Italien, Resor
comments 26

Gästbloggcirkel: Låt oss prata om kärlek

Det hela började på en restaurang vid italienska rivieran. Lorenzo, en italiensk man i sina bästa år som bland fyra kvinnor också i sina bästa år, drogs in i samtalet om relationer. I ett generaliserat uttalande där nyanserna försvann i översättningen yppade han de ljuva orden ”kärleken tar slut efter 3 år”. Föga anade han de högljudda protesterna från framförallt Sofia, och föga anade han att uttalandet skulle leda till att fyra bloggare skulle skriva varsin bloggpost om kärlek. Här kommer Sofia med Fantasiresors inlägg på temat.

 

Kan man vara kär i en annan person tills man dör? Och hur stor är chansen att just den man är kär i, även är kär i en lika länge tillbaka? För en nybliven singel i Stockholms dystra dejtingmiljö kan det helt enkelt tyckas omöjligt. Som att leta efter en nål i en höstack för dinosaurier, ungefär. Men hoppet är det sista som lämnar oss sägs det ju, och när Lorenzo med sin italienska tvärsäkerhet och ingenjörsobjektivitet proklamerar att kärleken tar slut efter tre år, ja då kan jag helt enkelt inte hålla tillbaka ett rungande NEJ. Kanske är det min fantasiresande gen som gör sig hörd. Kanske gömmer sig ändå en obotlig romantiker längst där inne. Men att kärleken per definition skulle ta slut efter tre år, det var jag bara tvungen att opponera mig mot. För hur sjukt jäkla deppigt låter inte det?

Vad hände med bilden av den evigt romantiska italienaren? Vad hände med ”älska varandra tills livet skiljer oss åt”? Vad hände med Julia och hennes Romeo?

Efter fortsatta diskussioner med lite mer pasta och prosecco kommer vi fram till att vi åtminstone är överens om att förälskelsen tar slut efter ett tag. Enligt forskarna inom exakt två år. Sedan handlar det om att jobba på kärleken. Kompromissa. Anstränga sig.

Här någonstans så når vi kärnan av kärlek tror jag. Och det är även här jag lyckas mötas med Lorenzo. Kärleken är inte oändlig utan ansträngning. Som sociologen i den italiensk-svenska dokumentären The Swedish Theory of Love konstaterar:
”Det stämmer inte att lycka betyder ett bekymmersfritt liv. Lycka betyder att övervinna problem och att lösa svårigheter.”

Kärlek kommer inte enkelt – och så länge finns där söta hundvalpar och aldrig vissnande olivlundar att njuta av.

Samtidigt pratar man om min generation, de så kallade ”millennials” (födda 1980-2000), som den egoistiska och ofta lata generationen. Där vår egen frihet är den absolut viktigaste och där vi gärna anstränger oss så lite som möjligt för att nå den. Och det här kan ibland göra mig rädd. Min egen kamp för självständighet. För kan man vara kär utan att på något sätt samtidigt vara beroende till viss del av den andra?

Enligt tidigare nämnd dokumentär dör idag en av fyra svenskar helt ensamma – vår jakt på att vara helt oberoende som individer har slagit över till en ofta ofrivillig ensamhet. ”När man mår dåligt i Sverige kan man inte gråta i någons armar. Istället måste man gå och ansöka om något.” Konstaterar en av arbetarna på Boutredningsenheten och hennes kollega fortsätter: ”Vi blir förblindade av det där oberoendet. För vad spelar det för roll om jag har en miljon på banken om jag inte är glad ändå. Sen dör vi i alla fall.”

Jag vill fortsätta tro att den där Romeo och Julia-kärleken finns där ute även för mig. Men kanske är den krassa verkligheten så att Romeo och Julia ändå aldrig hade levt ett liv i romantikens tecken när verkligheten knackat på och frågat om dammsugning och egentid? Kanske är det så att inte heller kärleken har några genvägar?

Jag återkommer om trettio år.

Sofia

Inlägget är skrivet av Sofia från Fantasiresor och är en del av en gästbloggcirkel som vi gör ihop med Linda och Sara. Du kan läsa mitt inlägg på samma tema hos Linda, Lindas inlägg hos Sara, och Saras inlägg hos Sofia. Sedan är vi förstås alla väldigt nyfikna på hur länge kärleken varar enligt dig?

26 Comments

  1. Pingback: Gästbloggscirkel: Låt oss prata om kärlek - La Linda

  2. Pingback: Gästbloggcirkel: Låt oss prata om kärlek - Fantasiresor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.