Polen, Stad
comments 47

En tjej- weekend i Europas New York

En guide till boende, mat och upplevelser i Warszawa i samarbete med Polska statens turistbyrå och Warsaw Tourism Organisation genom Nordic TB.

I denna matiga guide till boende, mat och upplevelser i Warszawa hittar du sammanfattade tips, med info och länkar till boende, mat och upplevelser längst ner i inlägget.

Gula taxibilar, skön värme perfekt för en weekend, mumsig mat och fyra tjejer, med männen kvar hemma. Vad mer kan en weekend behöva?

Att få åka till New York är något jag drömt om länge, men vem drömmer inte att få se Empire State building? MoMA? och riktigt tvättäkta New York Street Art? Vem drömmer inte om att få fika med sina vänninor, shoppa, bli bortskämt på ett lyxigt hotell och mumsa högklassig mat? Jag tror alla spontant tänker New York om jag säger weekend, tjejer, färgen gul och museum.

I Europa finns dock en för många okänd huvudstad med alla de attribut som ovan nämns, nämligen Warszawa. Här hittar du gula taxibilar, väder som anpassat efter guld- smyckade sandaler, en stadsbild med perfekt balans mellan gamla byggnader och moderna skyskrapor och en grön stor park, vackra kvinnor, lemonad, cappucino och ljuvlig mat.

Så sluta kika väster ut och kika istället öst 2016. Här finns kanske Europas mest spännande weekendresemål, Europas New York, Polens huvudstad Warszawa.

boende, mat och upplevelser i Warszawa

Att vandra gatorna i Warszawa är som att vandra i Carries New York

Att åka iväg med tre andra kvinnor känns otroligt lyxigt. Att bara ha varandra, skvallra om allt mellan himmel och jord och få vara fria från männen hemmavid kan vara allt som behövs för att kvinnor ska få blomma ut. Under tre dagar var jag, Annika, Sofia och Towe i Warszawa. Under dessa dagar han vi prata om mat, kultur, politik, kvinnor, män, kvinnor och män i relation, om att dricka alkohol, om att inte dricka alkohol, om shopping och om livet i allmänhet. Att få vara tillsammans med tre kvinnor var balsam för själen och det är inte svårt att förstå varför kvartetten Carrie, Samantha, Miranda och Charlotte i tv-serien Sex and the City blivit så populära.

Att vandra gatorna i Warszawa är som att vandra i Carries New York. Att en stad i Europa kunde ha så mycket gemensamt med staden på andra sidan Atlanten hade jag inte föreställt mig innan förra helgens weekend till Warszawa. Varför ens åka väster ut, när du på under två timmar tar dig med direktflyg från Stockholm till Warszawa? I verkligheten tar jag mig snabbare hit än hem till mina föräldrar och midsommarfirande i Småland. Lite märkligt, men smidigt i weekend- sammanhang.

I Warszawa får du dessutom mer för pengarna än NY. Så om du inte har mycket guldpengar på banken, eller bara lagt pengarna på fel saker, kanske som Carrie, på din skosamling, är Warszawa för dig. Här har du möjlighet att unna dig mer lyx för pengarna än vad du får i västra Europas huvudstäder samtidigt som du kan ägna dig åt Carries favorit cardio – shopping. Shoppingen är nämligen känd för att vara bra och prisvärd.

warszawa_weekend-33 warszawa_weekend-31

Ett skyltfönster med citroner, gula som solen och en bro så rostig, med mer charm än Brooklyn bridge

Halva nöjet med en weekend, är egentligen att gå vilse och upptäcka en bakgata eller två, att finna ett skyltfönster med citroner, gula som solen, att hitta ett smultronställe, där det känns som att här, här har bara jag varit. Eller att finna den där väggen med ett grönt träd, den perfekta fasaden med de perfekta fönstren där befolkningen alltid passerar men där du blir stående och tänker att här skulle jag kunna stanna för evigt, för en sådan vägg, kommer jag aldrig få se hemma.

Det är svårt att beskriva känslan när man är ute och reser, känslan av att upptäcka. Upptäckarglädjen som kommer över mig är alltid så slående stor, den får mig att glömma tid och rum, att gå vilse och inte komma fram i tid, att missa den sista kollektivtrafiken eller att inte se trottoarkanten och falla pladask på näsan med kameran före. Men när jag tänker efter gör det inget, för denna glädje kan ingen ta ifrån mig, kameran går att laga och tid är allt jag egentligen har.

warszawa_weekend-3warszawa_weekend-32

På lördagen har vi lite upptäckar- tid över. Från palmen i rondellen vid Nowy Swiat tar vi oss neråt mot gatan Mokotowska. Annika har hört talas om att en gata i detta området firar något, jag minns inte vad. När vi kommer dit så firar de mycket riktigt, något, jag vet fortfarande inte vad. Längs gatorna är vita ballonger uppsatta, trottoarer fyllda med blommor och på det lokala kaféet serveras de vackraste bakelser av pavlova som vi äter tillsammans med en kopp cappuccino och ett glas lemonad. Under en dag förvandlas gatan Mokotowska till ett litet Paris.

warszawa_weekendwarszawa_weekend-5warszawa_weekend-6

På andra sidan Wisla väntar Warszawas strand, ännu oupptäckta Praga kvarter och en bro, rostig och med mer charm än Brooklyn bridge. Efter en kortare promenad möter vi bron. En drömmars bro. Vi fastnar här och fotar bron, pratar och skrattar.

warszawa_weekend-7warszawa_weekend-8warszawa_weekend-9warszawa_weekend-15

Vila öronen från stadsljud med pianotoner av Chopin och en fika i Lazienki

Efter koppen cappucin och pavlova – bakelsen beger jag mig ensam till Chopin museet. Precis som Carrie har en dejt med staden, har jag en dejt med Chopin. På väg till museet möter jag en man i parken som ser hur vilsen jag är och hjälper mig till rätta. ”Vad letar du efter” frågar han ”Jo Chopin museet” svarar jag glatt. Istället för att förklara vägen väljer mannen att följa mig genom parken och till museet, vi får en kort pratstund, jag och mannen som visar sig vara från Kanada.

Fredryk Chopin museet är fascinerande. Fokusen på piano får mig att minnas hur jag nötte Fur Elise innan skolavslutningen i 6an så hårt att jag fortfarande kan spela stora delar utantill nästan 20 år senare. Jag kastas tillbaka till en helt annan värld än den vi lever i idag, där man komponerade en hel låt efter ett vattendrag, där man valde musik, kraftfull och utan sång romantiserade tonerna och förvandlade dem till en dramatisk kärlekshistoria utan att ha tillgång till något mer än pennan och pianot.

warszawa_weekend-10

I parken under sommaren spelas varje söndag Chopins verk. Hela parken svämmar över av folk som sitter tyst och lyssnar. Det är som en rockkonsert, där åskådarna är knäpptysta.

På söndagen beger vi oss mot Lazienki parken och en utekonsert med Chopin.

Tio minuter efter att konserten börjat närmar vi oss parken efter att ha gått av lokaltrafiken en station för tidigt. Vi vandrar längs promenadstråket som går längs med parken. ”Tänk om vi inte hittar”, ”Jo men det är nog bara att följa folkströmmen!”. Förvånade tittar vi på det lämmeltåg av människor som från busstoppet vandrar med filtar, fika och glad utstrålning mot musiken. Tonerna väller ut över parken när vi närmar oss, kraftiga, lugna, melodiska, dramatiska, härliga, dova, klinkiga och stora. De går inte att missa.

Jag har en take- away latte i handen och slår mig ner, solen strålar, det är alldeles tyst. Folk lyssnar, gamla som unga mer uppmärksamt än vad jag först kunnat tro. Inte hade jag kunnat ana att de var så glada över att höra klassiskt piano. Parken är fylld till bredden, det är som en rockkonsert, med enda skillnaden att publiken är alldeles alldeles knäpptysta.

warszawa_weekend-13 warszawa_weekend-25warszawa_weekend-14warszawa_weekend-12 warszawa_weekend-11

En måltid i en djungel i ett orangeri

Även om Lazienki inte är lika stor som central park, rymmer den utöver konserten på söndagar allt från vackra grusgångar, små broar, djup skog till ett orangeri rekommenderad i guide Michelin vid namn Belvedere. Här strosar vi och äter senare middag en av kvällarna.

”Imponerande Viktorianskt orangeri i Lazienki park; stora välvda fönster håller det ljust trots att det är fyllt med buskar och träd . Rätterna är klassiska både i stil och presentation . Smart uniformerad personal ger formell service.”

 

Lyder utlåtandet från guide Michelin.

Från syrligt, surt, till mastigt, mäktig och lyxigt på samma gång. Är det något som imponerar mig lite extra i Polen så är det maten. Belvedere gör mig inte besviken. Fantastiska rätter, en rolig sallad till förrätt, en lyxigare fisk till huvudrätt och diverse smårätter mellan. Inredningen är mysig, mörk och murrig och vi stannar här till solen går ner och månen kikar fram.

warszawa_weekend-24warszawa_weekend-20warszawa_weekend-21 boende, mat och upplevelser i warszawa warszawa_weekend-22

Floden som stal mitt hjärta

Inför resan till Warszawa funderade jag mycket på Wisla. Denna flod som jag önskat att se sedan min förra vistelse i Warszawa, som jag då missade. Reaktionerna har varit varierade, de flesta vet inte om att den finns, kanske för att floderna i Europa ofta är en besvikelse numera. Vi behöver inte floderna som vi behövde dem förut för att ta oss från norr till söder och vattnet är ofta brunfärgat av avrinning från jordbruk och skog. Men den som sett Themsen eller för den delen Seine, kommer tycka att Wisla är blå. I mina ögon är den blå, inte svagt blå utan mörkt blå, härlig, robust, rustik och bara finns där. En flod, en livsnerv, så viktig för Polen.

Lördag kväll åker vi båt på Wisla. Vi hör båten puttra genom vattnet, ser den vackra vita hängbron och ser stadens ljus genom natten. Wisla ger oss ett lugnt och harmoniskt avslut på dagen och jag får min stund med Wisla.

Katarina

warszawa_weekend-30 warszawa_weekend-27 warszawa_weekend-26boende, mat och upplevelser i warszawa


En guide till boende, mat och upplevelser i Warszawa

 

boende, mat och upplevelser i warszawa

Fem korta tips till boende, mat och upplevelser i Warszawa

En helgbiljett till Warszawas kollektivtrafik kostar 24 zloty, biljetten gäller från fredag kl 19 och fram till måndag kl  8.

Bo femstjärnigt

Passa på att bo i högre klass. Eftersom Warszawa är billigt kanske detta är enda gången du har råd att bo femstjärnigt. Be om ett rum högt upp och med utsikt mot centrum. Det kommer vara den bästa utsikt du haft.

Jag bodde mina två nätter på Novotel Warszawa centrum. I Warszawas centrum finns också Marriott hotell som har en Sky Bar och Intercontinental som har ett SPA med fantastisk utsikt.

Hitta tips på boende med bra klass och överkomliga priser här.

Ät rustikt, inhemsk och högklassig mat

Ät lyxig mat på Belvedere Łazienki Królewskie, ett orangeri med priser mellan 67 – 195 zloty. Restaurangen rekommenderas i guide Michelin för sin vackra miljö, klassiska mat och bra service. Ligger vackert i Lazienki parken.

Matglädje med intressanta restauranger, charmiga cafeer och mjölkbarer finns längs med eller nära gatorna Krakowskie Przedmieście och Nowy Świat.

För tips på gator med bra mat – kolla här.

För att uppleva polsk mat från grunden, häng med Eatpolska på en mattur runt om i Warszawa.

Strosa och ta en fika i Lazienki parken eller grilla vid Wisla

Ta en fika någonstans i Lazienki parken eller grilla på stranden vid Wisla.

Det går att ta sig enkelt till Lazienki parken med spårvagn, tre stopp från Nowy Swiat och rondellen med palmen. På köpet får du åka en vacker gul spårvagn, som känns som en blandning mellan Göteborg och New York.

För att ta sig till stranden vid Wisla, ta tunnelbanan till Stadion och gå en kort promenad till stranden. På stranden finns barer och dylikt. Under maj månad grillar Warszawaborna enligt tradition här.

Upptäck Chopins Warszawa

Besök Chopin museet, se en vacker porträttutställning av Chopin, lyssna på musiken och läs historien om kompositören. Fredryk Chopins museum ligger inom 10 minuters promenadavstånd från centrum. Här finns världens största samling av Chopins minnessaker som kan upplevas interaktivt genom ett multimediakort man får i receptionen när man köper sin biljett.  Kartor, äventyrliga golv och klickbara displayer gör museet till en rolig upplevelse.

Utomshuskonserter med Chopins musik hålls varje söndag i Lazienki parken under sommarmånaderna.

Upplev Warszawa gratis

Gå på upptäcksfärd i någon av Warszawas alla gröna områden (1/4 del av Warszawa består av grönområden), ta en guidad stadsvandring eller upptäck Warszawas grafitti. Gatukonsten får allt större betydelse i Warszawa och sätter färg på tillvaron.


Officiell weekendguide till Warszawa

För dessa och massa andra tips, kolla den svenska guiden till Warszawa warsawcitybreak.com/sv


Information om #lifestylePolen – kampanjen

Denna resa och guide om boende, mat och upplevelser i Warszawa genomfördes och skrevs i samarbete med Polska statens turistbyrå och Warsaw Tourism Organisation genom bloggnätverket Nordic TB.

#LifestylePolen #DiscoverWarsaw

Du hittar Warszawas officiella konton här –

Twitter – @ewarsaw 

Facebook – @warsaw 

Instagram @fall_in_love_with_warsaw

Detta inlägg skrivs i samarbete med andra organisationer men text och åsikter är som vanligt mina egna.

boende, mat och upplevelser i Warszawa

47 Comments

  1. Pingback: Launching #LifestylePolen with Poland Tourism and regional boards - NordicTB Collective of digital storytellers

  2. Pingback: Resebloggarnas egna favoritinlägg och deras mest lästa... - Discovering The Planet

  3. Pingback: Warszawa – från och med du | Fantasiresor

  4. Pingback: Planerade resor till östeuropa - 155 cm utmanar världen

  5. Pingback: Äntligen vilses nyårskarameller - 2016 års resor - maj till augusti - Äntligen vilse

  6. Pingback: Warszawa, bilderna som blev över och lästips hos andra resebloggare - DISCOVERING THE PLANET

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.