Natur, Resor
comments 8

Modernatur och naturstigen vid Sme Åna

Det gröna börjar sakta leta sig ut ur alla springor i marken det hittar. Mossan kämpar förgäves, även om det är det enda som har överlevt vintern hotar nu sommaren med all sin prakt. Blått, lila och rött,  vårens färger sprakar och naturen återhämtar sig, kliver ur sitt ide och sträcker sakta på sig.

antligenvilse_naturstigen_sme_anaantligenvilse_naturstigen_sme_ana-2 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-3antligenvilse_naturstigen_sme_ana-4

Naturstigen vid Sme Åna

En vecka har passerat sedan påsk och jag är åter hemma i Stockholm. Under påsk passade jag på att vara ute så mycket som möjligt i naturen och besökte både Norra Kvills nationalpark och vandrade i naturen där jag är född och uppvuxen. Precis där jag bor ligger Kvarndammen och i anslutning till den Sme Åna, en naturstig i Vimmerby kommun och en av sevärdheterna i Gullringen, min hemby.

Man tar sig enkelt ner till Sme Åna från Kvarnen och den gamla bensinmacken som ligger vid höger sida och man kommer till Gullringen från riksvägen från Vimmerby. Vid Kvarnen börjar naturstigen och den lilla vandringsled som tar vandraren förbi vacker natur, ett vattenfall på 18 meter, det gamla kraftverket och Skomakargrottorna samt en skogstjärn, så vacker att jag skrev om det sist jag var hemma. Du hittar inlägget här.

Mamma och jag tog en kort kvällpromenad runt Sme Åna och passerade det gamla kraftverket på fredagen när jag precis kommit hem från Stockholm. Efter nära två timmars bilkö ur Stockholm var det precis vad jag behövde.

Hur spenderade du påsken?

Katarina

antligenvilse_naturstigen_sme_ana-5 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-6 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-7 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-8 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-9 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-10 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-11 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-12 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-13

Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka? Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka? Höljet var ju knoppen hela vintern. Vad är det för nytt, som tär och spränger? Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer och det som stänger.

Karin Boye

antligenvilse_naturstigen_sme_ana-14 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-15 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-16  antligenvilse_naturstigen_sme_ana-18 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-19 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-20 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-21  antligenvilse_naturstigen_sme_ana-23 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-24 antligenvilse_naturstigen_sme_ana-25

Karta – sevärdheter på vägen

Om du klickar på kartan kommer du till Google Maps och min karta över Kalmar län. Här växte jag upp.  Här finns en kort beskrivning av platsen/och eller utsikt som de märker ut. När du kommer in på kartan ska du välja lagret ”Södra Vi socken” som är den aktuella kartan för detta inlägg. Avmarkera först eventuella andra lager. Kartorna är levande och uppdateras då och då.

Om du hittar något som inte stämmer i denna eller någon annan karta – skicka ett mail till katarina_wohlfart@hotmail.com eller kommentera här.

antligenvilse_sme_ana

8 Comments

 1. Amazing photos, as always! I felt like hearing the soothing sound of the stream and the silence of the forest while looking at your photos. I love how deserted everything looks! You grew up near a beautiful place 🙂 Just like you, I spent Easter away from everyday life around beautiful nature – I think it’s the best place to rest one’s soul 🙂

  • antligenvilse says

   Yes. It sure is. Easter has become a weekend to rest. Nature is the best resting place. 🙂

 2. Jajag håller med! Den nya grejen med gratis museum är sånt jäkla bra påhitt! Visste inte om att kulturhuset hade gratis på måndagar, ska genast kolla upp det 🙂 Tack för tipset!

 3. Åh vad mystiskt vackert! Skogen är det allra bästa jag fick, gärna tillsammans med fjäll också. Finns ingen bättre medicin mot, ja typ allt!

  Vad kul att du hittade min blogg så jag hittade din – du har nog det bästa bloggnamnet jag kan tänka mig! Underbara bilder och så är det som om jag hade valt ämnena själv – tjohooo!

  • antligenvilse says

   Tack ja lite som att hitta en annan del av sin blogg när jag besökte din. Värsta bästa känslan! Magiska bilder har du! Alla vattenfall (redan beroende) Tack, gillar namnet själv. Inspirerat av en bok med samma namn från en resejournalist, mycket magiska bilder i den och det är ju min devis så namnet var taget. Hej äntligen vilse välkommen till min dator typ.

 4. Nämen åh så vackert! Skulle definitivt vilja se det där på plats. Älskar vattenfallet och skogstjärnen.

  • antligenvilse says

   Ja skogstjärnen är något alldeles extra. Lite svår att komma fram till men grymt mysig omgivning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.