Resor
comments 2

Vi får en bit hav med hjälp av allemansrätten bland Södra Öland odlingslandskap

15-16 juli

Efter två dagar i regn crejvas sol och Erik säger gladlynt ”nu åker vi tycker jag”. Jag börjar låta som på spåret men vi lämnar Glasrike och åker mot solig ö.

Södra ölands odlingslandskap
Södra ölands odlingslandskap

Ölandsbron möter i all sin majestät över Kalmarsund. Erik har inte varit på Öland sedan han var barn och han minns inte mycket. Det är alltid lite roligare att visa runt någon som aldrig varit någonstans, att låta världsvan i varje andetag ”titta där, där är havet på höger sida”, ”titta där, en väderkvarn” och så vidare.

kossor på öland

Vi tältar i allemansrättens tecken. Öland

Att bo över en natt i allemansrättens tecken ska visa sig enklare än vad jag först befarar. Utsidans friluftsforum talar om att det inte ska vara så enkelt, att det mest är kohagar överallt och jag är villig att hålla med, ackompanjerat av husbilar. Vad som varit ett lugnt Småland blir ett lite mer fyllt Öland, men vi lyckas hitta vår bit hav med lite ihärdighet och några turer på skumpiga vägar på Ölands västra sida och stolta är vi när vi slår i tältpinnarna och lyckas använda oss av allas vår allemansrätt på denna välbesökta plats.

vackert odlingslandskap på öland
Vägen ut till havet där vi tältade
fricampa på öland
Att fricampa på södra Öland till denna utsikt.

Bilen rastas i solnedgång och vi pratar om allemansrätten och att den inte nyttjas, förutom de som nyttjar den och att den är svår att nyttja. Förbud efter förbud möter oss och det är ju också ett sätt att se till att en sedvanerätt inte kommer till bruk. Funderar ett slag på att sätta upp en skylt hemmavid med ”tillåtet att tälta”, men vill inte reta upp grannarna, för vem vet, människor är ju rätt galna nu förtin och kanske fotar selfies i grödorna, sådär oprovocerat. som man hört att de gör i Skåne.

Det regnar hela natten och på morgonen smäller något som låter som kanoner. Känslan av väta och vind och kanonsmällar ger en dystopisk känsla i morgonsolen, som gränslandet mellan tiden före och nu händer det. Annars en mycket mindre dramatisk natt än i Småland.

solnedgång över öland kalmarsund
Solnedgång över Kalmarsund
Den här nyckelpigan lyckades vi få med hem.
koka ägg på stormkök
Koka ägg på stormkök
katarina äntligen vilse
Dagens outfit händer inte allt för ofta, men för ändamålet ganska rolig outfit. Keps från min toppbestigning på Kebnekaise, second-hand skjorta från Myrorna i Umeå, mugg från workation i Åre, magväska köpt på Naturkompaniet i Uppsala, hängselbraxor från H&M long time ago och sist men inte minst Birkenstock i plast.
Svanfamilj på tur
Alvaret, tillsammans med södra ölands odlingslandskap är ett av Sveriges få föremål på världsarvslistan.

”Det är lite afrikansk stäpp över det”. Alvaret

”Det är lite afrikansk stäpp över det” säger Erik när Alvaret öppnar upp sig framför rutan och det går inte annat att njuta i detta landskap.

Södra Ölands odlingslandskap med Alvaret är ett av Sveriges femton världsarv, med all rätt. Här har ölänningarna nyttjat jorden under flera tusen år vilket skapat dess unika karaktär. Vid Ölands södra Udde tar Alvaret slut och Långe Jan varnar att går du längre trillar du minsann av vår lilla ö och det vill en ju inte. Det är då tur att här finns ett Naturrum och en Naturbokhandel att stoppa mig annars kanske det nu varit en skribent från Småland mindre och på hennes gravsten stod skrivet ”tagen av Kalmarsund”.

Sverigeboken Motormännens riksförbund
Stora Alvaret i Sverigeboken
Vi promenerar en stund över spänger och spanar karg växtligthet och jag njuter av tillvaron tills att en man med sin son flyger drönare från parkeringen där vi först är själva rakt över mitt huvud, medan frun sitter i familjens lyxiga Range Rover och kollar sin padda (eller vad hon nu gör). Jag vill skrika, ”varför har ni en såndär bil om ni sitter på parkeringen!” Fördomar och irritation kokar i mitt huvud och hade jag varit lagstiftare där och då hade det varit bye bye drönare. Men inget händer, jag är tyst och fördomarna rinner av med kvällens after squash-dusch.
ottenby
Vägen till Ottenby
ottenby fågelstation
långe jan södra öland fyr
Långe Jan

Innan vi vänder norr över slåss vi med några skåningar om pizza vid Grönhögen Väderkvarn och konstaterar att jag inte fotat en enda av Ölands säkert mer än 350 väderkvarnar. Next time Öland.
 
Katarina

campervan öland retro
kossor på öland

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.