Resor
comments 10

Länge leve kläderna!

– Årets julhandel slår alla rekord- som vanligt?

Har skrivit färdigt min artikel om konsumtion sedan någon vecka och väntar nu på publicering i kommande issue av våran studenttidning Type Magazine. I artikeln skrev jag att julhandeln kommer att slå alla rekord, men nu tycks media ha ändrat sig eller inte riktigt komma överens. Veckans affärer säger den 5e november att Årets julhandel slår rekord- och förändras medan Dagens Ekonomi- säger den 19 november att Julhandeln kan minska i år. Hur ska de nu ha det?

Jag hoppas som ”En köpfri dag”, bloggen om just en köpfri dag, som infaller nu på lördag att Julhandeln faktiskt är på nedgång. ”Låt oss därför hjälpa Svensk handel med att se elefanten i rummet – att allt fler tröttnat på att slita ihop till fler och fler miljöförstörande prylar som inte gör oss ett dugg lyckligare.” säger En köpfri dag skarpt, och träffar den där ömma punkten som handeln inte riktigt vill erkänna finns där.

Jag har själv redan börjat att ändra mitt beteende- till ett mer miljömedvetet jag- just för att garderoben svämmar över av textilier. Jag kommer ha många köpfria dagar det kommande året och satsa på att köpa vintage istället för nyproducerad textil. Heidi som jag intervjuade förra veckan för min artikel- för att gå till Modemanifestet klicka här– har helt klart inspirerat mig till förändring, även om jag sedan tidigare har en väldigt stor vintagegarderob och har varit någorlunda medveten i perioder tänker jag nu ta steget längre och säga nej till ej medveten konsumtion av kläder. Nej till onödigt mycket nyproducerat och ja till second hand.

Heidi tipsar idag om Naturskyddsföreningens artikel Länge leve kläderna som jag läste i Aftonbladet för två dagar sedan och inte delade här, men på mitt twitterkonto den 25e november. För att gå till min twitter klicka här. #slowfashion, är taggen för den som vill följa detta i sociala medier.

Men länge leve kläderna! Det är dags att allt fler konsumenter börjar köpa second hand och inse att de kan göra förändring bara genom att ändra sitt köpbeteende. Även om man i år inte är ense om att konsumtionen är på nedgång, hoppas jag i mitt hjärta att den är det på lång sikt.

Håller på att sätta ihop en sida om min vintagegarderob, mest för att jag tycker det är så fantastiskt kul att läsa andras vintagebloggar och kolla på bilder men också för att jag vill inspirera andra att få upp ögonen för vad mycket fint vintage det finns där ute. Då garderoben är stor tar det nog ett tag innan jag lyckas skramla ihop till den sidan så så länge tänker jag bjuda på några snapshots i detta inlägg.

Keep on consuming- sustainable.

Katarina

SAM_4148SAM_4127 SAM_4121

Tycker mycket om gamla galgar från olika butiker i trä.

Tyget till min lilla vintageguldklimp från Briluna Modele- franskt 60-tal, som jag bar på min sambos studentbal maj 2012.

Briluna Modele-klänningen är den som hänger längst fram. Bakom hänger många olika hårt förvärvade plagg som guldkimonon från Ida Sjöstedt som jag köpte på tradera i år efter att ha bevakat internet efter den i mer än 1 år. Tror att den är från 2010 eller 2011 och del av hennes Couture kollektion.

Foton taget som vanligt med min Samsung NX 10, 18-55mm objektivet denna gång.

Kommentera gärna genom att trycka på pluset på ringen/pratbubblan som syns nedan.

10 Comments

 1. Inspirerande att läsa om din strävan att ”ställa om”. Jag tänker att hållbar utveckling byggs ett steg i taget, både hemma och i världen. För egen del har jag ingen större vintagegarderob att visa upp. Däremot gillar jag också gamla trägalgar från butiker och hotell. Apropå kläder och hållbar utveckling – något man kan göra i vardagen är att vädra plagg istället för att tvätta dem. Fungerar kanske inte på strumpor, men många byxor och tröjor behöver inte tvättas så ofta. Jag har till exempel några ylletröjor som inte blivit vattentvättade på flera år. Bra för både miljön och plånboken, och ylleplaggen håller sig fina länge!

  • Hej! haha- har du ingen vintagegarderob.. det är ju så vanligt bland män. ;)Jag har verkligen blivit inspirerad av olika hållbar knsumtionsbloggar jag läst på sista tiden. Min blogg är mer tänkt som journaliststudier i allmänhet, men eftersom jag nästan bara skriver om miljö blir det mycket vad jag gör privat också eftersom det påverkar oss alla hela tiden. Roligt att du vill följa mig och har tips om tvätt för absolut, visst tvättar vi för mycket. Det är väl också en fördel med att ha en vintagegarderob, man är lite extra rädd om vackra gamla klänningar och vädrar dem istället. Jag har nu senast införskaffat tvättnötter- har du hört talas om dem? Köpte dem på jordkloks hemsida och vi håller på att testa dem men har också vanligt tvättmedel kvar för min sambos kockkläder som man måste tvätta tvättmedel i 60 grader varje dag 🙁 Har du haft din blogg länge? Jag kopierar in det på din blogg för vet inte om du får svaren till dig.

 2. Ja, en fördel med gamla rariteter och dyra nyköp är att man vårdar dem bättre. Tvättnötter har jag inte provat. Har dock hört både positiva och mindre positiva omdömen om dem. I mitt hushåll försöker vi jobba på att vädra kläder, dosera lagom med tvättmedel och fylla maskinerna. Fast ibland är även så enkla saker svåra i vardagsstressen…. Som blivande hem- och konsumentkunskapslärare tycker jag det är bra att ni är noggranna med tvätten av din sambos kockkläder 🙂 Miljön är viktig, men även hygienfrågor i köket. Ibland uppstår vissa krockar och svåra avvägningar där. Bloggat har jag gjort sedan oktober 2013, så jag är rätt grön i sammanhanget. När man skriver inlägg går det att kryssa i en ruta så att man får ett meddelande om nya kommentarer på kommentaren.

  • Jo precis. Men jag har haft lite problem med andra bloggsystem. Vissa får jag mail ifrån och andra inte men såg när jag gick in på din blogg att du hade wordpress och då är det ju lugnt. Då hamnar det i notiserna.

   Jag har bara haft min blogg sen september så är lika ny med detta men det är mycket roligt. Det sätter ett perspektiv på tillvaron och man blir mer allmänbildad- läser mer nyheter och tar in andras åsiker.

   Det finns ju mer miljlövänliga tvättmedel man kan välja som är uppbyggda på växttensider på något sätt- men vet inte vad den stora skillnaden är eftersom jag inte lyssnade så noga på kemin i skolan. :/ Har diskmedel med det som innehåll och det diskmedlet jag har är jättebra.

   Håller med dig med kockkläderna i vilket fall, men man kanske kan använda ett mer giftfritt alternativ som fortfarande är starkt- ang tvättnötterna är det inte bara för miljön utan även för våran hy. Jag och min sambo blir allt känsligare mot parfymer bland annat så det är också ett skäl.

 3. Känner igen mig i det du skriver om bloggande, att det öppnar upp för nya möten och fördjupade kunskaper. Sedan är det ju väldigt roligt att skriva också.

  Naturskyddsföreningens ”Bra miljöval” brukar vara min guide i märkningsdjungeln. Vad gäller kockkläderna så är det viktigt att inte tumma på tvättemperaturen, men det visste ni nog redan 🙂 Berätta gärna mer om erfarenheterna om tvättnötter när ni provat ett tag!

 4. Pingback: Hållbar konsumtion och hushållets ekonomi. | Katarina pratar

 5. Pingback: Länge leve kläderna- i Peru | Katarina Wohlfart

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.