Foto, Fototips
comments 2

Fototips: Fotografera solnedgång

En elakt vacker sol håller på att gå ner vid strandkanten framför mig. Den ger ett rosa sken över marken och de vita byggnaderna och på håll ser jag fyren stå och njuta av sin stund. Jag promenerar sakta bort mot änden av piren, letar efter den bästa vinkeln och tar sedan upp kameran.

akarnes_fyr

Horisonten i mitten. Regelmässigt fel men en smaksak i verkligheten.

Jag vet att fototips brukar vara så himla uppskattat här på bloggen att jag bestämt mig för att införa fototips på tisdagar som en ny grej för 2017. Jag ska försöka ha något fototips varje tisdag så gott det går. Det kommer vara små till lite mer omfattande tips som utgår från verkliga fotosituationer vid mina resor. Tanken är att man ska kunna lära sig något enkelt varje vecka och samtidigt få läsa lite om mina resor i kombination.

För den som inte vet har jag ju skrivit om foto för Kiliaro under tre månader och de inläggen kan läsas här.

akarnes_fyr-4

Akranes fyr

Efter att ha ätit en smarrig lunch på Fridheimars tomatfarm på Island far jag, Sofia och Helena vidare mot Snaefellnes och vårt boende för natten, ett hostel i Grundarfjordur. På vägen läser vi om Akranes fyr och jag som är lite fyrfrälst, har skrivit om svenska fyrar här, vill gärna att vi svänger av och besöker en fyr på Island, så det gör vi.

Vi kommer till fyren precis i solnedgång.

akarnes_fyr-5 Fotografera solnedgång

Fotografera solnedgång

För att fota solnedgång på bästa sätt är det viktigt att en bemästrar funktionen M, hel-manuellt läge, på kameran. Detta för att kunna styra ljusinsläppet i kameran. Om du inte bemästrar det kan du googla ”hur fotograferar man manuellt” för tips och läsa min grundläggande omfattande guide om resefotografi här.

När du bemästrar funktionen M kan du gå vidare med dessa enkla tips.

# Gör bilden mörkare än du tänkt dig

En solnedgång inkluderar allt som oftast en himmel. För att ”rädda” himlen från att bli utfrätt behöver du göra bilden mörkare än du tänkt dig. Detta gör du enkelt genom att blända ner. Sätt F på ett högt värde som t ex 7 och uppåt. Som bonus får du skärpa över hela bilden och djupet vilket man oftast vill ha i landskapsfotografering.

Mobiltelefon: Om du fotar med t ex en iPhone går det till viss del att lura kameran. Med en iPhone kan man t ex trycka på den delen av bilden som är ljusast, solen, vilket kommer leda till att bilden av solnedgången blir mycket mörk. Det går sedan i t ex Lightroom – appen att ljusa upp de partier av bilden som man vill ha ljusare och på så sätt ”rädda” himlen från att bli utfrätt.

akarnes_fyr-7

Kolla runt omkring dig och fota detaljer du ser som kan tillföra något extra till storyn.

Fotografera solnedgång

Horisonten på den övre halvan med stenar i förgrunden.

 

Fotografera solnedgång

Horisonten på den undre halvan.

akarnes_fyr-10

# Se ut dig en punkt att fokusera på

Innan du kollar rakt in i solen se ut dig en punkt att fokusera på, fokusera och ställ sedan in kompositionen. Om kameran precis som ögat tittar rakt mot solen blir det svårt att fokusera.

 

akarnes_fyr-11 akarnes_fyr-12

# Var nog med komposition och fota från en låg vinkel.

Var nog med komposition och om du inte bemästrar det automatiskt, dela in bilden i tredjedelar. Se till att horisonten hamnar under eller över mitten av bilden om du specifikt inte vill ha horisonten i mitten. Att fota från en låg vinkel kan vara att föredra för att få mer djup i bilden och att ha något i förgrunden kan göra bilden mer intressant.

Hoppas detta snabba fototips var användbart! Lämna gärna några rader om vad du tycker om tipset. Gärna även vad du skulle vilja lära dig om fotografering så skapar jag skräddarsydda fototips.

Katarina

akarnes_fyr-13 Fotografera solnedgång akarnes_fyr-15 Fotografera solnedgång Fotografera solnedgång

Uppnå härliga effekter vid porträttfotografering i motljus. Svarta siluetter är en favorit hos mig.

Jag i motljus, fotad av Sofia.

Fotografera solnedgång Fotografera solnedgång

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.