Personligt, Resor
comments 48

Att driva en reseblogg och arbeta heltid

En vanligt återkommande fråga jag får är hur jag kan driva en professionell blogg, resa mest jämt hela tiden och ändå jobba heltid. Något som i mångas ögon, där en normalt kommer hem från jobbet, lagar mat och utmattad dimper ner på soffan, är svårt att förstå. Vart får hon energin ifrån?

Och ja, det är en bra fråga, för hur gör jag egentligen?

Foto: Annelie Johnsson, Vejby strand, maj 2017

Blogga och arbeta heltid

I grund och botten har jag ett bra jobb som är lätt att kombinera med fritid och andra frilansjobb om en vill det. Jag jobbar 8-16.30 men har flex som jag mer eller mindre kan förfoga fritt över hur jag vill då en lägger sitt eget schema och inte har särskilt mycket som fast binder upp en på veckobasis.

Och nej, jag har inga barn.

Många säger hånfullt, oftare än vad en kan tro, ”näe, du har väl inga barn” och jag svarar tålmodigt ”näe, det har jag ju inte” (och tänker stillsamt med den inställningen hade du inte klarat det utan barn ändå).

Vad som följer, kan låta hårt: barn är inte slutet på livet och något en behöver shama folk utan barn med, så snälla sluta. 

Om du behöver inspiration kan jag nämna fyra resebloggare med två eller fler barn som bollar hus, vovve, volvo och ändå reser mer än jag. I slutändan kommer det ner till vilja och prioriteringar, precis som för alla. Och det är just det som gör att jag kan resa som jag gör och ändå jobba heltid. Det fina lilla ordet prioriteringar.

Hur jag arbetar heltid och ändå finner tid till att blogga

# Jag planerar

Jag har jobbat på mitt jobb länge och vet därför hur året går. Jag vet när jag behöver vara på jobbet och när jag kan vara ledig.

Jag försöker undvika att boka upp saker långt framåt. T ex bokar jag inga konsertbiljetter ett år i förväg. Så det blir ingen Katy Perry för mig 2018. I dagsläget är bara junis resor bokade, inga fler. Det skulle säkert förvåna dig om jag säger att nästan alla mina helger hela året är obokade. Men så jobbar jag. Att inte boka saker är ett smart sätt att planera. Om du bokar allt i förväg sitter du snart fast i ett schema du inte kan rucka på och känslan att någon annan lever och styr ditt liv kommer som ett brev på posten.

# Jag prioriterar bloggen

Jag prioriterar bloggen framför det mesta såsom städa, pynta hemmet och laga mat. Att städa är för mig sekundärt och något jag gör när det verkligen är nödvändigt. Dvs, damma minns jag inte när jag gjorde sist och fönstren har jag inte putsat sen jag flyttade in förra året. Och jag putsade dem inte då heller, för den delen. Jag har heller inget köksbord, för där sitter jag ju ändå inte och mina gardiner, de sydde jag som barn eller har ärvt. Så ja, hemmet är inte prioriterat men jag trivs som fisken i vattnet ändå.

#Jag maxar mina semesterdagar

Mitt jobb tillåter mig att löneväxla och få fler semesterdagar. Asbra grej som jag rekommenderar alla. Så för en liten slant har jag 36 semesterdagar samt flex. Dvs, jag jobbar längre dagar och tar ut flex för event i Stockholm, för tidiga flyg osv.

# Jag bor i Stockholm

Numera bor jag ju i Stockholm vilket sannerligen underlättar mina resor. Bara knappa timmen till Arlanda istället för fyra.

# Jag sparar mina slantar till resor

Behöver jag säga att jag knappt har några möbler i min lägga, förutom att jag saknar köksbord har jag heller inget tv-bord, har mestadels ärvt och gammalt porslin och älskar second hand? Slantarna går oftast till resor och en del till kläder och hantverk, som jag också gillar.

# Mina vänner är också resebloggare

Många av mina vänner är också bloggare. Man hänger ju med dem som är likasinnade vilket underlättar. En fika med vännen = tio nya ideer till blogginlägg och resor. Förena nytta med nöje är det bästa en kan göra för livspusslet.

# Jag älskar att fotografera och skriva

Sist men inte minst. Jag älskar att fotografera och skriva! Om det inte vore för passionen så skulle det nog ändå inte gå. Vissa dagar på jobbet, riktigt läääängtar jag hem för att få skriva. Ibland tar jag en timma flex på morgonen för att skriva när jag vaknar, som när det här blogginlägget skrevs t ex.

Att skriva och fotografera är min luft, mitt vatten och min anledning till att jag lever det liv jag gör och driver den här bloggen.

Katarina

48 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.