Resor
comments 2

Om att vara med i en bokcirkel

”Jo, jag läser väl ganska mycket böcker”. ”Ja, jag märker det” säger Rania och tittar på bokhögen på fotpallen rakt framför henne. Det har nog inte gått omärkt förbi, för de som följer mig att jag läser stora lass av både ditten och datten. Men vet ni också att jag är med i en bokcirkel? Det här inlägget kommer handla om den och om kärleken till böcker, såklart.

Mitt bokintresse

Jag vet inte vart mitt bokintresse kommer ifrån från början. Vi pratar om det ibland, jag och min kompis Linda. Egentligen är det kanske så enkelt som den där Polluxklubben jag deltog i som liten, där jag fick en massa hästböcker skickade till mig. Böcker om hästar, ungdomskärlekar och tävlingar. I de där bokhögarna drömde jag mig bort bland doften av häst och sommargräs. Och är det något jag alltid varit bra på, så är det att dagdrömma. Kanske är det också bara av den enkla anledningen min outgrundliga kärlek till ord kommit. Min superskill: dagdrömmeri.

Ibland slukar jag alla böcker jag ser. En del förblir olästa. Jag är en periodare och just nu har jag en lång period av väldigt mycket läsning bakom mig. Jag lånar högar på stadsbiblioteket och jag läser högar åt gången.

Att vara med i en bokcirkel

Jag får ofta frågor om min bokcirkel. Hur det är att vara med i en och hur man kan starta en. Ganska viktiga frågor såklart, men heller inte helt enkla att svara på.

Jag har ”bara” varit med i framgångsrik bokcirkel, dvs en bokcirkel som fortsätter träffas år efter år, läsa och reflektera över världen. Det jag har lärt mig, har jag lärt mig från den.

Såhär fungerar min bokcirkel

Ungefär var sjätte vecka, ibland mer och ibland mindre, träffas vi i min bokcirkel. Kanske har du sett en liten story swisha förbi på instagram, kanske har du sett boken jag läst. Nu senast läste vi Lilla Smycket av Patrick Modiano. Den senaste boken valde en av de andra tjejerna (för vi är bara tjejer, trots att killar får vara med, de verkar bara inte vilja det, no offense).

Vi turas om att välja böcker och följer några enkla riktlinjer vid valet. Här är de.

Riktlinjer för bokcirkel

# Boken får röra vilken genré som helst, men inte vara en ren faktabok. Böcker med en djupare dimension, ett budskap, fokus på relationer/ samhällskritik eller annat bakomliggande är alltid enklare att diskutera. T ex kanske en ren deckare är kul att läsa, men det finns inte så mycket att säga om boken när en träffas och diskuterar.

# Boken måste gå att finna i pocket (dvs gå att köpa på t ex Adlibris eller Bokus till en billig peng). Det är också något vi kollar när vi på slutet pratar om det nya valet. De flesta av oss tar med 2-3 olika val om det första valet är svårt att få tag i och boken är för lång. Vi har ingen direkt längdgräns men de flesta i bokcirkeln svettas om boken är mer än 400 sidor så det är fortfarande något en tar in i beräkningen.

# Alla är fria att välja sin bok och ingen kan ifrågasätta valet, även om det är fritt att rynka på näsan hur mycket en vill när boken kommer på tal.

Gruppen som träffas är sammansatt av en slump. Den skapades när jag jobbade i Farsta för några år sedan, för att någon ville starta en bokcirkel och en rad andra hängde på. Vi är väl idag runt fem medlemmar, någon/några har hoppat av eller aldrig börjat och cirkeln har pågått i ca tre år. Jag jobbar på en arbetsplats med många olika människor i alla åldrar, kulturer och från olika ursprung. Det vi har gemensamt i min bokcirkel är dock att vi är kvinnor, ändå ganska lika på sätt och vis och vi älskar böcker. Jag tror att ”älska böcker” är det enda som krävs för att få en bra grupp. Och med tiden, ju fler böcker en läser, ju fler gemensamma referenspunkter har en och ju djupare blir diskussionen.

Ursprungligen träffades vi i bokklubben på Farsta bibliotek. Men efter organisationsförändringar och att folk har bytt jobb, träffas vi nu i Söderhallarna på Medborgarplatsen, på det café som finns där. Anledningen är att några jobbar i stan, andra bor här och vid Medborgarplatsen är det nära till gröna och röda tunnelbanelinjen och pendel vid Södra station.

Tips om du vill starta en bokcirkel

# Om du vill starta en bokcirkel är det bara att göra.

Jobbet är en enkel plats att starta, men det går även att göra online. Jag föredrar att ses personligen för att diskutera böckerna men tänker att för många andra passar digitala samtal. Det kanske låter klyschigt, men vill du börja en bokcirkel, gör så! Skapa en egen, eller joina befintlig på bibliotek eller på nätet. Om du bor i Stockholm, kolla t ex på Stockholms stadsbibliotek läsecirklar. Är du sugen på att läsa årets bok ”Stockholm läser” så hittar du mer info här. Vill du hellre träffas på nätet, kolla bokcirklar.se.

# Sätt upp några enkla riktlinjer som t ex dem ovan.

När du eller ni startar, sätt upp några enkla riktlinjer. Att boken ska vara enkel att få tag i är a och o, annars kommer det komma folk till bokdiskussionsdagen och inte ha läst den.

# Välj ett lagom intervall för träffar.

Var sjätte vecka är ganska lagom för träffar men är ni som jag och ibland slukar fyra böcker på en vecka kan ett tightare intervall fungera.

# Välj en lugn central plats att träffas på.

Är ni bra vänner kan det ju vara kul att köra hemmakvällar annars välj ett lugnt café, bibliotek eller annan samlingsplats som ligger nära kollektivtrafik eller parkering. Var noga med att välja en tyst plats som ligger något avsides för att ni ska höra varandra och inte störa andra.

# Läs boken även om du inte gillar den.

Att läsa böcker en inte gillar är utvecklande, jag lovar! Den bokcirkel jag är med i har utvecklat min förmåga till skrivande och gjort att jag blivit mycket mindre kräsen när det gäller böcker och även stärkt min bokväljarnäsa. Dessvärre har det också gjort mig besatt av böcker. Jag älskar helt plötsligt alla möjliga genrer och författare. En på sätt och vis härlig sidoeffekt, jag inte riktigt räknat med.

Så, vad väntar du på? Bokcirkel nästa!

Katarina

 

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.