Resor
comments 4

20 böcker till julledigheten och en riktigt God Jul!

Ett år går så snabbt och det var i början av året (i mars för att vara exakt) jag började med bokrecensioner här på bloggen. Det har inte blivit en hel radda, men långt ifrån en för varje bok jag läst. Men jag hoppas ni gillar det, för jag ämnar fortsätta.

I år och idag kommer jag fira jul med familjen igen, det verkar så bli vartannat år nu men förra året firade jag själv. Jag fick då så himla många tips om vad man kan göra när man firar jul själv. De kan du läsa här.

God jul hörni! Här kommer min julklapp till er, 20 tips med böcker till julledigheten att köpa nya, second hand eller låna.


Jag har länkat till vart man kan köpa eller låna böckerna efter varje bok och goda nyheter; alla går att låna och nästan alla att köpa second hand! Länkarna går till pappersböcker men faller suget på finns många i e-bok format och går att låna med ett enkelt klick.


20 böcker till julledigheten

# Ännu ett liv – Theodor Kallifatides

Handlar om Theodors skrivliv och var en av de mest utlånade biblioteksböckerna på Stockholms bibliotek förra året. Jag tror man räknar i tal om 30, men ändå! Fantastisk skildring av ett liv som tänkare och författare och vad som händer när man vaknar en dag och inte längre har något att skriva, när över 50 år som författare tar ut sin rätt. Men med den nyutkomna Slaget om Troja så vet vi att det gick över. Theodor vandrar runt sin skrivarlya vid Tjärhovsplan i Stockholm och rör sig i området kring sin sommarstuga i Fårösund samt Aten och hans hemby och man vill liksom bara ha mer. Så läsvärd. Var uppriktigt ledsen när den tog slut.

En skilsmässa från sig själv som utspelar sig i Stockholm, på Gotland och i Grekland.

Köpa ny, secondhand eller låna Ännu ett liv.

# Projekt Rosie – Graeme Simsion

Om den autistiska professorn Don Tillman som skapar ett fru-projekt, han kallar projekt fru då han enligt studier vet att gifta män är lyckligare och lever längre. Utifrån denna logik löper boken på och Don hamnar i diverse situationer mer underhållande än de andra utifrån sin logik. Ganska snart träffar han Rosie och man förstår var det barkar. Rosie vänder upp och ner på Dons fyrkantiga värld och tur är väl det, för efter det blir Dons liv lite roligare.

Feelgood roman som utspelar sig i Australien och New York från början skrevs som ett filmmanus. Väntar på filmatiseringen!

Läs min recension här.

Köpa ny, second hand eller låna Projekt Rosie.

# Det är natten: författaren och den som skriver – Karolina Ramqvist

Om författaren och om den som skriver, som två olika väsen men ändå samma. Ett spännande sätt att se sig själv utifrån och inifrån och de tankar som rör sig i huvudet under processen. Om livet som författare, som det är. En kort karamell från en riktig godismakare till författare.

Personligt hållen essä som utspelar sig i författarens skrivhörna i Stockholm någonstans.

Köpa ny, second hand eller låna Det är natten.

lilla smycket patrick modiano

# Lilla Smycket – Patrick Modiano

Lilla smycket handlar om unga Thérèse som plötsligt får se sin mamma på gatorna i Paris, en mamma hon trott dog i Marocko för många år sedan. Mötet väcker Thérèses grumliga minnen från en inte så vacker barndom och river med Thérèses själ på vägen. Med följer långa doft- och sinnrika vandringar i staden Paris, som vi vill ha dem, på Modianskt vis.

Kort roman som utspelar sig i Paris. Författaren har vunnit Nobelpriset i litt.

Köpa ny, second hand eller låna Lilla Smycket.

# Godnattsagor för Rebelltjejer – 100 berättelser om fantastiska kvinnor – Elena Favilli och Francesca Cavallo

En feministisk sagobok för fantastiska föräldrar där ute som ser vikten av lite mer jämställdhet och framtidstro i sina barn liv. Är precis vad titeln heter, berättelser om fantastiska kvinnor, som genom historien gjort något som underlättar eller förändrar för andra kvinnor, förebilder, politiker, sportkvinnor och miljökämpar. Allt är välkommet och alla har en unik historia. Gillar särskilt berättelsen om pirater.

Sagobok för barn och vuxna med hyllningsberättelser till kvinnor. Ett kickstarterprojekt som blev den mest förbeställda boken genom tiderna.

# Kati i Amerika – Astrid Lindgren

Den första i en trilogi om Kati; Kati i Amerika, Kati i Italien och Kati i Paris.

Jag har läst både Kati i Amerika och Kati i Italien. Jag har bara skrivit om Kati i Italien. Det finns också en tredje bok om Kati, Kati i Paris som jag ännu inte läst, men mycket väl kan komma att läsa till det nya året, vem vet. Astrid är en av de författare som ligger mig varmt om hjärtat varför jag väljer att ha med två av hennes böcker på den här listan. Jag tycker nog Kati i Amerika är bästa av de tre och handlar om Kati, en Stockholmsbrud som far till Amerika.

En reseskildring Astrid skrev efter att ha skickats till Amerika av Damernas Värld och Bonniers. Skarpa observationer kring verklighetens USA utlovas och Astrid skräder aldrig orden.

Köpa ny (trycks ev inte längre), second hand eller låna Kati i Amerika.

Finns som e-bok i Litteraturbanken.

bodil malmsten loggböckerna

# Loggböckerna – Bodil Malmsten

Jag har efter ett års läsande slukat alla Bodils loggböcker. Något av en sorg kryper över mig när jag tänker på det. De är så fantastiska. De är fem av antalet, utspelar sig mellan 2005-2013 och är vad som finns kvar av Bodils blogg. Jag läste de sista raderna alldeles nu i december. Med loggböckerna får vi följa Bodil genom Frankrike, från Finistère till staden utan namn vid Atlantkusten tillbaka till Stockholm. Med Bodils skarpa ögon och sinne får vi känna klasskillnader, nu som då, från Frankrike till Sverige. Böckerna rör författarskap, innehåller dikter och utdrag ur böcker, dissekerar fransk och svensk politik och har en mer lättsam sida med mullvadar och Bodils kända familjen tejp.

Läs min recension här.

* Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig, www.finistere.se : juni 2005-feb 2006. Köpa ny, second hand eller låna.
Kom och hälsa på mig om tusen år, www.finistere.se : mars 2006 – april 2007. Köpa ny, second hand eller låna.
De från norr kommande leoparderna, www.finistere.se : maj 2007 – april 2009. Köpa ny (slut hos förlag), second hand eller låna.
Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag, www.finistere.se : maj 2009 – juni 2010. Köpa ny, second hand eller låna.
* Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig, www.finistere.se : juli 2010 – juni 2013. Köpa ny, second hand eller låna.

Samlad volym Loggböckerna 2005-2013, Ny, second hand eller låna.

inlandet elin willows

# Inlandet – Elin Willows

Handlar om en tjej utan namn som flyttar till Norrlands inland, 100 mil eller mer från där hon bor, pga kärleken som sedan upphör innan hon hinner komma fram med bilen. En får följa henne i tankarna i vardagen och om honom genom ett pussel i tiden. Boken handlar om Norrlands inland, om dialekten, om naturen och om ensamheten.

Elins debutroman som på ett smart sätt bygger upp en vacker historia om Norrland.

Köpa ny, second hand eller låna Inlandet.

Darling River Doloresvariationer – Sara Stridsberg

Läste den här i vår nystartade bokcirkel för några veckor sedan och jag vet fortfarande inte om den var bra eller dålig. Kanske står Sara Stridsberg över just den bedömningen, då hon litterärt är mycket talangfull. Boken handlar om fyra, det är Dolores som färdas mot drömmens Alaska och vetskapen om barnsängsdöden som väntar, det är Lo som åker bil på nätterna med sin pappa för att möta sina älskare vid Darling River, det är en mamma som flyr man och barn och åker runt i Europa, ja kanske världen, och det är en vetenskapsman i Paris som försöker lära en apa att teckna. Boken driver dessa fyra historier parallellt och vi får följa den smutsiga baksidan av livet, hur illa vi behandlar varandra och hur illa det går när vi gör det och hur illa det kan gå av något så enkelt som en mans blick.

Ett smutsigt, lite dåligt mästerverk. Jag kommer troligen aldrig skriva en recension om den här boken så här ger jag dig en riktigt bra en.

Köpa ny, second hand eller låna Darling River.

En bokhandlares dagbok - shaun bythell

En bokhandlares dagbok – Shaun Bythell

En bokhandlares dagbok handlar om Shaun Bythells bokshop i Wigtown Scottland med knäppa kunder som kommer in till bokhandeln, ibland gnäller om det ena och andra, säger konstiga saker, prutar på redan billiga priser för att sedan inte köpa något. Shaun Bythell som skrivit dagboken, är bokhandlare och det är hans liv ord för ord om hans antikvariat och om bokbranschen och hur man överlever när Amazon kör över mer eller mindre alla bokhandlare. Efter att ha läst denna förstår en att turismen ökat i detta hörn av Skottland, till Skottlands numera bokstad Wigtown.

Under läsandet vill en liksom bara säga upp sig, flytta till Skottland och öppna en bokhandel. Läs min recension här.

Köpa ny, second hand eller låna En bokhandlares dagbok.

Just nu är jag här – Isabelle Ståhl

Just nu är jag här handlar om sköra Elise. Hon irriterar mig med sin skörhet och negativa tankar. Hur kan man falla så långt ner?  Allt eftersom klarnar det. Man kan falla såhär långt, det är inte ens långt. Skälet är kärleken, den drar oss ner i djupet. Boken utspelar sig i Sthlm. Elise studerar på SU och hänger på Tinder. Tinder och sömnpiller är hennes droger. Hennes psykiska ohälsa är vår samtid och är läskigare än en skräckis, på sätt och vis.

En bladvändare i ett fantastiskt Stockholm. Läs min recension här.

Köpa ny, second hand eller låna Just nu är jag här.

När djävulen kom till Bagarmossen – Anita Santesson

Handlar om akrobatläraren Ylva som bor i Bagarmossen. Livet kring Bagis, alla oförätter och svårigheter tonåringar ställs för i skolan och boende i Bagarmossen. Rätt som det är flyttar djävulen in som granne och Ylva får den omedvetna chansen att ta tag i problemen runt omkring henne. Spännande uppbygd, verklig och overklig på samma gång.

Skönlitterär bok i genren magisk realism. Ett plus för en vacker framsida.

Köpa ny, second hand eller låna När djävulen kom till Bagarmossen.

avskedsfesten anna fredriksson

Avskedsfesten – Anna Fredriksson

Avskedsfesten handlar om Rebecca och Jacob, skriven utifrån Rebecca. De har bestämt sig för att skilja sig och meddelar sina vänner nyheten på den årliga svamp-festen i vännernas (svampgänget) stuga, och vad som sedan följer. I en enda lång vardagshistoria får en följa Rebeccas liv efter skilsmässan och vännernas reaktioner. Reaktioner Rebecca aldrig var förberedd på men som den som genomgått en separation, kan känna igen sig i.

Läs min recension här.

Köpa ny, second hand eller låna Avskedsfesten.

Nalle Puh A.A Milne

Nalle Puh – A.A Milne

Nalle Puh är som en enda lång godnattsaga. Med ett magiskt och lugnt, litet udda språk tänker Puh-björnen mycket kloka tankar, gör ologiska handlingar som i slutändan är fullt logiska och inspirerar en till äventyr. Den får en som vuxen att känna att på sätt och vis är ändå livet så enkelt som en skog, en burk honung och en rad udda vänner.

Ett stycke bokkonst som skapat äventyrslusta och harmoni bland generationer. Läs min recension här.

Köpa ny, second hand eller låna Nalle Puh.

Det här är hjärtat Bodil Malmsten

Det här är hjärtat – Bodil Malmsten

Det här är hjärtat handlar om det oundvikliga. Om döden. Om sorgen. Och om allt däremellan. Det som drabbar oss alla, oavsett börd. Om att förlora en nära anhörig och om att förlora sig själv, på sätt och vis. För vem är det som dör egentligen?

Det här är hjärtat är för den som är diktovan som jag, som är kär i kärleken, i livet och att fundera och reflektera över det.

Låna Det här är hjärtat. Dessvärre verkar denna slut på förlag och ej heller finns att få tag i second hand.

ronja rövardotter Astrid Lindgren

Ronja Rövardotter – Astrid Lindgren

Ronja är en ungdomsbok skriven till oss alla, till alla barn med ungdomshjärta eller alla vuxna med tonårsminnen. För vem minns inte den första trevande kärleken? Den bångstyriga känslan av att vara ung tonåring och bara vilja vara ifred? Känslan av att föräldrarnas skallar är som tomma bollar? Alla känslor av passion och irritation infrias i Ronja, blandat med en lagom portion svensk fantasy och enkelt drömmigt Astridspråk.

Läs min recension här.

Köpa ny, second hand eller låna Ronja Rövardotter.

Och solen har sin gång – Ernst Hemingway

Och solen har sin gång, som på engelska heter ”the Sun Also Rises” ger en tydlig  bild av vad Hemingway är bra på, raka meningar och dialog. Boken kretsar kring tre män och en kvinna, som är vänner, med komplicerade relationer ganska tydligt kopplade till Hemingways egna liv, och karaktärernas liv när de drar runt på barer i Paris, i Pamplona, mellan raderna i samtalen över telefon, i tankarna vid ensamma dagar i San Sebastian och allt däremellan. Ganska likt Hemingways egna liv.

Läs min recension här.

Köpa ny, second hand eller låna Och solen har sin gång.

Damen med Hunden – Anton Tjechov

En novellsamling som inleds med novellen Damen med Hunden, en berättelse om en redan gift man och en redan gift kvinna, som träffas, blir kära och måste möta konsekvenserna. Innehåller också andra noveller som Vadet och Danspianisten. Vadet är en novell jag fortfarande ofta tänker på. Novellen om Damen med Hunden ska löst vara baserat på Antons liv, som med sin Tuberkulos var tvungen att spendera den mesta tiden i kurorten Jalta medan frun Olga Skipper som var skådespelar hängde i Moskva. Det finns en bok om deras brevväxling under den här tiden som är på min läslista för nsäta år, Älska mig och skriv.

Köpa ny, second hand eller låna Damen med Hunden.

Så gör jag – konsten att skriva – Bodil Malmsten

Bodil är alltid en stor inspiratör och en kan riktigt känna skrivarlusten knacka på dörren när en läser Bodils Så gör jag, om konsten att skriva. För det är en konst få bemästrar. Bodil överöser en i boken med referensförfattare, författare en kan läsa som skapar skrivarlusta och visar på goda exempel, men jag behöver nästan bara Bodil, för just det är hon, en referens, en inspiratör, och en bra och ha författare i bokhyllan. Jag lånade denna, men så snart jag får några slantar över kanske ett litet exemplar får flytta hem till mig.

Köpa ny, second hand eller låna Så gör jag.

Ellen Strömberg – Jaga vatten

Handlar om vännerna Hanna och Rakel och obalansen i deras vänskap. Om en mamma som lämnat och en pappa som blir kvar, om tryggheten hos morföräldrarna. Om den svenska delen av Finland och om den svåra tiden på gymnasiet, med sexuellt uppvaknande, och sånt. Om allt det där som är jobbigt, just då och om livet som följer, när det blir lite lättare. Rått språk och en härlig debut överlag.

Köpa ny, second hand eller låna Jaga vatten.

Nu ska jag göra mig julfin. Hoppas ni alla får en fantastisk julafton!

Katarina

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.