Resor
comments 8

6 matiga och äventyrsfyllda stopp på Snæfellsnes

Motljuset lyser i ögonen och jag hör ett frenetiskt klickande brevid mig. Jag ser Sofia i ögonvrån när hon på ett så smidigt sätt som möjligt försöker få upp fötterna på instrumentbrädan för att få med raggsockorna i bild.

Ur säkerhetssynpunkt kanske tre tjejer, en roadtrip och isländska landskap i motljus inte är det bästa. Landskapet formligen sprakar i guld och mina ögon vill bara ha mer. Ett leende rycker i mungipan varje gång jag ser ett par raggsockor efter den där turen över de Snæfellsneska vidderna.

Snæfellsnes

Roadtrip runt Snæfellsnes

Snæfellsnes är den lilla halvö som ligger snett ovan sett från Reykjavik. Halvön, känd som ”lilla Island” passar den som inte har så många dagar på ön eller kanske bara gör en stop over. Här finns lite av varje och är en perfekt start när du börjar upptäcka landet.

Snæfellsnes vulkan ligger ungefär 12 mil från Reykjavik fågelvägen och kan på klara dagar ses från staden. Vulkanen är en av Islands symboler. Det är också här som Jules Vernes äventyrsroman, Resan till jordens mittpunkt, utspelar sig.

I min miniguide till Snæfellsnes har jag tagit med de ställen vi besökte under min, Helenas och Sofias roadtrip, hösten 2016, och som jag tyckte om. Stort och smått. Men det finns mycket mycket mer att se.

Fun fact -> Befolkningen på Snæfellsnes har satsat lite extra på hållbar turism och är certifierade inom området.

#1 Borgarnes farmers market och Blómasetrið café

På väg till Snæfellsnes från Reykjavik hittar en Borgarnes 6 mil norr om huvudstaden. En liten stad med runt 1700 invånare. I Borgarnes finns bland annat en farmers market, berget Hafnar och så Blómasetrið, ett cafe, blombutik och vandrarhem. Här stannar vi och äter våfflor och hälsar på Katrin som vi träffat på vår rundresa på Grönland en vecka tidigare. Katrin tipsar om den lokala farmers market i Borganes om en vill köpa en isländsk ulltröja.

Cafe – Blómasetrið – Kaffi Kyrrð

Farmers Market – Ljómalind Farmers Market

Läs mer –> En våffelfika på Snæfellsnes

 

Våfflor, juice och roadtripåterhämtning i Borganes.

#2 Grundarfjörður

Grundarfjörður är en av halvöns norra sidas fiskebyar och vårt boende och utgångspunkt för vår vistelse. Hit kommer fotografer världen över ifrån för att fotografera dess kända berg. När det väl är gjort är det dags att upptäcka resten och Grundarfjörður har verkligen mycket i sin omgivning att erbjuda, som hjärtdödande natur, fåglar och vattenfall. Byn ligger mitt på halvön och här är det nära till allt.

Är du sugen på att unna dig ett godare mål mat finns Bjargarsteinn i Grundarfjörður. Här äter jag fantastiska musslor och risotto.

Letar du efter boende i Grundarfjörður? Vi bodde på Grundarfjörður hostel. Ett basic boende som uppfyllde de enkla krav vi hade.

#3 En drömmig kustlinje på Snæfellsnes

Just naturen på Snæfellsnes är helt otroligt. En av mina favoritplatser är den dramatiska kustlinjen och berömda klippformationerna vid Snæfellsnes nationalpark. Här skulle jag kunna sitta i timtal och drömma. Om livet, om naturen och om att bara få vara.

I nationalparken finns också Snæfellsness vulkan, känd som en symbol för Island med sina 1446 m över havet.

Snæfellsnes

#4 Fisksoppa och morotoskaka i Hellnar

I Hellnar finns Fjöruhúsid cafe vid just en sån där dramatisk klippa som en bara kan önska som utsikt. Här rekommenderas den ljuvliga hemlagade fisksoppan och morotskakan. Och, en stunds vila förstås.

SnæfellsnesSnæfellsnes

#5 Rida islandshäst på Stori Kambur

När du är på Island ska du se till att ta tid för att rida en tur med islandshäst. Ett tips är Stori Kambur där du får galoppera på de mest magiska av sandstränder. Har du inte alltid velat galoppera så att havsvattnet stänker i ögonen? Här kan du göra det.

Läs mer — > Genom svindlande isländska landskap till häst

Miniguide till att rida islandshäst på Island

Snæfellsnes

#6 Akranes fyr

Akranes är en isländsk hamnstad som ligger ca 20 km norr om Reyjkavik. Längst ut på udden i Akranes ligger Akranes fyr. Här kan du passa på att fota solnedgången när du är på väg tillbaka från Snæfellsnes. Löfte om magisk rosa solnedgångar och en oändlig horisont infriar sig snabbt.

Läs mer–> Fototips: Fotografera solnedgång

Snæfellsnes

Hoppas du gillade min guide till Snæfellsnes.

Katarina

Läs mer om Island.

Resan genom Island sponsrades delvis av Guide to Iceland.

8 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.