Foto, Reseguider, Resor, Stad
comments 2

En promenad mot Djurgården och Sjöhistoriska museet

Utställningen hos Sjöhistoriska "Sex and the Sea" som återfinns bland fotona i detta inlägg 
innehåller sex och grovt språk och rekommenderas från 15 år

En helgdag i februari tog jag och några vänner en promenad över Djurgården mot Sjöhistoriska museet. Det var min kompis idé, jag är egentligen ingen större museum nörd men tänkte, nåväl, det kan inte skada, det kan säkert till och med vara lite kul.

Så tidigt på morgonen, för att vara helg, hoppade jag på min vanliga tunnelbanevagn i Mörby centrum och åkte mot Slussen, där vi möttes upp. Därifrån gick vi sedan från Slussen, via Skeppsbron, Strandvägen till Djurgårdsbrunnsviken.

antligenvilse_sjohistoriskaantligenvilse_sjohistoriska-2 antligenvilse_sjohistoriska-3

Slussen

antligenvilse_sjohistoriska-4

Grand hotell

antligenvilse_sjohistoriska-58

Karta – sevärdheter på vägen

Om du klickar på kartan kommer du in på Google Maps och min Stockholmskarta. Här finns flera lager och här kan du klicka på röda navigeringspilarna längs vägen. Här finns en kort beskrivning av platsen/och eller utsikt som de märker ut. När du kommer in på kartan ska du välja lagret ”Djurgårdsbrunnsviken – från Skeppsbron via Strandvägen” som är den aktuella kartan för detta inlägg. Avmarkera först det andra lagret om det inte är detta du först får upp.

Kartorna är levande och uppdateras då och då.

Om du hittar något som inte stämmer – skicka ett mail till katarina_wohlfart@hotmail.com eller kommentera här.

antligenvilse_sjohistoriska-59

Svanar vid Strömbron

antligenvilse_sjohistoriska-6 antligenvilse_sjohistoriska-7

Strandvägen

antligenvilse_sjohistoriska-8

Promenad från Slussen till Sjöhistoriska

Promenadsträckan från Slussen förbi Gamla Stan och längs med Strandvägen och vidare förbi Djurgården längs med vattnet är en av Stockholms vackraste. 

Slussen, med sina nästan 80 år är gammal och sliten och håller på att renoveras. Namnet Slussen kommer från slussarna mellan Mälaren och Östersjön och är en knutpunkt och startpunkt för boende på Södermalm. I Slussen hittar man både tunnelbana (gröna och röda linjen), bussar och Djurgårdsfärjan och är en knutpunkt för Stockholms resenärer.

Promenaden tar oss från Slussen via Skeppsbron mot Kungliga slottet. Skeppsbron sträcker sig från Slussen i syd till Kungliga slottet. Vid Skeppsbrokajen får man en magnifik utsikt över Grand Hotel och Kastellholmen och uppleva vacker Stockholms arkitektur. Det simmar svanar i vattnet längs med Strömbron, nyfikna på turister. Här finns garanterad utsikt över Stockholm slott.

Från Strömbron går vi vidare över Blasieholmen till Nybroviken mot Strandvägen. Strandvägen är känt för svensken genom svenska Monopol och stod klar strax innan världsutställningen i Stockholm 1897, vilket snabbt gjorde det till en känd lyx adress. 1 km lång går den från Nybroplan i väst förbi mängder av kända adresser såsom Sibyllegatan och Narvavägen mot Djurgården. Djurgårdens historiska spårvagn passerar här och från Strandvägen når man just Djurgården vid Djurgårdbron som ger en panoramavy över gatan. På Djurgården finns Vasamuseet, Abba the Museum, Nordiska museet, Skansen och Rosendals Trädgård.

Denna dag passerade vi dock Djurgården och Djurgårdsbron och fortsatte via Nobelparken mot Sjöhistoriska museet som var vår slutdestination. På vägen passerar man vackra hus och en rad ambassader i den så kallade Diplomatstaden. Just Nobelparken är en park ämnad för studier av träd, där alla exemplar av vilda träd i Sverige finns, förutom ett fåtal däribland fjällbjörken som ej kan växa här.

antligenvilse_sjohistoriska-9 antligenvilse_sjohistoriska-10

Strandvägen

antligenvilse_sjohistoriska-11 antligenvilse_sjohistoriska-12 antligenvilse_sjohistoriska-13 antligenvilse_sjohistoriska-14 antligenvilse_sjohistoriska-15

Nordiska museet, Djurgården

antligenvilse_sjohistoriska-16 antligenvilse_sjohistoriska-17 antligenvilse_sjohistoriska-18

Sjöhistoriska museet

Väl framme på museet finns det mer att botanisera i än vad jag först trott. Sjöhistoriska är ett ganska stor museum med två våningar inklusive källare med toaletter, matsal och barnvagnsparkering. På bottenvåningen finns reception och en bistro/café där vi tar en fika innan vi går vidare på utställningarna. Just nu hålls en utställning som heter Sex & the Sea, en utställning som rekommenderas från 15 år, innehåller, precis vad namnet lovar, sex på sjön, från myter till verklighet. Utställningen har tagits fram genom intervjuer av sjömän. Utställningen visas till och med 3e april.

Ett stort antal museer är nu gratis i Stockholm, däribland Sjöhistoriska. Bra för plånboken, men risk för mycket barn och barnfamiljer.

Katarina

Djurgårdslinjen

antligenvilse_sjohistoriska-19 antligenvilse_sjohistoriska-20 antligenvilse_sjohistoriska-21

Nobelparken

antligenvilse_sjohistoriska-22 antligenvilse_sjohistoriska-23 antligenvilse_sjohistoriska-24 antligenvilse_sjohistoriska-25 antligenvilse_sjohistoriska-26 antligenvilse_sjohistoriska-27 antligenvilse_sjohistoriska-28

Sjöhistoriska museet

antligenvilse_sjohistoriska-29 antligenvilse_sjohistoriska-30 antligenvilse_sjohistoriska-31 antligenvilse_sjohistoriska-32 antligenvilse_sjohistoriska-33 antligenvilse_sjohistoriska-34 antligenvilse_sjohistoriska-35 antligenvilse_sjohistoriska-36 antligenvilse_sjohistoriska-37 antligenvilse_sjohistoriska-38 antligenvilse_sjohistoriska-39 antligenvilse_sjohistoriska-40 antligenvilse_sjohistoriska-41 antligenvilse_sjohistoriska-42 antligenvilse_sjohistoriska-43 antligenvilse_sjohistoriska-44 antligenvilse_sjohistoriska-45 antligenvilse_sjohistoriska-46 antligenvilse_sjohistoriska-47 antligenvilse_sjohistoriska-48 antligenvilse_sjohistoriska-49 antligenvilse_sjohistoriska-50 antligenvilse_sjohistoriska-51 antligenvilse_sjohistoriska-52 antligenvilse_sjohistoriska-53 antligenvilse_sjohistoriska-54 antligenvilse_sjohistoriska-55 antligenvilse_sjohistoriska-56 antligenvilse_sjohistoriska-57

2 Comments

  1. Pingback: Gratis saker att göra i Stockholm - Äntligen vilses gratisguide till Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.