Resor
comments 6

Much fuss about Finland och lite om Åland

Jag har ett ofantligt sug efter att åka på semester till Finland och Åland och jag vill åka nu! Fast på något sätt föreställer jag mig att det är sommar där. I mina mentala bilder är det sommar.

Varför vill jag dit? Det finns ungefär tretton skäl att jag vill dit eller att jag vill tillbaka dit. Här är några av dem.

Ett stycke skofoto från Pellinge skärgård

Borgå och Pellinge skärgård sålde mig på Finland tidigt

Jag hade en gång en fantastisk välorganiserad bloggresa till Borgå då vi besökta Borgå och Pellinge Skärgård. Jag reste med det här gänget (på den tiden skrev jag på engelska) och vi gjorde en hel rad roliga saker som att skapa konst (tror jag fortfarande har kvar min skapelse nånstans i källaren), besökte arabiafabriken och Pellinge skärgård. Det var också min första resa tillsammans med Sofia som har finskt påbrå. Sedan dess har det blivit en hel rad resor tillsammans så långt bort som till Alaska och Uzbekistan, bland annat.

Sofia på Lökskär, Åland

Hyra en egen ö på Åland

En lika fantastisk resa gick några år senare med den samme Sofia till Åland, där vi hyrde en egen ö dom hette Lökskär tillsammans med Jeanette. Denna upplevelse startade något i mig, sådde ett torpdrömsfrö, en min egen skrivarstuga.

Österbottniska författare, åländska bloggare och vice versa

Nu drömmer jag om att besöka Österbotten och Åland och det är alla alla finlandssvenska, åländska och svenska bloggare som finns här någonstans i skogarna och överallt numera som är skyldiga! Jag följer Ulrica Nettelblad och Ellen Strömberg, bland annat, men kikar även in på bloggen Falka emellanåt. En blir övertygad.

Jag är osäker på om jag hittade Ulrika eller Ulrika hittade mig och om hon var före Ellen. I ett nyligen publicerat blogginlägg pekade hon mig rätt bland författarpoddar och till podden Peppe möter och där fann jag Karin Erlandsson som snabbt travade upp på stegen över böcker på min läslista med Alla orden i mig och Pärlfiskaren. Både Karin och Ulrika bor på Åland och gissa om jag vill dit och syna en som skriver i sömmarna fast kanske mest känna saltvattenvinden i håret igen, trots att det finns en massa saltvattenvind att få i Stockholm.

Författaren Ellen Strömberg (kan även titulera sig bloggare) bor i Jakobstad i Österbotten, och som till min avundssjuka skaffade ett litet torp förra året trots ringa besparingar. Jag vill också ha ett torp! Kanske är lite åt det svåra hållet när man bor i Stockholm varför Finland helt plötsligt lockar. Ett torp i Finland, ja tack! Fast det kanske är lite långt bort ändå. Jag har läst Ellens debut men inte mera. Förra året släppte däremot Ellen en barnbok, Maggan året runt, som blev en het potatis i debatten om representation och normer nånstans i diskussionsparadiset. Har inte läst denna heta potatis eller debatten på grund av risk för stresspåslag och man har ju en begränsad tolerans för sådant men blev otroligt sugen på den heta potatisen in itself i alla fall. Ibland är kritik ren marknadsföring, så i detta fallet.

Ja, sist men inte minst. Tove Jansson land! Mumindalen och Pellinge skärgård med Toves torp hägrar på min näthinna. Jag bor ju själv i Astrid land som ni vet. Barnboksförfattarna har tagit över världen och jag vill se hur de styr, post mortem.

Katarina

6 Comments

 1. nämen tack för länkningen! blev överraskad och glad. hojta till om du har vägarna förbi (när gränsen väl är öppen igen… kanske lagom tills när det faktiskt är sommar?). har gästutrymmen i huset om du behöver sängplats (avskild del av huset så man blir ej barntrakasserad). här finns mycket fint att se!

  • Katarina says

   wihuu! Vilken inbjudan. Det är såhär man ska göra. Man ska skriva ett blogginlägg om att man önskar något å då kan det liksom nästan gå i uppfyllelse. Det skulle vara superskoj! Är så sugen på att cykla över Åland till finska fastlandet, besöka Mumindalen med mitt barnasinne och sedan diverse mellanstora städer i Finland jag är nyfiken på. Får kanske styra upp en sådan resa, bestämt.

  • Katarina says

   Ja men vill läsa precis de två! Var på biblioteket och spanade idag men hittade ingen. Egentligen har jag inte tid att läsa något annat än kurslitteratur, men spana är ju gratis tänker jag. Hur eller hur kanske tur att jag inte hittade något.. hihi

  • Katarina says

   Ja jag kan bara säga att jag vill tillbaka till Pellinge skärgård. Så fantastiskt ställe. Man förstår varför Tove älskade det. Läste ju hennes Anteckningar från en ö under sommaren och kärleken till havet går att läsa i varje rad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.