Resor
comment 1

och solen har sin gång

Nytt på bloggen -> bokrecension-> först ut

Och solen har sin gång – Ernst Hemingway

Hittade den här boken hos Sandra Beijer. Efter att nyligen ha läst Vegetarianen och Sund, tilltalade orden ”självklara dialoger” och tanken om enkelhet mig och den enda tanke jag fick där valet uppfyllde mitt hjärtans önskan var Hemingway. Så det blev så och jag blev heller inte besviken.

Och solen har sin gång, som på engelska heter ”the Sun Also Rises” ger en tydlig  bild av vad Hemingway är bra på, raka meningar och dialog. Boken kretsar kring tre män och en kvinna, som är vänner, med komplicerade relationer ganska tydligt kopplade till Hemingways egna liv, och karaktärernas liv när de drar runt på barer i Paris, i Pamplona, mellan raderna i samtalen över telefon, i tankarna vid ensamma dagar i San Sebastian och allt däremellan. Ganska likt Hemingways egna liv.

Jag gillar det Hemingwayska sättet att skriva (har tidigare endast läst Farväl till vapnen) och för mig blir Och solen har sin gång många gånger en bladvändare där det är enkelt att följa storyn och fantasin får en massa hjälp på traven. Det är som Sandra säger i sin topplista för 2017, ”Sättet Heminway skriver på är så självklart, dialogerna så realistiska och gör att man flyger fram över sidorna, sitter där bredvid dem på baren.”, en dras enkelt in i historien, även om jag inte gör det fullt ut förens på slutet, där på tjurfäktningsarean. När Hemingway allt mer ingående beskriver tjurfäktning, dödandet av en tjur, reaktionerna hos människorna är jag fast och då är boken slut. Jag antar att det är så med allt i livet, att en fastnar i sådant en avskyr, i Hemingways fall fascination för tjurfäktning och hans eviga alkoholromantiserande (om karaktärerna varit levande hade de dött i alkoholism långt innan sista kapitlet).

Boken, en bra bok för semesterhjärnan, en bladvändare, dialogälskande bok, lite likt en enkelt tv-serie som inte är en kriminalare. För rese och romantikälskaren så väcks hungern efter Paris och Spanien och känslan av att det är allt en någonsin velat ha i livet.

Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.