Resor
comments 2

Kati i Italien

Bok: Kati i Italien – Astrid Lindgren – 1952

Kati i Italien, min namne på äventyr på samma platser jag. Som jag längtat efter att läsa denna bok! Och jag slukar den också precis som den första boken om Kati, Kati i Amerika, med hull och hår men på en solig terass i Italien, istället för i en vårledsen lägenhet i Stockholms södra förorter.

Foto: Sofia, Fantasiresor

Kati i Italien är den andra boken i en ungdomsbokstriologi av reseskildringar Astrid skrev tidigt i författarkarriären. En bok med mycket humor och kärlek, med känslan av att Astrid hämtat inspiration till karaktären Kati från sitt eget liv.

I Kati i Italien så reser Kati (min namne, fast ska uttalas katig, mkt viktigt, kanske mitt också borde ?!) till Italien efter att ha vunnit pengar på spel tillsammans med hennes bästa vän Eva. Eva är också Katis inneboende på Kaptensgatan (Östermalm) efter att moster ha gift sig med en man på deras resa till Amerika (Kati i Amerika, första boken) och stannat i landet. De båda jobbar på samma jobb i Stockholm och har roligt mest hela tiden efter jobbet, som unga kvinnor sig bör på 40 tal.

Boken hette först Kati på Kaptensgatan men bytte sedan namn, vilket väl var bra då den största delen av boken faktiskt utspelar sig i just Italien.

I Stockholm i början av boken är Kati tillsammans med Jan och Jan vill gifta sig men det vill inte Kati. Viktiga feministiska frågor duggar tätt i konversationerna mellan Kati och Eva. ”Hennes inneboende drift att fålla handdukar och inköpa små rustika eldfasta formar och sätta upp hyllremsor borde få tillfredsställas utan hänsyn till hennes civilstånd. Som det nu är kan en flicka lätt låta sig förvillas av sin åtrå efter allt det där pysslet, så att hon tror sej vara kär i vilken olycka till karl som helst.” säger Kati till Eva när hon precis flyttat in. Och visst är det lite så, att kärlek och materiella ting fortfarande blandas ihop i ett enda virrvarr och att jämställdhet göms och glöms någonstans däremellan. Och just det här är Astrid bra på. Att stärka en i känslan av att man inte ska ha män till sånt (försörjning), utan vänta till att en är ordentligt dundrande kär istället.

Men att Kati inte är kär i Jan hindrar henne inte från att ha roligt med vederbörande och snart kommer också en granne in i bilden till Eva. Kati och Eva lär sig att spela på tips och så vips så vinner de 3000 kronor och bestämmer sig att åka till Italien för pengarna.

Att läsa om Italien i Italien ger lite extra skimmer till resan.

Ganska snart efter vinsten finner sig läsaren på väg genom Europa. Först möter Kati och Eva upp ett helt gäng i Köpenhamn för från där går avfärden i en på den tiden så kallad ”sällskapsresa”. Sedan tar boken ännu mera fart, om det är möjligt och en får med Astrids ord landa i Milano med tåg, besöka Venedig, Florens, Rom och Neapel. Jag läser Kati i Italien i Fiesole och njuter av varje ord Astrid skriver om både Milano och Florens och myser när sällskapet åker upp till Fiesole för att spana solnedgång över Florens. Eva och Kati flamsar, dansar och dinerar med sällskapet de reser med och lär sig historia om Italien, precis som resor är i allmänhet.

I Venedig så står han dock plötsligt där, den där stora kärleken och Kati faller heads over heals. Och jag faller in i den skrivna kärleken, skrattar, fnissar och finner mig minst lika löjlig som Kati.

Passar den -> som vill uppleva kärleken i Italien, som uppskattar lättsamma ungdomsböcker och skrattiga flickor. Det gör jag. Inget annat är mänskligt! Boken är utgiven 1952 så mycket härliga Stockholms och Italien skildringar från denna tiden utlovas också.

Katarina

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.