Resor
comment 1

Hur jag firade jul ensam – vänskap och tv-tittande

Ett långt januari är här och en finner sig plötsligt stående med julen i backspegeln och en lång månad framför sig. Hos mig är energin inte på topp och därför bloggfrekvensen låg, men bättre sent än aldrig. Här kommer nu mitt avrundande inlägg om att fira jul ensam, såsom min jul slutligen blev.

I början av december efterlyste jag tips på instagram och skrev snart därefter ett inlägg om att jag ämnar fira jul ensam. Ett inlägg som såklart fick mycket uppmärksamhet. Jag fick då in en massa tips om vad en kan göra när en firar jul ensam, tips jag i dess helhet sedan publicerade i inlägget att göra när du firar jul ensam. Tipsen rör allt från att se på tv ensam, promenader i Gamla stan till vegojul och jag är ganska säker på att där finns något för alla.

Tanken jag hade var också att runda av inläggen om att fira jul ensam med att vad jag slutligen gjorde. Nu har julen, mellandagar och nyår passerat, jag har varit ledig alla dessa dagar och har bara haft mig själv att ro om.


Läs mer ->

Att göra nära du firar jul ensam – komplett lista med förslag på klassisk och okonventionell jul ensam

julafton med vänner

På julafton med min guddotter Nour.

Hur jag firade jul ensam

Jul, för mig, började den 23e med en hel dags slapp. I ärlighetens namn är jag alltid lite utarbetad runt jul och vintermånaderna. En kombination av mörker, hög arbetsbelastning och bristande energi och glädje får mig att ramla ner i soffan dagarna innan jul. Jag överlever mest för att jag går på rutin och vet att jag kan vara lite ledig just runt jul. I år hade jag tur och tog tjänstledigt vid jul och semester dagarna efter så att jag fick långledigt.

Så den 23e crashade jag minst sagt ner i soffan och stannade där till kl 10 på julafton.

ris a la malta

Ris a la Malta det bästa med julen är.

Julafton i goda vänners lag

Ganska snart efter att jag nämnt att jag ämnar fira jul ensam blev jag inbjuden till en kompis på julafton. Ingen mindre än min kompis Carro i Upplands Väsby, med partner, guddotter och i svärföräldrars sällskap.

Det finns egentligen inget mer att önska av julafton, förutom kanske snö. Traditionell mat, julklappsutdelning och lite Kalle Anka skriver under på det mesta jag gillar med julen. Tradition, en stunds eftertänksamhet, tacksamhet, glädje och en stund med familjen. Saker jag knappt fokuserar på resten av året, därför så viktigt för mig just under jul.

Juldagen och annandagen

Julafton följdes av en juldag på soffan. Vid det här laget bröt min förkylning ut, en förkylning som precis ebbat ut några veckor senare. Kanske inte allt för rolig jul men också förväntat när kroppen går in i vilomode. Och visst har den fått vila. Den vilar faktiskt fortfarande, inte riktigt redo för det nya året.

Juldagen som är en klassisk hemvändardag spenderades också så kvällstid, minus all-in-festandet med en mindre middag hos min vän Edita med sällskap av Brankica.

Annandagen och dagen efter är ett töcken, inte bara på grund av juldagsglöggen men också förkylningen som däckade mig i omgångar. Jag har inte varit förkyld sen jag och tjejerna var på italienska rivieran i juni, så förståeligt var det kanske ändå dags.

När jag är trött och sliten finns det en sak jag älskar och bara en sak, TV, något det har blivit mycket av under jul. Jag är en kombination av en kräsen finsmakare som syndar med 98% skräp-tv (gärna äventyr, kriminalare eller cheesy romantiska komedier) där favoriten under jul har varit Lucifer, en serie som handlar om just vad namnet antyder, djävulen. I denna moderna och lite konstiga twist hjälper Lucifer en kvinnlig detektiv lösa brott i LA. Ja du förstår härmed nivån på min smak.

Tv serier och filmer jag sett under jul

# Bones – never ending tv-serie om en kriminalantropolog och hennes fbi-partner
# Lucifer – om djävulen som går i en mans skor och hjälper en kriminalare i LAPD lösa brott
# Castle – om en författare som är konsult hos NYPD och hans partner
# Sagan om Ringen – om brödraskapet och ringen. Blir väl inte så mycket mer juklassiker än så?
# Harry Potter – om lille trollkarlen Harry, Hogwarts och vänner. Kan se på repeat för evigt.
# Pirates of the Carribean – Disneys äventyrsfilmer om Jack Sparrow
# Knight and Day – om en tjej som kommer med på ett plan hon egentligen inte skulle och om CIA agenten hon möter där. Vad som följer är en äventyrlig historia bra att stänga av hjärnan till.
# Ett rum med en utsikt – romantiskt drama om en tjej som möter en kille i Italien, känslor uppstår och hon åker hem för att gifta sig med en annan. Vackert filmad och finurlig dialog.
# Mr Right – om en tjej som blir dumpad och sedan möter en lönnmördare. Känslor uppstår. Lite som Knight and Day.

hur fira mellandagar ensam

Bloggjobb på Haymarket.

Mellandagarna

Den 28e var det så dags för Sofias och min årliga bloggjobbdag där vi gick genom resultat och mål från 2017 och skapade nya för 2018. Jag sammanfattade och reflekterade över resultat i det här inlägget.

Dagen efter hoppade jag på tåget norröver och spenderade en vecka i Umeå. Dagen innan nyår var det hockeymatch i Örnsköldsvik och jag som tops varit på 4 matcher i mitt liv fick gå på min femte. Lindas kille Niklas spelar i Björklöven och det var dags för match mellan grannlagen i Allsvenskan. Det gick alldeles utmärkt för Björklöven som vann och för mig som lär mig lite mer om hockey varje gång. Tänker att det är en bra skill för framtiden som jag inte lär använda. Besitter du någon onödig kunskap?

hur fira nyår ensam

Nyår

Nyår spenderades sedan hemma hos Linda dansandes! Inte allt för ofta får en dansa sig till sömns, men så blev det på nyår. Det och en hel massa bubbel och fyrverkerier med Tommy Nilsson som bakgrundsmusik.

hur fira jul ensam

Dagarna innan trettondagsafton

Dagarna innan trettondagsafton var det dubbelt förkylt i Umeå med både jag och Linda på soffan. Vi kom ut på några promenader, en liten miniroadtrip men det var också det. Hjärnan stängde av och vi följde hjärtat, såg film efter film tills ögonen tröttnade och vi somnade.

Jag har sammanfattat min tid i Umeå här.

hur fira jul ensam

Såhär firande jag min jul ensam en sammanfattning

# Jul i goda vänners lag
# Tv – serier
# Juldagsfirande med middag och bubbel
# Bloggjobb på Haymarket och mellandagsrea
# Tågresa och bloggskrivande
# Hockeymatch på Fjällräven center
# Nyårsfirande i Umeå
# Vinterroadtrip i vintriga Västerbotten

Jul blev inte så ensam ändå även om jag fått mycket mer ensamtid. Hur har du firat jul och mellandagar? Är du nöjd med de val och den planering du gjort? Är det något du gärna ändrat på?

Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.