Grönland
comments 8

En fika på månen – Russel Glacier på Grönland

I samarbete med World of Greenland Arctic Circle

Vagnen gungar fram och tillbaka och jag känner hur jag spänner mig. ”Slappna av” säger Sofia, vid det här laget trött på min smått neurotiska inställning till alla fordon. Kolla ut istället. Landskapet breder ut sig och jag måste medge att hon har rätt, varför sitta här och hålla andan och be att vagnen inte ska välta, när jag kan titta ut och njuta av ett bergigt ökenlandskap till ett melodiskt gungande. Inte trodde jag att det fanns en måne, på jorden, men nu vet jag.

russel_glacierrussel_glacier-4 russel_glacier-2

Alger, stora som tomater.

russel_glacier-3 russel_glacier-5

Jag måste erkänna, jag visste inte riktigt vad som väntade där vid glaciären vi var på väg till på den skumpiga vägen genom öknen i ett land långt långt bort. Jag visste bara att jag räknade fram och tillbaka till tio och gjorde Sofia allt mer irriterad pga av mitt nojiga jag.

Inte trodde jag att det fanns en måne, på jorden,  men nu vet jag.

Eller förresten, värst irriterad var hon inte då Sofia har ”jag kan sova överallt genen” och somnade så fort bilen började gunga lite. Men att jag skulle mötas av ett månlandskap på jorden, räknade jag inte med.

russel_glacier-6russel_glacier-9 russel_glacier-7

På västra Grönland vid änden av inlandsisen ligger Russel Glaciären. Från Kangerlussuaq är den bara en 40 minuters biltur bort, en skumpig sådan över tundra och morän, genom öken och förbi blanka sjöar.

russel_glacier-10 russel_glacier-11 russel_glacier-8

Längs vägen passerar man T-33 vraket, ett plan från den amerikanske militären som kraschade 1968. Egentligen var det tre plan där piloterna sköt ut sig och klarade sig. Vrakdelarna är kvar som de är och människor som passerat genom tiderna (Kangerlussuaq har varit turistort längre än man kan tro) har skrivit på vrakdelarna.

russel_glacier-12 russel_glacier-13russel_glacier-14

Helena och Sofia sätter sig ner i sanden och skådar vraket och lämnar en textrad i sanden. Vackert och fridfullt ligger det nästan där i öknen. Det är förvånande med all vit sand, som en riktig Saharaöken på norra halvklotet.

russel_glacier-15 russel_glacier-16 russel_glacier-17

Russel Glacier vid Kangerlussuaq på Grönland

Ett fåtal timmar från Kangerlussuaq, i änden av inlandsisen längs Grönlands längsta väg (40km) hittar man Russel Glacier. Vackert belägen och lätttillgänglig vittnar den om svunna tider. I regionen kring Kangerlussuaq, i vad som i modern tid är känd som en gammal armébas från den amerikanske militären, finns spår från forntida befolkningar närmare Sissuq.

Den mäktiga Russel Glaciers väggar reser sig upp till 60m på sina håll. Anledningen till att Russel Glacier är så populär är att man kan komma så nära på sina håll som fotot nedan. Det finns många ställen att stanna längs vägen och bevittna den mäktiga glaciären och på sommaren kan man få uppleva glaciären kalva. Just därför ska man heller inte gå för långt ner på strandbanken, eller kanske överhuvudtaget ut på strandbanken för isblock kan lossna och fara långt ut från kanten och i hög fart komma farande längs vattnet.

Ta dig hit

Vi genomförde turen till Russel Glacier med World of Greenland Arctic Circle. Turen utgår från Kangerlussuaq på Grönland. Resan till glaciären tar ca två timmar.

Russel Glacier vid Kangerlussuaq på Grönland russel_glacier-21

Att befinna sig i såhär mäktiga landskap gör något med själen. Det känns som den skriker av lycka.

Russel Glacier vid Kangerlussuaq på Grönland Russel Glacier vid Kangerlussuaq på Grönland

Väl framme vid glaciären passar vi på att sträcka på benen och fota. Helenas eldröda hår lyser mot den turkosblå isväggen.

russel_glacier-23

Sofia tänker att det är viktigt att det finns bevis att Fantasiresor varit på Grönland.

russel_glacier-24 russel_glacier-22 russel_glacier-25

På vägen ser vi ett plan flyga och öva på att släppa last vid utsatta mål.

russel_glacier-26 russel_glacier-27russel_glacier-28 russel_glacier-29

En isgrotta i glaciären.

russel_glacier-30 russel_glacier-31 russel_glacier-32 Russel Glacier vid Kangerlussuaq på Grönland russel_glacier-34

En stor del av bergarten på Grönland är granit.

russel_glacier-35 russel_glacier-36 russel_glacier-37

Som ett ytan på månen tornar landskapet upp sig framför oss när vi vandrar längs glaciärens kant.

russel_glacier-38 russel_glacier-39 russel_glacier-40 russel_glacier-41 russel_glacier-42

Innan vi far hem tar vi en avslutande fika och njuter av en ovanlig stund på jorden. För hur många gånger får man fika i ett månlandskap, till vindens melodi, knackningar i isen och dricka pulverchoklad från en stanleytermos?

Katarina

russel_glacier-43 russel_glacier-44 russel_glacier-45 russel_glacier-46 russel_glacier-47 russel_glacier-48 russel_glacier-50

Russel Glacier vid Kangerlussuaq på Grönland, i samarbete med World of Greenland Arctic Circle’

Text, bild och åsikt är precis som vanligt mina egna.

8 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.