Resor
comments 3

Vegetarisk och vegansk mat i Tallinn

Vegetarisk och vegansk mat i Tallinn i samarbete med VisitTallinn

Det finns städer som är bra på vegetarisk mat och det finns städer som är exceptionella på vegetarisk mat. Efter en weekend i Tallinn under hösten hamnar staden högt upp på min topplista över städer med det bästa utbudet.

I oktober for jag med en av mina bästa barndomskamrater Linda till Tallinn. Målet, en kulinarisk weekend för två, något svårt att tacka nej till.

Resan kom att bli en kulinarisk upplevelser av större mått med en fantastisk skaldjurspasta, kan vara en av mina favoriträtter som ni kanske minns från Lettland, en avsmakningsmeny vid chefs table och ett besök ner i en champagne- källare. Under hela resan var allt som serverades vegetariskt och veganskt för oss vegetarianer.

tallinn-6

Vegetarisk och vegansk mat i Tallinn

Så snart vi sätter vår fot i Tallinn är det uppenbart att Tallinn är ett paradis för vegetarianer. Vi besöker tre restauranger under vår vistelse. Min bloggkollega Jeanette besöker ytterligare två varav en är helvegansk, Vegan Restoran. Med på resan är matbloggerskan Madelen Landley bakom Landleys kök med partner. Madelen har skrivit mer om resan här.

Restauranger och kaféer med vegetariskt och veganskt utbud

Under vår vistelse i Tallinn äter vi på tre restauranger som alla ger ett fantastiskt intryck.

Lunch dag ett spenderas på Kohvik Kohmeet, en luftig, ljus och ungt modern restaurang där flertalet av rätterna är vegetariska och veganska. Perfekt för en långlunch med goda bakelser till dessert. Middag senare samma kväll äter jag och Linda på NOASittande vid chefs table får vi se ett matskådespel där allt lägges perfekt. Ledord är mästarklass och prisvärt. Innan vi åker hem efter vår weekend äter vi lunch på och vandrar i Spots champagnekällare. Med närheten till gamlastan och en specialisering på champagne passar spot perfekt som lunchställe när du kollar på estniskt hantverk och gamla byggnader vid stora torget.

Utöver ovan nämnda finns det ett stort utbud av vegetariska och veganska restauranger. Vi kollar på några.

Restauranger

På gatan Rataskaevu i Gamla Stan ligger Vegan Restoran V som är en helvegetarisk restaurang. Den erbjuder en rad vegetariska rätter, soppor och även veganskt öl och vin. Restaurangen har endast 30 sittplatser så boka bord i förväg. Vägg i vägg ligger Aes som också erbjuder en rad vegetariska rätter om man inte skulle få bord på V.

I stadsdelen Mustamäe ligger bufferestaurangen Bliss som specialiserar sig på vegetariskt, sötsaker och bakverk och där man betalar maten utifrån vikt. Smart och billigt för veggo-tjejer tänker jag.

Kaféer

I gamla stan i korsningen Lai och Pagari ligger kaféet Kohvik Inspiratsioon som erbjuder både vegetarisk och vegankost. Kaféet serverar paj, sallad, wooker och deras paradrätt, en hamburgare man kan komponera efter eget tycke och smak. Smoothies och öl från mikrobryggerier står också på menyn.

På gatan Müürivahe finns två kaféer som serverar vegetariskt och är hjälpsamma att anpassa en rätt om den inte är vegetarisk i grunden. Sinilind och Must Puudel. Bohemisk och retro stil.

Memo  är en kedja som finns på gatorna Liivalaia, Tornimäe och Roosikrantsi. Här är veganrätterna tydligt utmärkta. Också kafé-bokhandeln GreenBakery erbjuder vegtariskt, veganskt och även gluten och sockerfritt.


Om du bor i Tallinn och vill laga maten själv kan du besöka Rotermanns kvarter och butiken Lääts där hyllorna är fyllda med vegetariska livsmedel. Men är du bara på besök och vill ha förslag på flera vegetariska restauranger? Varför inte kolla in Visit Tallinns sida om mat och restauranger?


Vegetarisk mat i Tallinn

Kohvik Komeet

Magen kurrar när vi kliver av båten. Vi checkar in på hotellet för att åka direkt till lunch, på en lokal lunchrestaurang vid namn Komeet. Just denna restaurang ligger några våningar upp och ger en fantastisk utsikt över Tallinn. Interiören är modern, och känns mycket gemytlig.

Vi slår oss ner vid ett långbord som löper längs med glasväggen och blickar ut mot gatan. Ljusinsläppet är fantastiskt och passar oss matfotografer lite extra.

Jag slänger en förvånad blick på menyn då jag plötsligt har så många val. Förrätter kommer in, anpassade till alla, goda små snittar/ tapas med olika innehåll. Räkor och avokado i en enda röra. Även veganen som är med vid besöket får hela sin rätt anpassad till vegansk diet. Jag väljer en skaldjurspasta som huvudrätt och får den godaste av sådana fylld med extra parmesan till toppen. Till efterrätt får alla välja sin rätt och vi står länge och väl och väljer i disken. Är det något jag älskar lite extra mycket efter min polandsvistelse så är det pavlova och fikan på det där cafet med citroner i skyltfönstret så det självklara valet faller på pavlova, som också Komeet erbjuder.

Här hittar du praktisk info om Kohvik Komeet.

Bilder från Komeet

Vegetarisk och vegansk mat i Tallinn tallinn-22 Vegetarisk och vegansk mat i Tallinntallinn-26

Madelen Landley från Landleys kök.

tallinn-27

En estnisk instagrammare med det coolaste av lila läppstift.

tallinn-30Vegetarisk och vegansk mat i Tallinntallinn-34 tallinn-35

Del två av Landleys kök.

tallinn-36tallinn-38tallinn-42tallinn-45 tallinn-46tallinn-48tallinn-97tallinn-105

NOA

Samma kväll har vi middag bokad på olika restauranger och jag, Linda och Johanna avnjuter en flerrätters avsmakningsmeny vid chefs table på NOA. Huvudkocken Mikael serverar oss och gör det till en spektakulär upplevelse.

Beläget i Tallinns Djursholm känns restaurangen med sin svarta interiör och vackra klientel som något extra. Allt från att rockarna tas emot och hängs in i en garderob så att man slipper sitta med jackan på stolen, till att man hela tiden får service mellan rätterna och inför så att glaset med vin är fyllt till bredden vid rätt tid, till vänliga blickar.

Vid vårat besök har menyn anpassats till både kött, vegetarisk och veganskt. Vid Chefs Hall kan man äta fem eller sju rätter med tillhörande vinpaket.

Jag har skrivit ett enskilt blogginlägg om NOA. Du kan lläsa mer om min upplevelse på NOA här.

Här hittar du praktisk info om NOA Chefs hall.

Bilder från NOA.

tallinn-112 tallinn-113Vegetarisk mat i Tallinntallinn-117tallinn-119tallinn-120tallinn-122tallinn-123tallinn-124tallinn-126tallinn-184

Restoran Spot

Sist men inte minst så äter vi lunch sista dagen på en fin restaurang inne i centrum, Restoran Spot. Vi är själv på plats när vi kommer och jag väljer zucchinipizza och dricker dagens champagne medan Linda väljer en kötträtt. Just Spot har egen champagne sommelier, Kalle Muller och en vacker vinkällare som sätter Spot på min karta över restauranger att åtevända till.

Till efterrätt får vi en chokladdessert som smakar ljuvligt och en tur bland champagnen.

Spot ligger i närheten av torget inne i centrala Tallinn.

Här hittar du praktisk info om Spot.

Katarina

Bilder från Spot.

tallinn-200tallinn-201tallinn-202tallinn-204tallinn-205tallinn-207tallinn-208tallinn-215tallinn-216tallinn-209tallinn-210tallinn-211tallinn-212

Andra matguider från Äntligen Vilse

9 matiga tips till Warszawa

10 matiga tips till Lettlands landsbygd

Burgarfeber i Stockholm – mina 4 veggo favoriter


 

Vegetarisk och vegansk mat i Tallinn i samarbete med VisitTallinn.

Text, bild och åsikt är som vanligt mina egna.

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.