Resor
comments 16

Rida islandshäst på Island

Rida islandshäst på Island, i samarbete med Guide to Iceland

Just Island är som en skattkista för roadtripälskare och det jag skulle rekommendera som första land på listan om man vill upptäcka norden lite mera. Här finns islandshästen, en häst med en speciell koppling till landet och som islänningarna vördar högt. Så när du har vägarna förbi, stanna vid varje hägn och prata med dem och passa på rida islandshäst på Island om tillfälle ges.

islandshast-39 islandshast

Islandshästen

När jag var liten hade vi under en kort period islandshästar i mitt stall. De, pga av mycket vädertåliga, gick ute under året och trivdes med det. Då och då tog vi dem på en tur och det finns inte så mycket bättre saker en kan göra än ut att tölta. Det är som att sitta på en flygande soffa som tar en runt i skogen. Utöver tölt har islandshästen flertalet gångarter både skritt, trav och galopp men även flygande passgång.

Islandshästen är en märkligt imponerande häst och med anor från Harald Hårfager  ochhar funnits på island sen vad som kan kännas begynnelsen. Därför betraktad av islänningarna med vördnad. Att åka till island och rida islandshäst går bra men ta inte med dig några av dina vanliga ridkläder eftersom det är viktigt att man inte bär med sig sjukdomar. Av samma anledning får heller en islandshäst som lämnar island aldrig återvända och har på så sätt är blivit fri från inblandning av andra raser i över 800 år.

islandshast-37islandshast-2 Rida islandshäst på Island

Rida islandshäst på Island

Om du ändå har vägarna förbi Island varför inte rida islandshäst?

När jag var på Island red jag på Stori Kambur och har skrivit om det här. Hästen jag red hette Elvis, tog mig med storm och över svindlande sanddyner i hög fart, med full glädje som om han inte gjort eller vill göra något annat i hela sitt liv. En instagrammare vid namn Jennie som följer mig tog chansen när hon ändå var på Island och åkte till samma ställe. Här är ett av hennes foto från den magiska stranden.

Någon gång när jag återvänder vill jag gärna rida längre och övernatta ute i vidderna. Det är något jag drömt om sedan barnsben. Hästar har en särskild själ och man finner inte lugnet som när man får vara ute i naturen med bara hästar. Värmen, doften och takten, allt samspelar och gör en lycklig på något vis.

Boka din egen ridtur

Här red vi: För att boka din egen ridtur hos Stori Kambur klicka här.

Rida på Island: För att boka din egen ridtur någonstans på Island kika in på Guide to Icelands hästridningsturer och boka här. Det finns turer för alla smaker, på allt från ett par timmar till veckolånga.

islandshast-22islandshast-11 islandshast-32

Stanna och prata med islandshästen

Det speciella med en roadtrip är möjligheten att stanna överallt. Och är det någonting värt att stanna för så är det för att prata med islandshästar. Stanna längs stängslet så kommer de och pratar med en, hur länge man vill. Och visst har de personlighet, som denna nedan som hittar sin bästa vän i Sofia, Fantasiresor.

Katarina

islandshast-13 islandshast-14 islandshast-17 islandshast-20islandshast-24 islandshast-33 islandshast-35

Helena, Ohdarling.org.

islandshast-28islandshast-38

Resan genom Island, som går att följa i sociala medier under namnet #NordicRoadtrip, gjordes i samarbete med Guide to Iceland. 

Text, bild och åsikt är som vanligt mina egna.

16 Comments

  • Katarina says

   Ja! Alltså island 🙂 så drömmigt på så många sätt och vis. Tack för att du hittade in 🙂 så himla bra blogg du harå! 🙂

 1. Att åka till Island och bland annat rida på islandshästar är något som jag länge har velat göra. I vår lutar det åt att det blir av. Bra med tips på var man kan boka och som vanligt…magiska bilder! Ett stort wow! 🙂

  • Katarina says

   Men tack för den mycket fina kommentaren 🙂 ja här är det enkelt att boka och guide to iceland har ju mer eller mindre allt!

  • Katarina says

   Haha typ så! Det var ganska många bilder som var så himla roliga den ena konstigare minen efter den andra på både hästen och dig. Ni var rätt lika alltså 😉

 2. Tack för ett härligt inlägg och med fantastiskt vackra bilder.
  Island har jag ännu inte besökt men det finns på listan. Och givetvis ska jag rida islandshst. Blir fint att återkomma till detta inlägg när det blir dags. För det blir det.

  • Katarina says

   Ja. Alltså island har ju byggt ut sin turism väldigt mycket. Så mycket att det ofta blir lite väl turistigt men samtidigt smidigt och bekvämt 🙂

 3. Såå härliga bilder! 😀

  Tänkte höra med dig, är det ett plugin du har på startsidan som visar dina senaste inlägg? Har letat efter ett sånt men hittar inget bra, vill du avslöja vilket det är? 🙂

  • Katarina says

   Nej dessvärre är det widgets i själva temat som är startsidan. Man kan liksom bygga den lite hur som. Så är dessvärre inte till någon hjälp. Jättesvårt att hitta vettiga plugins så förstår frågan 🙂

 4. Vilka härliga bilder med så fina vyer. Man bara njuter och helst så skulle man vilja vara i dina bilder

  Ha det gott och kram.

  • Katarina says

   Haha. Ja absolut! Vill själv vara tillbaka ibland. De där hästarna alltså.

 5. Så magiska bilder! Island står på min vill-resa-till-lista, men jag lyckas inte få med mig familjen. Jag skulle vilja rida runt i det isländska landskapet och ta en båttur ut till en lunnefågelkoloni för att fota. Tills jag lyckats övertala familjen får jag nöja mig med Islandshästar här hemma. Ganska spännande det också på sitt eget vis, eftersom jag i dagarna påbörjat inridning av vår unghäst 😮
  Tack för att du delar med dig av inspirerande inlägg och vackra foton!

  • Katarina says

   Men vad härligt! Att ha islandshäst hemma slår nog ändå att rida det på Island. Tack för snäll kommentar om fina bilder. Ja, båtturen och lunnefåglarna har jag kvar. Missade dem både på Island och Färöarna eftersom jag var där precis när säsongen var över. Attans liksom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.