Nationalparker
comments 33

Genom dimmornas slöja i Tyresta Nationalpark

Att naturen ger kärlek, det är ingen hemlighet. Inte heller att man saknar det man förlorat. Att inte längre bo på landet skär lite i mig när jag passerar betongbyggnad på betongbyggnad på min väg mot jobbet varje dag i centrala Stockholm. Så när helgen närmar sig ökar också frihetskänslan och känslan av att återigen få vandra ut i öppet landskap och in i tjocka murriga skogar lockar.

Dimman ligger tät när bilen rullar in över gruset på parkeringen vid Nationalparkernas hus i Tyresta by, och startpunkten för många av de vandringsleder som finns i området. Jag och Helena kliver ur bilen, lite lätt trötta efter den korta tur som tagit oss  hit. Lite förvånad kliver jag ur bilen och ser landskapet breda ut sig. Vem visste att det fanns en sådan stor nationalpark mitt i Stockholm bara en busstur  bort?

stockholm_antligenvilse_tyresta stockholm_antligenvilse_tyresta-2

stockholm_antligenvilse_tyresta-3

Nationalparkerna i Sverige och Nationalparkernas hus i Tyresta

Sverige har 29 nationalparker, från Sveriges södra lövskogar till fjällnatur. Jag har besökt hela tre stycken, varav två var första besök det senaste halvåret och en har jag vuxit upp vid. Naturen har börjat göra mig mer nyfiken än förut och jag kan komma på mig själv med att dagdrömma om att få komma ut på en tur i naturen, som ett litet barn som längtar efter lördagsgodiset.

Nyfiket vandrar jag längs med gångstigarna i Tyresta som leder mot Nationalparkernas hus och en tur i museumet och Nationalparkens start. Här finns bilder och böcker från Sveriges nationalparker samt en omfattande karta över nationalparken. En guide visar oss kartan och brandområdet efter branden som härjat i Tyresta för inte allt för många år sedan och hur stort området faktiskt är.

Naturrum är något som finns överallt i Sverige både vid nationalparker och naturreservat och undervisar befolkningen, oss, i natur och miljö. Görbra tycker jag, vad tycker du?

tyresta_karta_20111031_300

Källa: Tyresta.se

stockholm_antligenvilse_tyresta-4

Vandringsleder

Nackdelen att hänga med andra fotografer är just den, att de är andra fotografer. Med en fotograf i släptåg är minsta lilla grankvist intressant och att ta sig endast 100 m kan vara ett helt projekt i sig. När jag och Helena är ute är det upp och ner för backar, ner till bäckar, bli blöt om fötterna, upp för backen, tillbaka några steg och in på nästa stig som gäller. Det är alltid fantastiskt att vara med en annan fotograf men det kan också vara lätt omständigt. Men vad kan vara bättre än att upptäcka skogen med en likasinnad naturnörd och fotograf? Typ inget.

Tyresta har över fem mil vandringsled. Underbart för någon med vandringslusta som jag. Helena och jag gav oss på en av de mildaste slingorna, sträckmässigt. Urskogsstigen med sina knappa 3 km passerar de vackraste urskogsmiljöer, med tjocka murriga barrskogar, berg, myrar och ljunghedar.

Urskogsstigen är en lagom promenadsträcka i rask takt om man vill ha lite lättare motion. Då den går upp och ner, över berg och mestadels på stigar får man ta i ordentligt ibland trots den korta sträckan. För mer utmaning finns längre leder och svårare men även lättare för med de fysiska förutsättningarna.

”Om ni går i rask takt bör ni hinna denna led, den är ca 1,3 mil och då hinner ni lagom hem till solen går ner” säger guiden och pekar på kartan över Tyresta Nationalpark och en del av Sörmlandsleden. Uppenbarligen känner han inte oss, hade han gjort det hade han inte ens föreslagit urskogsstigen då vi knappt han runt den på tre timmar. Tur att jag och Helena visste bättre och ganska snart uteslöt den längre sträckan.

Klicka här finns för att komma till vandringslederna.

Extra intressanta leder

Urskogstigen – 2,5 km lång, medelsvår stig över kuperad Hällmarksterräng.

Årsjön – Stensjön – 3 km lång, medelsvår/svår vandringsled som går genom brandområdets norra del. Passerar mossar och en ravin.

Hällmarksslingan – 5 km medelsvår, passerar representativ natur för området, hällmark.

Kustleden – 13 km genom ett kulturlandskap.

stockholm_antligenvilse_tyresta-5 stockholm_antligenvilse_tyresta-6

I skogarnes djup bor skuggan,
och tystnaden slumrar där,
och viskande bud från bygden
den suckande vinden bär.

Från dikten I skogen.

stockholm_antligenvilse_tyresta-7 stockholm_antligenvilse_tyresta-8 stockholm_antligenvilse_tyresta-9

 Och molnen komma med vinden,
och solen skymmes därav,
och fåglarnes röster tystna
och luften är tung och kvav.

Från dikten I skogen.

stockholm_antligenvilse_tyresta-10 stockholm_antligenvilse_tyresta-11 stockholm_antligenvilse_tyresta-23 stockholm_antligenvilse_tyresta-24

Men vad som av vinden viskas,
är ingen av oss, som vet,
ty susande språkets mening
är skogarnes hemlighet.

Från dikten i Skogen

stockholm_antligenvilse_tyresta-25

Tyresta nationalpark

För att vara storstad erbjuder Stockholm mycket naturområden. I nära anslutning finns hela 33 naturområden, naturreservat och nationalparker. Tyresta Nationalpark är ett av dessa områden och ett av Sveriges största skyddade områden utanför fjällen.

Just Tyresta  är en underbar park med barr skog, ljungiga berg och vackra sjöar. Går man vilse så riskerar man dessutom att få upptäcka skärgården, så nära havet är parken.

För mig och Helena som för inte så länge sedan besökt Tiveden var det en ren fröjd att få förkovra oss djupt inne i urskogen en gång till. Vi vandrade längs barriga stigar, andades kall luft och njöt av den dimma som låg tjock över Tyresta. Och egentligen är det väl det det handlar om att vara ute i naturen, att njuta, slappna av och bara andas. Återhämtning.

Katarina

stockholm_antligenvilse_tyresta-27 stockholm_antligenvilse_tyresta-28  stockholm_antligenvilse_tyresta-30 stockholm_antligenvilse_tyresta-31 stockholm_antligenvilse_tyresta-32 stockholm_antligenvilse_tyresta-33 stockholm_antligenvilse_tyresta-34 stockholm_antligenvilse_tyresta-35 stockholm_antligenvilse_tyresta-36  stockholm_antligenvilse_tyresta-38 stockholm_antligenvilse_tyresta-39 stockholm_antligenvilse_tyresta-40 stockholm_antligenvilse_tyresta-41 stockholm_antligenvilse_tyresta-42 stockholm_antligenvilse_tyresta-43 stockholm_antligenvilse_tyresta-44 stockholm_antligenvilse_tyresta-45 stockholm_antligenvilse_tyresta-46 stockholm_antligenvilse_tyresta-47  stockholm_antligenvilse_tyresta-49 stockholm_antligenvilse_tyresta-50  stockholm_antligenvilse_tyresta-52   stockholm_antligenvilse_tyresta-55 stockholm_antligenvilse_tyresta-56   stockholm_antligenvilse_tyresta-59 stockholm_antligenvilse_tyresta-60 stockholm_antligenvilse_tyresta-61 stockholm_antligenvilse_tyresta-62 stockholm_antligenvilse_tyresta-63 stockholm_antligenvilse_tyresta-64  stockholm_antligenvilse_tyresta-66 stockholm_antligenvilse_tyresta-67 stockholm_antligenvilse_tyresta-68 stockholm_antligenvilse_tyresta-69  stockholm_antligenvilse_tyresta-71  stockholm_antligenvilse_tyresta-73

Vägbeskrivning

För att hitta till parken ta buss 807 från Gullmarsplan. Byt till buss 834 mot Svartbäcken i Brandbergens centrum. Det går också bra att ta bil då det finns en stor parkering vid Naturum.

Här hittar du Tyresta i Google Maps.

Helena driver bloggen ohdarling.org och är den som har fotat bilderna på mig med min kamera. Jag har sedan redigerat dem.

33 Comments

  1. Pingback: Stensjön runt - Tyresta NationalparkPå vift! – En reseblogg med restips –

  2. Pingback: Gratis saker att göra i Stockholm - Äntligen vilses gratisguide till Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.