Resor
comments 4

Lufsa runt i Garphyttans Nationalpark

Plötsligt kommer suget och jag kan inte riktigt hejda mig. Jag är bara tvungen! Det kliar i upptäckarnerven, jag vet inte om det är för att en inte kan resa och fara som en vill numera eller om det bara är våren som pockar på, jag bara vet att jag vill ut och skrika högt rakt ut över takåsarna ”Hej våren, nu är det dags”. Jag bör inte vara ensam. Så jag packar in E i bilen tillsammans med sittunderlag och lite fika och beger mig västerut, mot det stora kända, till allas vår nu samlingspunkt naturen och Garphyttans nationalpark.



En i taget besöker jag Sveriges nationalparker. Genom vandring och båt räknar jag med att nå dem alla någon gång. Det tar de år det tar. Här kan du läsa mer om mina äventyr i Sveriges nationalparker.

Sveriges nationalparker

Sverige har numera 30 nationalparker, en har adderats till totalen sedan jag startade mitt projekt att besöka Sveriges alla nationalparker och enligt egen utsago hade jag besökt femton parker när jag besökte Björnlandet, varpå denna torde bli min sjuttonde, om jag räknat rätt (jag är ju inte känd för mina mattekunskaper, även om de inte är dåliga, så jag skulle inte ta gift på det).

Fler får gärna komma.

Den som adderats så sent som 2018 är till min glädje en i Småland, inte allt för långt från mina päron och det är Åsnens nationalpark. Garphyttans nationalpark och huvudpersonen vid dagens besök, å sin sida, är en av Sverige äldsta parker och skapades redan 1909.

På sedvanligt vis finns en nationalparksskylt här, men däremot inte Sveriges nationalparkers stora guldstjärna. Jag blir otroligt nyfiken att upptäcka, vilka av alla 30 som har stjärnan.
Uti vår hage där växa blå bär.
   Kom hjärtansfröjd!
Vill du mig något, så träffas vi där.
    Kom liljor och akvileja, kom rosor och saliveja!"
    Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!

Källa: Uti vår hage, svenskt folksång från 1800 - talet, okänt ursprung.

Garphyttans nationalpark

Parken marknadsförs som blomsterprunkande och man får väl ge den som skrivit det alldeles rätt, för här möts vi av ett hav av vitsippor och blåsippor minsann.

Garphyttans nationalpark är en av Sveriges äldsta och är som ovan skrivet över 100 år gammal. Parken marknadsförs som blomsterprunkande och man får väl ge den som skrivit det alldeles rätt, för här möts vi av ett hav av vitsippor och blåsippor minsann. Det känns som vi trillar rakt in i ett en Astridbok och börjar lufsa runt bland vitsippor och gran och småprata om hur mysigt det ändå är att vara ute i naturen på det här viset.

Garphyttan nationalpark stoltserar med ängsmiljöer och 1800 – talets bondemiljö. Det mesta av parken är de forna ägorna till en bergsmansgård – det är i järnland vi befinner oss som man skulle sagt på ”På Spåret” och även Bergslagsleden (etapp 11 Sutterboda – Leken) passerar parken. Från början användes ängsmarkerna som bete till dragdjuren i järntillverkningen och på så vis var ängsmarkerna det viktigaste en hade här.

Marken sköts idag med årlig slåtter och träden hamlas. Detta efter att man upptäckt att bondens arbete inte alltid är till ondo och hamlingen reglerar näring till ängen och ljusinsläpp och är en viktig foderkälla till djuren (hör Nisse, här får du gnaga fritt). Också skogen där vi promenerar får växa fritt och skapa allt mer mindre förekommande miljöer för djur och växtliv.

Vid besöket är luften som utlovas fylld av vårdoft och fågelsång och det bästa av allt, fågelsången täcks inte av skrikande fiskmåsar minsann.

Vänster, höger eller rakt fram? – det var ett tag sen vi orienterade.
Vi vandrar på barriga stigar och ser ljuset strila sig mellan träd och grenar.

”Då gick det upp för Rasmus vad det betydde att vara luffare. I ett enda bländande ögonblick fick han klart för sig det vidunderliga i detta nya liv. Man kunde göra precis vad man ville. Man kunde äta och sova och vandra alldeles som det föll sig. Man var fri, så välsignat fri som en fågel i skogen.”

Rasmus på luffen
Fagra små blommor där bjuda till dans.
   Kom hjärtansfröjd!
Vill du, så binder jag åt dig en krans.
    Kom liljor och akvileja, kom rosor och saliveja!
    Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!

Stigar för vandring

Utöver Bergslagsleden finns det i Garphyttans fyra små vandringsstigar. Under vår dagstur till Garphyttans nationalpark vandrar vi lite på allihop, men går i huvudsak i ytterkant på Torpstigen och Bergsstigen.

# Ängsstigen är 600m och en blomsterrik promenad där du även får se hamlade träd. Utmärkt med en lila blomma.

# Lövstigen startar i den gamla åkermarken och här går man in i lövskog, bland hasselbuskar och med tur kan man få se en ekorre eller två. Utmärkt med ett grönt löv.

# Torpstigen har blåbärsrik- tall och granskog med gläntor med lövträd och hassel. Har man tur kan man få se ett troll och ett gammalt skomakartorp där man får dricka ur torpets gamla kallkälla. I dessa tider, på egen risk. Det finns annat än troll att vara rädd för 2020. Utmärkt med en orange stuga.

# Bergsstigen ger dig skogsmark med sten, branta backar och vacker utsikt över Närkesslätten från Svensbodaberget. Utmärkt med ett berg.

Under dokument och kartor på Garphyttans Nationalparks hemsida hittar du en pdf med vandringslederna.

Kransen den sätter jag sen i ditt hår,
   Kom hjärtansfröjd!
Solen den dalar men hoppet uppgår.
    Kom liljor och akvileja, Kom rosor och saliveja!
    Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!
garphyttans nationalpark
I Garphyttans Nationalpark får man tälta på anvisad plats men sova överallt om man sover under bar himmel! Bara det. Genast blev parken mer romantisk i mina ögon.
Uti vår hage finns blommor och bär,
   Kom hjärtansfröjd!
Men utav alla du kärast mig är.
    Kom liljor och akvileja, kom rosor och saliveja!
    Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!"
kallkällan i garphyttans nationalpark örebro
Vid kallkällan finns två lädermuggar för en sup, att låna på egen risk.

Sov var du vill under bar himmel. Rastplatser och övernattning.

Garphyttans nationalpark har generöst med rastplatser, redan tillgängliga vid entrén (såklart även dass). Här kan man tälta inom anvisat område men vad som är ännu bättre, sova var man vill i parken om man sover under bar himmel! När vi klampar in på ängsmarken några hundra meter in upptäcker vi snart att folk använder Garphyttan som sin trädgård. Här sitter stora sällskap och lapar sol, skvallrar och fikar, allt med lagom avstånd, såklart.

Öppna ytor med stora rastplatser som Sveriges nationalparker passar bra i dessa tider och skapar en ny rymd i det världsliga vi kallar rekreation. Jag spår 2020 bli det år då Sveriges nationalparker samt att sova ute av alla de slag, får ett uppsving, vad tror du?

Passar Garphyttans Nationalpark alla?

Garphyttan nationalpark är tillgänglig för de flesta (med bil) och har stora stigar just vid entrén och rastplatser även för den som är rullstolsburen. För att gå vandringslederna runt parken krävs lite mer och det är lite stenigt, en del rötter på sina ställen och en del kraftig lutning. Som mittemellantränad uppfattar jag lederna i parken som en lätt promenad.

Jag har väl aldrig varit en utsiktsperson, men om man är det så passar Garphyttan bra, här finns både en, två och tre utsikter.
Med i matsäcken har jag hallongrottor jag bakat alldeles själv.

Fika i skogen

En gör bäst i att ta med sig fika till besöket även om parken ligger mycket nära Örebro. E och jag packar ner det vi har med ambitionen att komma hemifrån i god tid varpå vi lämnar hemmet runt lunch. Herrn i huset ser stressad ut medan jag tar det makligt, jag vill ändå inte ha ”mitt-på-dagen-solen” i mina foton. Med följer äggmackor, tomater, rykande starkt kaffe, hallongrottor och två kåsor.

Om jag skulle besöka parken igen

Skulle jag besöka den vid midsommar, njuta av blommorna och sova under bar himmel. En kan tänka sig att det är bortom romantiskt och ligga i ett hav av blommor och se på stjärnorna. Bra att ta med en flaska cava också för att mildra effekten av sommarmyggen och har en extra tur får man troligen se en ekorre eller två. Men håll hårt i cavan, om man kan sin piff och puff vet man att de är ena stöldaktiga små saker de där korrarna.

Vitsippor och romantik utlovas.

Hitta till Garphyttans Nationalpark

Garphyttan kan vara en av de mest lättillgängliga nationalparkerna. Om du åker från Stockholm, tar du närmsta väg till Örebro och från Örebro slår man enkelt in Garphyttan Nationalpark och så hittar bilen rätt direkt och parkerar sig självt, åtminstone känns det s¨när E kör.

Garphyttan Nationalpark ligger runt 2,5-3 mil från Örbebro nära Garphyttan samhälle. För en tydligare vägbeskrivning från alla håll, kika här.

Hej då Garphyttan, vi kanske aldrig syns igen, men tack för besöket!

Garphyttan var precis som alla andra Svenska Nationalparker en fin park väl värd sitt besök och särskilt smidigt för de som bor omkring Örebro.

Vi kanske aldrig syns igen Garphyttan, men jag vill ändå tacka för det fina besöket. Tackelitack.

Katarina

Vill du läsa mer om Garphyttan Nationalpark? Kolla in Garphyttans Nationalpark på Sveriges Nationalparkers hemsida.

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.