Resor
comments 5

Att packa inför en längre roadtrip i Sverige med vandring i fjällen

Jag ska inte ljuga. Jag är helt slut. Det är 20 – talet grader i Sthlm, sol och det känns som 40. En ser nu officiellt ut som ett smält ljus. Tänker i mitt stilla sinne att det var skönt att jag var så trött efter resan till Åland att jag inte orkade duscha, igår heller. Det är kanske ändå mitt rekord. Har inte duschat på fem dagar men istället badat i Östersjön, två gånger. Ytterligare ett rekord.

Är det inte allt underbart ändå, den här sommarvärmen. Som får en så törstig att munnen blir så torr att den känns som att man slickat på en hel frimärkssamling till frukost och kroppen så fuktig att man får skav lite varstans.

Om det inte vore för den lilla detalj att jag idag packar bilen inför en tre veckors roadtrip med vandring (första stopp Malung imorgon) hade jag njutit i en solstol, på min innergård.

På vandring i arktisk öken på Grönland i underställ och H&M jeans och vanliga gore-tex gympaskor för svenskt höstrusk. Ofta klarar man sig långt på enkel utrustning och det man har hemma. Foto: Sofia.

Att packa inför en längre roadtrip och vandring

Tidigare i livet har jag mest gjort dagsutflykter i nationalparker och runt i djupa skogar. Vid den typen av äventyr behöver en inte mycket mer än en flaska vatten och kameran.

Att sova över  ute i naturen har aldrig särskilt lockat. Tills nu. Helt plötsligt ser jag framför mig ljusa sommarnätter ute i skogen med en bok och ficklampa som enda sällskap. Om ett tält så varmt att en får kasta sig ur tältet och ta ett dopp i närmsta ström till toner av soluppgång.

Men, att sova ute krånglar till det. Utöver allt annat ska helt plötsligt kläder, utrustning att sova ute med som tält och sovsäck, mat för flera dagar, hygienartiklar och första hjälpen med. Pew. Blir trött i ryggen bara jag tänker på det.

Så. För min roadtrip har jag med ungefär det som finns i min Äventyrspackningslista som du kan läsa mer om här. Rätt mycket på listan är ju sånt en också använder på en vandring.

För min vandring har jag använt mig av Naturkompaniets packlista och modifierat den lite. Det enda problemet är, om jag ska ha med mig allt på listan får jag inte plats eller kommer att orka bära. Så på plats kommer jag få prioritera skoningslöst, vilket just nu ger mig lite ångest.

Enkel lista för nybörjaren att utgå ifrån. Hittades via googling.

Att sova ute

De flesta som följer mig på instagram stories vet att jag har ett nytt tält, som jag stolt visat upp mer än en gång de senaste veckorna. Jag fick det av Frilufsvaror som frågade så snällt om jag ville vara ambassadör för dem. Efter lite googling av recensioner kände jag, som glad nybörjare att det passar ju alldeles utmärkt för mig. En enkel sida, med enkla grejer för nybörjaren/ amatören och alla andra också. Så jag tackade ja.

Hem kom tältet. Ett rött litet snyggt Vaude, efter fotografens eget önskemål, dvs jag. Jag blev så nöjd över tältet och hjälpen att jag klickade mig in och beställde allt annat jag behövde på Naturkompaniets lista hos Frilufsvaror. Jag lyckades få en massa rabatt och hitta en instagramrabattkod, sommar17 (500 sek i rabatt som gäller när en handlar över 1900 sek),  vilket gjorde att kalaset slutade på runt 3000 sek för ryggsäck, första hjälpen, myggspray, ett trangiakök, sovsäck, liggunderlag, sittunderlag. tändare, kompass, lättviktshanduk och två myggnät.

Idag testade jag tältet. På Frilufsvaror framgick att det skulle vara enkelt att sätta upp, på sådär fem minuter. Och ja, det var enkelt. Första gången kan en kanske behöva lite mer tid än fem minuter. Uppskattar att det tog mig ca 20 minuter att lära känna tältet, kolla spännen och remmar och tillbehör och sedan att sätta upp det. Det var bara att lägga det som en vill ha det, sätta i två bågar, så ställde sig tältet upp. Sedan, fästa det i backen med sex rejäla fästen. Enkelt.

Imorrn bär det av, hoppas du hänger med! För live updates, kolla mina instagram stories. Här hittar du reseplaneringen.

Nu ska jag lägga fram det sista för vandringen och fortsätta med det övriga som måste med. Ha en fortsatt fin tisdag.

Katarina

Mitt nya tält från Vaude, testas på min innergård i Stockholm.

 

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.