Resor
comments 48

Äntligen vilses gratisguide till Stockholm

Gratis saker att göra i Stockholm, senast uppdaterad 200528

Utifrån rådande läge i samhället är det mycket aktiviteter och evenemang som vanligtvis hålls i Stockholm som är inställda. Stora delar av denna guide är användbar ändå, då det finns många digitala sätt att uppleva Stockholm.

Stockholm är i världsmått mätt en dyr stad i nivå med London, New York eller Rom. Men allt behöver inte kosta skjortan, eller för den delen något. Stockholm har förhållandevis mycket avgiftsfritt jämfört med sina kusinstäder i Europa och ibland handlar det bara om att tänka utanför lådan. Så välkommen till Äntligen vilses guide till Gratis saker att göra i Stockholm. 

Eftersom jag som resebloggare reser mycket har det kommit att bli så att varje krona ibland är av vikt. Resor och framförallt upplevelser betyder mycket för mig men mantrat ju dyrare desto bättre, stämmer inte riktigt när vi pratar upplevelser och jag har på grund av budget och sparande blivit bra på att leta upp gratis inträden och evenemang att sysselsätta sig med under min lediga tid.

Här kommer Äntligen vilses guide till gratis saker att göra i Stockholm där det enda du behöver är ett SL – kort, cykel eller bra kondis.

Guiden innehåller både natur och kultur- upplevelser.

Gratis saker att göra i Stockholm

Jag har delat upp det i enkla kategorier för att du lätt ska kunna hitta. I denna guide hittar du naturupplevelser, gator, konst och mera. Min ambition är att uppdatera denna guide på regelbunden basis. Kommentera gärna om du har ett tips du vill skall vara med eller maila mig på katarina_wohlfart@hotmail.com.

Aktuellt i Stockholm just nu

För att hålla dig uppdaterad på vad som händer i Stockholm just nu så finns t ex tidningen Metro att hämta i tunnelbanan. Tidningen innehåller information om aktuella event och saker att göra i Stockholm när just du är här. På Stockholm stadsbibliotek kan du läsa 100 dagstidningar färska på plats och låna med dig en bok påväg därifrån eller en e-bok hemifrån . Allt du behöver är ett lånekort första gången, sen klarar du dig med personnummer och pinkod som du själv väljer. Varför köpa böcker till resan när du kan ladda ner dem i paddan direkt på plats?


Följ gärna Äntligen vilse på Bloglovin för regelbundna uppdateringar om foto och resor. Jag finns också på Facebook, Instagram och Twitter.


Gratis saker att göra i Stockholm
Äntligen vilse i Tyresta Nationalpark, foto av Helena Gunnare

Naturupplevelser

Vi börjar med min favoritsysselsättning naturupplevelser. Sveriges natur är över förväntan en av den bästa jag vet. Varför titta långt bort när man har världsklass runt knuten? Stockholm bjuder på varierad natur med både Nationalparker och naturreservat i skog och skärgårdsmiljö.

 • Besök något av de 33 skyddade naturområdena i Stockholm. Klicka på denna guide – Själv har jag t ex besökt flera såsom Tyresta nationalpark och har skrivit om det här. Ett annat mycket populärt naturområde är Nackareservatet som erbjuder vandring, kanot och orientering m.m.

Vandring

 • Vandra en av Stockholms alla vandringsleder. De tre största är Sörmlandsleden, Upplandsleden och Roslagsleden. Man når enkelt vandringslederna från innerstaden med buss och Roslagsleden börjar där jag bor. Får att nå den kliver man av i Mörby centrum, röd tunnelbanelinje från T -centralen mot Mörby centrum. Från Mörby centrum är det promenadavstånd till etapp 1. Låna boken Vandra i Stockholm eller den för 2020 pinfärska Vandra i Stockholms skärgård på biblioteket, ta med ut och hitta en eller flera egna pärlor.
 • Hitta någon att vandra och uppleva naturen med på communityn meetup. Här finns STHLM Outdoor som anordnar gemensamma vandringar i Stockholmsområdet.
 • Digitala guider som höjer vandringen till en kulturrik upplevelse finns bland annat i Hagaparken och vid de kungliga slotten. Du hittar vilka guiderna är här.

Skärgård och hav

 • Upplev Stockholms skärgård genom ett besök i någon av skärgårdskommunerna. Man tar sig från Torö till Grisslehamn med SL kortet. Låna boken Vandra i Stockholms skärgård på biblioteket eller kolla här för fler tips på utflykter.
 • Ta med eget fika och slå dig ned på en klippa runt om Stockholms innerstad. Vackra klippor finns överallt t ex vid Årstaviken. På sommaren avgår gratis turer till Årsta Holmar från Tanto. En karta till Årstaviken hittar du här. Markera lagret ”Från Gullmarsplan till Årstadal” så hittar du mina tips för dessa trakter.
 • Bada vid ett av Stockholm över 30 strandbad. Jag har själv med glädje plaskat runt i Flatenbadet och från klipporna i Kristineberg på lediga dagar. Vill jag bada efter jobbet, tar jag baddräkten i väskan och tar ett dopp från badbryggorna vid Årstaviken innan jag tar tunnelbanan från Gullmarsplan hem.
Gratis saker att göra i Stockholm
Slottsträdgården vid Ulriksdal är makalöst vacker. Du tar dig enkelt hit med tunnelbana till Bergshamra och sedan vidare med buss direkt till slottet.

Parker, slott och trädgårdar

Med Drottningholm på Unescos Världsarvslista, till Kina slottet och Ulriksdal slott i Bergshamra finns det mycket att hämta för den kunga- och historieintresserade.

Parker

 • Strosa i en av Stockholms alla parker och upplev lugnet i staden. Du hittar information om parker per stadsdel och karta hos Stockholm Stad och du kan läsa mer om flera av parkerna hos Visit StockholmTantolunden är en av mina favoriter och vem kan motstå namn som Observatorielunden?
 • Under våren kan man njuta av körsbärsträdens blomning i Kungsträdgården och under vintern finns här en skridskobana. Kungens trädgård är numera öppen för folket. Här anordnas massa aktiviteter och event och du hittar kalendariumet här.

Slott

Trädgårdar

 • Ta en tur till Rosendals Trädgård, en öppen trädgård som bedriver pedagogisk verksamhet för biodynamisk odlingsintresserade.

Utsikt från Motenliusvägen, en av många vackra promenadsträckor med panoramavy över Stockholm stad.

Gratis saker att göra i Stockholm
Utsikt från Motenliusvägen, en av många vackra promenadsträckor med panoramavy över Stockholm stad.

Staden

Sveriges huvudstad erbjuder fantastiska vyer, arkitektur och konst. Varför inte börja med en stadsvandring som introduktion till staden?

Stadsvandring

 • Ta en guidad gratisvisning av Stockholm på engelska. Stockholm free tours har gratis stadsvandringar som hålls varje dag. Det finns tre olika turer som tar dig genom stadskärnan, Gamla stan eller Södermalm.
 • Gör en egen digital stadsvandring genom Reseguide Stockholm. Med sloganen ”Res tre gånger: 1) Virtuellt på nätet, 2) Res och upplev i verkligheten, 3) Surfa och fördjupa resan hemmavid.” får du gratis info om kända personers bostäder och kan gå i Stig Larsson trilogins fotspår. Även bra tips på vart man hittar gratis wifi för dem som saknar det under promenaden.

Historia

 • Uppelv det historiska Stockholm på Historiska Stockholm. Här hittar du olika byggnader och platser genom tiderna och kan till exempel titta på hur Stockholms centralstation såg ut när den byggdes.
 • Strosa på Stockholm stadshus innergård och besök Birger Jarls egyptiska kenotaf, en skulptur och skengrav. Känd som en av världens vackraste byggnader är det gratis att strosa och uppleva Stadshuset från utsidan.
 • Upplev Skogskyrkogården. Du kan ta en guidad visning eller ladda ner denna guide och uppleva själv digitalt eller på plats. Skogskyrkogården är en arkitektritad kyrkogård unik i sitt slag numera på Unescos Världsarvslista.
 • Använd Stockholms kulturarv på webben, Stockholmskällan. Här kan man t ex kolla på flygfoton tagna under decennier över Stockholm, jämföra kartor från dåtid till nutid eller läsa mer om hbtq personer genom Stockholms historia.

Annat

 • Ta en sväng i Atomgaraget vid slussen. Här ryms 20 000 personer om det skulle komma att bli krig och när det byggdes var det tänkt att bli världens största atombombskyddsrum. Eftersom det är ett garage kan det vara låst och man får eventuellt fråga först för att komma in. Under byggnationen av Slussen går garaget inte att nå, men jag låter tipset vara kvar här till Slussen är klar.
 • Kolla in Stockholms saluhallarÖstermalmshallarna, Söderhallarna och Hötorgshallen. Hallarna är fyllda av mat, folk och liv, stadskänslan när den är som bäst! Just Hötorgshallen driver dessutom en mycket trevlig blogg med mat och handlarintervjuer, som tyvärr inte uppdateras längre, men finns kvar.
 • Kyrkor – Stockholm har en rad vackra kyrkor som är möjliga att besöka som Katarina kyrka på Södermalm. Gratis inträde, men inte alltid öppet. Sök församling på Svenska Kyrkans hemsida.
Gratis saker att göra i Stockholm
Snösätragränd är för turister ett relativt okänd område i Stockholm, däremot känd för Stockholmare själva och framförallt graffitimålare. Här kan du som privatperson måla graffiti eller spatsera området och njuta av den urbana konsten med väggen ”Graffiti Wall of Fame”. 

Konst och museum

Sverige håller konst högt och framför allt att konst skall vara tillgänglig för alla. Därför har svenska staten och Stockholm stad mycket gratis konst att se. Från 1e februari 2016 är det numera gratis inträde på 18 svenska museer. Så är du redo för lite konstäventyr?

Återkommande och permanent konst

 • Besök ett av alla Stockholms museerPå listan över de som numera har gratis inträde finns t ex Moderna museet och Sjöhistoriska som jag har besökt här.
 • Följ med på en konstrunda i tunnelbanan med SL. Konstrundor hålls flera gånger i månaden och utgår från olika stationer och täcker olika linjer och deras stationer. Det enda du behöver är ditt SL kort.
 • Upptäck konsten på Stockholms gator genom Stockholms skulpturguide på nätet. Här kan du leta efter konst per stadsdel eller genom sökfunktionen genom namnet på konsten.
 • Ta en virtuell rundtur i Stockholms digitala stadsmuseum och förkovra dig i ett stort arkiv på nätet.
 • Se årets bild utställningen eller andra fotouställningar på Galleri kontrast. Njut av fotografi från fotojournalister.
 • Förvilla dig i Stockholms södra förorter och besök Snösätragränd i Bandhagen, ett stort graffiti område där du kan se när folk målar graffiti dagligen. Snösätragränd är en gata i ett industriområde och du når hit genom att ta tunnelbana till Rågsved och sedan promenera 10 minuter till ett skogsområde nära tunnelbanan.
gratis i stockholm med barn
Gratis med barn i Stockholm – besök Bryggartäppans trälekpark på söder eller Slottet som är gratis för barn under 7 år. För tusen andra tips – kolla Resfredags guide Att göra gratis i Stockholm med barn. Foto: Resfredag.

Aktiviteter

För den som gillar att aktivt liv testa följande aktiviteter i Stockholm gratis. Tips ang aktiviteter i naturen finns under naturupplevelser.

 • Träna gratis i Stockholms utegym, motionsspår eller skidspår.
 • Spela frisbee- golf.
 • Åk bräda i Högdalens skatepark eller titta på. Ta tunnelbana till Högdalen för att komma hit eller kolla in en av alla andra skateparker här.
 • Läs en gratis kurs i språk eller kanske journalistik. Här hittar du en lista över de kurser som är avgiftsfria.
 • Gå en guidad visning av riksdagen. För närvarande är riksdagen stängd för visning av förklarliga skäl och tills den öppnar och kanske även sedan kan du besöka riksdagen digitalt.
 • Testa på Lindy Hop eller något annat swingigt på Chicago Swing Dance Studio som har gratis öppet hus inför kursstarter.
 • Meditation blir allt populärare och i Stockholm finns avgiftsfri undervisning i meditation. Många kollegor och vänner till mig uppskattar meditation och deltar i grupper varje vecka. Just nu kan du delta i digital meditation regelbundet här.
 • Besök en musikklubb med gratis inträde – klicka här för att se vilka som har gratis inträde, sedan tidigare har Debasers uteservering det, Oxid och Amnesia fram till kl 23.
 • Gå på en muntlig berättarkväll under bar himmel – pågår under sommaren. Mer info finns här.

Event

Event är ju ofta datumstyrt och händer bara en gång, därav svårt att sätta på en lista om tips som ska gälla en längre tid men har rotat fram en del återkommande event där hela eller deltar att eventet är gratis. Så, varsegod.

Stockholms Kulturnatt äger rum en helgdag i april varje år. Här händer allt från stadsvandringar, musik, dans, utställningar m.m. Fri entré.

Musik och festivaler

 • Det är fritt att delta i Stockholm pride under sommaren.
 • Stockholm kulturfestival sker under sommaren och har gratis inträde. Bland annat fylls Norrbro till bredden av föreställningar, workshops och prova på. Sommaren 2020 är Stockholm kulturfestival inställd på grund av pågående pandemi.
 • Stockholm filmfestival bjuder på gratis film fem kvällar under augusti i Rålambhovsparken. Ta med filt och picknickkorg för extra mys.
 • Gillar du festivaler? Popaganda i Stockholm har ett gratis lillasyskon som huserar i Galärparken varje sommar sedan 2011. Festivalrykten brukar generöst skvallra och hålla oss uppdateade, men har sedan november 2019 lagt ner så också många festivaler år 2020. Skvallra gärna du om du hör något så uppdaterar jag här!
 • Njut av musik i en av Stockholms alla kyrkor. Svenska kyrkans kalender  är proppad med gratis konserter och musiktillfällen som precis som allt annat just nu är satt på paus. Ett tips är att lyssna online och bevaka Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm som är känd för sin musik. Det sägs att Jenny Lind fyllde kyrkan till bredden när hon gav sin avslutningskonsert, så också minnesgudtjänsten med musiktema Avicii. Håll utkik, dessa temakvällar kommer med stor sannolikhet tillbaka.

Teater

 • Parkteatern drivs av Kulturhuset i Stockholm som också håller i Stockholms kulturfestival. Här är det alltid fri entré och det är teatrar under sommaren.Teatrarna spelas i t ex Vitabergsparken och på många fler ställen runt om Stockholm. Du hittar platserna med vägbeskrivning här. 

Annat

 • I Stockholms stads kalendarium hittar du allt som anordnas av Stockholm Stad från tipspromenader, filmvisningar till konserter. Just Kungsträdgården är en mittpunkt för många event och här firas t ex Körsbärsblommans dag i april. Men här kan du också besöka Medeltidsmarknaden, konserter och andra event under hela året. I skrivande stund kan du delta i Skulpturjakt i Stadshusparken, ta en digital rundtur på Medeltidsmuseet eller använda dig av Stadsarkivet play. Stockholm stad anorndar allt fler corona-anpassade aktiviteter.
 • Se vaktombytet vid Slottet som, som regel sker ackompanjerat med musik från den 23e april till 31a augusti på söndagar kl 12.45 från Arme museum/ Kavalleribarackerna.
 • Har du lite prylar du behöver bli av med och vill tjäna en hacka? Anmäl dig till en av alla Stockholms loppisar och ha roligt på köpet.
 • Gillar du Stand – up? Besök ett av alla ställen på Södermalm. Big Ben Stand kör varje söndag, måndag, tisdag och torsdag på Folkungagatan 97.
 • Varje tisdag kl 16-20 under sommarhalvåret kan du kolla in klassiska bilarClassic Car Meeting i Lissma Park, Huddinge kommun. Perfekt för hängivna bilentusiaster. Adress: Lissma Skolväg 6

Särskilda aktiviteter på grund av rådande virus- pandemi – för pensionärer och riskgrupper

 • Timmermansgården anordnar popup – bibliotek där du kan låna böcker utanför entrén. Inget lånekort krävs och man lämnar tillbaka böckerna när man kan och vill. Öppet mån-torsdag 10-16 (ej helgdagar). Mer information hittar du hos Timmermansgården.
 • Gympa hemma med Sofia

Gratis med barn i Stockholm

Att äventyra med barn är en kostsam historia, det vet ju alla. Tur att någon nu bestämt sig för att skriva en hel gratisguide till Stockholm för dig med barn.

För aktiviteter inomhus och utomhus, museum som passar barn, lekparker och andra parker, spännande kvarter och byggnader, uppvisningar, säsongsbetonade aktiviteter bege dig in hos Annika som samlat allt bra att veta för dig som är på jakt efter gratis saker att göra med barn i Stockholm. Jag vill själv genast leka i Bryggartäppan och besöka Stora Skuggans 4h gård. Bums!

 • Stockhom Filmfestival har skapat ett sommarkollo för barn med det spektakulärt bra namnet Forever Young. Fokus är barn med npf – diagnoser, men kollot öppet för alla. På grund av rådande pandemi flyttas kollot till sommaren 2021.

gratis stockholm södermalm
Söders gator är vackra som få andra. Snöra skorna och zick-zacka dig från Skanstull, till Slussen och vidare till Hornstull för ett långt stycke Stockholmshistoria. 

Vackra gator och hus

Att upptäcka själv är min melodi. Ta på dig gympaskorna och slå in följande gatnamn i Google maps för garanterat vackra vyer.

Södermalm

 • Söder Mälarstrand med Munchenbryggeriet Södermalm – en vy som bjuder på mer eller mindre hela Stockholms stad. Börja i Slussen och fortsätt till Västerbron och Långholmen.
 • Bellmansgatan Södermalm. Här föddes Bellman. Klassiska kvarter på Södermalm med fantastisk arkitektur.
 • Fjällgatan  Södermalm – utsikt över hela stan och Gröna lund. På grund av den vackra panoramavyn finns ibland busslaster med turister här på samma gång.
 • Mosebacke torg Södermalm – Cornelis gamla hemvist, ett sött litet torg med glasskur på sommaren, Södra Teatern bredvid och även Omnipollos Hatt, en litet pizzahak med den godaste ölen. Från Mosebacke torg är det sedan enkelt att ta sig ut vid Katarina Hissen och njuta av utsikten från Gondolen. Se gärna mina foton från Söders höjder och min karta till ett matnyttigt promenadstråk med många fina utsikter.
 • Katarina hissen Södermalm – Vacker utsikt över slussen och hela Stockholm samt Gröna lund.
 • Monteliusvägen Södermalm- en halv kilometer lång vandring från Kattgränd i väst till Skolgränd i Öst i området kring Bastugatan och Tavastgatan. Skydundrande vacker utsikt.

Östermalm

 • Strandvägen Östermalm – en klassisk gammal gata känd i Stockholm för att vara en av Stockholms finaste och dyraste. Vackra hus och vackra båtar finns längs med kajen. Se mina foton och karta för ett bra promenadstråk från Slussen till Djurgården här.
 • Tysta gatan Östermalm – 120 m lång löper gatan mellan Karlavägen och Lützengatan. Vackra townhouses från 1910-20 talet. Byggnaderna är klassade som byggnadsminne och väldigt vackra att vila ögonen på.

Gamla stan

 • Stortorget och Mårten Trotzigs gränd Gamla Stan- Se det storslagna Stortorget i Gamla stan eller gå genom den trånga Mårten Trotzigs gränd. Gamla stan i Stockholm gör dig sällan besviken. Vackra gula hus så långt ögat kan nå!

Andra tips på vackra gator

 • För fler gator med vacker utsikt över Stockholm se Lola Åkerströms lista. Denna lista passar framför allt för fotografer men även för alla turister som uppskattar en fantastisk vy.

Så hugg ditt SL kort och ge dig ut på närmsta tunnelbanelinje! Det är egentligen bara fantasin som sätter gränsen.

Jag har lagt mycket tid och energi på att samla alla gratis saker att göra i Stockholm så för att utveckla listan vidare för turister, personer som reser på en begränsad budget eller bara inte har förutsättningar att betala dyra avgifter för natur och kultur tipsa gärna i kommentarsrutan eller skicka mig ett mail på katarina_wohlfart@hotmail.com så lovar jag att uppdatera min lista med tipset. Tänkt utanför lådan!

Hoppas du gillade Gratis saker att göra i Stockholm guiden och välkommen åter!

Gratis saker att göra i Stockholm, senast uppdaterad 200528

48 Comments

 1. Pingback: Resebloggarnas egna favoritinlägg och deras mest lästa... - Discovering The Planet

 2. Pingback: Stockholm Resources for TBEX - Slow Travel Stockholm

 3. Pingback: Höstinspiration och några av mina favoritinlägg hos andra resebloggare... - Discovering The Planet

 4. Pingback: The Open City och Stockholmsfokus - RESFREDAG

 5. Pingback: Att göra gratis i Stockholm med barn - RESFREDAG

 6. Pingback: Tips för semester i Sverige - guider och resmål av 22 resebloggar

 7. Pingback: Tips för semester i Sverige – Affärsfakta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.