Fotoguider
comments 8

4 isländska vattenfall och hur du fångar dem på bild

”Men gud vad folk” utropar jag högt och ljudligt. Vid ett vattenfall?

Innan vår roadtrip runt Island hade jag inte reflekterat så mycket kring mängden turister en kan stöta på vid ett tillfälle ute i naturen. Såklart är en van att stå i lunchkön på jobbet eller att trängas på tunnelbanan under pendlingstimmen. Men att trängas med folk vid ett vattenfall på Island? Nej, tanken hade inte slaget mig.

Fotografera vattenfall på Island

Island, vattenfallens land är perfekt för den vattenfallstokige. Om du ger dig ut på resa med Helena, en av mina ständiga resekompanjoner, kommer du få se många vattenfall, var så säker. Det fick iaf jag och Sofia. Du kommer dessvärre inte vara ensam.

Island är packat med turister, 1.3 miljoner besökare 2015, och även om du är morgonpigg så kommer du inte vara ensam vid de populära och lättillgängliga vattenfallen längs med Ringroad. Island lockar däremot de flesta turisterna under sommaren, så är du beredd på att resa off season kommer dina förutsättningar att vara ensam vid ett vattenfall direkt bli bättre. Och väljer du att resa till vattenfall utanför turisternas comfort-zone ökar dina chanser ytterligare.

Men, om du inte har något val och reser just under högsäsong och vill se Islands mest kända vattenfall finns det fortfarande saker du kan göra för att rädda dina fotografier.

Här kommer tips till fyra kända vattenfall på Island.

Skogafoss

Skogafoss är ett av islands mest kända och största vattenfall. Hela 25m brett och med 60 m fallhöjd ligger det lätttillgänglig på sydkusten.

Bilderna av Skogafoss är långtifrån sanningsenliga. De du har sett är på ett skirande vattenfall där en ensam resenär blickar upp i vattendimman eller står på kanten till vad som kan vara ett av de mäktigaste fall en har sett. Vad bilderna inte förtäljer är att det är packat med turister. Här finns både campingplats, restaurang och parkeringsplatser för hundratalet.

Såhär gör du för att fånga en bra bild av Skogafoss

För att fånga en bra bild av Skogafoss mitt på dagen kan du bli tvungen att beskära bilden genom att zooma. Under högsäsong är det helt enkelt för mycket folk.

Fallet faller ner i vad som kan kännas som en liten egen grotta. Vid foten kryllar det av turister så om du ska fota med lång slutartid kommer du få med dem på bild. Om du går tillräckligt långt in däremot kan du fånga dramatiska bilder med någon med regnkläder på, som bilden med Sofia nedan.

Det är mycket vattendis just vid Skogafoss som skapar härliga effekter och möjliggör regnbåge vid fotografering.Tänk på att ha vattenskydd på din kamera, t ex en plastpåse och gummisnodd. Gå inte in i vattendimma utan skydd på. Min kamera är vattentålig men objektiven är inte vädertätade. Efter en stunds fotograferande är objektivet fullt av vatten och det får svårt att fokusera. Låt då kameran vila.

Längst upp till höger vid vattenfallet kan du gå ut och stå längs kanten. Du lär få köa, men vem bryr sig, det är ju Island!

 • Åk till Skogafoss off season
 • Ha vattenskydd på kameran
 • Vid sol, håll utkik efter regnbågen och fota underexponerat för att fånga den
 • Vänta tills folk flyttar på sig innan du tar fram kameran
 • Gå långt in mot vattenfallet men ha regnkläder på dig
 • Backa ur vattendimman och kontrollera skärpan på bilden
 • Zooma eller beskär bilden i efterredigeringen
MIna bilder

Sigma 70-200 mm f2.8. / 70mm, iso100, 1.0sek, f.22, red Adobe Photoshop Lightroom CC

Fotografera vattenfall på Island

Sigma 70-200 mm f2.8. / 80mm, iso100, 0.8sek, f.22, red Adobe Photoshop Lightroom CC

Fotografera vattenfall på Island

Sigma 70-200 mm f2.8. / 70mm, iso200, 1/800sek, f.2.8, red Adobe Photoshop Lightroom CC

Fotografera vattenfall på Island

Hur det egentligen ser ut i skogafoss

oredigerade bilder

Fotografera vattenfall på Island Fotografera vattenfall på Island Fotografera vattenfall på Island

 

Sejlandsfoss

När man inte tror att det kan bli värre än Skogafoss tar Helena oss till Sejlandsfoss. Innan du åker hit, var beredd på det turistspektakel det är så att du inte blir besviken. Trots mycket folk är vattenfallet och dess omgivning väldigt mysigt och väl värt ett besök. Här kan du köpa en riktigt god fika och slå dig ner på närmsta grästuva och bara njuta en stund.

Sejlandsfoss är känt som vattenfallet du kan gå bakom. Har du hört talas om det?

Såhär gör du för att fånga en bra bild av Sejlandsfoss

Just vid Sejlandsfoss spelar nog säsongen extra mycket in. Om du har möjlighet att vara vid vattenfallet mycket tidigt på dagen kan du nog också undvika de värsta massorna av folk. Om du kikar längre ner finns bild på hur det ser ut vid verklighetens Sejlandsfoss. Det strömmar folk runt vattenfallet utan paus. Eftersom man kan gå runt och in bakom är det extra svårt att fånga vattenfallet utan människor i bild.

Om du äger ett vidvinkelobjektiv eller har möjlighet att låna kan du som på bilden nedan gå nära vattenfallet och låta de stora horderna av människor passera bakom dig. På så sätt kan fotografen stå nära objektet, och ändå lyckas fota både ett porträtt och få med hela vattenfallet i samma bild.

En sista utväg är att klona bort oönskade personer i efterredigeringen. Gör bara detta om du känner dig bekväm med kloning. Jag brukar inte använda bilder där jag klonat bort något till bloggen på grund av trovärdighet. Ur utbildningssyfte visar jag nedan ett exempel på en bild där jag klonat bort några människor så att du kan jämföra den mot både den oredigerade bilden och en bild där jag istället mörkat bort (jobbat med exponering och skuggor) personerna.

 • Ha vattenskydd på kameran
 • Gå nära fallet och använd vidvinkelobjektiv
 • Vänta på din tur
 • Vänta tills att folk har passerat och ha kameran redo med inställningar
 • Jobba med korta skärpedjup
 • Mildra tonerna i folks regnkläder i efterredigeringen och mörka bilden
 • Klona bort oönskade objekt som sista utväg
MINA BILDER

Sigma 20mm art f/1.4. / 20mm, iso100, 1/500sek, f/.2.5, red Adobe Photoshop Lightroom CC

Fotografera vattenfall på Island

Klonat bort människorna bakom vattenfallet

Sigma 20mm art f/1.4. / 20mm, iso100, 1/500sek, f/.2.5, red Adobe Photoshop Lightroom CC

Fotografera vattenfall på Island

Mörkat bort människorna bakom vattenfallet

Sigma 20mm art f/1.4. / 20mm, iso100, 1/500sek, f/.2.5, red Adobe Photoshop Lightroom CC

Oredigerad

Sigma 20mm art f/1.4. / 20mm, iso100, 1/500sek, f/.2.5

Foto av mig vid Sejlandsfoss av Sofia.

Sigma 20mm art f/1.4. / 20mm, iso100, 1/2000sek, f/.2.5, red Adobe Photoshop Lightroom CC

hur det egentligen ser ut vid sejlandsfoss

Oredigerad bild.

Sigma 20mm art f/1.4. / 20mm, iso100, 1/640sek, f/3.5

Vattenfall i höglandet

Om vattenfall är viktiga för dig och du vill vara själv fokusera istället på att besöka vattenfallen i höglandet. Eftersom höglandet är mer otillgängligt är det en handfull turister här jämfört med längs med Ringroad.

Kika också på Äntligen vilses guide till det isländska höglandet – med tips på boende och aktiviteter i höglandet.

Haifoss

122 meters fall, vackert beläget i en dal hittar du Haifoss, alldeles allena med sina granne Granní. Området är ensligt, dramatiskt och mycket vackert lavalandskap. Landskapet bidrar med sitt i bilden, på köpet.

Såhär gör du för att fånga en bra bild på Haifoss

Egentligen är det inget svårt att fota Haifoss. Utan turister blir allt lätt. Men här är några tips.

Vid Haifoss är det väldigt kallt och blåsigt då det ligger högt och oskyddat. Ta på dig varma kläder och en mössa när du lämnar bilen.

Vid Haifoss kan du gå nära kanten. Var bara försiktig när du gör det då det är rullgrus nerför branterna och lite läskigt. Du kan också stå uppe på en klipphylla och behöver då inte gå nära kanten precis som jag gör på bilden nedan.

När du fotar vid Haifoss, använd vidvinkel för att få med dalen och båda vattenfallen på samma bild. Upptäck området och hika runt.

De matta jordnära färgerna runt Haifoss är mycket tacksamma vid redigering. Var noga med att färgerna inte blir övermättade eller krockar med varandra samt så att områden med vitare stenpartier eller himmel blir utfrätta.

 • Ha mössa och vantar på dig
 • Var försiktig vid kanterna
 • Använd vidvinkel för att få med de båda vattenfallen och dalen samtidigt
 • Här behöver du inget vattenskydd
 • Var noga med färgerna vid redigering
 • Mitt på dagen fotografering är knep i dessa miljöer. Jobba med skuggorna vid redigeringen och undvik utfrätta högdagrar

Sigma 20mm art f/1.4. / 20mm, iso100, 1/2000sek, f/2.8, Adobe Photoshop Lightroom CC

Bild av mig av Sofia / Helena

Fotografera vattenfall på Island

Sigma 20mm art f/1.4. / 20mm, iso100, 1/4000sek, f/2.8, Adobe Photoshop Lightroom CC

Sigma 70-200mm f/2.8. / 70mm, iso100, 1/2000sek, f/2.8, Adobe Photoshop Lightroom CC

Sigma 20mm art f/1.4. / 20mm, iso100, 1/2000sek, f/2.8, Adobe Photoshop Lightroom CC

HUR DET EGENTLIGEN SER UT VID Haifoss

Sigma 20mm art f/1.4. / 20mm, iso100, 1/1000sek, f/2.8

Denna bild finns redigerad ovan.

Sigma 20mm art f/1.4. / 20mm, iso100, 1/4000sek, f/2.8

Gjain

Nära Haifoss finns Gjain. När vi är där är vi nästintill ensamma sånär som på några turister. Möjligheterna att fotografera vattenfall är således oändliga.

Om du har gråfilter med dig kan du fotografera fallen med lång slutartid. Jag tar mig inte den tiden även om jag har ett gråfilter, inhandlat bara för resan utan väljer att klättra över stenarna vid vattenfallet med Sofia istället.

Såhär gör du för att fånga en bra bild på Gjain

Inte heller vid Gjain behöver du något vattenskydd. Eftersom det är så lugnt i oasen, lägg din tid på att hitta den vinkel du gillar, slå upp stativet om du vill och fota på lång slutartid.

Vid redigeringen precis som vid Haifoss, var nog med färger och att se till att områden inte blir utfrätta.

 • Fota på lång slutartid med gråfilter även mitt på dagen
 • Eftersom det är lugnare miljö än de populära vattenfallen, lägg tid på att hitta din vinkel och upptäcka området

Sigma 70-200mm f/2.8. / 70mm, iso100, 1/6400sek, f/2.8, Adobe Photoshop Lightroom CC

HUR DET EGENTLIGEN SER UT VID GJAIN

Hoppas du gillade mina tips.  Har du några fler tips att ge eller är det något annat du vill läsa om? Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet nedan.

Ha en fortsatt fin söndag.

Katarina

Resan runt Island genomfördes i samarbete med Guide to Iceland. Text, bild och åsikt är som vanligt mina egna.


Följ gärna Äntligen vilse på Bloglovin för regelbundna uppdateringar om foto och resor. Jag finns också på Facebook, Instagram och Twitter.

8 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.