Resor
comments 7

En dag i en oas och bland tomater i Fridheimar

Så oväntat ligger den där och väntar på oss när vi svänger av den kurvigt grusiga vägen. Jag känner åksjukan lätta när vi bromsar in och tänker att vad skönt det ska bli att sträcka på benen.

Precis innan har vi stannat vid den märkligaste av dalar med vattenfallen Haifoss och dess granne, Granni, för att sedan åka vidare och komma hit, lummigt grönt, turkosblå vatten och den lilla dalen Gjaín. En mäktig känsla.

Vi kliver ur bilen och sträcker på oss. Plockar med kamerautrustningen. Sofia som alltid är redo med sin utrustning och alltid får vänta på oss gör en instastory. För vem kan låta bli här? Jag går ner några steg i backen för att fota hela oasen innan vi ger oss ner och upptäcker den lummiga marknivån.

oas-2oas-4 oas-5

Vattenfall på det isländska höglandet

Bland det största av islands sevärdheter är dess vattenfall. Jag tror de flesta kan instämma även Helena som släpade oss till minst fem på våran sex dagars rundresa runt island. Men mitt ute i det isländska höglandet, i dalen Þjórsárdalur, ligger de som komma skall bli mina favoriter. Haifoss och Granní.

oas-8 oas-9 oas-10

Här, långt ifrån allt annat, slipper man turisterna och träffar de enskilda camparna och det är värt så mycket.

Pjorsardalur och Gjáin

Skrivs Þjórsárdalur på isländska.

Drömmer man inte lite alltid om att komma till en oas? Att få se den, mitt där ute i ingenmansland. Känslan när jag går över kanten och blickar ut över dalen, är precis så. En oas, mitt i vildmarken, mitt i tomheten.

Det är inte första gången jag besöker en dock. När jag var i Peru för tre år sedan besökte jag Huacca China som är ett slags backpackersparadis utanför staden Ica, i öknen. Men till skillnad från Huacca China där man kan äta amerikansk frukost och surfa på sanden, finns det ingenting vid Gjáin. Inte ens backpackers.

Vi vandrar ner för stigen rakt ner i oasen. Det finns ett kortare promenadstråk och med vattentäta kängor (vilket jag såklart inte har på mig) går det enkelt att ta sig över borta vid vattenfallet. Eller enkelt och enkelt. Sofia och jag hoppar på stenarna över och tillbaka går jag barfota genom det mycket kalla glaciärsmältvattnet, känner känslan och baxnar lite när jag skriver det här.

Men upplevelsen, med solen varm mot ögonlocken, vinden som smeker hårtopparna, de kalla fötterna och lite isländsk skyr. Att sitta på en sten och prata med sin vän, om att resa och att vara där ute. Vad finns det som toppar dessa ögonblick?

Innan vi åker vidare längs Islands vägar och öppna vidder tar vi en fika på kanten, Helena, Sofia och jag. Jag tänker att det är nu jag lever.

oas-12

Letar du boende?

Om man letar boende ute i höglandet nära Landmannalaugar, oasen och vattenfallen har jag skrivit om det boende vi bodde på här.

oas-13 oas-14 oas-15 oas-16 oas-18 oas-19 oas-20 oas-21 oas-22 oas-23 oas-24 oas-25 oas-26 oas-27 oas-28 oas-29

Fridheimar tomatfarm

Skrivs Friðheimar, på isländska

Dagen slutar inte med en oas utan fortsätter till något Helena läst om, nämligen Fridheimar Tomatfarm. (Helena måste för övrigt vara den mest researchade människan som åker någonstans. Vilket är bra, när man själv inte är det.)

Fridheimar möter oss med solen, genom en allé. Enkelt tillgänglig belägen vid en större väg är det bara att svänga in och ta del av utbudet. Här finns både odling, restaurang och en liten tomat-shop av det sötare slaget. Vi kommer precis till lunch.

Hitta till Fridheimar

Om du själv har vägarna förbi eller tar dig vägarna förbi Selfoss finner du Fridheimar adress och kontaktuppgifter nedan.

Friðheimar
Bláskógabyggð
IS-801 Selfoss
(+354) 486 8894
fridheimar@fridheimar.is

oas-30 Fridheimar oas-32 oas-33

Fridheimar restaurang

När vi kliver innanför dörrarna hos Fridheimar är säsongen nästan över. Vi pratar med servitören, från Italien, som säger att de har haft tusentals turister hela sommaren men att det har lugnat ner sig nu. Så på ett sätt, kommer vi i rätt tid.

Vi testar en tomatdrink, en form av Bloody Mary, som för den intresserade är en av mina favoritdrinkar. Något jag alltid dricker på flygplatser eller vid poolbarer om tillfälle ges. Vet inte varför jag gillar just den drinken, kanske är det tabascon, kanske är det för att den är så annorlunda, som att dricka utspädd tomatsoppa. På Fridheimar tar jag pastan och Sofia och Helena tomatsoppan. Soppan är något av en specialité hos Fridheimar och kanske det man borde äta här.

Inte visste jag att just Island hade sånt fokus på tomater?

All mat på Island som jag stöter på genom min resa är av toppkvalité, så också maten här. Ljuset och den vecka miljön gör sitt till och det är framförallt väldigt stämningsfullt att äta mat mitt i en tomatodling.

Katarina

Meny

För aktuell information och meny. Klicka här.

oas-34 oas-35 oas-36 oas-37 Fridheimar Fridheimar Freidheimar Tomatoes oas-42 Fridheimar Fridheimar Fridheimar Fridheimar Fridheimar Fridheimar Fridheimar Fridheimar Fridheimar Fridheimar

Resan genomfördes i samarbete med Guide to Iceland.

Text, bild och åsikt är som vanligt mina egna.

7 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.