Resor, Sammanfattningar
comments 5

Mest poppis 2017 – blogg, instagram och twitter

Igår träffades så jag och Sofia på vår årliga mellandagars utvärdera bloggverksamhetsträff. Det här är tredje året vi sitter tillsammans och pratar blogg, nu andra gången på ett hotell och i mer strukturerad form utvärderar vår verksamhet. Förra året sågs vi och tränade innan vi drog vidare till Clarion Hotell i Skanstull för en halloumiburgare och utvärdering av och uppföljning av 2016 års mål. I år träffades vi på Haymarket by Scandic och åt deras berömda avokadomacka med bakat ägg till livliga diskussioner om uppdateringsfrekvens, tema, nisch, tydlighet, syfte och allt däremellan för en avrundning på mellandagsrean längs Kungsgatan och Sveavägen.

Uppföljning av 2017 års bloggmål

Jag har under tre års tid haft bloggmål som rör följare, kvalité och samarbeten. Tre övergripande mål jag haft delmål till som ska fungera som mål en kan ”bocka av” allt eftersom en gör dem. Som en förjupad att göra lista som syftar till att höja och förbättra respektive område.

Följare

För att öka antalet följare har jag fokuserat på att skriva inlägg och guider som Google gillar. Jag har fokuserat på ämnen som engagerar, som jag tror folk kommer googla och SEO – optimerat dem. Jag tror framför allt de inlägg jag skrivit 2017 kommer bära frukt 2018 då de inlägg jag skrev 2016 utifrån samma logik, t ex Gratisguiden till Stockholm, varit de mest lästa nu 2017.

Jag har som tidigare bloggat i stor omfattning, med 206 publicerade inlägg hittills och 2 planerade till innan året är slut är det ett snitt på 4 inlägg i veckan. Jag producerade fler inlägg i början av året och under sommaren och har bloggat lite mer sällan under hösten, vilket dock inte har påverkat antalet läsare nämnvärt.

Precis som noterat i uppföljningen av 2016 års mål tenderar jag att undvika allt som är för tråkigt. Jag har precis som då inte skaffat visitkort. Är troligen den enda resebloggare som år efter år lyckas klara mig utan och ändå mingla på. Jag hade också ett mål om att vardagsblogga mer och satsa på graphics till Pinterest,  något jag inte gjort. De mål jag inte har gjort har jag antingen strukit eller flyttat med till nästa års bloggmål.

Kvalité

Under kvalité har jag fokuserat på mål som inte är helt mätbara med tankar om miljö, ledord för bloggen och att kolla andra bloggar för att se hur de har lagt upp det. Efter att ha jobbat länge med ledord till bloggen har det formats och nu blivit: jordnära. Ett ledord jag kommer jobba vidare med och fokusera mer på till kommande år. Kanske kommer jag ha flera ledord men tycker det är fint med ett som tydligt och klart alltid visar riktningen på bloggen. Alla delmål under kvalité är uppfyllda.

Samarbete

Samarbete har precis som vanligt kommit i sista hand men där två av fyra delmål ändå nåtts. Just visitkorten fanns med som delmål både på öka antalet följare och även för mer samarbeten och påverkar därför båda målen. Det övergripande målet om att ha tre samarbeten har nåtts. Slutligen har det blivit fyra betalda samarbeten, ett sponsrat ambassadörsskap, några sponsrade inlägg samt två pressresor. Det är ungefär det jag mäktar med när jag jobbar heltid så är fullkomligt nöjd med detta mål och resultatet därav.

Du hittar mina tidigare samarbeten här.

Nya mål 2018

De nya målen för 2018 syftar till att vidareutveckla de övergripande målen om följare, kvalité och samarbete och är till viss del samma som de tidigare delmålen och en del nya. Jag har skrotat en del mål som jag längre inte tycker är relevanta eller som jag inte vill fokusera på, t ex att vardagsblogga mer. Har inte energi eller tid att göra det i större utsträckning eftersom bloggen endast är mitt fritidsintresse och för att hålla en god kvalité väljer jag bort detta mål. Jag har tidigare jobbat med veckosammanfattningar och nu på slutet månadssammanfattningar och har bestämt mig att jag tar paus även från det. Så nu kommer vardagsblogget och sammanfattningarna när jag har tid och lust. Vilket känns oerhört skönt. Jag har en månadssammanfattning kvar från december 2017 som jag ämnar släppa innan jag går vidare och jobbar utifrån nya idéer och inläggstyper.

Tidigare träffar

Skapandet av 2016 års mål – Drömmer om resor på Love Food Cafe

Uppföljning av 2016 års mål – Om att måla nya bloggmål – träff med Fantasiresor

Mest populära inlägg i Äntligen vilses sociala medier 2017

Endast inlägg skrivna i år

Nedan följer Äntligen vilses mest populära inlägg i sociala medier blogg, instagram och twitter. Mest populära är inlägg i min blogg är egentligen inlägg jag skrev 2016. Men i sammanfattningen är bara inlägg med som jag skrivit i år. Att bloggens inlägg blir starkare med tiden är något som visar på bloggens enastående kraft och något som särskiljer just blogg från andra sociala medier.

Det mest lästa materialet i bloggen

Det mest lästa materialet i bloggen är en blandning av personliga inlägg som att fira jul ensam, om roadtrip-minnen från norra Sverige och att driva en blogg och arbeta heltid. Det mest populära inlägget handlar om att hyra en egen ö på Åland men är också det enda inlägget med destinationsfokus. En del fototips kvalificerar in på listan som att fotografera vattenfall och solnedgångar och även vår gästbloggcirkel under sommarens resa till Civezza.

De mest likade instagraminläggen

Instagram följer något i bloggens spår där de poster som ofta gillas är de som är mer av det personliga slaget, porträtt med personliga och uppmanande texter, samt några avvikelser under april/maj där många bilder jag själv inte tycker är enastående har gillats av er. Här funderar jag på om det kan bero på att jag själv varit mycket aktivt samt hängt en del med andra bloggare och instagrammare vilket kan ha drivit upp gillamarkeringarna något.

Twitterposterna som fått störst spridning

Twitter sticker ut jämfört med de andra sociala medierna där framför allt utsikter, vackra solnedgångar och landskap fungerar extremt bra och får stor spridning men där mina självporträtt, sällan är med. Men ingen regel som inte har ett undantag och mitt porträtt från Grönland är det foto som har fått störst spridning med en räckvidd på över 30000.

Det är både roligt och tråkigt att ni gillar mig så mycket att mina personliga inlägg både på bloggen samt mina självporträtt på instagram hamnar högt! Jag har ju på senare år gått mot att blogga mer med fokus på resan. Men, jag lyssnar och inser att det är ett tydligt tecken och att jag till kommande år vet vad jag behöver fokusera på.

Nedan följer topp inläggen från respektive socialt medium.

Blogg – 10 i topp

Utifrån antal läsningar 2017. Endast inlägg skrivna 2017.

10 Att göra när du firar jul ensam

Nu brakar jul och mellandagar loss inom några dagar, de sista klapparna skall slås in, maten ska handlas, blockljusen skall staplas i hög och leendet sättas på laddning. För vad är väl inte jul om inte familj, röda luvor, paketutdelning, Kalle Anka och julbord? Ja alla jular blir inte så, iaf inte för alla. För ungefär två veckor sedan postade jag ett inlägg på instagram och bloggen där jag signalerade att jag i år ämnar att fira jul ensam. Ett inlägg, med önskemål om förslag på saker att göra när en firar jul ensam. Och om jag fick in både förslag och inbjudningar. Förslag som inom 20 minuter resulterade i att jag inte längre ska fira jul ensam. Men mer om det efter jul och mellandagar.

Det här inlägget är tillägnat att fira jul ensam, med era tips och med mina som pricken över i:et. Många av förslagen handlar om Stockholm (naturligt eftersom jag bor här) men går enkelt att byta ut mot lokala varianter av samma sak (Stockholm är ju inte min första bostadsplats på jorden).

Fototips: Fotografera solnedgång

En elakt vacker sol håller på att gå ner vid strandkanten framför mig. Den ger ett rosa sken över marken och de vita byggnaderna och på håll ser jag fyren stå och njuta av sin stund. Jag promenerar sakta bort mot änden av piren, letar efter den bästa vinkeln och tar sedan upp kameran.

När minnena värker – en roadtrip genom ett dödligt vackert Sverige och spåren det lämnar

Jag klipper med ögonen och har svårt att ta mig upp ur sängen. Vet inte riktigt om det är trötthet eller om det är känslan att nu är den över. I år slår den extra hårt, smärtan, rakt över bröstet, en illavarslande kollapsande smärta. Jag tänker att det går att ta sig genom dagen med ytlig andning, ett andetag i taget. Jag är säker på att det går för jag har gjort det förut. För precis som en separation lamslår min första arbetsdag mig. Vetskapen om att svensk sommar som jag känner den, bland oändliga bergsvidder med kallt forsvatten rinnande längs låren, de envisa myggen jag sprayar bort med den där blåa allt för giftiga sprayen, den ont i ögonen jobbiga soluppgången i norr som lämnar prickar i ögonen och det envisa fnitter som kommer från min mun när jag möter strutsar för första gången i livet, är över.

Och det känns som att livet tar stopp.

7 – 4 isländska vattenfall och hur du fångar dem på bild

”Men gud vad folk” utropar jag högt och ljudligt. Vid ett vattenfall?

Innan vår roadtrip runt Island hade jag inte reflekterat så mycket kring mängden turister en kan stöta på vid ett tillfälle ute i naturen. Såklart är en van att stå i lunchkön på jobbet eller att trängas på tunnelbanan under pendlingstimmen. Men att trängas med folk vid ett vattenfall på Island? Nej, tanken hade inte slaget mig.

 

6 Fotografera vattenfall

Egentligen borde det vara min vän Helena som skriver om att fotografera vattenfall. För är det någon som är vattenfallstokig så är det hon. Och det är också hon som släpat mig till vattenfallet som är på bilderna, Gasadalur på Färöarna. Kanske ett av världens mest kända vattenfall. Kanske en av Helenas största vattenfallsdrömmar att besöka.

Tisdagstipset handlar om något så enkelt som att fotografera vattenfall på lång och kort slutartid. Hur en gör och varför.

5 Att driva en reseblogg och arbeta heltid

En vanligt återkommande fråga jag får är hur jag kan driva en professionell blogg, resa mest jämt hela tiden och ändå jobba heltid. Något som i mångas ögon, där en normalt kommer hem från jobbet, lagar mat och utmattad dimper ner på soffan, är svårt att förstå. Vart får hon energin ifrån?

Och ja, det är en bra fråga, för hur gör jag egentligen?

4 Gästbloggcirkel: Låt oss prata om kärlek

Det hela började på en restaurang vid italienska rivieran. Lorenzo, en italiensk man i sina bästa år som bland fyra kvinnor också i sina bästa år, drogs in i samtalet om relationer. I ett generaliserat uttalande där nyanserna försvann i översättningen yppade han de ljuva orden ”kärleken tar slut efter 3 år”. Föga anade han de högljudda protesterna från framförallt Sofia, och föga anade han att uttalandet skulle leda till att fyra bloggare skulle skriva varsin bloggpost om kärlek.

3 Fira jul ensam

För första gången i mitt 33 åriga liv, händer det. *trumvirvel* Jag ska fira jul ensam. *ådrorna fryser till is hos alla er läsare*. När en har familj, är det nästan lite som att svära i kyrkan att skriva de här orden. Jag känner det i fingrarna när jag skriver, det är motsträvigt, det går segt. Så indoktrinerade är vi människor av Coca-colas familjejul. För det här att fira jul ensam, är väl ändå otänkbart?

2 Min islandströja

Min islandströja kanske kan vara det plagg jag får mest kommentarer om just nu. Många undrar över detta mirakel till tröja. Och vad kan jag säga? Dags att skryta och ägna ett helt inlägg till tröjan, en älskar ju plagget så då får väl en det?

Att hyra en egen ö – Lökskär på Åland
Att hyra en egen ö, är det ändå inte drömmen? När Sofia ställde frågan om vi ändå inte skulle åka till Åland, då hon visste att man kunde hyra sin egen ö, fick hon ett rungande ja. Så några månader och en till bloggare senare så hoppade vi på färjan vid Stadsgårdskajen, med solglasögonen i högsta hugg och ett tjockt lager solskydd, redo för två dagar på en alldeles egen ö.

Instagram

Utifrån gilla markeringar.

9. Lappland 

Det finns roliga renar, sen finns det roliga renar. Hej hej. Har fått nått i svansen. Bäst å stanna, mitt på vägen.

Det finns roliga renar, sen finns det roliga renar. Hej hej. Har fått nått i svansen. Bäst å stanna, mitt på vägen.

8. Underbara Vejbystrand

 Har du varit i Skåne? Just nu blommar rapsen med besked. Ett gyllengult rapsfält, starkt parfymdoftande mötte mig, @huusmann@ellenskraft och @jennydrakenlind på väg till Skåne igår. Freaking magiskt, håller du inte med? #sharevejby17

Har du varit i Skåne? Just nu blommar rapsen med besked. Ett gyllengult rapsfält, starkt parfymdoftande mötte mig, @huusmann, @ellenskraft och @jennydrakenlind på väg till Skåne igår. Freaking magiskt, håller du inte med? #sharevejby17

7. Ängsös Klippor

Who can jump the highest on Ängsö? Being challenged through a photoworkshop is a good thing. Made me jump even higher. Thanks to @intehelena for helping me to realize the photo. Spectacular day with @vandringsbloggen and @morakniv#kvinnligaäventyrare

 

6. Switzerland

 Sponsored by @autoeuropecarrentals
—————————

Roadtripping Switzerland was a blast. Tiny alp roads, stunning nature and lots of cosy towns ? Head into the blog to discover more. Link in bio.

5. Naturum Tåkern

För första gången i mitt 33 åriga liv, händer det. *trumvirvel* Jag ska fira jul ensam. *ådrorna fryser till is hos alla läsare*. För det här att fira jul ensam, är väl ändå otänkbart?

Det finns bara en sak att göra i min värld. Ta reda på svaret.
Så nu söker jag tips till vad en kan göra när en firar jul ensam! Tipsen sammanställs och levereras på bloggen veckan innan jul! För att läsa hela inlägget, kika in på bloggen. Comment away.

#firajul #ensam ?@intehelena

För första gången i mitt 33 åriga liv, händer det. *trumvirvel* Jag ska fira jul ensam. *ådrorna fryser till is hos alla läsare*. För det här att fira jul ensam, är väl ändå otänkbart? Det finns bara en sak att göra i min värld. Ta reda på svaret. Så nu söker jag tips till vad en kan göra när en firar jul ensam! Tipsen sammanställs och levereras på bloggen veckan innan jul! För att läsa hela inlägget, kika in på bloggen. Comment away. #firajul #ensam ?@intehelena
Might the best thing ever be to be out in the forest with friends? ?? Or? At least my face tell me I am so damned happy. Thanks to @raniamariafor capturing that god damned happy face. #kvinnligaäventyrare
Jag lämnar fantastiska dagar bakom mig i Jämtland och vandrar nu sakta in i Padjelanta och Stora sjöfallets nationalparker. Fortfarande täckning och passar på att skicka en hälsning. Sommar. Sverige ❤ ?@dryden

2. Tott Hotell Åre 

Åresessions continues with a magic sunset and little jinder. What about Veronica Maggio to end show? So looking forward to see her.

#Åresessions continues with a magic sunset and little ginder. What about Veronica Maggio to end show? So looking forward to see her.

1. Fulufjället National Park 

Lavskrika + kexchoklad = ❤

Twitter

Mest populära tweets utifrån spridning, per månad. Finner twitter lite extra intressant. Jag använder twitter mycket i perioder och inte alls i perioder men tycker ofta mer om det än instagram. Instagram verkar ju med sin algoritm vara lite ojämn i spridningen medan twitter beror mer av användandet av hashtags som ligger rätt i tiden. Under året har jag fått mycket nya följare, främst engelska och amerikanska fotografer, med hashtaggen #thePhotoHour. Just den taggen fokuserar mycket på fotografiet och passar bra ihop med just resefoto.

Januari

visningar 4522

Passing   on my way home yesterday after a visit at the castle   

 

Februari

visningar 30055

New Years resolution. Must shoot more travel portraits! ?   

Mars

visningar 10311

Sound of music or just another mountain? Shot in the Swiss alps yesterday.     

April

visningar 15986

Shot with my iPhone tonight when having prosecco with  ❤     

Maj

visningar 4901

Fancy a roadtrip pasta with a mountain view? My 7 roadtrip tips to Switzerland ??   ad  

Juni

visningar 8184

Remebering those happy times swirling ?    

Juli

visningar 10459

Doing that travel dance! 11 roadtrip adventures in Latvia.   ?  

Augusti

visningar 6080

Remembering those foggy summernights ?    

September

visningar 16269

, the last wilderness of Europe, through my lens this summer.     

Oktober

visningar 10423

The strikingly beautiful Siberian jay shot a couple of hours ago at Fulufjället national park, Dalarna, Sweden. ?  

November

visningar 9282

Traveled with  from Stockholm to San Francisco. Main destination Yosemite! Review about the trip and Wow Air collab, Change for Nature, on the blog.    

December

Visningar – 5968

My todo list when in 

Tack till den som orkat följa med såhär långt. Tack för att du vill följa mig. Vad är du sugen på att läsa och vad för typer av inlägg önskar du till nästa år?
Katarina

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.