Personligt, Resor
comments 48

Att driva en reseblogg och arbeta heltid

En vanligt återkommande fråga jag får är hur jag kan driva en professionell blogg, resa mest jämt hela tiden och ändå jobba heltid. Något som i mångas ögon, där en normalt kommer hem från jobbet, lagar mat och utmattad dimper ner på soffan, är svårt att förstå. Vart får hon energin ifrån?

Och ja, det är en bra fråga, för hur gör jag egentligen?

Foto: Annelie Johnsson, Vejby strand, maj 2017

Blogga och arbeta heltid

I grund och botten har jag ett bra jobb som är lätt att kombinera med fritid och andra frilansjobb om en vill det. Jag jobbar 8-16.30 men har flex som jag mer eller mindre kan förfoga fritt över hur jag vill då en lägger sitt eget schema och inte har särskilt mycket som fast binder upp en på veckobasis.

Och nej, jag har inga barn.

Många säger hånfullt, oftare än vad en kan tro, ”näe, du har väl inga barn” och jag svarar tålmodigt ”näe, det har jag ju inte” (och tänker stillsamt med den inställningen hade du inte klarat det utan barn ändå).

Vad som följer, kan låta hårt: barn är inte slutet på livet och något en behöver shama folk utan barn med, så snälla sluta. 

Om du behöver inspiration kan jag nämna fyra resebloggare med två eller fler barn som bollar hus, vovve, volvo och ändå reser mer än jag. I slutändan kommer det ner till vilja och prioriteringar, precis som för alla. Och det är just det som gör att jag kan resa som jag gör och ändå jobba heltid. Det fina lilla ordet prioriteringar.

Hur jag arbetar heltid och ändå finner tid till att blogga

# Jag planerar

Jag har jobbat på mitt jobb länge och vet därför hur året går. Jag vet när jag behöver vara på jobbet och när jag kan vara ledig.

Jag försöker undvika att boka upp saker långt framåt. T ex bokar jag inga konsertbiljetter ett år i förväg. Så det blir ingen Katy Perry för mig 2018. I dagsläget är bara junis resor bokade, inga fler. Det skulle säkert förvåna dig om jag säger att nästan alla mina helger hela året är obokade. Men så jobbar jag. Att inte boka saker är ett smart sätt att planera. Om du bokar allt i förväg sitter du snart fast i ett schema du inte kan rucka på och känslan att någon annan lever och styr ditt liv kommer som ett brev på posten.

# Jag prioriterar bloggen

Jag prioriterar bloggen framför det mesta såsom städa, pynta hemmet och laga mat. Att städa är för mig sekundärt och något jag gör när det verkligen är nödvändigt. Dvs, damma minns jag inte när jag gjorde sist och fönstren har jag inte putsat sen jag flyttade in förra året. Och jag putsade dem inte då heller, för den delen. Jag har heller inget köksbord, för där sitter jag ju ändå inte och mina gardiner, de sydde jag som barn eller har ärvt. Så ja, hemmet är inte prioriterat men jag trivs som fisken i vattnet ändå.

#Jag maxar mina semesterdagar

Mitt jobb tillåter mig att löneväxla och få fler semesterdagar. Asbra grej som jag rekommenderar alla. Så för en liten slant har jag 36 semesterdagar samt flex. Dvs, jag jobbar längre dagar och tar ut flex för event i Stockholm, för tidiga flyg osv.

# Jag bor i Stockholm

Numera bor jag ju i Stockholm vilket sannerligen underlättar mina resor. Bara knappa timmen till Arlanda istället för fyra.

# Jag sparar mina slantar till resor

Behöver jag säga att jag knappt har några möbler i min lägga, förutom att jag saknar köksbord har jag heller inget tv-bord, har mestadels ärvt och gammalt porslin och älskar second hand? Slantarna går oftast till resor och en del till kläder och hantverk, som jag också gillar.

# Mina vänner är också resebloggare

Många av mina vänner är också bloggare. Man hänger ju med dem som är likasinnade vilket underlättar. En fika med vännen = tio nya ideer till blogginlägg och resor. Förena nytta med nöje är det bästa en kan göra för livspusslet.

# Jag älskar att fotografera och skriva

Sist men inte minst. Jag älskar att fotografera och skriva! Om det inte vore för passionen så skulle det nog ändå inte gå. Vissa dagar på jobbet, riktigt läääängtar jag hem för att få skriva. Ibland tar jag en timma flex på morgonen för att skriva när jag vaknar, som när det här blogginlägget skrevs t ex.

Att skriva och fotografera är min luft, mitt vatten och min anledning till att jag lever det liv jag gör och driver den här bloggen.

Katarina

48 Comments

 1. åh, instämmer i så många punkter. inget stort har för övrigt kommit från att städa. om man inte är inredningsbloggare då… haha.

  • Katarina says

   haha näe. Exakt. Vem bryr sig egentligen? Herregud. Man får ju städa när en ska till att fotografera istället.. 😉

 2. Så kul och intressant att läsa det här inlägget! Känner verkligen igen mig med att ”prioritera bloggen”. Alla kvällar när jag suttit och skrivit medan Mumin kollar på en serie, alla lördagsförmiddagar när andra går på stan och jag sitter med bloggen. Alla bussresor jag ägnat åt att anteckna och blogga från min telefon. Och alla gånger jag inte lagat mat, städat eller brytt mig om hemmet… till förmån för bloggen 😉 Jag skulle lätt leva på smörgåsar till middag, men är lyckligt lottad och har en kille som älskar att laga mat.

  Och nu har jag ju mer tid för bloggen, men all tid går inte nödvändigtvis åt att producera, utan kanske grejer som man annars känner att man inte hinner, småfix med blogg, strukturera och planera, man kommer på nya projekt eller börjar ägna mer tid åt faktiskt sälj.

  Det skulle vara intressant att se ett motsvarande inlägg från dig, typ ”saker jag skulle göra OM bloggen var mitt heltidsarbete”… 😉

  • Katarina says

   Ja men ett sånt inlägg skulle jag kanske skriva? Älskar ändå att röra upp lite.

   Jag tror många kan känna igen sig som även har andra fritidsintressen.

   Ja all tid man lägger ner på att skriva i bilar, på stående fot, samtidigt som man äter osv osvosv. ❤️?

   Lyrre med kille som lagar mat. D hade jag ju i 6 år själv men nu är det hårdare tider..

 3. Så sjukt bra inlägg! Alltså verkligen exakt så som jag oxå jobbar fast utifrån mina förutsättningar såklart. Tack för att du satte ord på det!

  • Katarina says

   Ja alltså alla som gör det borde få en guldmedalj för hästjobbet det är att inspirera andra. Så guldmedalj till dig! ❤️

  • Katarina says

   Tack! Ja du är ju ett av exemplen. All cred till er med barn alltså! ❤️

 4. Ja alla har vi ju begåvats med samma antal timmar per dygn att disponera, så det är ju bara att välja vart man ska lägga dem.
  Jag brukar också längta hem till skrivandet och bloggen! ?

  • Katarina says

   Ja! Det bästa. Läääängtar nu. Verkligen. Ska bli härligt ikväll. Yey. Men man får inte ha dammallergi och bo hos mig däremot..

  • Katarina says

   Haha. Ja jag trodde nån skulle bli sur över den men verkar helt ok ändå. Alla håller med, so far! Haha ?

 5. Veldig bra innlegg Katarina, og ja selv om vi ikke har barn betyr det ikke undergangen. Flott lesning 🙂

  • Katarina says

   tack anette. Ja det är mycket igenkänning för de som inte har barn iaf! 🙂

 6. Stor igenkänningsfaktor på det här inlägget :-). Håller typ med om allt!
  Jag har en skön löneförmån, jag har hemstäd varje torsdag så städa minns jag inte när jag gjorde själv senast :-)… men det underlättar ju så klart när jag vill ta mina inredningsbilder, för dom gör jag såklart på torsdagar efter jobbet då *fniss*.

  KRAM <3

  • Katarina says

   Åh har du hemstädning som löneförmån? Näe? Spännande. Måste kanske kolla över mina övriga förmåner. haha

 7. Ja, jag känner igen det här också. Ibland det där med barn-”hånet”. Nej, jag har inga barn mer än varannan veckas bonusbarn och jag klarar mig fint så. Plus inget hus, meckar inte med bilar, lägger inte om tak och har ingen frimärkssamling.

  Jag tror många bara ser resorna och så undrar de om allt är gratis. Och that’s it. De ser inte alla egna pengar som går åt, de ser inte något företagande bakom med samarbeten, de ser inte all research kring nästan varje reserelaterat inlägg. Helt galet med tid som läggs på det, istället för att skruva förgasare på bilen, knyppla, sjunka ner i soffan kväll efter kväll eller snickra hobbybod på tomten.

  …plus att jag också har en matlagningsälskande partner. 🙂 Måste nog ta och författa ett eget inlägg på ämnet. Tack för inspiration! 🙂

  • Katarina says

   Japp. Det tycker jag lätt att du ska.

   Det är grymt bra det där att ha en matlagningsälskande partner. Det är nått jag saknar efter separationen. Den största saknaden tom..

   Hur kommer ditt inlägg att låta då undrar en?

   Konstigt när du ändå har bonusbarn att de lyckas det där med ”vänta du tills du får egna jada jada jada”.

   • Ja, jag författar väl nåt såga-vid-fotknölarna-stil. Som vanligt. Ska invänta en dag när jag vaknat ordentligt på fel sida, har lågt blodsocker och blivit utskälld av nån pensionär. Då. Då ska jag skriva inlägget.

 8. Ja så många som undrar det här med tid…. själv lägger jag inte alls lika mkt tid på bloggen men av precis samma anledningar som du skriver så är det ett val, och istället för att ryckas med i proffsbloggshetsen (förlåt ordval) så väljer jag ibland de saker ni andra väljer bort 🙂 men får samma frågor ändå, inte minst med tanke på att jag dessutom tränar på heltid (enligt sociala medier 😉 ) men det här med löneväxling har jag just fått nys på, kul att höra om nån som fått det! Och till just detta också, det verkar ju vara drömmen 🙂

  • Katarina says

   Ja löneväxling är superbra om man inte behöver den där extra femhundralappen i månaden. Tror det kostar nått sånt per månad och så får en 5 extra dagar hos oss. Wihuu säger jag på den. En hel vecka liksom!

   Ja, när det där att en tränar mycket, det ska ju också hinnas med. Jag tränade tre dagar i veckan under vintern men nu promenerar jag bara. De dagar jag tränade bloggade jag kanske bara 30 min eller så, men ibland räcker ju det också? Man behöver inte vara proffs på allt.

   • Jamen Gud ja, det skulle lätt vara värt! Men man måste väl i praktiken ändå göra sitt 100%iga jobb men på kortare tid?

    Exakt, så lätt att ryckas med och vilja bara bäst på allt. samma som med träning, det måste man också ofta se över hur realistiska ens mål är… 🙂

 9. Åh vad befriande det var att läsa det du skriver om barn 😀 Så trött på att många verkar använda barn som ursäkt för precis vad som helst. Jag har hund och behöver ju också planera utifrån henne, tillsammans med min partner. Men det är som att jag ändå förväntas täcka upp om någon behöver gå tidigt för att hennes man inte kan hämta på dagis etc. Barn verkar ursäkta allt möjligt och det verkar också som att folk utan barn inte har rätt att vara trötta, känna tidsbrist mm. Spännande inlägg! Själv har jag nog insett att jag inte klarar av att prioritera bort för mycket saker till förmån för mitt eget företag, vilket är lite tråkigt, men jag gör det jag mår bäst av 🙂 Trevlig helg!

  • Katarina says

   Ja näe. Det är lite synd den där mentaliteten. Och om man nu undrar hur jag gör och sen komplettera med ”vänta du tills du har barn” eller ”näe du kan ju inte ha några barn” eller vad det nu heter efter jag har förklarat så är man ju egentligen inte så intresserad av att veta. Mest avundssjuk kanske?

   Det där med att barn används som ursäkt är väldigt konstigt faktiskt. Särskilt det här om att gå tidigare. Ja, precis, bara för att man inte har barn så finns det ju annat viktigt.Trevlig helg på dig med och tack för den mycket reflekterande kommentaren!

 10. Det där får jag oxå höra. Du jobbar ju varje lördag… Ja, det gör jag, det är då folk gifter sig. Men jag är istället ledig varje fredag och måndag. Och det går alldeles utmärkt att umgås med vänner även då faktiskt. Och att jag reser på fotojobb runt om i världen. Utan barn- jisses, hemsk mamma. Men jag har slutat lägga energi på det där. Och nu börjar vårt sommarlov. 10 veckor ledigt med barnen. Ja utom lördagarna då…. Hemska tanke..

  • Katarina says

   haha ja. Exakt. I slutändan kanske man umgås med sina barn mer än en skulle göra annars om man inte hade ett fritidsintresse själv. Jag vet att jag inte kommer trivas med att flänga runt på fotbollsträningar osv osv i all oändlighet och bara leva för mina barn. Jag menar, mina föräldrar hängde inte och lekte inte med mig? Kan inte föräldrar ha ett eget intresse? Märkligt.

 11. Boel says

  Så intressant och bra skrivet, heja dig! Jag hade antagligen resonerat likadant på många punkter om jag hade en blogg (vilket jag planerar att starta snart). Jag prioriterar just nu att vara ute i naturen och delta i olika aktiviteter hellre än att exempelvis städa. Och jag har heller inga barn. Man får helt enkelt prioritera det som är viktigast!

  • Katarina says

   Ja exakt. Nu är ju blogga och vara i naturen mitt intresse och då försöker jag prioritera det. Förut var jag mer i naturen och bloggade mindre och nu bloggar jag mer och är mindre i naturen. Allt har sin balans. Tack för den fina kommentaren! Vi väntar med spänning på att du ska starta den där bloggen ju.

 12. Åh, vilket tänkvärt och intressant inlägg! Av flera anledningar. För många av de sakerna du prioriterat bort, de fortsätter jag göra – för barnens skull. Jag lagar mat (herregud, vilken tid det tar!) för att de ska få i sig ordentligt med näring. Jag städar eftersom vi annars skulle klassas som sanitär olägenhet, särskilt efter att 1-åringen kom in i sin ”kan-äta-allt-själv-och -älskar-även-att-kasta-det-omkring-mig-period”. Jag reser mindre för att barnen verkligen avskyr att sitta still och själva transporterna därför blir en mardröm (nej, alla tips som finns funkar inte på alla barn). Men det är ju prioriteringar som jag gjort, och som jag tycker är värda eftersom jag för allt i världen inte skulle vilja byta bort dem mot mer tid för mig (även om jag är skitfrustrerad ibland). Ganska fascinerande att folk använder sig av den där ”näe, men du har inte barn va?!” och jag hoppas verkligen inte att jag gjort det. För som du säger så är ju barnen verkligen ingen ursäkt för att inte göra saker, även om man kanske gör annorlunda saker med barn beroende på hur de är och om man vill ha med dem eller ej. Men det är ju ens eget val, och jag undrar nog snarare vad tusan jag gjorde med all tid jag måste ha haft innan barnen. För jag gör ungefär samma saker nu, förutom resande på egen hand då… och det enda som egentligen fått stryka på foten är sömn.

  Tänkvärt inlägg som sagt, och får en ju att fundera lite över sina egna prioriteringar.

  • Katarina says

   Ja. Såhär ser det ut. Om jag får barn då vet jag inte riktigt vad jag ska skära ner på? hahaha. Nej men skämt och sido. Man kan ju äventyra och resa på vardagarna också. Jag räknar mer eller mindre resa att ta sig ut till ett litet naturreservat, ta en promenad i skogen osv också. Och då blir det säkert mer av sånt om man har barn. Och just nu skulle jag nog inte behöva resa på sex månader för jag har så mycket material till min blogg att jag nog både skulle kunna vara höggravid och föda och amma i några månader innan jag skulle behöva gå utanför dörren! hahahaha 😉 mycket skämt här. Tack för den fina och tänkvärda kommentaren. Det är viktigt att reflektera. Tror du är den första med barn (förutom någon resebloggare som nämns i texten) som har kommenterat.

 13. Jag tror det du skriver om gäller oberoende av vad en vill göra. Väldigt många säger att de vill något men att de inte har tid, så undrar jag hur mycket de verkligen vill det? Superbra inlägg!!

  • Katarina says

   Ja näe. Det är väl så för oss alla. Man skyller på tid oavsett barn eller inte..

 14. Bra inlägg och gillar att läsa alla kommentarer. Som sagt, man får prioritera sin tid.

  • Katarina says

   Ja. Det här med att jobba heltid och behålla kreativitet. Det är fasen inte lätt när en ofta känner sig lite lätt dränerad av en 8hs dag.

 15. Fast det handlar inte om att shamea. Det är ett faktum att livet ser helt annorlunda när man fått barn. Det tycker jag man kan få säga utan att det tolkas in värderingar och shameande i det. (Någon måste ju säga det!)

  • Katarina says

   Fast det är ju den som blir shamad som känner sig så. Och om jag ska vara ärlig (läs kommentarerna) är det inte någon utan väldigt vanligt förekommande att folk pratar i de tonerna. Och jag sticker inte under stol med att det säkert är lätt att hamna där och om jag får barn säkert kommer göra det också.

   • Fast jag irriterar mig mest på att folk säger ”vänta du tills när du får barn”. Vaddå ”när”? Det är ingen f-word självklarhet. Vissa väljer barnlöshet på egen hand och kan ta diskussionen. Andra väljer det inte själva och kan bli ordentligt sårade av en sådan helt obefogad och hjärndöd kommentar. Avgå!

 16. Jo, småbarnsföräldrar kan låta lite gnälliga och självgoda ibland. Inte kul. (Men att man har mer tid för annat innan man får barn är ju ändå sant )

  • Katarina says

   Ja fast det handlar inte om om det är sant eller inte utan att man använder det för att trycka ner andra. Det är mycket som är sant och mycket jag skulle kunna påpeka om barnuppfostran osv men väljer att avstå då jag tycker att småbarnsfamiljer ska slippa mina sådana bittra kommentarer.

 17. Jag vet att det inte alltid handlar om När. Var själv ofrivilligt barnlös i många år (blev mamma vid 36) och fick höra många klumpiga kommentarer och tog ibland väldigt illa vid mig. Slutade prata med folk som hade barn i stort sett. Tänker trots det att det väldigt sällan är avsett att trycka ned eller shamea eller håna, utan bara är ett konstaterande om hur livet förändras. Oftast är det inte illa ment utan bara tanklöst och klumpigt. Jag tycker också (fortfarande) illa om när småbarnsföräldrar gnäller över att de har ont om egentid, som om de trott att det inte skulle vara så och är bittra och besvikna. Ämnet är nog minst lika känsligt som barnuppfostran.

 18. Trillade precis över dina tips och känner så väl igen dem. Har nog författat något liknande någon gång, fast det då inte handlade om att få tid att blogga utan att få tid att skriva böcker. Samma sak: prioritera skrivandet och låt dammråttorna hållas. Delegera till kockarna Findus, Dafgårds och Madame Picard att stå för matlagningen.

  • Katarina says

   Ja jag tänker att det är översättningsbart till de flesta passioner. Jag menar. Tänk och vakna upp när man är 80 och inse att man städat bort sitt liv? ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.