Natur, Resor
comments 8

Modernatur och naturstigen vid Sme Åna

Det gröna börjar sakta leta sig ut ur alla springor i marken det hittar. Mossan kämpar förgäves, även om det är det enda som har överlevt vintern hotar nu sommaren med all sin prakt. Blått, lila och rött,  vårens färger sprakar och naturen återhämtar sig, kliver ur sitt ide och sträcker sakta på sig.

antligenvilse_naturstigen_sme_anaantligenvilse_naturstigen_sme_ana-2 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-3antligenvilse_naturstigen_sme_ana-4

Naturstigen vid Sme Åna

En vecka har passerat sedan påsk och jag är åter hemma i Stockholm. Under påsk passade jag på att vara ute så mycket som möjligt i naturen och besökte både Norra Kvills nationalpark och vandrade i naturen där jag är född och uppvuxen. Precis där jag bor ligger Kvarndammen och i anslutning till den Sme Åna, en naturstig i Vimmerby kommun och en av sevärdheterna i Gullringen, min hemby.

Man tar sig enkelt ner till Sme Åna från Kvarnen och den gamla bensinmacken som ligger vid höger sida och man kommer till Gullringen från riksvägen från Vimmerby. Vid Kvarnen börjar naturstigen och den lilla vandringsled som tar vandraren förbi vacker natur, ett vattenfall på 18 meter, det gamla kraftverket och Skomakargrottorna samt en skogstjärn, så vacker att jag skrev om det sist jag var hemma. Du hittar inlägget här.

Mamma och jag tog en kort kvällpromenad runt Sme Åna och passerade det gamla kraftverket på fredagen när jag precis kommit hem från Stockholm. Efter nära två timmars bilkö ur Stockholm var det precis vad jag behövde.

Hur spenderade du påsken?

Katarina

antligenvilse_naturstigen_sme_ana-5 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-6 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-7 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-8 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-9 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-10 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-11 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-12 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-13

Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka? Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka? Höljet var ju knoppen hela vintern. Vad är det för nytt, som tär och spränger? Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer och det som stänger.

Karin Boye

antligenvilse_naturstigen_sme_ana-14 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-15 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-16  antligenvilse_naturstigen_sme_ana-18 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-19 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-20 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-21  antligenvilse_naturstigen_sme_ana-23 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-24 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-25

Karta – sevärdheter på vägen

Om du klickar på kartan kommer du till Google Maps och min karta över Kalmar län. Här växte jag upp.  Här finns en kort beskrivning av platsen/och eller utsikt som de märker ut. När du kommer in på kartan ska du välja lagret ”Södra Vi socken” som är den aktuella kartan för detta inlägg. Avmarkera först eventuella andra lager. Kartorna är levande och uppdateras då och då.

Om du hittar något som inte stämmer i denna eller någon annan karta – skicka ett mail till katarina_wohlfart@hotmail.com eller kommentera här.

antligenvilse_sme_ana

8 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.