Resor
comments 2

Sommarläsning. poesi, fantastik & lite annat

Jag vet, det är inte klokt, men semestrarna börjar snart! Alldeles alldeles jättesnart! Jag har lagt min semester något tidigare i år och börjar redan vecka tjugosex. Om jag ska vara ärligt, vet jag inte riktigt vad jag ska ta mig för på semestern, om den blir och hur den blir. Det är inte bara på grund av tiden vi lever i utan även på grund av mitt ickesemestrande sinne. Jag vill inte semestra, jag vill boa in mig i en stuga med utsikt över vatten och skriva så att pennspetsen ryker och blir till kol av hetta. Jag vill också läsa i samma stuga. I sommar ska jag läsa alla de där sommarböckerna jag alltid velat läsa en sommar, som Tove Jansson Sommarboken eller Astrids Vi på saltkråkan.

Men gud vad jag läser nuförtin. Det är inte konstigt att jag inte har haft tid till att blogga. Här kommer ett axplock av det jag läst, värt namnet. I kommentarsfältet tar jag gärna emot dina sommarläsningstips.

Here we go.


Mjölk och honung – Rupi Kaur är instagrampoetens debut. Om allt möjligt som kärlek och förlust. För mig enkel och förståelig poesi jag tar till mig och känner väl igen mig i.

Ronja Rövardotter – Astrid Lindgren En klassisk Astrid-saga för alla åldrar. Handlar om Ronja, dotter till rövare, som föds en mörk åsknatt och hur hon senare växer upp i Mattisborgen och skogarna därikring. Hon möter Birk Borkasson, av Borkarövarsläktet och de två blir vänner. En klassisk saga, ungdomsbok och svensk romeo och juliette- light variant. Vänskap och kärlek, en fantastisk fantasi och briljant skriveri. Har till sommaren lånat ett seriealbum med Ronja som jag ser fram emot att läsa.

läs mer här

Jag älskar Astrid. Skulle jag behöva välja tre favoritförfattare skulle det bli Astrid, Tove och Bodil, med Astrid i topp. Astrid tar oss lugnt och spralligt genom äventyren. Utöver Ronja vill jag tipsa om Krigsdagböckerna, Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta och Astris tal, Aldrig våld! som finns i bokform.

Werner Aspenström – Snölegend. Förståbar 40 – tals poesi. Det enda jag tycks kräva av poesi är att jag förstår den. Hoppas på att jag vågar ha mer förväntningar och ställa högre krav i framtiden men även då är jag säker på att jag kommer gilla Aspenström.

Priset på vattnet i Finistère – Bodil Malmsten Den första bok jag läste av Bodil som fick mig hooked. Just när jag läste den kände jag inte Bodils skrivande men nu fungerar hennes text som sockret som åter ger mig energi att skriva och att fortsätta läsa. Om jag tappar lusten i ett skrivprojekt, läser jag några rader av Bodil och skrivlustan kommer alltid åter. Priset på vattnet i Finistère är en av de böcker du kan använda som sockret till ditt kaffe. Boken handlar om att flytta till Frankrike, om att slå sig fri, om att bara vara och när ens trädgård är det största bekymret. En (fiktion)- dagbok fylld med tankar om livet och om Bodils vardag i hennes franska lilla hus, med alla dess charmiga brister.

Jag älskar Bodil som författare och kan utöver denna rekommendera; Loggböckerna, diktboken Det här är hjärtat och skrivboken Så gör jag.

Kometen kommer – Tove Jansson Om Mumintrollen i den lilla Mumindalen när kometen kommer. Denna bok väckte något i mig. En längtan efter rymden? Efter stjärnorna och galaxer! Fantasifull och fasanfull visar den när jorden fräts upp och torkar upp av en komet där Mumintrollen, något obrydda, ger sig ut på äventyr för att lära sig mer om kometen och besöker ett observatorium. Jag har varit på ett observatorium (på Island)! Har du?

Det finns mycket bland Toves verk att rekommendera, utöver Kometen kommer tyckte jag mycket om hennes Anteckningar från en ö som ger en härlig känsla av sommar i ett kargt och rufft Pellinge och finska viken. Kanske romantiserar vi de nordiska skärgården allt för mycket, men Tove hon kunde konsten hon att blanda känslor och skapa magi.

Anne på Grönkulla – L.M Montgomery. Jag kan inte fatta att jag inte fått träffa Anne fören i år. Anne ingick som läsning i min kurs Ungdomsromanen i samtiden som jag läst under våren via Umeå Universitet och jag kan inte annat än rekommendera Anne för samtliga som traskar förbi mitt skrivbord och vill ha lästips. Om jag får tid över i sommar kommer jag fortsätta läsa om Anne, då det finns många böcker i serien. Handlar om Anne när hon kommer till adoptivföräldrar på Grönkulla och hittar hem efter lite dramatiska missväxlingar och andra roliga historier. Man måste älska Anne, hon går rakt in i hjärtat och stannar. Efter att ha läst Anne känner man, att det var nog inget fel på mig som ung, det är samhället och synen på flickor och hur man ska vara det är fel på.

Pärlfiskaren – Karin Erlandsson en författare som försiktigt smugit sig upp i toppen bland träden i min bokskog. Jag älskar hennes Pärlfiskaren, Syrsa är som mitt barn och Mirandas längtan, blir min längtan. I Pärlfiskaren får vi möta Miranda och Syrsa och pärlorna, en saga skapat ur den glänsande snön och längtan efter ett barn och kanske längtan efter vatten; om att få dyka i ett klart vatten och fiska upp en skatt. Jag vill efter att jag har läst de fyra böckerna i serien simma vid Ålands kust och se om det går att finna något så magiskt i Östersjön också. Dessvärre är den väl övergödd och snarare mörk, men Karin är så övertygande att tror att där vid Ålands kust finns pärlorna. Efter Pärlfiskaren kommer Fågeltämjaren, Bergsklättraren och Segraren. Jag har en liten pärla i Legenden om ögonstenen kvar, som handlar om Pärlfiskarvärlden; Myter och fakta om Pärlornas ursprung. Dessvärre fanns den inte i Stockholm Stadsbiblioteks utbud, så jag har precis krånglat till ett inköpsförslag till biblioteket, för visst måste Stockholm ha detta fantastiska Åländska underverk tänkte jag och Stockholm stadsbibliotek svarade med ett inköp och boken finns nu i min bibliotekshylla här hemma. Min hyllning 2021, går till Karin Erlandsson.

Utöver Pärlfiskarserien ovan tyckte jag mycket om Karins bok om skrivande, kanske mest för den som skriver, men det är vi ju många som gör och allt fler som läser denna blogg. Boken heter Alla orden i mig och är en blandning av träffande essäer om ett liv som skrivande och korta dagboksanteckningar.

Stoner – John Williams Om William Stoner, en alldeles vanlig man född bland bönder. Ska ta över föräldrarnas gård och skickas till universitet för att studera till agronom men finner litteraturen. Slår sig fri från livets bojor men gifter sig för giftandes skull, inte för kärleken och blir åter bunden. En melankolisk bok om en karaktär jag tycker mycket om och fortfarande tänker på ibland. En man som är mest som alla andra, relationer som är mest som alla andra och det fantastiska liv en kan åstadkomma i det lilla. Slutet lämnar mig inte oberörd.

Under månen – Hanna Rajs Lara Jag lånade bokade on a whim, som jag gör med diktböcker ibland, baserat på utseendet som tilltalade mig och jag blev inte besviken. När det är så träffsäkert som denna dikt kan jag bara luta mig tillbaka och njuta. Det krävs en del av poeten och i Hannas dikter känns livet. Livet är såhär. Det är starkt.

Att skriva: En hantverkares memoarer – Stephen King. Att Mr. King är en mästarförfattare, det skvallrar nog hans försäljningssiffror om men han har aldrig varit en mästare för mig. Det var innan Att skriva. Jag vill dra mig till minnes att jag läste Carrie (hans debut) i engelskan under gymnasietiden. Jag var inte gripen då, inte som av Svindlande höjder och misstänkte därför att hans skrivande inte direkt faller i min smak. Men sen läste jag Att skriva och den är briljant. Steven är till och med rolig! Vem tusan hade kunnat tro att han är rolig! Jag skrattar till här och där. Jag tar med mig hans modell in i mitt skrivande för den känns helt förbaskat självklar. Olikt Bodil är hans språk inte socker, det är tydligt, mer som en tegelsten. Han är noga med detta, bort med alla adverb, helst ska de bort allesammans och ändå är hans böcker mer än femhundra sidor långa. Ja, denna författare, med en repertoar av Gröna Milen och Nyckeln till frihet, bland all annan sci-fi litt i vad som känns som tusental, kan två saker; Att skriva och läsa. För inte skriver han bara egna böcker, utan han läser också, en sådär sjuttio till åttio böcker om året. Det ni!

Harry Potter – J.K Rowling På tal om mästerverk. Är jag den enda som inte läst Harry P förut? Tillsist kröp jag till korset och upptäckte en värld perfekt att djupdyka i under sommaren. Hur lång semester du än har, nio långa veckor i skuggan på stranden eller i hängmattan vid sommartorpet, Harry Potter serien räcker till hela semestern! Det känns konstigt att presentera Harry, men för den som bott djupt under en sten sen den föddes som jag så handlar Harry Potter om just Harry Potter som bor hos (mugglar)familjen Dursleys på Privet Drive, systerson till mamman i familjen och illa omtyckt. En dag ändras allting när Harry får veta att han är trollkarl och är antagen till Hogwarts magiska skola för trollkarlar och häxor där Harry och läsaren får träffa en magisk värld med vännerna Hermione och Ron där det går att upptäcka något nytt vid varje läsning. Många och långa böcker. Bok nummer fem är reserverad på biblioteket och jag kan riktigt längta till att bita tag i nästa bok.

Människoätande människor i Märsta – Aase Berg är en poesiroman, för mig den första och handlar om tre tonårsflickors vänskap och relationer i dikt. Tove, Klara och Britta. Massor av igenkänning för den som någon gång varit tonåring och kul med mycket litterära referenser.

För den unga läsaren och den med barnasinnet kvar

Konsten att uppfostra en ekorreAlex Scheffler En kort och koncis lektion i hur man uppfostrar en ekorre. Författaren har djupdykt i barnens encyklopedi från 1910 och skapat en mycket underhållande lunchläsning för en vuxen. Vackra illustrationer, en liten pärla i hyllan att ta fram när du behöver något lättsamt.

Häxan och lejonetC.S Lewis En fantastisk introduktion i den fantastiska världen. Tillsammans med Harry Potter summerar den ungefär vad det handlar om. Handlar om en familj med barn som skeppas till den engelska landsbygden under andra världskriget och hittar till landet Narnia genom en garderob.

Landet som icke är – Kristina Sigundsdotter illustrerad av Clara Dackenberg efter dikten av Edith Södergran. Edith följer ett nystan av finaste silvertråd som leder henne till en spegel och en lyckokatt med gul päls. Spegeln är en portal och på andra sidan finns en systersjäl, men även Tärningskasterskan. Vacker till uttryck.

Rassel, prassel, strössel. Poesi om stunder i stan – Hanna Lundström. Jag har sedan tidigare skrivit och tipsat om Rassel, Prassel, promenad. Denna är en i samlingen och innehåller enkla dikter för barn om stunder i stan. Passar bra för den vuxne som som precis som jag inte kan så mycket om poesi.

Slutstation – Mia Öström. Handlar om Iris som tvingas tillbringa sommarlovet i ett ruggigt gammalt stationshus med sin mamma och nya kille Skägget. Under kriget i Europa bodde Maria här och på konstiga vägar ”möts” de två. Spännande!

Lilla sticka i landet lycka – Martin Widmark illustrerad av Emilia Dziubak. En vackert illustrerad fantastisk berättelse där tant Julia berättar för Daniel när han ska sova om Julia som liten och om Herr Jacobi, en skalbagge i frack och om den giriga krabban som samlar på pärlor.

Det var allt för denna gång. Ha en in juni om vi inte hörs!

Katarina

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.