Resor
comments 6

en nationaldag på Södermalm

Dagarna går in för nedräkning till Alaska och jag försöker frenetisk att avsluta det jag har att avsluta på jobbet. För det är ingen som tar vid, ingen vikarie under semestern, inte på de senaste 10 åren, så att oroa sig för det har jag glömt bort för längesedan. Jag kommer ändå alltid tillbaka till det kaos jag lämnar. För en kontrollmänniska som jag, är det på sätt och vis bra att ingen annan mänska lägger sig i det en gör på jobbet och andra sidan är det inget bra, när resurser dras ner och vi nu står med halva den bemanning vi tidigare haft. Att ha koll då känns bortkastat och jag jag slänger mentalt mitt kontrollbehov över axeln. Vad finns det längre att kontrollera, vid kaos?

Nationaldagen kommer därför välkommet mitt i veckan och lugnar ner mitt annars så rusande hjärta. Tar paus, sovmorgon och allt därtill. Lagar min mat från Årstiderna kvällen innan och tar tabelras på resterna till frukost. När jag är ledig tycker jag om att sova länge, bara dricka kaffe till frukost och äta en brunchliknande lunch hemma till något av alla senaste fynd i Netflix och Viaplay himlen.

Sofia på Il Caffe.

Känner du till ordet tabelras? eller ruga? Det har med åren visat sig att jag använder ganska många ord som andra inte känner till. Tabelras borde kanske de flesta känna till från en av Emil-filmerna, när han låter fattighjonen ta ”tabberas” på familjens julmat. Ordet ruga dök upp i ett annat sammanhang häromdagen, när jag dragit på mig ett par skavsår på foten och på ica av misstag slog ihop fötterna så att rugorna gick sönder. Det visade sig att ingen av mina arbetskamrater förstod ordet ruga. Ruga är alltså kort och gott, sårskorpa. Använder du något av dessa ord? Nåväl, en parentes i ett inlägg som annars var tänkt att handla om nationaldagen.

Efter frukost och träning ger jag mig in till Söder för att möta upp Sofia och Jeanette som bloggjobbar på Il Caffe på Södermannagatan. Att bo i Söderstaden, känns som ett privilegium, mest hela tiden får jag nypa mig i armen när jag promenerar in till Södermalm, går längs bruset på Götgatan och myllret vid Medborgarplatsen. Denna dag tar jag tunnelbanan och kliver av vid Skanstull, tre minuter bort, som allt mer känns som hemma. Jag tar norra utgången och genar in längs med Skånegatan. Här är uteserveringarna är på plats och gatorna avstängda från bilar. Kvarteren runt Nytorget andas officiell sommar.

Sofia, Jeanette, David.

Vi sitter kvar en stund på Il Caffe och pratar om några av de sista detaljerna för resan över en islatte. Det är oftast så att allt inte riktigt faller på plats fören sista minuten. Och ännu har vi obokade hotellnätter, men vad gör väl det när man vet att en reser tillsammans? När en förnimmar känslan av att kliva in på Arlanda i morgonrusningen, morgontrötta barnfamiljer i säkerhetskontrollen påväg mot nästa chartersemester, affärsfolket som tar fasttracken och packar så lite att jag själv kommer på mig med att ha mer med mig till mitt arbete sju minuter bort från min bostad. Den känslan är värd alla resenerver i världen.

Resten av dagen spenderar vi vid Skanstull, hemma hos Jeanette, vid Blecks utservering och tillsist på Elefantpojken. David, Jeanettes pojkvän är med och vi pratar hängselbyxor. Nutidens bästa trend om ni frågar mig, som precis köpt mitt andra par.

Det är dags att rusa till jobbet för mig, för att avsluta allt det där sista innan sommarsemestern, så jag säger hej då från en nationaldag värd namnet.

Katarina

Bilderna är fotograferade genom Huji – appen. En annan engångskameraapp som framkallar bilderna direkt.

6 Comments

  1. Pingback: Ljuva sommardagar, picknick med bubbel och små funderingar - discovering the planet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.