Resor
comments 17

I Äntligen Vilses resväska – Äventyrspackning

Att resa för mig är sådär härligt som det står i reseberättelserna. Med samma nyfikenhet vandrar jag längs Prags gator på jakt efter Karlsbron, över Islands vidder för att känna lavasanden under mina skor och i Tyresta Nationalpark utanför Stockholm där jag bor för att få frisk luft i mina lungor efter en jobbig arbetsvecka. Jag längtar nästan alltid till nästa resa och på senare tid har uteliv blivit en allt större del av mina resor. Skog och vildmark lockar men vad jag sällan längtar efter däremot, är packningen.

antligenvilse_norra_kvill-60

Mina skor knarrar så där härligt som bara läderskor gör när jag går allt längre in i skogen. Jag tittar upp och solen skiner vackert in mellan trädgrenarna. Jag känner doften av jord, barr och kyla, om man nu kan dofta kyla. Jag vet att bortom nästa trädgren väntar äventyret.

Konsten att packa när det inte finns så mycket i garderoben

Som ung var packning inför en resa ofta katastrof för mig. En överfylld resväska som välde över av klänningar jag aldrig använde och obekväma skor som knappast lockade när jag väl skulle ta på dem. Mina resor gick allt som oftast till varmare länder som Italien, Grekland och Spanien och i slutändan använde jag ett eller två plagg i väskan, badräkten och mina mest välanvända sandaler och gympaskor.

Idag vet jag bättre och bemästrar konsten att packa bra även om jag inte är någon minimalist (bara min kamerautrustning dödar den drömmen snabbt). Jag till skillnad från många andra uteliv- människor har däremot inte mycket överlevnadsutrustning att packa ner. Istället tar jag mig runt med outdoor-kläder med många år på nacken, hm jeans och secondhand fynd. Men varför ska det hindra drömmen om ett äventyr? (min dyra kamerautrustning är kanske undantaget som bekräftar regeln).

Just nu är jag på rundresa på Grönland, Island och Färöarna och denna guide visar att det går att resa i arktisk miljö utan en Haglöfsjacka och Fjällräven byxor. Såhär gör jag.

greenland-16

Första dagen på Grönland under en vandring i arktisk öken i mina svarta H&M jeans och gula parkas från MQs vinterrea.

I Äntligen vilses resväska – Äventyrspackning

# 1 – Fotoutrustning

Min fotoutrustning (inklusive laptop) är a och o och tar upp hela mitt handbagage med råge! Varje gång det är viktbegränsning för handbagaget håller jag andan och tänker att i värsta fall får jag stoppa lap-toppen i fodret på min jacka. Det är egentligen helt galet hur mycket en kamera med tillbehör kan väga. Ni som äger kompaktkameran tänker nog ”Vad menar hon?” men överväg att få i följande i en väska.

Tar med mig

– Canon 5D Mark iii med objektiv Sigma 50 mm Art, Canon 24-105 mm L, Sigma 20 mm Art, Canon EOS M3, 18-55 kotobjektiv.
– Adapter för att min kompakta kamera ska kunna ha objektiven som tillhör min större kamera och en Sigma extender för att fördubbla brännvidden (dvs att jag kan zooma extra långt),
– 3 kamerabatterier, 2 batteriladdare, självutlösare, minneskort
– Polaroidkamera
– Macbook Pro och laddare
– Putsduk, fryspåsar som regnskydd
– Stativ från Sirui

För att ge en hint om vikt väger objektiv och kamera nära ett kilo styck. Till denna resa har jag dessutom bytt ut mitt 24-105 mm Canon mot ett Sigma 70-200 som allena väger 1,5 kg samt kompletterat min utrustning med gråfilter för fotografering med långa slutartider.

Tips

Tänk på vikten. Eftersom objektiven väger så mycket välj så få som möjligt med så stor variationsgrad som möjligt. Packa med mjukt omhölje och ta bara med de du behöver när du är ute och vandrar.

Överväg om du verkligen behöver ett stativ. Det är många gånger jag släpat mitt land och rike runt utan att fälla upp det en endaste gång.

Var noga med att ta med flera minneskort och extrabatteri. Kyla drar gärna ur batterier så om du reser under vintern, ha batteriet i en innerficka i jackan.

Putsduk är a och o! (men en t-shirt funkar också om du glömmer duken)

Kameror och optik gillar inte vatten men du behöver inte köpa dyra regnskydd i onödan utan mitt bästa tips är att tillverka ett eget regnskydd av en fryspåse och en gummisnodd.

Tillverka ett regnskydd till kameran –> Ta en stor fryspåse t ex 3l – 6l /beroende på kamera. Gör ett 5-10 cm stort hål mitt i botten. Trä in kameran med objektivet först i hålet. Sätt gummibandet längs in på objektivet nära kamerahuset men se till att plasten skyddar ända ut till kanten på objektivet. Kolla så gummibandet inte stör fokusringen. Skruva på ett motljusskydd om du har. Det skyddar objektivglaser mot vatten, foton från att bli prickiga och håller fast regnskyddet så att den inte stör framför objektivet.

Voila´, du har nu tillverkat ett superbilligt regnskydd till din kamera!

Äventyrspackning

# 2 – (Ytter)kläder efter väder

Just äventyr eller resor med fokus på uteliv gör att jag får gräva djupt i garderoben och ta fram praktiskt taget alla bruksplagg jag äger. Min ekonomiska sida hindrar mig från att uppdatera denna basgarderob. Med kläder som Fjällräven, North Face och Helly Hansen kostar en basgarderob mer eller mindre en månadslön, så därför nöter jag flitigt på det jag har vilket och andra sidan är bra för plånboken och miljön.

Jag packar kläder utefter typ av resa och äventyr är definitivt svårast. Kläderna är bylsiga, tunga och man måste ha lager på lager med sig och grova skor för att klara kyla, regn och ojämn mark.

Tar med mig

– Min Helly Hansen fleece som jag köpte när jag säsongade i fjällen, anno 2004. Med 12 år på nacken är den lite luggsliten, bland annat har min gamla kanin, en svart liten parvel vid namn Stampe nypt ett par hål i den.
– Mitt röda regnställ, anno 2008 samt regnjacka i ponchomodell att ha nedknosad i ryggsäcken.
– Min gula parkas. Tagit med till Grönland istället för det röda regnstället och impregnerade den innan. Till skillnad från rött älskar jag gult.
– Min Helly Hansen dunjacka, anno 2004.
– Vid kallare väder byter jag min gula parkas mot min second hand fyndade jaktrock. Jackan är av herrmodell men jag älskar den och den skyddar mot mycket ruggigt väder och är härligt oversize.
– Min gråa bylsiga tröja från Other Stories.
– Mina senapsgula halsduk eller någon av mina halsdukar från Perus marknader.
– Min gråa mössa. Så gammal att jag inte ens minns när jag köpt den.
– Mina gula fotohandskar från en marknad i Cusco.
– Goretexskor från Salomon.
– Näbbskor från Kero.

Drömmer om att ha

– En gul regnjacka av valfritt magiskt märke. Jag måste erkänna, jag tycker inte jag passar i rött.
– En grå ulltröja från island med härligt mönster vid halsen.
– Ett par bruna vandringskängor, varma och med snygg patina.

Tips

Investera i ett plagg du verkligen gillar då och då. Min gula parkas och mina näbbskor är nästan som mina bästa vänner, plagg jag verkligen gillar som jag njuter av att vara ute i.

Secondhandfynda gärna gamla bruksplagg i facebookgrupper, på outdoor andrahandmarknader eller på vanliga myrorna. Gamla bruksplagg är ofta mycket tåliga och att det är hål i ett foder på en jacka, spelar ingen större roll. Men gör alltid en avvägning på priset kontra slitage.

En varm tröja eller ulltröja är ett ultimat plagg att fynda second hand. Ull håller dig varm även om det blir blött och ju bylsigare, desto bättre.

Kanske har din farmor stickat en tröja när du var liten som du vid tillfället tyckte mindre om? Ta fram och prova, ibland blir man förvånad. Många gånger använde farmor kvalitetsgarn, vilket är lika med varm, torr och ett bra lager på lager plagg.

Sidor med second hand inom friluftsliv

Facebookgruppen Köp och sälj friluftsprylar

Utsidan prylmarknad

island-76london-62antligenvilse_vejbystrand-18london-56katarina-13-december_0035

# 3 – Bekväma (under)kläder i liknande färger

Just basklädesplagg som byxor och tröja tenderar jag att resa i ungefär samma om jag så ska på en Europa – weekend som en fototur i skogen. Jag har många favoritkläder som klänningar i sköna material och min tjocka stickade tröja från Other Stories.

Tar med mig

– Svarta jeans eller blå jeans från H&M
– Underställ från craft
– Bomullsskjortor gärna rödrutiga
– Stickade tröjor i naturnära färger t ex grön, grå, senap
– Klänning/kjol i skönt material i mörkblått eller svart
– Vita och svart t-shirts utan tryck
– Korta tights (vid varmt väder att ha under klänning)
– Underkläder, linne och sportop från New Body
– Pyjamas
– Raggsockor

Drömmer om

– Ett par perfekt sittande byxor från Fjällräven
– Dyra funktionsunderkläder i naturliga material

Tips

En bas på jeans och t-shirt funkar för nästan alla.

Raggsockor är mycket viktigt. Även om man som jag sällan tältar kan vandrarhem vara mycket kalla längs golvet. Varm om fötterna = varm om kroppen.

Olika underkläder som underställ, cykelbyxor och sportop. Vid aktiva aktiva semestrar tenderar man att svettas, torka, svettas osv. Det är viktigt med bra underkläder och flera byten för att hela tiden vara varm och torr. Jag trivs med underkläderna från New Body och har både strumpor, sporttop, svarta linnen och trosor från det märket. New Body säljs oftast genom skolor och jag har köpt från mina kollegor på jobbet.

En hel pyjamas är att föredra eftersom man gärna behöver kunna mysa runt i allmänna utrymmen med andra personer iförd den. Ibland bor man i en stuga, ibland i ett delat rum i ett vandrarhem och ibland i ett eget hotellrum. Bekvämt går före snyggt.
katarina-12-december_0036katarina-13-december_0037

# 4 – Ansikte och kropp

Att bära smink är inte prioriterat för mig när jag är ute och reser. Under min backpacking semester förra sommaren i Europa valde jag att inte ta med smink alls utan bara en liten tub lotion, schampoo/duschcreme och solskydd, främst för att vänja av mig denna fåfänga vana och fokusera på semestern. Det fungerade över förväntan, men det tar nog ett tag innan jag gör om det.

Har jag plats och möjlighet gillar jag att vara fåfäng! Jag gillar framförallt små reseförpackningar av de olika slag. Är det inte något särskilt med dem ändå? Jag brukar få dem gratis som prover när man köper en stor flaska och sparar dem till mina resor. Jag har också refillflaskor för schampoo, balsam och duschcreme och fyller på dem med mitt parfymfria schampoo.

Tar med mig

– Solskydd, underlagskräm, mascara, läppbalsam med färg/läppstift
– Schampoo, balsam och duschcreme (jag hoppar balsam om jag har lite plats)
– Lotion (gärna samma till ansikte och kropp). Just nu gillar jag Nivea Soft på liten tub när jag reser. På vintern använder jag olja i ansiktet som bas.
– Plåster för skavsår på fötterna

Drömmer om

– Det perfekta vattenfasta sminket som tål regnskurarna på Island
– En lagom stor necessär. Jag har flera små och en stor jag inte gillar.

Tips

Kombinationsprodukter sparar plats som t ex min Nivea soft tub som fungerar både för ansikte och kropp för mig.

Viktigt med produkter för läppar och solskydd vid äventyr. Solen är stark och lämnar snart skador på huden samt blir man hiskeligt torr av väder och vind.

Ta bara med smink om du verkligen vill. Om man är fåfäng är alltid ett alternativ att färga ögonbryn och fransar inför resan.

Tänk på att vid riktigt kallt väder behöver du ha solskydd och lotion som passar vid kallt väder. När vädret slår om till vinter och -5 grader byter jag ofta ut min vanliga hudcreme mot ren olja.

Har man känsliga fötter som jag kan man tejpa fötterna eller sätta plåster för att förebygga skav. Det funkar också att tvätta fötterna i en sjö när man pausar, torka dem noggrant och byta strumpor innan man fortsätter.

Stoppa det mesta i återförslutningsbara zip-it påsar. Ikea har en bra modell som man kan köpa i flera storlekar. (Under flyget från Grönland till Island igår pyste min duschcreme och hårolja ur av trycket. Lesson learned. Köp nya zip it. Hade bara en kvar när jag packade för denna semester.)

Äventyrspackning

I min grå tjocka tröja från Other Stories framför Russel Glacier på Grönland igår.

# En god bok förgyller livet – underhållning

Om man reser mycket är det bra att ha med sig någon form av underhållning. Eftersom jag bloggar har jag nog underhållning av bara skrivandet men jag gillar också att läsa mycket.

Tar med mig

-Ipad, Macbook och iPhone . Under förutsättning att jag har tillräckligt mycket utrymme i packningen följer iPaden med. En iPad har många användningsområden men jag använder den i första hand för att läsa böcker med. Jag är med i två bokcirklar parallellt och får läsa allt mellan himmel och jord. Läser i skrivande stund boken Låt vargarna komma.
-En liten notbok för att kludda ner anekdoter eller saker att komma ihåg.
– Powerbank.

Drömmer om

– En MacBook som väger mindre

Tips

Läs gärna böcker på semestern, även om det är en aktiv äventyrssemester med knappt om tid. Varför inte en lugn stund innan du somnar på hotellet eller de där timmarna på flygplanet som annars går så sakta. Jag laddar ner mina böcker från Stockholm stadsbiblioteks e-boks kollektion. Där finns nästan alla böcker man kan tänkas behöva läsa i en hel livstid i e-boksform. När man skaffar sitt bibliotekskort registrerar man en pinkod och med denna pinkod, som är fyra siffror, kan man logga in och ladda ner en e-bok som passar.

Ta med en skrivbok. Viktigt att den är fin så att du blir inspirerad. Här kan du skriva ner mat du har ätit, en berättelse någon berättat eller flygtider.

Köp vykort längs vägen och posta allt eftersom. Mycket roligt och uppskattat hos den som får dem. Fick ett vykort från Yellowstone när Helena var där och känner mig alldeles upprymd vid tanken.

Äventyrspackning

# Andra pinaler

Utöver foto, trådar på kroppen och hygienprodukter har jag med en del andra pinaler.
– Rygga från Sandqvist i svart väv med läderdetaljer. Här får ett par objektiv plats, kamera, eventuellt stativ, fika m.m.
– Regnskydd till ryggsäck.
– Solglasögon

Drömmer om

– En reseryggsäck i perfekt storlek, med bra och lättåtkomliga fack och plats för stativ på utsidan.

Avslutande tips

När du packar din packning inför semestern, gör det till en grej. Köp en flaska god dryck, laga god mat och se en bra film som en start på semestern. Försök att packa i god tid och skjut inte på det så slipper du stressen. Jag packar alltid kvällen före men har heller inga problem med att gå och lägga mig runt kl 24 och ändå vakna relativt tidigt.

Anekdot: När jag skulle till Peru i tre månader, packade jag kvällen innan och hade i slutändan bara med mig 17kg packning inklusive fotoutrustning. Jag tvivlar på att jag gör om det då jag hade hjärtklappning hela natten.

Tips på andra packningsguider

Det finns mycket härlig lektyr om packning och här är tips på två andra guider med bästa packningstips.

Fantasiresor – I mitt handbagage

Resfredag – Mina bästa packningstips

17 Comments

 1. Bra tips! Jag försöker packa så mycket funktionskläder som går om jag ska ut i naturen, just för att de tar minimal plats, torkar fort och oftast är sköna att ha på mig. På drömlistan står massa sköna ullplagg som tål fukt bättre än allt annat.

  Har på senare tid börjat överväga att bara ha med en glugg till kamerahuset men slutar alltid med att båda de två (!) jag äger åker med. 24-105 är given men även 12-24 är fin att ha med för vidvinklarnas skull.

  • Katarina says

   Ja 24-105 är den som fick stanna hemma på denna resa. Oj vilken supervidvinkel du har. Den måste ge maffiga bilder. Men håller med, för mycket vikt i kameragrejer. Brr! Tack för trevlig respons..

 2. ÅÅh älskar ditt kameraband (heter det så, det som det står wanderlust på..), var har du hittat det?

  Döden för extra vikten av kameran, och då har jag ändå inte så avancerad utrustning. Tre objektiv har jag, men ska jag vandra någonstans blir det oftast bara ett….jag får välja, och ångrar mig oftast, men tyngden avgör. Sedan har vi det här med att ha tid att ta kort, och vandra. Man kommer ju inte någonstans om man bara tar kort, och ska man ha kameran run halsen eller inte, mycket att klura på och jag har fortfarande inga bra lösningar på något.

  Jag är nog tvärtom, efter 7 år i Alaska hade jag typ bara funktionskläder, skidade ju till jobbet på vintern eller cyklade, och då blir det ju oftast så att man har fjällräven byxor, carharts, fleece från norröna etc. Nu när jag flyttat till en stad behävde jag köpa mer ”fina” kläder som man kan ha då man går på stan haha. De flesta av mina friluftskläder har jag haft i minst fem år, de håller ju, de enda som börjar få lite för stora hål är mina underställ. Hål på regnbyxor och jacka och dunjacka fixade jag med ducttape, snabba lösningen, men det finns ju förstås bättre att köpa för att laga haha.

  Jag köper alla mina kläder på rea, och här i USA är det verkligen REA.

  Ge mig din adress så ska jag skicka vykort nästa gång vi åker någonstans!! 🙂

  • Katarina says

   Ja! Jag vill så gärna ha vykort! Jag har adress Skärmarbrinksvägen 6, 12135 johanneshov. 🙂 måste erkänna att kameran på bilden är inte min. Jag fotade ju med min kamera. Det där är helenas. Hon har vunnit kamerabandet på en tävling och designade det själv. Men det är från usa. Det var på etsy. Jag måste hålla med. Lagade mina jeans med karlssons klister innan jag åkte. Hehe. 😉 nej du har rätt. Bor man i kalla miljöer så är det ju bra med brukskläder. Varför flyttade ni? Tack för de snälla kommentarerna om bilderna.

   • Hej, glömde bort att svara på din fråga! Jag doktorerar ju i Fairbanks på universitetet där, träffade W då han gjorde sin Magister. Sedan flyttade han för att doktorera i Wisconsin. Jag är nu färdig med allt fältarbete och labbarbete så passade på att äntligen flytta till W, även om hjärtat blöder för Alaska så är jag ju ändå med W istället 🙂

    • Katarina says

     Aha ok 🙂 spännande! Men wisconsin låter inte fel det heller. Ska ni bo kvar där? Hur funkar det med visa och sånt?

 3. Bra lista! Jag har nog mastrat att packa smart, men här fanns ändå tips jag kunde ta till mig av. Till exempel regnskyddet. Jag funderade faktiskt så sent som igår på hur man skulle kunna göra ett eget regnskydd till kameran. Nu vet jag!

  Något jag alltid har med mig på resa är stödstrumpor. Låter tantigt men så jäkla bra grej att ha när man sitter stilla mycket på tåg och bussar, eller om man går omkring en massa, som man ju tenderar göra när man fotar på resor eller njuter av utelivet. I övrigt packar jag väldigt lite kläder: reser i en klänning och har med mig långbyxor, linne, långärmad tröja och ett par uppsättningar underkläder. That’s it. Har tvättat i handfatet när jag bott på vandrarhem, kan varmt rekommenderas för att slippa packa så mycket!

  • Katarina says

   Hej! ja, smart, handtvätta det gör jag med. har med Y3 alltid. Superbra grej.

   stödstrumpor borde ju vara med på min lista eftersom mina ben lätt blir trötta och framförallt svullnar vid långresor. Jag har ett par i garderoben men glömmer de alltid. Dumt! Tack för extramassa tips. De där tar jag till mig.

   Rehnskyddet är enkelt och billigt. Kör alltid på det när jag reser. DIY tips när de är som bäst.

 4. Pingback: Säg hej till min nya outdoorjacka! -

 5. Eftersom jag snart ska fotografera vattenfall jag ska tillverka ett regnskydd. Eller snarare flera stycken. Sen ska jag inte en gång till göra misstaget som jag gjorde efter att jag besökt Azurfönstret på Gozo. Jag får nog skriva en hel bloggserie om mina värsta fotomissar 🙂

  • Katarina says

   Haha! Jag gjorde så sjuka missar när jag var ny så förstår dig. Alltså my god. Glömde minneskorten nu uppe i karesundo så tänker att det fortfarande kan hända, även den bästa. 😉

 6. Pingback: En weekend vid världens ände - Kangerlussuaq Grönland - Äntligen vilse

 7. Pingback: Min islandströja - Äntligen vilse

 8. Pingback: Att packa inför en längre roadtrip i Sverige med vandring i fjällen - Äntligen vilse

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.