Grönland
comments 18

En weekend vid världens ände – Kangerlussuaq Grönland

En guide till att äta och göra i Kangerlussuaq, Grönland. I samarbete med  World of Greenland Arctic Circle och Air Iceland.

Det är många länder i världen som för mig är en tom fläck på den mentala världskartan. En tom fläck både för att jag inte varit där men också för att jag inte har någon kunskap om landet. Grönland och orten Kangerlussuaq prickade sannerligen in just den tomma fläcken.

Kangerlussuaq på västra Grönland

Jag vet knappt vad jag hade för förväntningar när jag landade i Kangerlussuaq på Grönlands västra kust den där augustidagen. Men jag tror jag hade förväntat mig mer is och snö, på sommaren. Efter att ha kollat på världskartan kan man ju iaf lätt tro att hela Grönland bara är is, men ja, så är det ju förstås inte. Jag hade heller inte förväntat mig så mycket personer på en så liten flygplats.

Osäker på vad du ska packa med dig när du reser i Norden? Läs vad jag har med mig i min resväska.

Kangerlussuaq består mer eller mindre av en flygplats, 500 invånare och en extraordinär natur. Orten har en väl fungerande flygplats som daterar tillbaka till andra världskriget då den av amerikanske militären används som flygbas. Kangerlussuaq är bland annat känd för myskoxen och Russel Glacier, en mycket vacker glaicär som en kan göra utflykter till.

Flyg till Kangerlussuaq

Vi stannar i Kangerlussuaq över en weekend, fre – mån. Det är det sista flyget för säsongen från Reyjkjavik och efter sista helgen i augusti får en flyga via Köpenhamn. Det är mycket personer i Kangerlussuaq just för att Air Iceland erbjuder en budgetresa till byn från Island, just när vi är där. Så om du vill flyga till Grönland, håll utkik efter rabatterade datum och weekendpaket.

Alla flyg till Kangerlussuaq från Island går från Keflavik International.

Boka flyg hos Air Iceland här.

Kangerlussuaq

Roklubben

Boende i Kangerlussuaq – Old camp och Polar lodge

Vi bor hos Jörgen på Old Camp under våran weekend, en huslig och hemtam dansk själ som förbryllar Helena varje gång han öppnar munnen. Låt oss säga att danska inte är Helenas starka sida.

Old Camp är enkelt, gamla baracker som har byggts om till vandrarhem. Kök, rum och dusch finns och även tillgång till internet, även om wifi i Kangerlussuaq är av snigeltypen.

Old Camp ligger en bit utanför byn och till boendet gå det en lokalbuss. Polar lodge ligger inne i byn, nära flygplatsen.

World of Greenland Arctic Cirkel hämtar och lämnar på flygplatsen.

Boka boende här.

Bo Kangerlussuaq Bo Kangerlussuaq

Old Camp, vandrarhem

Handla mat och souvenirer

Old Camp har en liten souvenirshop där du kan handla vatten och souvenirer. Annars kan du promenera in till flygplatsen eller ta lokalbussen och handla på Kangerlussuaqs mataffär. Mataffären är förvånadsvärt välsorted med allt från fika till mat, strumpor och glass.

Vid affären och flygplatsen finns resten av souvenirshopparna. Här kan du handla, vantar och mössor och en del Grönländskt hantverk och matvaror.

Se bilder från Kangerlussuaq.

Kangerlussuaq, på väg till Nordlyset

Passa på att posta några riktiga vykort. Brevlådan finns vid affären i Kangerlussuaq.

Äta i Kangerlussuaq

Det finns förvånasvärt mycket fler uteställen en kan tro i Kangerlussuaq. Vi äter på två av dem.

Nordlyset

Inne i byn finns Nordlyset, en thairestaurang/bar/pizzeria, för alla åldrar och tillfällen. Det måste nog till att vara på Grönland för att få en sådan kombo att fungera. Här äter jag, Sofia och Helena pizza, tittar på när lokalbefolkningen spelar biljard och slappar efter en hård dag dag ute i vildmarken.

Äta Kangerlussuaq

Nordlyset. Här kan du äta thai, pizza och dricka en öl.

Roklubben

En kort busstur från byn ligger Roklubben som ägs av Jörgen, mannen bakom Old Camp. Här kan en äta lite finare mat, mycket fisk och annat Grönländskt som myskoxe och val.

På söndagen serveras här Grönländsk buffe och vi äter maten tillsammans med Jörgen som berättar historier om Kangerlussuaq, om hur det är på vintern, om hur Kangerlussuaq uttalas och om isbjörnar, som för övrigt inte finns här men dyker upp med 20 års mellanrum när de simmat fel.

Kolla menyn och få mer info om Roklubben.

Till Roklubben går den lokala bussen från Old Camp.

Äta Kangerlussuaq

Grönländsk buffee serveras på söndagen på Roklubben.

Äta Kangerlussuaq Äta Kangerlussuaq

#NordicRoadtrip, Sofia lämnar en notis om att vi varit där.

Äta Kangerlussuaq

Göra i Kangerlussuaq

Tillsammans med World of Greenland Arctic Cirkel gör vi tre utflykter under helgen.

Arktisk ökenvandring

Strax utanför Kangerlussuaq, upp för en backe och med startpunkt på en utsiktsplats börjar vi vår vandring genom arktisk öken. Vandringen tar dig genom den finaste av flora och det är stor chans att du kan få se den ovanliga Myskoxen. På vår vandring kommer vi ovanligt nära djuret och får se både skelett och oxen i vitögat. Under vandringen hackar vi också granat ur sten och äter smörgås med den mest overkliga utsikten framför våra fötter.

Av de minnen jag har från Kangerlussuaq är ”Hike to Garnet Rock” bäst.

Boka din egen Hike to Garnet Rock

Läs mer om vår arktiska ökenvandring

Se fler bilder på myskoxarna vi mötte

Göra Kangerlussuaq Göra Kangerlussuaq Göra Kangerlussuaq

Hela den arktiska öknen kryllar av gul arktisk pil.

Göra Kangerlussuaq

Vandra på inlandsis

När en ändå är på Grönland är det bra att passa på att göra sånt som inte går att göra någon annanstans, såsom att vandra på inlandsisen. För just inlandsisen, den finns inte på så många ställen.

En ungefärlig 2h busstur bort från Kangerlussuaq når man den. Vi vandrar i några timmar och fikar bland den oändliga isen. Vandrar upp och ner för branter, i små dalar och bara njuter. Det är svårt att inte njuta när man är på något så ovanligt som ett fast istäcke.

Boka din egna vandring på inlandsisen

Läs mer om vår vandring på inlandsisen

Göra Kangerlussuaq Göra Kangerlussuaq

Vandring med guide på inlandsisen i Kangerlussuaq

Fika vid en glaciär

På morgonen för avfärd mot Island åker vi på en dagsutflykt till Russel Glacier. Att vandra längs en glaciär och se den massiva väggen är något alldeles speciellt. Isen är turkosblå och med den utsikten smakar kaffet extra gott.

Boka en egen utflykt till Russel Glacier

Läs mer om vår utflykt till Russel Glacier

Det finns mycket fler aktiviteter en kan göra beroende på säsong.

Boka en annan aktivitet i Kangerlussuaq

Hoppas du uppskattar Äntligen vilses guide till Kangerlussuaq. Gilla och dela gärna guiden i sociala medier och lämna en kommentar om vad du tycker och andra tips till läsare av denna guide.

Katarina


Följ gärna Äntligen vilse på Bloglovin för regelbundna uppdateringar om foto och resor. Jag finns också på Facebook, Instagram och Twitter.

Göra Kangerlussuaq Göra Kangerlussuaq Göra Kangerlussuaq Göra Kangerlussuaq Göra Kangerlussuaq

I samarbete med World of Greenland Arctic Circle och Air Iceland. Bild, text och åsikt är som vanligt mina egna.

18 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.