En timma? Tar det en timma? Stockholmstrafiken är inte nådig i rusningstrafik, men jag får villigt erkänna att det känns samtidigt skönt att sitta i bilen, blicka ut över stadslandskapet, efter långa dagar av hemmasitteri. Benen sprätter av upptäckarlusta efter äventyret i Urskogsstigen någon dag tidigare och jag tjatar och tjatar till jag får min vilja genom. Ja! Drottningholm, äntligen! Tänk att jag bott här i femma året och inte sett slottet. Nu ska jag äntligen få set, se om det är värt skattepengarna.

När viruset slog till i la lilla familija blev vi hemma som de flesta andra med samma symptom. Ganska snart började dock symptomen avta, tankar om när kan jag kallas frisk komma och vetskapen efter hundra förkylningar att det inte är självklart när det är, landa i de trötta benen. Så vi bestämde oss för att upptäcka Stockholm genom boken Vandra i Stockholm och på tillfrisknandets stig han vi upptäcka hela tre vandringar från boken, Tyresta – Urkogsstigen, Drottningholm – Romantisk slottspromenad och Eldgarnsö -Bland mistlar och tallar. Det här är mitt andra inlägg i tillfrisknartriologin.

Vandra i Stockholm – 62 natursköna dagsvandringar från Skokloster i norr till Nynäshamn i söder
Vill du själv plocka upp ett exemplar av Vandra i Stockholm? – 62 natursköna dagsvandringar från Skokloster i norr till Nynäshamn i söder? Du hittar boken hos Calazo förlag, Sverige största outdoorförlag, diverse boksajter som Adlibris och på biblioteket (troligen hett vilt i dessa tider).
Min vän Sara Rönne samarbetar en hel del med Widforss och har ibland bra rabatter hos dem. Håll utkik!
Mitt exemplar är ett recensionsexemplar från Calazo förlag.

En romantisk slottspromenad på Drottningholm
Vackra Drottningholm på Lovön i Mälaren, ligger så nära bara någon halvtimme i bilkö eller så. Men vad är väl en bilkö om man möts av något så vackert och på Unescos världsarvlista, ett av Stockholms tre, de andra två Birka och Hovgården samt Skogskyrkogården, belönad med en plats på listan som ett av Sveriges bästa exempel på ett kungligt 1700-tals residens från den tiden. Det du! Orkade knappt skriva meningen ens allra minst läsa om den.
Jag måste erkänna, inte har jag varit särskilt intresserad av arkitektur. Men, ett besök på Drottningholm får en det, intresserad det vill säga.
Vi parkerar bilen precis när vi trillar över till Lovön och Drottningholm, inte är det svårt att hitta, man ser slottet på vänster sidan när man kommer med vägen från Stockholm. Vi parkerar vid Karamellan café och restaurang och promenerar sedan runt slott och trädgårdar, en tur enligt Vandra i Stockholm på ringa 2,5 km, vilket nog kan stämma i slutändan även om jag och Erik lallar runt lite åt vart håll vi kan hitta särskilt intresserade av två asiatiska turister som ”går fel” och får ”veta det” av vakterna. Sånt gillar Erik att kolla på, har jag lärt mig från den här turen. Vad händer med folk när de bryter mot reglerna? De får skamset stå och bli uppläxade av slottsvakter minsann.
Om du tar dig med kollektivtrafik är Drottningholm knappa fem från Brommaplan. Det vill säg om det inte är 30 min kö eller så till de knappa fem.


Här bor vår drottning. Slottet
Vid Drottningholms slottsområde finns två slott, en slottspark och en unik teater. I slottet bor officiellt det svenska kungaparet även om virustiden fått paret att bo på Stenhammar, Viktoria att stanna hemma på Haga slott och de alla nu arbeta digitalt, och bra är väl det, mer plats till oss tänker jag. Här har annars alla kungapar bott sedan 1660-talet, under pest eller kolera, sedan det byggdes av Hedvig Elonora, vem hon nu var, men drottning var hon.


En stilistisk oas. Slottsparken
Både slott och trädgård hade sin franska förebild i Versailles-stil kan man misstänka, som allt på den tiden. Nu vill jag till Versailles för att jag skrev ordet. En stram barockträdgård efter fransk förebild följer bakom slottet, eller framför, vad som nu är fram och bak och den är minsann stram. Här går jag och Erik i våra outdoor-kläder och tänker att varför blev vi inte modebloggare. Ta gärna åtminstone en vippig kjol om du åker, så att du lättar upp stämningen lite. Även om slottet nu är stängt för visning, skulle jag aldrig bli insläppt ändå.
Fun fact: Här finns minsann även en teater med det enda teatermaskineriet i världen från 1700-talet som fortfarande används.

















Kineseri och en känsla av Orienten. Kina slott
Kina slott slängde man upp 1769, det låter som länge sedan, men tänk att det är hela 100 år yngre än huvudbyggnaden, minsann i fransk rokoko- stil med orientaliska och kinesiska inslag. Som ett litet orientaliskt rosa småsyskon. Påväg hit lär vi oss ordet kineseri, inredning med orientalisk inspiration som tapeter, vasar och sådant som kom från Kina och Orienten på den tiden.








Fika med kungligt sällskap eller mest bara sothönor
Vi slår oss ner på den öppna ytan för en fika, svenskt redo med saft och kanelgifflar knöligt nedtryckta i en sportväska. Även om Erik säger att ”det här är ju det ultimata picknickstället” fortsätter han i sann fika-anda ”det här är inte min te-kopp” när jag frågar om vad han tycker om Drottningholm. ”Det är som en liten större herrgård bara”.
Ja tycka vad man vill om stället, men ett mysigt picknickparadis är det nog allt ändå även om man i virustider inte vågar sig in på Karamellan och istället får ha medhavd fika. Vi skvalpar i oss varken te eller kaffe, då vi utan smak och lukt inte direkt längtar efter det, det smakar ju ändå absolut ingenting men njuter av mysig – och maffigheten och en hel rad sothönor och andra fåglar. Förmågan att uppskatta atmosfären det har i alla fall inte viruset tagit ifrån oss, även om detta sinne även är lite matt.
Katarina









2 Comments