Europa, Mat, Resor, Stad, Storbritannien
comments 5

Londons matkultur

Detta är ett gästinlägg av Martin Benitez, kock, foodie, sambo och vän.

Hipp hipp hurra! Här kommer min alldeles första gästpost av min alldeles egna Martin. Martin är kock och min sambo. Han driver instagramkontot carlosmbenitez där han ibland lägger upp bilder på mat. Han är annars inte som jag, besatt av att blogga eller att skriva utan spenderar sin fritid med att leta efter restauranger att besöka på Instagram eller google.

Text: Martn Benitez

Foto: Katarina Wohlfart

londons matkultur londons matkultur

Fish and Chips på Poppies

martin_mat_london_antligenvilse-16

Londons matkultur – från Tikka Masala till fish and chips

Innan vi reste till London var våra nära och kära väldigt entusiastiska med tips om saker att upptäcka i staden. Från de klassiska tipsen Madame Tussauds, musikaler, shopping samt vaktbyte vid Buckingham palats föreslogs även ta er till Brick Lane och prova indisk mat, på så kallade Curry Houses. Den indiska matkulturen har på många vis hämtats till London i många mer former än bara etableringen av indiska kvarter, utan även klassiskt brittiska traditioner som tea time samt nationalrätten Chicken Tikka Masala härstammar mer eller mindre ifrån Indien.

Den mer klassiska matstilen i England som Bangers, beans and mash, är även en stående favorit på traditionella pubarna. Rätten består av en fläskkorv som serveras med bönor, potatismos och en lättare kycklingsky, något underbart att sällskapa med en stadig Porter på en dunkel och högljudd brittisk kvarterskrog. På Londons gator och torg är det starkt rekommenderat att äta Fish´n chips, specifikt gärna ifrån Poppies Fish and Chips antingen i Whitechapel eller Camden. Även här kan man se spår av Indien då vissa rätter innehåller rostad curry.

Även andra kulturer har fått ett starkt fotfäste på Londons gator och torg, bland annat kinesiskt och sydamerikanskt. Detta är något som främst syns i distrikten Soho och Whitechapel. Du kan läsa mer om Londons China Town i Katarinas inlägg här.

Under vår vistelse i London fick vi reda på att intresset för peruansk mat har blossat upp och flera nya peruanska restauranger öppnat. Detta efter att Katarina sa att jag inte fick gå och äta på en av Londons stjärnkrogar som heter Lima Londres och ligger i området Fitzrovia. Med krossat hjärta sökte jag vidare efter fler peruanska restauranger vilket inte gjorde mig besviken när jag hittade 15 restauranger med väldigt goda recensioner. Efter mycket noggrann undersökning valde vi naturligtvis en restaurang i Soho som ironiskt nog heter Ceviche Soho. På denna peruanska restaurang var det trångt, mörkt med dunkande latinamerikanska toner i bakgrunden, precis som det ska vara i en restaurang belägen på Londons hipster- gator. Med klassiska rätter som Ceviche, Anticucho och friterad Cassava gjorde restaurangen en fantastisk bedrift. De hade även en lekfull sida där nya typer av influenser fick skina, exempelvis rå pilgrimsmussla med picklade gröna plommon, hibiskus och chiagelé smaksatt med lime och chili. Maten samt drycken var väldigt autentisk peruansk med rena smaker som ljuvlig hetta och fräschör.

Martin

Portobello Road market

martin_mat_london_antligenvilse-7

Borough Market

martin_mat_london_antligenvilse-22martin_mat_london_antligenvilse-25 martin_mat_london_antligenvilse-26 martin_mat_london_antligenvilse-27 martin_mat_london_antligenvilse-28

Pisco sour till maten på Ceviche Soho

martin_mat_london_antligenvilse-3 martin_mat_london_antligenvilse-2

Martin läser menyn på Wagamama i London

martin_mat_london_antligenvilse-21

Kuriosa

Under 1900-talets första hälft var Storbritannien världens största imperium (och världens största imperium genom tiderna just då) med mer än 500 miljoner invånare, ca 20 % av världsbefolkningen. Till följd av Storbritanniens kolonialisering av exempelvis Indien har den brittiska matkulturen tagit form.

5 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.