Resor
comments 7

Riga Stories

Reklamsamarbete med NordicTB, Tallink Silja, Latvia Tourism och Riga Tourism.

Stockholm glider snabbt förbi och vi får skjuts ända fram, till båten som ska ta oss till Riga. Det var längesedan jag var till sjös och det kliar lite i fingrarna vid vetskapen att jag ska få kolla på kaptenens brygga, vandra Rigas isiga gator och upptäcka mer av Lettland åter igen.

att göra i riga, riga hamn

Båtkonferens till Riga

För två veckor var det dags för en båttur till Riga tillsammans med andra medlemmar av NordicTB, det resebloggnätverk jag deltar i och aktivt samarbetar med på olika kampanjer. Det vankades bloggkonferens, något jag sett fram emot sedan i höstas och laddad för med Sofia, redan vid trippen till Åre.

tillverka en krona, stroda

Har du någonsin varit på kaptenens brygga?

Vi kliver på båten runt kl 14, efter att ha jobbat ikapp på jobbet, ätit en snabb lunch och tagit t-banan till t-centralen där Tallink Siljas buss väntar på avfärd. Med oss på bussen är Janis, kommunikationsdirektör på Tallink Silja och berättar lite mer om företaget på vägen.

Tallink Silja flyttar 3 gothia towers per dag mellan Sverige och Baltstaterna. Likvärdigt med 125 boings. – Janis

Stockholm glider förbi och bussen ger oss skjuts ända fram till dörren. Det känns skönt, det har plötsligt blivit kallare i Stockholm och för den som varit i Värtahamnen vet att det är en lång bit att gå om en tar vanliga kommunikationsmedel. Lite så att man önskar ett långt rullband installerades likt på de stora internationella flygplatserna.

krontillverkning, stroda

Towe, krontillverkning.

katarina wohlfart äntligen vilse

Foto: Annika, Resfredag.

#NordicTBsummit

Med på resan är resebloggare från Nordens alla hörn. Andy, Anette och Helena som jag varit i Lettland med tidigare. Sofia, Annika och Towe som jag har en tjejweekend i Warszawa gemensamt med. Daniela, som jag lärde känna i Prag. Jeanette och Johanna som jag delat äventyr med i Tallinn. Ida som skådat fantastiska utsikter i Yosemite med och såklart Lola och Janicke som driver kollektivet.

Gemensamma nämnaren för oss är NordicTB som för oss samman och får oss jobba som ett team. Sedan förra veckan bidrar jag lite extra till kollektivet genom att ratta NordicTB´s instagram. Om du vill veta mer om vårt kollektiv kan du läsa Danielas inspirerande berättelse här eller följa vårt kollektiv på instagram.

is tallink siljaedvards riga tourism

Tallink Silja – En fot på kaptenens brygga

Jag bor i 8519, en vanlig hytt på M/S Romantika, en båt ganska välkänd bland de som ofta reser till sjöss.

På bryggan får vi äntligen se hur det ser ut när en kör ett stort skepp. Bryggan är stor, ganska mycket större än vad jag förväntar mig och det finns tre styrpunkter, två på sidorna och en i mitten. Vid sidorna är det hål i golvet (med glas över såklart) så att en kan se rakt ner vid skeppets sida. Det finns en morsekods-spak och jag får lust att klicka runt lite med den, med risk att bli avslängd bara av tanken.

Från kaptenens brygga är vyn oändlig och jag tänker att det måste vara skälet till att en blir kapten. Att få se solnedgången över horisonten på ett öppet hav känns som en rikedom i sig.

jeanette seflinjeanette seflin

Jeanette har havet i blodet.

tallink silja

Att tillverka en krona – en flytande workshop

Efter besöket på bryggan fortsätter vi med något så annorlunda som workshop i krontillverkning. Damen, ursprungligen från Lettland och Australien gör just det som levebröd. Ett företag som blivit framgångsrikt, bland annat på grund av bloggare men också för att ingen annan gör det. Kronorna som är en lång lettisk tradition finns också traditionellt i Sverige, men en ser dem inte så ofta.

Birgita Stroda, en mustig och starkt inspirerande kvinna ger skaparlust bara av sitt sätt att vara. Hon är bestämd, envis och organiserad. Jag får blandad beröm för min krona ”såklart behöver du inte ha tyg på dina piprensare men då kommer folk att se att du har en krona av piprensare” men är fullkomligt nöjd med det.

is längs skeppets sidor

Längs med skeppets sidor guppar konstformationer av krossad is. 

jennifer sandström

Jennifer där soluppgången över Riga reflekteras i ansiktet.

Penseldrag eller vågor?

Samtal vid middagen – Rail Baltica och jakten på frihet

Under middagen delar jag bord med Edvards från Riga tourism som berättar historier om Lettland och om att marknadsföra ett land. Vi pratar om nya färdsätt och Rigas självständighet.

Att ha bestämt sig för att göra något med sitt flygande har satt fart på fantasin och gör den ständigt på jakt efter nya färdsätt. Edvars berättar att de bygger Rail Baltica, en tågsträcka som kommer koppla ihop Baltikum med Europa. Järvnvägen ämnas vara klar mellan 2020 och 2025, men med en härva av lagstiftning mellan länder som försvårar tror han att den kan komma att ta längre tid.

I år firar Lettland 100 år som egen nation. 1918 blev Lettland självständigt även om det efter andra världskriget åter igen varit intaget av Sovjet från efterkrigstiden fram till 90 tal. Jag har själv gått i historiens fotspår när jag var på fängelset Karosta och det är svårt att förstå att det är ganska nyligen landet blev helt fritt.

För Lettland handlade förra året om mat – 2018 kommer handla om frihet. Lettlands frihet.

ida adaras

Ida – Adaras.

att göra i riga inspired by rigaart noveau riga

Art Nouveau – som smällkarameller här och där i Riga

Att göra i Riga

Jag vaknar till ljudet av is och synen soluppgång över Rigas hamn när vi går i land. Riga är en fascinerande gammal mellanstor huvudstad. I världsliga mått liten, i Nordiska mått ganska så stor. Här bor runt 650 000 personer, omkring halva befolkningen i landet och staden är Lettlands nav.

Riga kom till för omkring 800 år sedan av en tysk biskop. Tysk design och kultur från medeltiden har följt med och sätter accent på staden, tillsammans med Rigas Art Nouveau distrikt med ursprung i tidigt 1900-tal blandat med moderna konst-, kultur och mattoner. Riga andas den perfekta kombinationen av hip och budget, ett ställe att ta väninnorna, partnern eller för den delen sätta kurs mot på en singelkryssning.

insiders guide to riga

Mikhail – vår guide genom Rigas isande kalla Art Nouveau-distrikt.

art noveau rigaatt göra i riga upptäcka jugend

Riga – Insiders guide

Som de flesta som följer mig vet har jag varit i Lettland två gånger tidigare på ganska långa roadtrips och börjar väl bli något av en ambassadör för det okända Lettland. Ganska förvånande efter att ha spenderat nära två veckor i ett land så har av det bara varit några korta timmar i just Riga.

Om du som jag kommer med skepp från Stockholm är Rigas Insiders guide filmer smarta sätt att upptäcka staden redan på båten. Jag upptäcker staden med guidning baserat på Women bloggers pitstops (även om min filmfavorit är The Godson bland de åtta). Filmerna, så välproducerade, har vunnit priser vid filmfestivalen i Cannes och är smart inspiration till saker att göra i Riga.

inspired by riga women bloggers tour

Art Nouveau eller Jugend som vi känner den i Sverige.

berlinmuren att göra i riga

En liten del av Berlinmuren har hittat till Riga.

comeflywithme towe

En glad Towe.

En karamellig pizzeria

michael eizenstein art noveau riga

En till Michael, denna gång Art Nouveau – hus designer.

Upptäck Rigas Art Nouveau hus och National museum of Art

Art Nouveau eller Jugend

”Mitt namn är Mikhail, precis som ballerinan från Lettland som spelar Carries pojkvän Alexander Petrovsky i Sex n the City” säger vår guide med ett skratt när han möter upp oss och börjar promenaden bland Rigas Art Nouveau hus, i Sverige kanske mer känt som Jugend-stilen. Vi vandrar längs gator i färglada parlörer, med naturmotiv eller fokus därpå, något Mikhail lyfter fram som typiskt för Jugend. Ett hus med annat än naturmotiv fastnar på näthinnan, en tidigt 1900-talsbyggnad med ett robothuvud – förvånande före sin tid designat redan 1905 av en annan Michael, denna gång Eizenstein. För mig kunde huvudet lika gärna vara plockat från ett modernt tv-spel eller film, då det påminner om eldroboten i den första filmen om Thor.

michel eizenstein art noveau riga

Det är svårt att föreställa sig att Michael Eizenstein designade detta hus 1905, som taget ur Marvels Thor.

art noveau rigaart noveau riga

Tales and Parables of Riga – reseberättelser om Riga

Mikhail är inte bara guide utan även konstnär, skribent och lite av allt om man frågar honom själv. Bland annat har han skrivit en liten bok med reseberättelser; Tales and Parables of Riga som jag köper för 3,50 euro under promenaden. Boken innehåller små berättelser om Riga, delvis sanna och delvis sprungna ur Mikhails egen fantasi, i perfekt reseformat att slänga upp ur fickan och bli inspirerad av.

En kort version av Mikhails berättelse The Tale of the Ancient Oak kan du läsa här.

katter rigalatvian national museum of art rigalatvian national museum of art

Latvian National museum of Art

Mikhail tar oss vidare till Latvian National Museum of Art och det visar sig vara ett stort, vackert, ljust och luftigt museum med en hel massa konst, men även en trappa, som gjord för instagramturister. Guiden, en ung tjej som brinner för sitt arbete säger skrattande ”folk kommer ofta in från gatan bara för att fotografera trappan”. Men, utöver en magisk trappa ger museet en unik möjlighet att se hur konst förvaras när den inte hänger uppe, en ny upplevelse för mig, som trots allt sett ett par museum och mer än gärna beger mig till konstmuseum när jag är i staden.

förvaring av konst att göra i riga

I källaren kan du skåda museets förvaring av sin konstskatt.

guidad tur latvian national museum of art

Interiören är halva nöjet med museum.

att göra i riga konst

Bland museets samlingar är det ett målat fotografi som fastnar, det enda på museet. Jag har sedan tidigare bland gamla släktfoton stött på denna teknik- har du?

mikhail grinevich att göra i riga

Mikhails egna konst.

women bloggers touratt göra i rigakatarina wohlfart äntligen vilse

I det här rummet visas konst av Vija Celmins, en lettisk född amerikansk konstnär vars verk även finns på MoMA.

Latvian National Museum of Art

Tack Ida för fotona ovan.

Handla Baltisk design på Bold Concept Store

Bold Concept Store – Best of Local design är en butik i min smak med lokal lettisk design, och design från Ryssland, Ukraina och andra Baltiska länder.

Butiken, en blandning mellan butik och popkonst är som en present för den som älskar att spana lokal design när en besöker ett land. Här hänger konst av Christians Brekte, bland annat en neonskylt och modefoton från Pastaiga, Lettlands största modemagasin.

Innan jag lämnar Bold hinner jag njuta av en Cappuccino och med Cappuccino-skummet kvar på läppen testa och köpa en baddräkt från det lettiska märket Slow.

mikhail grinevich riga

Mikhail, guide. författare och konstnär i ett.

bold concept store rigabold concept store att göra i riga shoppingatt göra i riga shopping boldpastaiga riga

 

Modefoto från Pastaiga.

Bold Concept Storebold concept storeatt göra i riga äta

Ät lettisk modern mat på Muusu

Lettlands matkultur andas gammal traditionell, tung och rustik lantmat på landsbygden med härliga blandmaker i staden. Med Rigas central Markets mathangarer, som under andra världskriget huserade zeppelinare och där en av sju Riga-bor handlar på daglig basis, som grund vet en lite vad kulturen utgår ifrån.

Maten på Muuzu är lettisk modern och smakfull. Med kronärtskocksbottnar, lax, söta små ägghalvor och mozarellakrocketter går vi mätta därifrån. Vi tar take-away på cheesecaken för att skynda oss tillbaka till färjan. Med hemlängtan i matstrupen njuter vi av efterrätten åter i vårt konferensrum på båten, dags för avfärd.

Andy sa vid vår första roadtrip till Lettland ”Jag trodde aldrig jag skulle komma till Lettland och äta den bästa pizza jag ätit i livet här.” Maten överraskar och om du har tid över och vill åka på en matresa, kika öst. Börja bland Art Noveau och Rigas restaurangdjungel för att ge dig ut till Lettlands landsbygd och njut av Lettisk rustik mat och traditionell lettisk kultur i en salig blandning.

Katarina

   musuu rigaatt göra i riga äta musuumuusu martins

Martins, servitör på Muusu.

äta i riga muusuida adaras

 

Ida, Adaras väntar tålmodigt på maten med en instagram – story som mellantugg.

stockholm skärgård tallink silja

 

Stockholm väntar på NordicTB med rosa soluppgång och glädje.

 

Reklamsamarbete med NordicTB, Tallink Silja, Latvia Tourism och Riga Tourism.

Text bild och åsikt är precis som vanligt mina egna.

 

7 Comments

  1. Pingback: Med färja till Riga - det här kan du göra under en dag i Riga

  2. Pingback: #NordicTBSummit in partnership with LIAA, Tallink and LiveRiga - NordicTB Collective of travel influencers and digital storytellers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.