Resor
comments 5

En bokhandlares dagbok och det dåliga samvetet av att inte köpa pappersböcker.

En bokhandlares dagbok – Shaun Bythell

Varning att läsa om man älskar böcker. En vill liksom bara säga upp sig, flytta till Skottland och öppna en bokbutik. Efter att ha läst denna förstår en att turismen ökat i detta hörn av Skottland, till Skottlands numera bokstad Wigtown.

Men en bok kommer med både en framsida som en baksida. Jag vill vara den som handlar böcker på en bokhandel. Jag vill vara den, men varje gång jag står där är det i slutändan alldeles för dyrt för mig så jag går till biblioteket och lånar samma bok. Men jag är ändå den som går in, som klämmer och känner och längtar och tillsist möjligtvis köper en bok för att spara eller som present. Min favoritbokhandel just nu är Söderbokhandeln på Götgatan, där i backen och sist jag var där köpte jag en diktbok till Sofia av Werner Aspenström.

Ungefär det här handlar En bokhandlares dagbok om, knäppa kunder som kommer in, ibland gnäller om det ena och andra, säger konstiga saker, prutar på redan billiga priser för att sedan inte köpa något. Shaun Bythell som skrivit boken, dagboken, är bokhandlare och det är hans dagbok ord för ord om hans antikvariat i Wigtown, Skottland. Det och om branschen om böcker. Hur man överlever när Amazon kör över mer eller mindre alla bokhandlare. Det gör Shaun med en portion lojala kunder och Slumbokklubben, en premunerationstjänst.

Shaun är seriöst den person jag vill vara. Bokhandeln har en Facebooksida och här delar Shaun sina smått bittra historier om kunder och andra roliga saker som när han skjuter sönder en Kindle och ramar in. Det finns ett avsnitt i boken där han seriöst diskuterar att spränga en också, för att sedan rama in.

Dagboken skrivs under 2014. Shaun har då flickvän som heter Anne och en katt som heter Kapten tillsammans med flickvännen och beskrivningen av Kapten är mycket underbar mest hela tiden. Under en lång period är det en katt som pinkar i butiken och detta doftar. Kapten får då skulden för detta från omgivningen. Utöver Shaun och Anne får en får också lära känna massa roliga karaktärer längs bokens gång. Nicky som jobbar i hans butik är en. Hon hämtar fredagsgodis i soporna hos en lokal butik varje vecka och skriver roliga meddelande i butikens Facebookgrupp.

Boken får extra plus i kanten för fina citat från George Orwells Bookshop Memories.

Passar den som är nyfiken på okända hörn av Skottland, att lära sig mer om en bokhandlares vardag och känna sig lite som en knäpp kund. Vill du fara hit så passar det nog utmärkt Shaun är den som anordnar en litteraturfestival i området varje år. Vill du besöka den så finns det en facebookgrupp för detta.

Jag har försökt att hitta Facebooksidan till butiken och George Orwells Bookshop Memories. Om du hittar, får du gärna länka. Kanske är de ändå fiktiva?

Katarina

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.