Europa, Resor, Stad
comments 11

När isen värker och solen kämpar förgäves

Det knakar och liksom sjunger över viken. Isen är så mörkt blå att den nästan försvinner i det starka dagsljuset. Solen är på väg ner över Liljeholmsbron  när jag korsar den och blickar ut över vattnet, tar in lugnet och atmosfären och andas ut efter en arbetsdag. 

För någon vecka sedan var jag för första gången i stadsdelen Liljeholmen i Stockholm. Föga berest flyttade jag ju ganska nyligen till Stockholm och upptäcker då och då nya områden. Liljeholmen, en vacker stadsdel som har Göteborgskänsla med dess spårvagnar och härliga atmosfär ligger bara ett stenkast från Södermalm.

 

stockholm_antligenvilse-6 stockholm_antligenvilse-9 stockholm_antligenvilse-12 stockholm_antligenvilse-13 stockholm_antligenvilse-14

Ett hjärtskärande vackert Stockholm i motljus

Har jag sagt att Stockholm på sina ställen är så jisses vackert att man blir helt matt?

Det är helt klart skönt att upptäcka nya områden på promenad med någon men jag har kommit att uppskatta mina stunder allena med min kamera en stund efter jobbet, då och då. När dagen börjar närma sig sitt slut får jag ofta njuta av blodröda, gula, rosa och ibland lila solnedgångar från sjunde våningen där jag jobbar, som märkbart ökar min fotolusta och genast får mig på språng.

stockholm_antligenvilse-15 stockholm_antligenvilse-16 stockholm_antligenvilse-17stockholm_antligenvilse-20 stockholm_antligenvilse-21

Liljeholmsbron avundsjuka över romantikens Tantolunden

Från Liljeholmen tog färden mig vidare över Liljeholmsbron och höger ner för trappan mot Tantolunden. Tantolunden är en blandning av park och kolonilotter med anor från 1800 talet. Det speglar 1800- talets idéer om romantiken och dess stil där tanken var att folk skulle spatsera finklädda i snirklar upp för berget, under prunkande träd, vila när så behövdes på parkbänkar längs med vägen. En mycket specifik idé men något gjorde nog stadsträdgårdsmästare Alfred Medin rätt, för är det något ställe som förknippas med Södermalm, så är det nog kolonilotterna vid Tantolunden.

Man kan se området med kolonilotterna bra om man står på Liljeholmsbrons högra sida från Liljeholmen sett  och blickar snett vänster ut över viken. I horisonten ser man Årstabroarna, byggda runt 1920 och på höger sida Årstadal och Sjövikskajen.

Vackra nybyggnationer reser sig längs med vattnet och reflekteras i isen när jag fortsätter min promenad längs med stranden, med kamera redo för nästa uppdrag.

Katarina

Promenadsträcka – Start Liljeholmstorget, längs med tvärbanan och upp för trappen upp på Liljeholmsbron i riktning mot Södermalm. Över på höger sida om bron och ner för trappen på andra sidan bron mot Tantolunden. Promenera i solnedgången längs med stranden vid Tantolunden och fånga motljuset och Årstadal på andra sidan.

Fotat med Canon 5D Mark iii, Sigma 50mm Art f1.4

stockholm_antligenvilse-23 stockholm_antligenvilse-24 stockholm_antligenvilse-25 stockholm_antligenvilse-27 stockholm_antligenvilse-28 liljeholmsbron stockholm_antligenvilse-30 stockholm_antligenvilse-31 stockholm_antligenvilse-33 stockholm_antligenvilse-34 stockholm_antligenvilse-37 stockholm_antligenvilse-39 stockholm_antligenvilse-40 stockholm_antligenvilse-41 stockholm_antligenvilse-43 stockholm_antligenvilse-45 stockholm_antligenvilse-47 stockholm_antligenvilse-48 stockholm_antligenvilse-49 stockholm_antligenvilse-52

11 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.