Resor
comments 4

Räddaren i vandringsnöden. Boken Vandra i Stockholm

Vandra i Stockholm. 62 naturskön dagsvandringar från Skokloster i norr till Nynäshamn i söder.

Strax innan sommaren hade sitt intåg jobbade vi hemma i Högdalen. Gud ska veta att jag inte gillar att jobba hemifrån. Jag gillar att komma ut och träffa människor, se folk i ögonen och känna vinden i håret. I all min leda skaffade jag mig två vandringsböcker om Stockholm (recensionsexemplar) och det var nog det bästa jag gjort när virustiden även enterat mitt hem. På eftermiddagarna efter jobbet började jag och Erik ganska snart pipa ut på lite turer och med i fickan var boken Vandra i Stockholm – räddaren i vandringnöden, som klippt och skuren för hemmaarbetaren.

Titel: Vandra i Stockholm. 62 naturskön dagsvandringar från Skokloster i norr till Nynäshamn i söder.
Författare: Fredrik Hjelmstedt & Jonas Sundvall m.fl.
Utgiven: 2020 (andra utgåvan)
Förlag: Calazo
Köpa: Calazo

Vandra i Stockholm

Vandra i Stockholm är en liten turbibel för den vandringslystne Stockholmaren eller för den delen, den som har vägarna förbi Stockholm i arbetet och vill ta en tur efter jobbet för precis som förorden säger är 62 turer mer än en vandring i veckan ett helt år.

Jag måste erkänna att jag varit skeptisk till just dessa typer av böcker. Guideböcker där man misstänker någon ha kopierat innehållet rakt upp och ner från olika faktaböcker. För hur mycket kan man egentligen ha upptäckt Stockholm som privatperson? Som författare? Är det verkligen någon som har gått 62 natursköna vandringar? Ännu mer misstänksam blir jag över den något plastiga looken på boken som ligger i min hand. Varför dessa glansiga tidningssidor?

Men ibland är misstankar och skeptisism fel. Den plastiga looken är inte av ondo utan visar sig snarare vara ett ordentligt praktisk material att ha med ut i naturen då fukten i luften förstör dem annars och ja vad faktabok anbekommer, så är det ju precis det en söker ska det visa sig när en ska ut och vandra och står vilse på parkeringen vid naturreservatet. Vandra i Stockholm är en sida upp och sida ner guide med riktig bra kartor man faktiskt förstår och vet du, någon har faktiskt varit ute på alla turerna och testat dem, tagit sig till platsen med kollektivtrafik och skrivit en egen tipsruta hur en tar sig hit. Det ligger således ett ofantligt jobb bakom boken, ska det visa sig.

Men ibland är det bra att vara skeptisk. För om något granskar man det man har i sin hand hårdare och det är allt bra om man ska till att recensera en bok.

Ibland glömmer man bort det enkla. Att promenera runt Drottningholm är ett sådant. Med buss från Brommaplan tar du dig enkelt till Drottningholm och kan kombinera sprätten i benen med lusten att lära mer om Sveriges historia.

Vandra i Stockholm är enkelt uppbyggd med innehållsförteckning och en karta över områden. Det finns enkla symboler med förklaringar som guidar och ”en led för varje humör”, det vill säga en gradering på lätt, medel och svår vilket ska visa sig fantastiskt när man precis blivit sjuk i virustiden och orkar knappa två och en halv kilometer på en eftermiddag. De olika områdena innehåller sedan ett antal leder eller förslag till leder och slingor, t ex området Mälaröarna (5) med sex stycken turförslag bland annat Drottningholm och Eldgarnsö. Går man sedan till sidan 70 där information om Mälaröarna börjar får man först en kort introduktion till området ”De stora ekarnas hemvist” (Erik är förtjust) och på nästa sida turförslaget till Drottningholm med en bra och tydlig karta över turförslaget, symboler som skvallrar om att här kan du fika, äta och dricka drinkar samt följande kärninformation:

Längd: 2,5 km
Svårghetsgrad: Lätt
Utgångspunkt: Drottningholms slott
Missa inte: Utsikten från kärleksstigen

Sedan följer en text som beskriver vandringen och avslutas med informationrutor om hur du tar dig till Drottningholm kollektivt, med bil och med båt.

Boken avslutas sedan på traditionellt vis med ett register.

Testa vandringskängor och rasta magväska i Paradiset efter jobbet.

Bäst med boken är kartorna och det tydliga fokuset på turerna och innehållet. Inget tjafs liksom. Den är verkligen skriven med en passion för att få Stockholmare, stora som små, vana som ovana att komma ut i naturen.

Tyresta har sitt egna kapitel med början på sidan 248. Du hittar Urskogsstigen på sidan 266 och kan läsa mer om mitt äventyr längs slingan här.

Jag och Erik vandrar runt Urskogsstigen i Tyresta, Drottningholm, Eldgarnsö på tillfrisknandets stig och sedan i Paradiset för att testa Eriks nya kängor och låta min magväska få glänsa. Min absoluta favorit av dessa fyra ska visa sig vara Eldgarnsö som jag nog aldrig hittat om det inte vore för boken.

Om en tidigare inte har vandrat eller är rostig är boken en mycket bra start för att komma igång. Erik har inte vandrat så mycket eller på mycket länge och kom ganska snart igång genom sträckorna i boken. Lederna är ett utmärkt sätt att testa utrustning och hur långt en tycker det är bekvämt att vandra i en otillgänglig miljö. Även om det inte direkt finns några steniga fjäll, finns det åtminstone stigar med mycket rötter, det har vi gott om i Stockholm, som tur är.

Jag kan inte annat än att hylla boken som levererar exakt det den beskriver och vad man behöver. På mitt bord ligger ytterligare en lockande pärla från Calazo förlag, nämligen Vandra i Stockholm skärgård. 33 dagsturer och weekendvandringar från Arholma i norr till Landsort i söder att bita tag i höst. Calazo har otroligt mycket inspirerande böcker och kartor att ladda upp med inför hösten. Till mitt Stockholmsbibliotek önskar jag mig även boken om Kulturvandringar kring Stockholm men nöjer mig så länge med tipsen som finns här.

Si så, ut och vandra med dig nu. Det är ju lördag och värmebölja för tusan!

Katarina

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.