina bilder i Särna. Har valt att ha med alla bilder (utom en som var en sån hemsk vinkel) för att man ska se hur varierade de är (bilderna är oredigerade). En del är mycket fina och bra i kvalitén och en del mörka och förstörda, precis som hos en engångskamera. Kan inte låta blir att skratta lite åt hur bilderna ser ut och minerna man liksom får till när man bara har en chans på sig. Appen använder sedan random light leak filter som gör det extra roligt.

En fantastiskt rolig pryl till en låg kostnad.

När det här fototipset släpps är jag på vandrande fot i Padjelanta och har förinställt en del inlägg så att du kan läsa medan jag är offline. Hoppas du gillade tisdagens fototips.

Katarina

telefon till engångskamera

I fotolabbet, där dina bilder framkallas. Här kan du kolla på din filmrulle.

Alla bilder från min först 24 rulle

telefon till engångskamera

Jeanette och Sofia i Hummelvik i väntan på busssen, som aldrig kom då vi kollat fel i tabellen och fick ta taxi.

telefon till engångskamera

Ett försök att fotografera min egen reflektion i Jeanettes glasögon.

telefon till engångskamera

Vackra Hummelvik.

Jeanette på Bagarstugan i Mariehamn. Lite mörkt. Här behövs blixten.

Jag på Bagarstugan i Mariehamn.

En annan härlig bloggare, Listig med sin bäbis.

Gillar den här bilden lite extra mycket.

telefon till engångskamera

Sofia med en random lightleak på färjeterminalen i Mariehamn.

Jag testar blixt på Jeanettes huvud.

telefon till engångskamera

Inte helt lätt att få horisonten rak när man inte ser så mycket.

Jeanette med ett konstnärligt lightleak på huvudet.

telefon till engångskamera

Gänget, när vi inte vet om en bild tas, eller inte. Sista fotot för resan.

 

Från en glad tös i Särna till en surjämte i Östersund

Roadtripen rullar vidare och i skrivande stund har jag precis passerat Vilhelmina med Helena. Efter lite logistiktrix bestämde vi det lämpligast att lämna min bil i Östersund och fara vidare mot norra Sverige i Helenas bil. Imorgon är vi framme i Ritsem och kommer vandra i Padjelanta i fyra dagar. Eftersom det blir lite radiosilence med tanke på fjäll å sånt så bjuder jag på några tidsinställlda inlägg under tiden inklusive ett roligt fototips på tisdag.

Först ut, från i fredags.

Efter en underbar dag, kväll och morgon hos Katta i Särna hoppade jag in i bilen och tog mig mot Östersund. Förslag från Dryden löd, styr bilen mot Tännäs och fjällvägen från Särna. Och vilket tips sen från surjämten. Renar åh renar!

Utsikter åh utsikter!

Åh bilen åh bilen, såklart.

Foton på mig, Dryden, dryden.se. Sorry D, går inte att länka på vettigt från mobilen.

Väl framme i Östersund promenixade vi genom stan. Glodde på båt och ig storiesade. Testade 5m av St Olavsleden och lekte bland roliga grejer inför Storsjöyran.

Dryden visade sina hotspot- utsikter och vi gympade upp och ner i skidbacken för att hitta bästa vinkeln.

Ett ruggigt vackert Östersund.

Dryden övar porträttfotografering och jag övar modellande.

Hittar ett rapsfält och blir förvånad och överlycklig. Doin  the rapsfältdans och sen lite mer fotande.

En kväll och en dag i Östersund. Så där svensk sommarbraigt det bara kan vara här.

Katarina

Att hyra en egen ö – Lökskär på Åland

Att hyra en egen ö, är det ändå inte drömmen? När Sofia ställde frågan om vi ändå inte skulle åka till Åland, då hon visste att man kunde hyra sin egen ö, fick hon ett rungande ja. Så några månader och en till bloggare senare så hoppade vi på färjan vid Stadsgårdskajen, med solglasögonen i högsta hugg och ett tjockt lager solskydd, redo för två dagar på en alldeles egen ö.

Hyra en egen ö

Att hyra en egen ö

Det är inte många som hört talas om möjligheten att hyra en egen ö. Så heller ej jag. Men självklart är det inte så krångligt som det låter, åtminstone inte på Åland. På Åland äger ålänningarna själva öarna och det finns gott om dem. Enligt Tom vår värd för tre dagar på vår egen ö Lökskär, säkert minst 6000 st av dem.

Tom berättar om Åland, ålänningar och hur det går till att äga en egen ö. Man måste vara född på Åland, eller vara medborgare för att få köpa en, lär vi oss. Förr var det storbönder som var mycket rika och ägde massa öar, en del säkert 200 tror Tom. En ö kostar inte så mycket att köpa, kanske 100000 euro, men de säljs inte så ofta då ålänningarna gärna inte säljer sin ö.

Såhär hyr du

På Visit Ålands hemsida kan du söka fram din egen ö att hyra genom att använda bocken ”egen ö”. Jag får upp 8 alternativ när jag testar men det finns såklart många fler.

Vi lånar Lökskär i samarbete med Visit Åland och Lökskär går att finna att boka både på Booking och Eckerö linjen.

Hyra en egen ö Hyra en egen öHyra en egen öHyra en egen ö Hyra en egen ö Hyra en egen öHyra en egen ö

Att resa till Åland och Lökskär

Kl 07.45 svensk tid lördag lämnar Viking lines färja Slussen och tar sig genom Stockholms skärgård ut på öppet vatten. Tunnelbanan och sedan buss mot Orminge tar mig till Londonviadukten och färjan. Efter fem och en halv timma, lite frukost och hyttmys anländer färjan 14.15 finsk tid till Mariehamn.

Vi tar en taxi för 100 kr från färjan till centrum och handlar mat för två dagar och tre personer (ca 700 kr). Vi handlar åländska tomater, gurka och sallad och upptäcker att på Åland behöver en väga sina grönsaker själv.

Kl 16.05 lämnar bussen Mariehamn mot Hummelvik/ Vårdö från busstationen vid Polishuset. Vid stationen ligger ett paket lämnat till bussen och ger en känsla av lantlig nostalgi.

Tips! Bussen från Mariehamn till Hummelvik/ Vårdö tar ca 1h och du hittar tabellen på Ålandstrafiken. Kolla noga, bussen går vid olika tider, olika dagar och bussen tar endast kontanter där en enkel biljett kostar 4,50 euro. Man kan gå in till centrum från färjeläget, men om du ska handla är det smart att ta en taxi så du har gott om tid.

Hyra en egen ö Hyra en egen öHyra en egen ö

Lökskär på Vårdö

Vid Hummelvik hämtar Tom oss i sin båt. Resan till Lökskär tar 7 minuter och vid 17.30 är vi vid Lökskär och kan njuta av eftermiddagssolen.

Stugan

Stugan på Lökskär är lagom stor. Här finns rum för 5-6 personer med två våningssängar och en större säng. Stugan är tillbygd med åren och passar utmärkt för fiskare såsom tre allena bloggare. På ön finns allt nödvändigt en kan behöva som gasspis med ugn, vedeldad bastu, gasgrillar, dass och även enkla mobilladdare på 12 volt (sån man har i bilen) till både Android och iPhone. Tom är ordningssam och städar mycket noggrant och sängarna är bäddade när vi kommer, vilket ingår när en bor på Lökskär. På baksidan av huset finns det tunnor med regnvatten som man kan använda att diska med och dricksvatten finns i en 20 liter dunk på altanen.

På öar så blåser det ganska mycket och håret blir alldeles underbart trassligt men uppe vid stugan är det lä då då det finns skog på sidan av stugan. Här spenderar vi dagarna solbadandes och kvällarna bastubadandes med dopp i Östersjön.

Vill du se mer från Lökskär? Kolla på min lilla film här.

Kostnad

Stugan kostar 9000 kr per vecka/ ca 1700 per natt.

Säsong

Det finns gått om fågel ute på öarna och på våren och i maj är de mest aktiva. Det är möjligt att man kan se säl, kanske inte just på ön men lite runt om i skärgården. På hösten simmar älgarna ut till öarna så då finns det risk att du får sällskap.

Hoppas du gillade min guide till att hyra en egen ö på Åland. Lämna gärna en kommentar nedan om du har några frågor eller något att lägga till. Längre ner i inlägget finns menyn till maten vi åt de dagar vi var vid Lökskär.

Katarina

Hyra en egen öHyra en egen ö

 

Mat för två dagar

 

Dag 1

Kvällsmat

Pasta med pesto, tomat, åländsk sallad, mozzarella och parmesan.

Dag 2

Frukost

Äggröra och sallad.

Lunch

Tortilla- pizza med pesto, mozzarella, åländsk tomat oliver och parmesan

Middag

Grillad majs, halloumi, aubergine, paprika, vårlök och tzatziki.

Dag 3

Frukost

Frukost, kokta ägg och rysk yoghurt med banan.

 

Hyra en egen ö Hyra en egen ö Hyra en egen ö

Boendet var sponsrat av Visit Åland. Bild, text och åsikt är som vanligt mina egna.

Hjortron, öppna vidder och en kopp kaffe på Fulufjället

Hjortron, öppna vidder och en kopp kaffe, Fulufjällsmagi när den är som bäst. Visst förstår man människors kärlek till bergen, särskilt när man klättrar upp en sisodor 50 våningar och går 9 km i ojämn terräng. När en får riktigt kämpa för utsikten blir den ännu bättre.

Två bergsgetter, en dag på Fulufjället, genom mobilen.

Katarina

Foto på mig är fotograferat av Katta och redigerat av mig.

Från Stockholm till Dansbandsveckan – Malung

Kikar in och säger hej mitt i frukost (försöker få i mig med gud vad tidigt) innan jag snart ska bege mig till Katta i Särna för en hel dags roligheter på Fulufjället. Så pepp!

Men gårdagen då?

I bilder.

Onsdagen kantades av timmar i bilen mellan Stockholm och Malung. De första 35 milen av roadtripens oklara totalantal avverkades.

Med några stopp på vägen. Ett vackert stopp i Dalarna.

Blir så pepp när jag ser alla hediga sommarblomster. Vill bara plocka hela bilen full av buketter.

En vacker övergiven båt.

I Malung mötte jag min vackra kompis Josefine (tävlingscyklist och miljökämpe, om någon undrar) för en kväll på Dansbandsveckan i Malung.

Alla var dansbandssugna och sommarklädda.

Och lite festivalklädda.

Vild – Hasses var där.

Och Bengt – Arvids, såklart.

Kvällen rundades av inne på tältet i Grönlandsparken och på Sandbäcks uteservering, Malungs kanske enda.

Hoppas ni får en fin torsdag och har tid och kika in med en kommentar.

Katarina

Att packa inför en längre roadtrip i Sverige med vandring i fjällen

Jag ska inte ljuga. Jag är helt slut. Det är 20 – talet grader i Sthlm, sol och det känns som 40. En ser nu officiellt ut som ett smält ljus. Tänker i mitt stilla sinne att det var skönt att jag var så trött efter resan till Åland att jag inte orkade duscha, igår heller. Det är kanske ändå mitt rekord. Har inte duschat på fem dagar men istället badat i Östersjön, två gånger. Ytterligare ett rekord.

Är det inte allt underbart ändå, den här sommarvärmen. Som får en så törstig att munnen blir så torr att den känns som att man slickat på en hel frimärkssamling till frukost och kroppen så fuktig att man får skav lite varstans.

Om det inte vore för den lilla detalj att jag idag packar bilen inför en tre veckors roadtrip med vandring (första stopp Malung imorgon) hade jag njutit i en solstol, på min innergård.

På vandring i arktisk öken på Grönland i underställ och H&M jeans och vanliga gore-tex gympaskor för svenskt höstrusk. Ofta klarar man sig långt på enkel utrustning och det man har hemma. Foto: Sofia.

Att packa inför en längre roadtrip och vandring

Tidigare i livet har jag mest gjort dagsutflykter i nationalparker och runt i djupa skogar. Vid den typen av äventyr behöver en inte mycket mer än en flaska vatten och kameran.

Att sova över  ute i naturen har aldrig särskilt lockat. Tills nu. Helt plötsligt ser jag framför mig ljusa sommarnätter ute i skogen med en bok och ficklampa som enda sällskap. Om ett tält så varmt att en får kasta sig ur tältet och ta ett dopp i närmsta ström till toner av soluppgång.

Men, att sova ute krånglar till det. Utöver allt annat ska helt plötsligt kläder, utrustning att sova ute med som tält och sovsäck, mat för flera dagar, hygienartiklar och första hjälpen med. Pew. Blir trött i ryggen bara jag tänker på det.

Så. För min roadtrip har jag med ungefär det som finns i min Äventyrspackningslista som du kan läsa mer om här. Rätt mycket på listan är ju sånt en också använder på en vandring.

För min vandring har jag använt mig av Naturkompaniets packlista och modifierat den lite. Det enda problemet är, om jag ska ha med mig allt på listan får jag inte plats eller kommer att orka bära. Så på plats kommer jag få prioritera skoningslöst, vilket just nu ger mig lite ångest.

Enkel lista för nybörjaren att utgå ifrån. Hittades via googling.

Att sova ute

De flesta som följer mig på instagram stories vet att jag har ett nytt tält, som jag stolt visat upp mer än en gång de senaste veckorna. Jag fick det av Frilufsvaror som frågade så snällt om jag ville vara ambassadör för dem. Efter lite googling av recensioner kände jag, som glad nybörjare att det passar ju alldeles utmärkt för mig. En enkel sida, med enkla grejer för nybörjaren/ amatören och alla andra också. Så jag tackade ja.

Hem kom tältet. Ett rött litet snyggt Vaude, efter fotografens eget önskemål, dvs jag. Jag blev så nöjd över tältet och hjälpen att jag klickade mig in och beställde allt annat jag behövde på Naturkompaniets lista hos Frilufsvaror. Jag lyckades få en massa rabatt och hitta en instagramrabattkod, sommar17 (500 sek i rabatt som gäller när en handlar över 1900 sek),  vilket gjorde att kalaset slutade på runt 3000 sek för ryggsäck, första hjälpen, myggspray, ett trangiakök, sovsäck, liggunderlag, sittunderlag. tändare, kompass, lättviktshanduk och två myggnät.

Idag testade jag tältet. På Frilufsvaror framgick att det skulle vara enkelt att sätta upp, på sådär fem minuter. Och ja, det var enkelt. Första gången kan en kanske behöva lite mer tid än fem minuter. Uppskattar att det tog mig ca 20 minuter att lära känna tältet, kolla spännen och remmar och tillbehör och sedan att sätta upp det. Det var bara att lägga det som en vill ha det, sätta i två bågar, så ställde sig tältet upp. Sedan, fästa det i backen med sex rejäla fästen. Enkelt.

Imorrn bär det av, hoppas du hänger med! För live updates, kolla mina instagram stories. Här hittar du reseplaneringen.

Nu ska jag lägga fram det sista för vandringen och fortsätta med det övriga som måste med. Ha en fortsatt fin tisdag.

Katarina

Mitt nya tält från Vaude, testas på min innergård i Stockholm.

 

Ålandsmagi

Har precis kommit hem från Åland. Pluggat in datorn, slagit upp en glas iste och och satt bilder på överföring. Redigerade den här ensekundsfilmen på vägen på hem på båten och vill dela den med er idag. Ålandsmagi. Egen ö magi.

Köpte en ny udda app som jag testar som funkar som en engångskamera. Har fotat en rulle på båten hem och väntar på framkallningen (i mobilen alltså) som tar tre dagar (ler lite inombords då appen tom räknar ner). Lovar att visa så snart de framkallats såklart.

Ha en fortsatt fin måndag.

Katarina

Boendet var sponsrat av Visit Åland. Text, bild och åsikt är som vanligt min egen.

Från Stockholm till Lökskär – Åland

Åland välkomnar oss med sol, skimrande vatten, ett blomstrigt Mariehamn och en ensam ö vid namn Lökskär.

Gårdagen, från Stockholm till Lökskär. Några timmar, några klockslag.

Kl 6. Första dagen på semestern och jag vaknar tidigt. När en vaknar tidigt och ger sig av belönas man med den bästa fotopresenten. Morgonljuset. Morgonljuset över ett nyvaket Stockholm är som två presenter i en.

Kl 8 i Stockholms skärgård.

Stockholma skärgård är flera båttimmar lång och vi äter båtfrukost och tittar på vackra fyrar. Vi får vänta på frukost då vi, som inte är båtrookies tänker att men frukostplats får man väl, för att inse till vårt förtret att på Viking line bokar visst alla frukost. Obviously.

Att boka en hytt är nödvändigt enligt Sofia och jag är beredd att hålla med. Resan till Åland tar ca 4-5 h och spenderas bäst i gott sällskap, med en skirande skärgård och lite slösurf.

Kl 14 finsk tid anländer båten i Mariehamn där vi tar en taxi för 100 kr till centrum. Vi ser framför oss en lugn lunch på ett mysigt fik Sofia besökt tidigare och att handla lite för våra dagar på Lökskär, men kommer till ett cafe med 15 personer i kö. Ungefär nu konstaterande att det går inte alltid som en tänkt sig.

Kl 16 är vi färdighandlade och redo för bussen. Så är också paketet någon lagt till busschauffören att ta med.

Kl 17 är bussen framme i Hummelvik efter en massa landsbygd och båtfärga (med buss) och blir hämtade av Tom som äger Lökskär tillsammans med sin pappa och farbror. Tom berättar om Ålands skärgård, om ålänningarna och om hur det går till när man äger en egen ö. Vi lyssnar med stora öron.

Båten från Hummelvik (Toms) tar 7 minuter och vi möter vår egna ö, Lökskär.

Hej hej Lökskär!

Kl 18 slår vi oss ner på klipporna och njuter av sommarvärmen. Av hur annorlunda det känns att vara ensam på en ö. Har man ens varit det förut?

Kl 20 slår serveras hemlagad pasta som en odrägligt fin zeta reklam och en tänker att livet från och med nu alltid bör spenderas på en egen ö till toner av havet och dofter av Åland.

Kl 23. Solen är på nedgång och vi vaknar till liv. Vi vandrar runt klipporna och fotograferar Fantasiresor-ljuset tills vi tröttnar och kryper ner i soffan, till en omgång av Risk och tråkigt omöjliga frågor och en gnutta tur.

Tack Åland. Nu måste jag kila för att laga lunch med Jeanette och väcka Sofia från hennes powernap.

Ha en fin söndag!

Katarina

Lettlands Östersjöstränder

Reklamsamarbete mellan Latvia Tourism, Nordic TB och Storytravelers under kampanjnamnet #LatviaRoadTrip

Det råder nog något slags kärleksförhållande mellan mig och stränder. Lite som mitt förhållande till kladdkaka. Rätt som det är knackar det på och jag bara måste ut och känna sanden silas mellan tårna, saltvattnet göra håret sådär torrt och trassligt och fylla lungorna med doften av tång och hav. Som ett ljuvt sockerberoende finns det där, det där strandberoendet.

Stränder i Lettland

Det känns lite som att jag börjat känna Östersjöns stränder ganska bra med en veckas roadtrip runt Skåne och två veckors roadtrippar runt både södra och norra Lettland. För i Lettland finns lite av allt, vild och vit karg sandstrand, rosa och hård till sammetslen vit tropisk badstrandliknande sandstrand. Något för alla.

Här är mina tre favoriter.

Stränder i Lettland Liepaja

Rosaskimrande vit sammetslen sandstrand i Liepaja

 

I den lilla mysiga staden Liepaja, långt söderut, finns den gigantiska Liepaja Blue Flag Beach. Med sina 80 m i bredd och 8 km längd finns här nog sand så det räcker till alla. Stranden, som jag och Helena slår oss ner en stund på finns inom promenadavstånd från Liepaja centrum.

Här finns mat och toaletter med anpassning för de som behöver, en fantastisk grön park, mycket gott kaffe! och monument över de fiskare som dött ute på havet. Lite av varje med andra ord.

Stranden är lite mer än bara en strand och lite mer som ett ställe att hänga på mest hela tiden. Personligen gillar jag de ödsliga och karga stränderna där de vindpinade träden hänger ner över kanterna. Men om man ska prosecco-strand hänga med tjejkompisarna eller familjen är denna strand dit du vill åka.

Läs mer om stranden här.

Stränder i Lettland Liepaja

Med väl ingågna gympisar och en take-away kaffe, klarar man nog allt skulle jag tro?

Stränder i Lettland Riga

Kargt och dramatisk vid Jurkalnes strand

 

Jurkalnes strand ligger ganska nära Pilsbergu Krogs där man kan ta sig en bit mat och promenera det korta avståndet ner till stranden genom vacker tall och granskog.

Det är just tallen och granen som utmärker sig vid Jurkalne. Med vindpinad lutning på talarna från en stormig Östersjö är Jurkalnes strand sådär dramatisk vacker en bara kan önska en strand vara.

Längst ut på västra flanken i mitten, norr om Liepaja finns Jurkalne. Som en försvarare av Lettland mot Österjön, på något vis, förklarar det kanske också det karga, det luggslitna och all erosion som pågår här. Stranden eroderar flera meter om år, sägs det.

Stranden passar mest alla. Det är enkelt att ta sig ner till stranden via trätrappor och det finns parkering ganska nära. Passar fotografen, äventyraren och småbarnsfamiljen.

Läs mer om Jurkalnes strand här.

Stränder i Lettland Jurkalne  

Saulkrastis vita sanddyner

 

I norra Lettland hittar du pärlan Saulkrasti och dess vita dyner. I mina ögon lite mer rosa än vita, och långt mer magisk än en enkel vit strand. Namnet kommer från vit sandsten, då sanden är hårt packad som den.

Här leker vi en stund, fotograferat och hoppar i det kalla vattenbrynet, för ack det är ju bara maj, när jag är här.

Vid Saulkrasti finns en fyra kilometer lång vandringsled där du kan se Lettlands typiska strandlinje.

Läs mer om Saulkrasti här.

Katarina

Stränder i Lettland saulkrasti Stränder i Lettland saulkrasti

Denna resa görs i samarbete mellan Latvia Tourism, Nordic TB och Storytravelers under kampanjnamnet #LatviaRoadTrip – Explore Latvia slowly

Text, bild och åsikter är som vanligt mina egna.

#LatviaRoadtrip #EnjoyLatvia

Uppkommande roadtripäventyr – en tur till Åland och sedan solo genom Sverige

Ni som följer mig på instagram stories, har nog undrat vad tusan jag håller på med. Vad ska all den där utrustningen vara bra för? Och jag måste erkänna. Att kanske gick det lite överstyr den där sena kvällen när jag knappade mig in på frilufsvaror.se och klickade hem typ allt jag behöver till en vandring och lite därtill. Men, ja, den ska komma till bruk också. Och mer om packningen sen. Ni har ju inte ens hört vart jag ska!

Men det får ni nu. För till helgen smiter jag iväg tidigt på morgonen och hoppar på båten tillsammans med Sofia och Jeanette, för vi ska minsann till Åland som start på mina tre veckors sommarsemester. En tre veckors sommarsemester som till fullo spenderas i Norden.

Foto av Anette.

Jag har länge drömt om att upptäcka Norrland och nu blir det av, bitvis solo (med er på släptåg såklart) och bitvis tillsammans med andra bloggare och resebloggare. Innan de här tre veckorna är över misstänker jag att jag stött på och hängt med nära tio stycken av dem. Planerna är både lite lösa och spikade, allt jag vet med säkerhet är att jag efter en tur till Åland packar min lilla vita franska pärla med allt jag behöver och lite därtill och beger mig norr över.

Semesterplaneringen

Här kommer den, den planerade och oplanderade, semesterplaneringen

Åland – hoppas på strålande sol när jag, Sofia och Jeanette myser på vår egen ö, med bubbel i glaset och skratt i mungiporna.

Dalarna – Längs med Dalarnas vackra vidder och inlandsväg, via Malung och mot Fulufjället tar jag mig norröver. I Malung är det Dansbandsvecka och då vet man ju aldrig riktigt vad som händer.

Östersund – En visit i Dryden – country, spenderas bäst med Dryden själv på närmsta torg i den norrländska storstaden. Om jag tjatar tillräckligt länge kanske vi också hinner med ett stopp vid Forsaleden där jag var en gång som yngre donna.

Lappland – Genom de norrländska vidderna förbi Jokkmokk – som jag alltid velat se. Undrar så nyfiket vad som finns där. En Ica -parkering och ett Sibylla kanske? Där kommer jag nog behöva stanna en natt i mitt tält, men om jag får tro mina kollegor, blir så rädd att jag är solo att jag kanske tar in på närmsta vandrarhem. Så snälla Jokkmokk, spara en liten plats till mig.

Padjelanta – Någonstans där bland bär och svampskog möter jag upp med syskonen Gunnare, för fyra dagar ute i Padjelanta nationalpark. Laponia, här kommer vi, tre Gunnare och en Wohlfart. Undrar om jag kommer att krypa till korset och köpa sådan där dyr frystorkad mat måntro? Vi får väl se. Har de säkert i Jokkmokk ändå. Kan ju inte vara första Stockholmarn som panikshoppar på Ica där liksom.

Karesuando och Dansklacken på Dosan- Efter Padjelanta bär det av till Karesuando – eller Karre, som de kallar det de där Gunnare. Min andra gång. Gud vad jag älskar landsbygden. Hemmavid kallas Vimmerby ibland Vimseby, även om inte lika in-nött som Karre i Karesuando. Karre låter ju alldeles för roligt. I Karre dårå, är det musikfestival. Och vem kan missa musikfestival på sommaren, i den nordligaste av alla byar en varit? Inte jag iaf.

Örnsköldsvik och Urkult – Efter för mycket blåbärssoppa, Minttu och grädde så vilar vi nog någon dag (jag behöver ju se den där midnattssolen, så häng i midnattssol, häng i!) jag och Helena innan vi far vidare söderut mot Örnsköldsvik, om Linda fortfarande är kvar, och går på festivalen Urkult. Rania är fotograf där, så henne möter vi också upp. Jeanette sa häromdagen att hon också skulle dit om hon hade tid och ja, det gjorde även min gamla universitetskompis Louise, så det blir ju som att Stockholm och södra Sverige flyttar till Nämforsen för en vecka. Misstänker episkt festivalande. 

Jag lovar och svär att jag ska försöka liveblogga så gott det går från min roadtrip genom Sverige. Men don´t be mad om jag tar en liten paus emellanåt, för det kan en behöva sådär i semestertider. Det är ju ändå hjärnan som behöver semester.

Är så pepp på min semester! Man får ju så sällan chansen att träffa alla de där kompisarna.

Vad har du för semesterplanering? Har du kanske redan haft din semester och vad gjorde du?

Katarina

Att resa i färg: en hampafarm i Adzelviesi – Lettland

Sitter här innan jobbet, dricker min kaffe och filosoferar om livet. Bästa tiden på morgonen. Det är ju ingen hemlighet att jag älskar färgfotografier så har därför bestämt mig för att släppa en alldeles egen inläggstyp, ”Att resa i färg”, där alla de där färgfotografierna som blev över från en resa får plats.

Det känns alltid så bra att låta fotografier ta plats. Som bloggare och fotograf, fotograferar en ju som att livet hängde på det och med hem följer alltid ett knökfullt minneskort med bilder som sedan bara hamnar på en hårdisk.

Den här serien syftar till att lyfta fram just de fotona.

Först ut, hampafarmen i Lettland, färgfulla, lekfulla, bondigt rustika Lettland. Den där farmen som charmade oss, lärde oss om hampa och gav härliga soliga minnen. Läs mer om den färgstarka hampafarmen i Adzelviese här.

Katarina

Besöket till Adzelviese var en del av en bloggresa i samarbete mellan Latvia Tourism, Nordic TB och Storytravelers under kampanjnamnet #LatviaRoadTrip – Explore Latvia slowly

Text, bild och åsikter är som vanligt mina egna.

#LatviaRoadtrip #EnjoyLatvia

Borta bra men hemma bäst – veckoresumé, v.26 och 27, 2017

Sommaren sprakar men går alldeles för fort. Jag kan inte fatta att vi är i juli och att snart halva månaden har gått. Min semester närmar sig med stormsteg och det känns som att jag inte riktigt hänger med. Men så är det väl de flesta somrar, tänker jag?

Testar Haymarkets takbar igår med tjejerna.

inlägg från veckorna

Är nöjd med min uppdateringstakt just nu och det verkar ni också vara. Allt fler läsare hittar hit vilket känns så himla roligt och bra. Hela åtta inlägg blev det från de senaste två veckorna. Statistiken skvallrar om att ni gillar mitt Roadtripinlägg från Lettland, Min inre kompass och min Fotodagbok från Vejby strand bäst men vilket inlägg gillade du bäst?

Midsommar, finbloggbesök och det där Civezza – veckoresumé, v.24 och 25 – 2017
3 bloggar som hjälper dig förbättra din fotografering
Låt själen läka i Store Mosse nationalpark
Roam like at home – Gratis internet när du reser i Europa (EU)
Ladies on the Riviera – the movie
Min inre kompass
Fotodagbok: Fotokollo i Vejby strand – Share 2.0
11 underbara roadtrip äventyr i norra Lettland

Med girlsen på Haymarkets takterass. Annie, Jeanette och Sofia.

Veckorna har spenderats på takterass efter takterass. Jag har testat Haymarkets och Capital b.la. Har du några tips på takterasser i Sthlm utom de vanliga (Tak och Urban Deli Sveavägen)?

läst och inspirerats

När jag är hemma liksom läser jag ifatt alla bloggar i världen, känns det som och riktigt suger in inspiration. Och dessa två veckor har varit mellan två resor så då blir det mycket inspo. Ett axplock jag vill dela med mig av.

# Det här underbara fotot från Werewolves & Lollipops får mig superpepp på semester, tältsemester och det här fotot med en hund som sover på stranden får mig att skratta. Om ni inte redan följer kontot, gört. Så fina bilder så jag smäller av.

# Eric Smedlund har varit på Skogskyrkogården. Så himla vackra bilder att jag bara måste dit. Och för övrigt väldigt fin blogg. Vackra bilder på inredning, frukostar, porträtt på han själv och hans pojkvän och en del utflykter som Skogskyrkogården och resor som Paris.

# Frida G Svensson skriver om så himla mycket fint. Hon har skrivit ett inlägg om att hon älskar att njuta. Alltså bara så bra. Mitt inlägg om min inre kompass började när jag läste hennes inlägg om just det. Så här lovas politisk och åsikts- inspo men även inredning och annat jordiskt.

# Teknifik har skrivit ett djupt tänkvärt inlägg om varför bloggare riskerar att bränna ut sig. Viktigt att tänka på för oss alla. Och visst finns det igenkänning. När en känner prestationsångesten krypa på, sådär så att det inte blir roligt längre, tänker jag mest att det är bäst att ta en paus eller sluta. Så gör Atilio just nu (till allas stora sorg) pga av just utmattningsdep.

Bloggvänlig fika med Sofia på Haymarket.

På resande fot

När det är sommar blir det så mycket rörelse på folket och nu är nog nästan alla på resande fot nästan.

# Pine & Peak har tillsammans med Vandringsbloggen seglat längs St Olavs vattenled. Det blir inte så mycket vackrare än såhär.

# Helena är på roadtrip i USA med hennes bröder, pojkvän och vän. Hon blir positivt överraskad av Washington DC.

# Hand Luggage Only släpper smaskiga bilder från Lago Titicaca. En drömsjö jag alltid velat åka till. Bilderna är fantastiska, men känner inte riktigt samma sug efter att ha sett bilderna. Varför ska allt bli så himla turistigt för?

# People in the street har sett björnar (!?) fyra gånger dessutom i Waterton national park i Kanada. Alltså avis lr.

# Dryden har ju varit på Svalbard och det lär väl komma inlägg efter inlägg. När avundssjukan blir så stor att man liksom inte riktigt vill kolla, kolla här.

Vad har du hittat på de senaste veckorna? Ute och reser du också?

Katarina

 

11 underbara roadtrip äventyr i norra Lettland

Reklamsamarbete mellan Latvia Tourism, Nordic TB och Storytravelers under kampanjnamnet #LatviaRoadTrip

Den virtuella känslan av vinden i håret och inget mer än de öppna vidderna, solnedgången och du. Man behöver inte åka långt för att uppnå den känslan, i verkliga livet. Varför inte en roadtrip till ett av våra grannländer? Fördelen – fantastiska landskap och mycket mer för pengarna.

Roadtrip äventyr i Lettland till en billig peng

Lettland, min tredje roadtrip för året efter ett härligt vintrigt besök i Karesuando och Schweiziska svindlande alplandskap. Fördelen – nära och mycket mer för pengarna jämfört med Sverige och Schweiz.

Resesällskapet – 4 bloggare och 2 filmare. Anette, Ann-Mari, Helena, Caspar och David.

Denna gång, två glömda körkort som resulterade i få chaufförer. Så, bara jag bakom ratten och ett aldrig sinande lettiskt landskap.

Fotona i inlägget är fotograferade av mig. Fotona på mig är fotograferade med självutlösare och stativ och Helena, David och Anette. Helena har fotograferat bilderna i Cesis, David när jag vandrar över dimhöljda fält och Anette foto av mig i motljus i gul regnjacka.

Roadtrip tips i Lettland

# Packa med en varm ulltröja, regnjacka, powerbank och fika!

#  I Lettland är det enkelt och billigt att hyra bil. Vi plockade upp vår hyrbil på flygplatsen hos Hertz. Innan du gasar ut från flygplatsen, kontrollera villkor på hyra och försäkring, skador på bilen du får, åldersgräns och antal chaufförer och teckna en tilläggsförsäkring för lägre självrisk.

# ”Roam like at home” regeln gäller i Lettland, dvs du surfar på ditt vanliga mobilabonnemang. Läs mer här.

För mer praktiska tips vid en roadtrip, klicka här. Glöm inte, fikan!

Att göra i Lettland – 11 roadtrip äventyr

Känn sanden mellan tårna vid Saulkrastis vita dyner och runda av med mat från havet på Laucu Akmens fiskrestaurang

Lettlands östersjökust tar mig med storm. Det är något särskilt med den vit- rosa stranden, tallarna och kargheten. Sådär ödsligt elegant.

I Saulkrasti vandrar vi längs stranden och jag stannar för att fotografera och dansa i vattnet. Ibland är det enkelt att underhålla sig själv. Det är lagom somrig värme, trots att det är maj och lokalbefolkningen är där med sina familjer och badar.

De vita dynerna har fått sitt namn från från de vita hårda lagrena av sanddyner som ser ut som sandsten och inte så långt, något 8km, från de vita dynerna finns Laucu Akmens restaurang. Vackert belägen vid sin egen lilla länga sandstrand nära vägen, kan du både ta en kaffe, äta, sola och bada. Maten är god, prisvärd och lettiskt rustik med kalla soppor, fisk och crepes på menyn.

Tips! Här vill du specifikt äta fisk.

Baka din egen paj i ett lantligt kök och bada badkar som enda syssla i hotellrummet på Liepupe Manor

 

Vi kommer till Liepupe manor på eftermiddagen efter stopp på soliga maskrosängar i Liepupe. Maj månad får Lettland att stråla. Bilen rullar upp på gruset utanför Liepupe manor och jag blir förvånad över hur stor och vacker herrgård vi ska bo på. Ännu mer förvånad blir jag när jag sätter nyckeln i låset till rum nr 9 (så rekommenderat att bo i!) och öppnar dörren och inser att jag har badkar, i rummet. Mitt rum, som är stort nog åt en hel familj.

På Liepupe manor kan du bo länge eller bara en eftermiddag och natt. Här finns aktiviteter för flera dagar som att dricka afternoon te och vila en stund i hängmattan nere i björkdungen. Testa konsten att baka lettisk paj på en pajbaknings- workshop eller låna en cykel och upptäcka Lettland med två hjul. Eller strunta i allt och bara bada i din jaccuzzi utanför rummet eller i ditt badkar i rummet, sådär lägligt i solnedgången.

Tips! Boka rum nr 9. Solnedgången och badkaret i rummet är värt hela resan!

att göra i lettland liepupe manor

Min film från Liepupe Manor som jag delade under resan och nu har setts över 12000 ggr på Facebook.

att göra i lettland liepupe manor

Se solen gassa och grodorna sjunga på Lantus country house

Lantus countryhouse är en lantlig dröm. Ta chansen och bo rustikt, äta frukost värd en drottning och höra grodorna sjunga utanför fönstret.

När bilen rullar in över gruset vid Lantus är det lite som att komma hem. Vi stannar, vilar, äter lettiska mat och fotograferar solnedgången. Just när jag är här, kanske den mest magiska solnedgång jag någonsin skådat och kvinnan som har Lantus, kanske den mest vänliga av de vänliga.

Vid Lantus Country house kan du bada badtunna till toner av grodor, testa bastu, kallbad och bli piskad med björkris. En annorlunda upplevelse som jag sent ska glömma. Det går också bada badtunna och riktigt njuta av utsikten.

Tips! Ta en promenad ner till dammen vid husen och hör grodorna sjunga.

att göra i lettland lauku majaatt göra i lettland lantus country house

Njut av en färgstark hampafarm i Adzelviesi

Att besöka Adzelvieses hampafarm är som att besöka en stor familj på landet. Mannen som har hampafarmen i Adzelviese är värd halva besväret. En färgstark man och en så enkel och vacker hampafarm. Här kan du testa hampa i all dess former och höra den lettiska mannen berätta om hampatillverkning. Efteråt kan du köpa med dig lite hampaprodukter.

Hampaolja är nog bra för allt, skulle jag tro.

Ett besök måste bokas i förväg. Den lettiska mannen pratar inte engelska. När vi var här fungerade inte google maps tillfredställande och visade fel så i slutändan fick vi bli hämtade. Vi upptäckte när vi väntade vart det var genom turistkartan/turistinformationen i Burtnieki.

Tips! Hampafarmen har en rolig vägg, där hjul hängts upp som stjärn- konstellationer.

att göra i lettland adzelviesi

Upptäck konst och njut av omgivningarna runt Ungurmuiža

Bo i annorlunda hus med inbyggt museum med ett namn jag inte kan uttala. Här, kan du promenera  längs herrgårdarnas längor och njuta av naturen en stund. Ungurmuiža är så mycket mer än bara ett boende.

När vi kommer hit har vi roadtrippat i flera dagar och tröttheten börjar krypa på. Därför blir jag så glad när jag får ett stort och luftigt rum och känner att jag kan lägga mig ner på sängen och riktigt andas med naturen precis utanför.

Vi äter middag och frukost på den mysiga lilla restaurangen och fotar trädgården i morgonljuset. Vi samtalar om konstutställningen och skrattar tillsammans. Ett välbehövligt stopp för trötta roadtripsjälar.

Tips! Promenera runt herrgården och upptäck trädgården och det lilla huset som ser ut som ett pepparkakshus.

att göra i lettland ungurmuizaatt göra i lettland ungurmuiza

Upptäck slottet och staden Cesis

De lettiska byarna är fantastiska. Som taget ur en saga från öst är det helt underbart att ge sig in i staden Cesis. Slottruinerna, som en blandning av Game of Thrones och Visby där äkta medeltidsby möter saga.

Vi vandrar runt Cesis  en stund, fotar gator och torg, slottet och tar in atmosfären. Vi äter lunch och fortsätter morgonens skvaller, två norska resebloggare och två svenska emellan.

Tips! Försök inte att klättra upp för slottsmuren utan ta den vanliga entrén om du vill se slottsruinerna innifrån.

att göra i lettland cesisatt göra i lettland cesisatt göra i lettland - cesis

Jaga dimman i Gaujas nationalpark och upplev den lettiska naturen

Naturen. Den där vackra naturen. Vem hade kunnat tro att Lettland hade en nationalpark med skog, lika djup som en amerikansk? Inte jag iaf. Det viktigaste för mig på en roadtrip är just stunden i naturen så följ mitt exempel och ge dig bara ut. Ingen planering behövs utan stanna där andan faller på.

Vi passerar Gaujas nationalpark på väg hem till Riga och jagar dimman över vidderna och i Lettlands djupa skogar. Om du får chansen är det så enkelt att stanna en stund vid vägen och ge sig ut på ett fält och njuta. Jag formligen älskar  solnedgång och dimma.

Tips! Vänta till skymningen och fota magiska bilder över lettiska landskap.

Hoppas du tycker den här roadtripguiden har varit till inspiration och hjälp. Lämna gärna en kommentar nedan med egna tips.

Katarina

att göra i lettland - gauja nationalparkatt göra i lettlandatt göra i lettland

Denna resa görs i samarbete mellan Latvia Tourism, Nordic TB och Storytravelers under kampanjnamnet #LatviaRoadTrip – Explore Latvia slowly

Text, bild och åsikter är som vanligt mina egna.

#LatviaRoadtrip #EnjoyLatvia

Fotodagbok: Fotokollo i Vejby strand – Share 2.0

14e till 16e maj, 2017. Fotokollo, Share 2.0.

Den 14e till 16e maj tog den plats, fotokollo 2.0 a´la Annelie, det andra i ordningen. Jag fullkomligt älskar de skånska stränderna så vad hade jag för val? Det var bara att åka. I lilla Vejby strand på den skånska västkusten träffades vi alla, fotografer, människor och jämlikar för två dagar av prateliprat och fotograferande. Vi fick dimma, solnedgångar, inspiration och lärdomar med oss hem.

Jag låter bilderna berätta resten.

Katarina

   

Bilderna i inlägget är fotograferade av mig. Bilderna på mig själv är fotograferade av diverse fotografer (Anneli, Malin, Jonas) och vi hade lite väl roligt så jag minns inte exakt vem som tog vilken bild. Alla bilder är redigerade av mig.

Min inre kompass

Jag vet vad jag vill, jag vet vilka val jag behöver göra och jag vet vad mina val kommer att ha för konsekvenser. Jag antar att jag bara är född såhär, med en stark inre kompass som guidar mig i livet.

Även om det här i det främsta är en reseblogg, följer jag ett stort antal bloggar som inte är det, bland annat Frida G Svensson nere i söder, som skriver mycket, och om både det ena och andra. För en vecka sedan skrev hon ett mycket klokt och insiktsfullt inlägg om att lita på sin magkänsla, om sin stabila inre kompass och om hur den leder henne rätt.

När en läser ett inlägg och tänker att det skulle lika gärna kunnat varit en själv hon pratar om, då vet en att man att man måste ge sin syn på saken också.

Min inre kompass

Jag har precis som Frida alltid kunnat lita på att magkänslan kommer att guida mig. I utbildningar, i relationsval och i valen i livet. Jag antar att jag på sätt och vis är född sån. Jag vet vad jag vill, jag vet vilka val jag behöver göra och jag vet vad mina val kommer att få för konsekvenser. Jag har med andra ord en stark inre kompass. Med åren har min inre kompass kommit att bli så pass stark att jag vet vad för väg jag kommer behöva gå innan jag ens kommit till vägskälet. Kanske är det lite tråkigt när en tänker på det så, men definitivt något som skapar en inre trygghet. För med en stark inre kompass kommer en stark inre trygghet som i sin tur gör att man inte längre blir rädd för nya utmaningar. Särskilt inte när en ser konsekvenserna av ens val i förväg.

Att resa och uppleva andra kulturer, att utsätta sig för lite jobbiga och otrygga situationer, att bo själv, att resa själv och att vara själv, stärker min inre kompass och skapar den tryggheten. För precis som Frida säger ”Jag är min egen bästa vän och litar verkligen på mig själv”. Något som också kommer efter många års erfarenhet av att klara sig just själv, att bara ha sin egen axel att luta sig emot och vara trygg med det.

Frida är som jag runt 30 år och det är kanske därför jag också känner igen mig i mycket av hennes ord. Även om den inre kompassen inte har med år att göra, har den med erfarenhet att göra. Att ha haft möjlighet att måtta ut riktningen på kompassen, mista sig på kartan och gå ner i en sankmark när du tror kartan visar åker, att lära sig på nytt hur en ska läsa kartan och försöka igen, stärker den inre kompassen så att den visar rätt i framtiden.

Idag talar min inre kompass om för mig att jag tycker om mitt liv som det är. Jag tycker om var jag är i livet, att vara själv och jag riktigt längtar efter att jag får ge mig ut på solo- roadtrip genom Sverige om någon dryg vecka. Men mer om den resan sen.

Nu vill jag veta. Hur ser du på din inre kompass?

Katarina

 

Ladies on the Riviera – the movie

#LadiesOnTheRiviera blev till film också. Eller i alla fall en vlogg av LaLinda. En himla bra sammanfattning av en himla lyckad resa!

Det finns så himla mycket roliga moments i filmen där även lilla jag är inkluderad, som mitt happy face när jag äter pasta, när vi tjoar i cykelgolfbilen och sjunger ”Who run the world” till att jag kör med solglasögonen på nästippen för att det är så många tunnlar överallt på den där rivieran att jag måsta ha dem halvnedhasade på nästippen för att kunna se i tunnel och skyddas från sol samtidigt. In och kik.

Ha en god måndag och enjoy filmen! Until we meet again, Civezza.

Katarina

Roam like at home – Gratis internet när du reser i Europa (EU)

Så var det här! Det där gratis internetet i telefonerna i Europa (EU). Äntligen! Som den europeiska befolkningen har väntat!

Gratis internet i Europa (EU)

Från och med juni 2017 är det äntligen avgiftsfritt att surfa på mobilen inom EU, och att ringa och smsa såklart!

Kortfattat betyder den nya regeln vid namn ”Roam like at home”  att när du är på resande fot i ett EU land så använder du ditt vanliga abonnemang, betalar samma pris som du alltid gör (hemma) för surf, att ringa och smsa.

Obs! Endast EU – länder. Vid skrivande stund, 28 medlemsländer.

I Lettland har du bra uppkoppling på de flesta ställen, perfekt när du roadtrippar.

”Roam like at home”

 

Från europa.eu –>

The EU ”roam like at home” rules mean that when you use your mobile phone while travelling outside your home country in any EU country (in this case the 28 EU member states) you don’t have to pay any additional roaming charges. You benefit from these rules when calling (to mobile and fixed phones), sending text messages (SMS) and using data services while abroad.

You pay exactly the same price for using these services when travelling in the EU as you would if you were at home. In practice, your operator simply charges or takes your roaming consumption from the volumes in your domestic mobile tariff plan / bundle.

If you have a contract with a mobile operator which includes roaming services it will automatically be considered as a roam like at home contract. The default option for all new mobile contracts with roaming services will be roam like at home.

Läs mer på –>  europa.eu. Bland annat finns en ”Fair use policy” som kan vara bra att sätta sig in i om man reser mycket och nästintill ”bor utomlands”.

Where to next?

Såhär har det funkat för mig som har Telia

Jag bytte abonnemang från 3 till Telia i april och fick tillgång till denna nya regel direkt och har efter det rest två gånger och passerat tre länder i Europa; Lettland, Frankrike och Italien.

Jag kan glatt meddela att det för mig fungerat felfritt hela tiden och att jag till största del haft bättre uppkoppling (4G) och teckning än det gratis wifi man ofta har tillgång till på hotell, bensinmackar osv. Jag använder telefonen som GPS och också funktionen internetdelning till min dator för att ladda upp bilder i bloggen och arbeta från den.

När jag har landat och har passerat landgränser har jag fått ett sms men solklar info om hur det funkar –>

 

Så, vad väntar du på? Ut och res i Europa och ”Rome like at home”.

Katarina

Disclaimer – > Äntligen vilse ansvarar inte för att det fungerar på samma sätt för dig utan du behöver själv ta reda på vad som gäller för ditt abonnemang och för det landet du reser till. Observera att det i dagsläget gäller länder inom EU.

Låt själen läka i Store Mosse nationalpark

Naturen, det som ger ro och låter själen läka när själen gör ont. Jag har alldeles för lite tid att besöka dig, kära natur men när jag får tid, är du det det bästa för mig.

För mig finns inget bättre än en lång stund ute i naturen. En promenad längs en enslig stig, knakande grenar och krasande grus. Ljuden, så full av känslor och minnen. Att komma ut i naturen är frihet.


Sveriges vackraste natur finns på sätt och vis i nationalparkerna, några jag gillar att besöka när jag får tid. Förhoppningsvis har jag möjlighet att besöka fler under min semester i sommar.

Förra året hade jag tid att besöka hela sex nationalparker i Sverige, stora som små och i år har jag ännu bara hunnit med en (eller två om en räknar besöket i Abisko) och andra sidan ny för mig, Store Mosse Nationalpark i Småland. Jag besökte Store Mosse på väg mot fotokollo i Vejbystrand tillsammans med tre andra fotografer, Ellen, Malin och Jenny. Vi passade på att stanna några timmar, vandra längs stigar och träbroar och lyssna på naturen en stund.

Vill du läsa vilka fler nationalparker jag besökt, klicka här.

Store Mosse Nationalpark

Store Mosse är för mig vid en första anblick inte särskilt vacker. Lite knastrande torr och enslig är Store Mosse sydsveriges största myrområde. På bild på Sveriges nationalparkers hemsida ganska beige och tråkig.

Store Mosse nationalpark

Det vackraste tjärnet i skogen
låg ensamt och tyst och klart
och växlade blickar med solen
och drömde så underbart.

Ur dikten ”I skogen”

Store Mosse nationalpark

Men Store Mosse är så mycket mer än vad Sveriges nationalparks hemsida ger sken av.

Ganska nära huvudparkeringen finns Store Mosse Naturum att besöka med information om parken och leder. Store Mosse har många leder där flera är tillgänglighetsanpassade, tack vare Föreningen Store Mosse nationalpark som hjälper till, där de som är intresserade av natur och vandring kan engagera sig.

Genom Store Mosse vandrar vi över spångar och längs leder, njuter av lugnet och den sommartidiga solen och fotograferar växter, varandra och strålarna. Vi har bara tid att stanna ett par timmar innan vi far vidare, men nästa gång Store Mosse, vill jag övernatta en natt och vakna med soluppgången smygandes utanför tältduken. Då får du lova mig vackert väder.

Kartor över Store Mosse.

Store Mosse är för alla, under alla årstider. Besök nationalparken under våren och njut av fågellivet, under sommaren och gå på en guidad tur, under hösten och upplev tystnaden till ljudet av svampplockning eller till vintern och åk skidor under fullmånen på Store Mosses gungfly.

Jag besökte Store Mosse Nationalpark i maj, 2017.

Har du varit i Store Mosse nationalpark? Vad tyckte du?

Katarina

Store Mosse nationalpark Store Mosse nationalpark

3 bloggar som hjälper dig förbättra din fotografering

Ibland behöver man inte skrivna egna fotoguider, när det finns så mycket bra där ute redan. Har ni sett hur mycket fototips bloggare producerar hela tiden? Det liksom bara kryllar av dem. Därför tänkte jag ägna det här inlägget att tipsa om 3 bloggar och deras guider som jag verkligen gillar.


På tisdagar då och då släpper Äntligen vilse ett nytt fototips. Syftet är att tipsa och att ge inspiration så att du som läsare skall ha möjlighet att utveckla dina kunskaper i foto på egen hand. Var därför inte rädd för att ställa en fråga i kommentarsfältet nedan. Fototipset är för dig.

Du hittar föregående veckors fototips här.

Följ mig på Bloglovin så att du kan spara Äntligen vilses fotoguider.


3 bloggar som hjälper dig förbättra din fotografering

Mobilfoto med Hand Luggage Only

Grabbarna bakom bloggen Hand Luggage Only fotograferar med besked. De producerar material i en remarkabel takt, varför deras enkla fotoknep är väl värda att läsa. Hand Luggage Onlys guider kikar jag på när jag vill lära mig något, hitta något nytt inom foto-resegenren eller bli inspirerad. Denna månad har de också haft en fotopromenadkurs i fotografering i samarbete med Apple.

Rolig guide om enkel mobilfotografering och hur man kan förbättra den med små objektiv man knäpper på mobilen – 5 Ridiculously Easy Phone Photography Cheats

Här hittar du Hand Luggage Onlys alla fotoguider

Bli inspirerad av Travelettes

Jag älskar Travelettes blogg ur en estetisk synvinkel. Så fina inlägg, texter, miljöer osv i all oändlighet. Vintagekänslan! Travelettes gör också härliga fotoguider om ditten och datten. Särskilt älskar jag Travelettes instgramguide: HOW TO STEP UP YOUR TRAVEL INSTAGRAM GAME med massa matiga tips om hur man kan förbättra sin instagramstrategi som faktiskt fungerar.

Här hittar du alla Travelettes fotoguider.

Lär dig fota stilleben med Nevnarien

Elin Kero är grym fotograf och den blogg jag har använt som bas och utvecklingsplattform när jag har lärt mig fotografera. Hela hennes blogg är fylld med matiga tips där du kan hitta allt från hur du fotograferar bröllop och porträtt till semesterbilder. Extra duktig tycker jag Elin är på stilleben, men det tycker nog Indiska också där hon nu jobbar som fotograf.

Lär dig fotografera stilleben med Elin.

Hoppas du uppskattade veckans tisdagstips. Vilka bloggars fototips gillar du?

Katarina