Fototips
comments 16

Fotografera vattenfall

Egentligen borde det vara min vän Helena som skriver om att fotografera vattenfall. För är det någon som är vattenfallstokig så är det hon. Och det är också hon som släpat mig till vattenfallet som är på bilderna, Gasadalur på Färöarna. Kanske ett av världens mest kända vattenfall. Kanske en av Helenas största vattenfallsdrömmar att besöka.

Tisdagstipset handlar om något så enkelt som att fotografera vattenfall på lång och kort slutartid. Hur en gör och varför.


På tisdagar släpper Äntligen vilse ett nytt fototips. Syftet är att tipsa och att ge inspiration så att du som läsare skall ha möjlighet att utveckla dina kunskaper i foto på egen hand. Var därför inte rädd för att ställa en fråga i kommentarsfältet nedan. Fototipset är för dig.

Du hittar föregående veckors fototips här.


Fotografera vattenfall

Fotograferat med vidvinkel, 20mm och kort slutartid 1/1250 sek, f/3.2, iso100.

Fotografera vattenfall

Att fotografera vattenfall är väl ingen konst, eller?

Nej jag skulle säga att det är inte särskilt svårt. Några enkla knep så är du där. Det som är tricky, enligt min opinon, är att hitta en bra vinkel. Ofta är vattenfallen otillgängliga och vill man stå mitt framför betyder det ofta att en måste stå mitt i fallet.

Under vår #NordicRoadtrip resa under hösten fotograferade vi ett antal vattenfall på Island och även ett på Färöarna och ett på Grönland. Vi utsattes från allt från strålande sol till hårda vindar och busväder. Du kan läsa mer här om 4 isländska vattenfall och hur du fångar dem på bild.

Fotografera vattenfall

Förberedelse

För att fotografera vattenfall, ha gärna med dig följande.

  • Vidvinkelobjektiv så att du kan komma nära och även få med stora vyer runt fallet
  • En zoom om du inte kommer nära eller vill fotografera detaljer
  • Gråfilter
  • Stativ och självutlösare
  • Trasa och vattenskydd
  • Tålamod

Fotografera vattenfall

Fotograderad med 50mm, 1,6 sek, f/16 och iso 100 och ett ND8/ gråfilter

Fotografera på kort och lång slutartid

I kameran finns olika halvautomatiska lägen som kan vara lämpliga att använda när det viktiga är slutartiden, benämnd slutarprioritet. Jag brukar dock alltid fotografera på M – helt manuellt, så att jag får det precis som jag vill ha det. På M ställer du in både bländare (F), slutare (sek) och iso. På slutarprioritet bara slutartiden och låter kameran göra resten.

slutaren

Med en snabb slutartid stänger du slutaren fort. En snabb slutartid ger härliga effekter där bilden känns ”frusen” och där du t ex kan få vattendropparna att ”hänga i luften”.

Med en längre slutartid släpper du in mer ljus i kameran genom att du håller slutaren öppen. En längre slutartid kräver stativ för att du inte ska få skakoskärpa. En lång slutartid skapar dramatiska och sammetsliknande effekter på vattenfall och förstärker färger.

Kort slutartid

Att fotografera med kort slutartid är det enkla. Då kan du fortfarande handhålla kameran och behöver inte tänka på kringutrustning. Använd slutartider från 1/250 och snabbare och testa dig fram. Eftersom du har snabba slutartider kan du behöva gå upp i iso-tal. Var inte rädd för detta då isobrus är finare än brus som blir om bilden blir alldeles för mörkt fotograferad och måste redigeras ljusare. Men tänk ändå på att mörka ner bilden något så att inte vattenfallet blir för ljust och utfrätt.

Lång slutartid

Att fotografera med lång slutartid är det roliga. För det behöver du stativ och tålamod.

gör såhär

Välj den plats du vill fotografera ifrån. Välj vinkel väl och testa dig fram innan du slår upp stativet. Det är bökigt att flytta på i onödan.

Slå upp stativet och montera kameran. Torka av linsen och sätt på ev regnskydd.

Lär dig hur du tillverkar ditt egen regnskydd till din kamera i mitt inlägg om min äventyrspackning.

Innan du skruvar på eventuellt gråfilter behöver du ställa in fokus. Gör det enkelt genom att använda autofokus, enpunkts, och fokusera på den delen av vattenfallet där du vill ha din fokus. Slå över till manuell fokus. Nu kommer inte fokusen ändras när du tar bilden med självutlösaren. Sätt på gråfilter.

Ställ in kameran på en slutartid på 1/20 sek eller långsammare. Jobba från där. Bilden som är tagen med lång slutartid har fotograferats med följande inställning 1,6 sek, f/16, iso 100 och med ett nd 8/gråfilter. Om du använder gråfilter kan du ha längre slutartid även i dagsljus. Om du inte äger ett gråfilter kan du vara tvungen att fotografera vattenfallet i soluppgång eller solnedgång.

Välj läget självutlösare i din kamera och använd en extern självutlösare eller ta bilden som vanligt och släpp kameran och låt kameran räkna ner, för att minska risken för skakoskärpa.

Testa dig fram.

När du sedan redigerar bilden får du vara lite extra försiktig då lång slutartid ofta ökar färgkänslan i bilden och skapar härliga effekter på egen hand med ljus.

Hoppas du gillade detta fototips. Lämna gärna en kommentar nedan.

Katarina

Fotografera vattenfall

16 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.