Resor
comments 19

Att leva i nuet som resebloggare

Att vakna upp på ålderns höst och inse att livet svischat förbi utan att en varit närvarande i de ögonblick en levt är en sak som ger mig ångest. Jag återkommer ofta till det i mina tankar och planer vid resa. Det är också en av mitt livs stora drivkrafter. Katarina, vad du än gör, lev livet nu och skjut det inte framför dig! Att du inte har en sjö av pengar på banken och en dyr bostadsrätt, spelar ingen roll. Det är nu du andas och det är nu det händer, så lev nu för tusan.

varför ska man leva i nuet

Att leva i nuet är mer än att bara koppla bort sina sociala medier och vara i stunden, men är en god bit på väg.

Leva i nuet

När vintern pockar på så gör också arbetet på mitt 9-5 jobb. Folk öser in, arbetsuppgifter i pappersform och i alla digitala system rasslar in och kollegorna kommer tillbaka från semestrar. En finner sig plötsligt sitta trängre och trängre.

Ibland vet jag inte riktigt vad en tänkte när en skapade kontorslandskapen. Vilken typ av person var det en visualiserade sig? En person som är helt ok med att sitta på andra, alltid kreativ och produktiv ändå, trots bakgrundssurr och rörelse i ögonvrån? En person som alltid är närvarande, produktiv och planerar för framtiden på jobbet på samma gång? Dvs en person som lyckas leva i nuet, i framtiden och allt däremellan? Som lyckas jobba 8h om dagen för att sedan gå hem till vänner och familj, hinna en sväng på gymet, laga mat och kanske även driva eget företag samt vara lyckad i sociala medier kvällstid? Lyckas med det och ändå fortfarande ha någon form av sinnesnärvaro? Kan jag få träffa den personen en visualiserade sig?

Varför ska man leva i nuet?

Jag antar att alla förstår att människan beskriven ovan, egentligen inte existerar. Jag antar också att alla förstår att leva såhär inte är konsekvensfritt, för varken individ eller samhälle. Jag behöver jag nog inte heller förklara att så vi lever idag, av många inte upplevs som ett ultimat sätt att leva. Det finns många anledningar till att vara mer närvarande och att leva i nuet. Här kommer mina tre största.

att ha möjlighet att fokusera

Jag har ett stort behov av krypa in i ett litet hörn, ha lugnt och tyst och få fokusera. När jag inte har det skenar min hjärna, till nästa papper och nästa blogginlägg och jag får ofta bevis i jobbet att jag inte funkar i en surrig miljö med många pågående processer när jag hittar halvskrivna anteckningar, utkast i maillådan och andra halvfärdiga arbetsuppgifter. Jag är nämligen otroligt lätt-distraherad. Jag behöver möjlighet att fokusera. Att leva i nuet gör det enklare för mig att fokusera.

för att må bättre

Med ökat tempo kommer stress som ger dåligt psykiskt mående hos befolkningen och påverkar sjuktal. Jag tror att leva i nuet är en viktig del för att må bättre och motverka utmattning.

för framtiden

Det är inte mycket som stressar mig på lång sikt, men att vakna upp på ålderns höst och inse att livet svischat förbi utan att jag varit närvarande i de ögonblick jag levt är en sak som ger mig ångest och också det största skälet till varför jag vill leva i nuet. Det må vara klyschigt men jag vill leva nu så jag inte ångrar mitt liv i framtiden.

Men vad innebär det egentligen att leva i nuet?

vad innebär det att leva i nuet

Varför ska en leva i nuet? För mig är det viktigt med möjlighet till fokus, förebygga utmattning och i framtiden vara nöjd med det jag åstadkommit i livet.

Vad innebär det att leva i nuet

När en inser att en inte kan fortsätta leva ett liv som alltmer liknar en fidget spinner kommer tankar om närvaro och vad det innebär att leva i nuet. Att leva ett mer nerskalat liv, ett liv  i lägre tempo där kropp och själ är i balans, är ett av svaren och kanske det som gör det möjligt för många att leva i sitt nu. Tyvärr finns det inget enkelt svar till vad det innebär att leva i nuet. En enkel googling och långa trådar på forum skriver under på det. Om jag ändå ska försöka mig på att ge ett är det nog troligen det svar ingen vill höra.

Att ta tillvara på nuet, vara närvarande i stunden och inte planera särskilt mycket för framtiden. Det är nu vi lever.

Men så har ju nästan ingen ett privilegium att leva, även om life design och att måla sitt eget liv blivit mycket populärt. En ska ju trots ett nedskalat liv ratta ekonomi, familj och karriär däremellan. Tre betydande delar som troligen fallerar om en bara lever i nuet utifrån den korta definition som nämns ovan.

Utifrån det drar jag slutsatsen att det är upp till var och en att forma sitt eget nu och att vad det innebär att leva i nuet för den personen. Här kommer mitt nu.

hur ska jag leva i nuet

Uppskattar vi verkligen resorna och resmålen när vi upplever Spanien ena helgen och Italien nästa? När vi åker iväg på en resa med nästa redan i sikte, får vi verkligen ut det vi vill och borde av varje enskild resa då? – Jennifer Sandström, Forever Abroad Always at Home.

Att leva i nuet som resebloggare

Bland resebloggare blir tankar om att leva i nuet ganska betydande. De flesta resebloggare inser snart att resa på det sätt en gör är ett privilegium. Det gör jag och jag är tacksam.

Ett privilegium som för den delen inte saknar inbyggda konflikter.

Jennifer touchar ämnet i sin resereflektion över år 2017

Uppskattar vi verkligen resorna och resmålen när vi upplever Spanien ena helgen och Italien nästa? När vi åker iväg på en resa med nästa redan i sikte, får vi verkligen ut det vi vill och borde av varje enskild resa då? 

Att hela tiden tänka framåt, mot sina drömmar och framtida planerar blir utifrån Jennifers reflektion (med redan nästa resa i sikte) kontraproduktivt. För om en hela tiden har planer framåt, hur lever en då i nuet? Hur uppskattar en nuet i Spanien, när en har Italien i sikta helgen efter? Sannerligen en svår nöt att knäcka som resebloggare.

Jag reser ofta med andra resebloggare och även resejournalister och kan se en tydlig skillnad på dem som lever nu och de som siktar lite för långt fram. Det märks på den mentala närvaron i resan och hur en bemöter folk och situationer. Jag vill dock poängtera att jag inte tror det handlar om särskilda personer eller personlighetstyper, utan snarare hur det ser ut för den enskilda personen (arbete, ekonomi mm), vid just det tillfället i livet. Men känner du dig träffad, fortsätt till nästa stycke om hur jag lever i nuet.

leva i nuet

Att vara utvilad, prata med människor jag möter och ha resfri tid är hur jag lever i nuet. Hur gör du?

Hur ska jag leva i nuet (som resebloggare)

För att göra en plan för hur jag ska leva i nuet behöver en först definiera vad att leva i nuet innebär för en själv. Något jag funderar på mest hela tiden. Att ha många bollar i luften och oavslutade arbetsuppgifter betyder ju inte per automatik att man inte lever i nuet. Det betyder ju heller inte att man gör det.

Följande har jag kommit fram till att jag tycker är viktigt för hur jag ska leva i nuet.

# Vara utvilad

Att sova en ordentligt natts sömn så att jag orkar med dagens aktiviteter, hålla fokus att ta in dem och njuta av dem när jag är är prio 1. Att jag tappar minnet betyder ofta att min hjärna har befunnits sig på en annan plats, orsakat av stress, varpå jag sedan inte kommer ihåg vägbeskrivning eller det jag gjort en dag. Och den dagen kunde jag ju således lika gärna ha hoppat över.

# Prata med människor jag möter

För mig är det viktigt med bemötande. Att ta in människan jag möter och dess historia och att le mot hen även om en vid hen första anblick inte intresserar mig. Som resebloggare är utgångspunkten att världen är vacker och intressant varför jag sällan möter en människa jag slutligen inte uppskattar på ett eller annat vis. Därför stannar jag upp, fokuserar och försöker att njuta av ögonblicket. Att vara intresserad av andra och visa respekt är viktigt för mig, men något jag hela tiden måste jobba på. Jag är ju som nämnt ovan, lätt-distraherad.

# Se till att ha resfri tid

Att se till att det finns resfri tid så jag har tid att reflektera över de resor jag har genomfört är mycket viktigt för mig. När en jobbar heltid är det ganska ultimat att göra en resa i månaden. Varje resa skapar bloggmaterial för minst en månad. Jag vill också hänga med kompisar, gå till gymet, se mycket film och vara själv, varför jag inte kan boka upp för mycket tid. Helst så lite tid som möjligt faktiskt. Jag har nämnt det tidigare i mitt inlägg om att Att driva en reseblogg och arbeta heltid;

Jag försöker undvika att boka upp saker långt framåt. T ex bokar jag inga konsertbiljetter ett år i förväg. Så det blir ingen Katy Perry för mig 2018. I dagsläget är bara junis resor bokade, inga fler. Det skulle säkert förvåna dig om jag säger att nästan alla mina helger hela året är obokade. Men så jobbar jag. Att inte boka saker är ett smart sätt att planera. Om du bokar allt i förväg sitter du snart fast i ett schema du inte kan rucka på och känslan att någon annan lever och styr ditt liv kommer som ett brev på posten.

Att inte boka upp sig är nog mitt viktigaste tips för att ha möjlighet att leva i nuet. Det går så mycket snabbare en tror för kalendern att ta över livet.

Varför och hur? – att leva i nuet en sammanfattning

På ålderns höst vill inte jag ångra livet. Jag vill därför som resebloggare leva i nuet. För att kunna göra det är det viktigt med vila, mötet och resfri tid.

Har du själv reflekterat över att leva i nuet? Vad kom du fram till?

Hoppas du tycker om mina högst personliga reflektioner. Du hittar fler av dem under personligt. Ha en fantastisk onsdag!

Katarina

 

19 Comments

 1. Jennie says

  Men hallå!! Läser du tankar eller?????

  Vilket otroligt klokt inlägg och syn på livet! Jag kan bara hålla med dig och även konfirmera att livet lärt mig att inte boka upp min tid – det räcker med jobbkalendern men där är jag även noggrann att ha luft i planeringen.

  Min fasa är också att vakna upp och inse att livet swishat förbi -jag har tränat mig i att vara i nuet och ta vara på de där lilla extra. Tex har jag nu bokat en drömresa, Svalbard på söndag!! Livet har gett mig en unik möjlighet sista veckorna och SAS hade schysst deal på eurobonus resa ???

  • Katarina says

   Men tack för superfin kommentar!

   Ja jag läser nog tankar men du läser tankar när det kommer till Bucketen! Svalbard! Fan vilket fusk. Var kan en följa dig?

 2. Vilket bra inlägg. Jag känner att jag är ganska bra på att ta en resa i taget, men det är ju det där med vila däremellan. Vi får väl se om vi kan hålla en resa i månaden det kommande året :). Siktar nog på lite färre resor, men längre tid på plats.

 3. Mycket intressant läsning, då leva i nuet verkligen är mitt viktigaste i mitt liv. Att ta vara på varje sekund, njuta till max, sova ordentligt, stressa så lite som möjligt, ha kul och alltid se saker från den positiva sidan. Nu fungerar min reseblogg inte som många andra och det är nog en stor del till att jag som resebloggare ändå känner att jag verkligen lever här och nu. Jag satte upp en enkel regel för väldigt många år sedan: på 1 plats kommer jag, på andra plats kommer bloggen (delat med mycket annat). Alltid. = Jag lever, och bloggen följer med. Den styr inte vart jag ska resa, när jag ska resa, och jag har inte satt krav på ”si och så mycket / ofta måste saker publiceras”, och jag planerar inte framåt. Jo lite ibland men jag tar verkligen dagar och veckor som de kommer, och älskar alla oplanerade helger. Bloggen får bara X antal timmar per vecka, och den får aldrig göra att jag känner stress eller press. Mitt resande bygger också på få längre resor än många resor, vilket gör att när vi är iväg så är vi verkligen mitt i livet där och då. 🙂

  (Shit va långt det blev. Ha, ha!)

  • Katarina says

   Haha jag märker! Men mitt blogginlägg blev också sjuuuuuukt långt. Kundeninte sluta skriva insåg jag så jag fortsatte. Men fina och intressanta tankar du kommer med. Superviktiga faktiskt. Det är också ett sätt att leva i nuet, att låta jaget komma först. Jag kommer nog blogga mindre i år. Hade skrivit över 200 inlägg förra året. Hur mkt bloggar du ungefär?

   • 2017 blev det 89 inlägg. Och ca 80-90 procent av mina inlägg gör jag helt färdiga när vi reser då jag har massor av lugn och ro, är i nuet, och har tid att ägna mig åt dem fullt ut. Mannen tar siesta under någon palm nästan dagligen, eller surfar ett pass mer än mig, och då sätter mig i skuggan under en annan palm och fixar bilder/skriver. 🙂

    Det här med att sätta jag’et först är verkligen viktigt för mig. Egoistiskt till viss del absolut, men då lever jag verkligen fullt ut. Sen ser jag alltid våra resor som semester i första hand. Jag reser inte för att producera, utan jag reser för att jag vill och för att vila upp mig och må bra. 🙂

 4. Spännande läsning, jag tänker på sånt här i princip varje dag! Något jag märker är att jag är sämre på att leva i nuet när kalendern är för full. Men när den består av mycket tom yta vet jag att jag klarar av att leverera på skola och jobb eftersom jag får tid att bara vara efter det!

  Vad gäller resor tror jag det är jätteviktigt att verkligen stanna upp! När jag var barn/tonåring var nästan mitt mål med resandet att få bocka av ytterligare ett besökt land. Jag kunde nästan bli frustrerad om vi åkte till samma land två gånger. Tack och lov har jag ändrat mig på den fronten och bokar resor utifrån var jag helst vill åka.

  Vi bor i ett renoveringsobjekt och även det ställer rätt stora krav på att kunna leva i nuet. ”När bara badrummet är renoverat” eller ”tänk vad mycket bättre sommaren kommer vara nästa år när vi har byggt altan” är tankar som lätt dyker upp. Jag har blivit bättre på att styra bort dem men det kräver förstås lite träning.

  Många tankar blev det visst! Jag tror att en anledning till att jag tänker så pass mycket på det här är att jag haft problem med panikångest och att en stor anledning till det var att jag aldrig var i nuet. Därför tänker jag extra mycket på att vara det nu för jag vill aldrig ha tillbaka helvetesångesten igen! Även om anledningen är lite tråkig så har den gett mig ett sunt perspektiv på vad som faktiskt är viktigt för mig! Kram!

 5. Otroligt bra inlägg Katarina, tack! Min syrra kör fokusord varje år, det här året är ordet faktiskt ”nu”. Jag ska skicka över det här inlägget till henne!

  Personligen jobbar jag jättemycket med den här biten i mitt liv – men får kämpa. Det är INTE min starka sida, vilket känns orättvist mot både mig själv, min familj och mina vänner. Jag gör dock små, små steg framåt. Som konkreta exempel lägger jag numera alltid telefonen i köket när vi ska titta på tv/film – för att slippa ”reflexarmen” att scrolla sociala medier i reklampauserna och liknande. Lägger också telefonen på laddning på ett annat våningsplan under natten, för att vakna och somna i nuet – inte någon annanstans i cyberspace.

  Tack igen för läsvärda tankar!

 6. Väldigt fint inlägg! Det där med att vara närvarande är superviktigt för mig också. Och svårt så klart. Handlar nog lite om att vilja maximera äventyret eller resan. Om man ska kunna fantasiresa tillbaka efteråt så krävs det ju någonstans att man varit närvarande i nuet där och då 🙂

  • Katarina says

   Ja exakt. Att vara i nuet är viktigt för att ens ha ngt att återgå till såklart. Och för att kunna uppskatta. Massa fördelar men ack så svårt. ?

 7. Intressant att ta del av och klokt som vanligt. Jag lever väldigt mycket i nuet, som en följd av att jag blev sjuk. Det kan ibland krocka med andra människors sätt att leva, när jag inte kan planera långt fram, men också det får människor att tänka till. För mig handlar att leva i nuet också om att aktivt välja och välja bort. Att ta bort distraktioner, energitjuvar och vara tacksam och nöjd med det jag har även när det är väldigt lite. Enkelhet, med låga anspråk. Jag tror mig ana att våra tankar går isär lite där, men det kanske bara är som jag tolkar det? Att leva i nuet i dina ord läser jag mer som att ”fånga nuet” och göra det en kan och vill av det. Ett annat sätt kan ju också vara att bara leva i det som är och ta vara på det. Men jag håller helt med dig om att det är individuellt och verkligen upp till var och en vad en lägger i orden.

  • Katarina says

   Ja men precis så. Åsikterna är tänkt att gå isär. Samt att det finns igenkänning!

 8. Vilka insiktsfulla personliga reflektioner! Tidigare upplevde vi en viss stress när resandet gick alldeles för fort. Numera försöker vi därför stanna längre för att kunna upptäcka platsen och möta människor i ett avkopplande tempo. För oss har det fungerat enormt bra.

  • Katarina says

   Ja det är sannerligen ett viktigt tips och välkommen hit!

   Jag måste också försöka att göra fler medvetna val kring detta och fundera ut hur jag kan vara närvarande mera trots att jobbet stressar på.

 9. Pingback: Digital detox: nödvändighet eller skräckpropaganda? - RESFREDAG

 10. Mycket sant i det du skriver – särskild det att inte boka upp sig hela tiden, utan att ha möjligheten att vara flexibel när något plötsligt händer – och saker händer ju i nuet.

  Sen tror jag inte man ska ha dåligt samvete för att vara på en resa och redan börja planera nästa. Det beror ju förstås på många faktorer, men min sista vecka som jag nu har i Brasilien är vardagsvecka för mig. Det ska liksom inte spela någon roll om jag är i Sao Paulo eller om jag är hemma. Jag gör det jag hade gjort om jag vore i Stockholm, om än inte vattna vattna växterna i badrummet, till exempel planera inför nästa resa. Då tycker jag att jag lever i nuet som resebloggare.

 11. Superintressant. Jag Skulle vilja testa att leva MIT liv på ett helt annat sätt för att se skillnaden. Inte minst när det kommer till kalendern – hur skulle jag leva om jag hade 85 % obokade helger? Fram till maj har jag kanske 4 som inte är styrda…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.