Resor
Leave a comment

Det här suger och jag är en fruktansvärt dålig författare

Igenkänning någon?

Writing excuses spottar ut sig fantastiska avsnitt, ett efter ett. Eller avsnitt med mycket igenkänning. Det här var det första som hände efter sådär 20 tusen ord, när någon form av smekmånad var över. Jag blev faktiskt förvånad när det hände, hur känslan liksom bara sköljde över mig. Ninni och Caroline behandlar samma också fenomenet i podden Skriv en bestseller eller en annan bok, på ett annat sätt där jag särskilt minns det beskrivet, det faktum att i huvudet på författaren är berättelsen så himla vacker, så fantastiskt. Författaren vet att berättelsen kommer vara det bästa som har hänt världen och att den måsta skrivas, men när berättelsen kommer ut på papper, genom pennspetsen, så blir det inte riktigt så bra som berättelsen i huvudet och vad ännu värre är, ganska snart sköljer känslan över en att det här, det är nog det värsta jag någonsin själv skulle kunna ha läst, hade jag varit läsare hade jag kastat boken rakt i papperskorgen! Mao; Det här suger och jag är en fruktansvärt dålig författare.

Grabbarna i podden ger exemplet of Neil Gaiman, som tydligen ringer sig förläggare efter 3/4 av boken varje gång och säger ”This sucks and I am horrible writer”, varpå förläggaren lugnar ner, tröstar och säger, Neil, det säger du varje gång varpå Neil svarar något i stil med, Jasså? Ninni gör precis som Neil, drabbas av omfattande självtvivel en bit in i processen och ringer också sin förläggare. Klockrent tycker jag! Så tydligt att det är något en drabbas av när man försöker på sig skrivandet av en bok och att det helt naturligt, en del av processen.

Har grabbarna någon lösning? Faktiskt föreslår de flera, de är tre i podden och de ger olika syn på det hela oftast med viss consensus.De förslår bland annat;

att slå sig ner och bara skriva klart och acceptera att det är dåligt och se vad man kan göra i redigeringsprocessen. Utkast ett är inte särskilt bra och behöver mycket omarbetning.

att gå med i en skrivgrupp, något jag ska testa på nu. Jag anmälde mig ju till Skriv med Kugge. En skrivgrupp går ju fixa på många sätt, det vanliga är nog att man går en kurs och träffar likasinnade som man sedan skapar skrivtillfällen med tillsammans. Ett annat sätt är att joina en ”kurs” dedikerad för tillfället, som jag gjort. Det säkertställer motivation hos deltagaren, särskilt sedan det kostar pengar.

Det viktigaste, som de hela tiden understryker är; SKRIV KLART! Bara skriv klart.. Någonstans är också det det enda mål jag har just nu, att skriva klart.

Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.