Resor
comments 3

Följ med ut i naturen. Vandra Bergslagsleden genom Tiveden.

Reklamsamarbete. 

På vissa platser hör man hemma, lite mer än på andra. Skogen är en sådan plats för mig, en plats att krypa in i. Ett ställe att låta mig själv få vara den jag är. Ett naturbarn. I Tiveden får jag chansen att vara ett skogsbarn, det bästa av naturbarnen. Här vandrar jag in i barrskogen, omhuldas och får vara. Här läker sår, här skapas glädje och här finns liv.

tiveden

Jag har besökt Tiveden två gånger och känslan är den samma. Tjockt, murrigt och hemtamt.

sveriges nationalparker tivedens nationalparknäckrosor tivedennäckrosor tiveden

I Tiveden bor hästarna och näckrosorna.

Följ med ut i naturen. Vandra Bergslagsleden genom Tiveden.

I naturen kan man vara ensam, eller med varandra. I juli, sådär lagom i början av min sommarsemester var jag och Sofia, naturbarn och skogsbadare, i Tiveden för en stund naturrekreation, eller som Sofia säger det ”att skogsbada och se på blommor längs med Bergslagsleden”.

Det här inlägget är tillägnat min kärlek till naturen och till Tiveden, till djupa skogsandetag, rasslande granris och gnäggande hästar.

att göra i tiveden rida häst

När jag var liten hade jag en häst som hette Flyinge. Med henne upptäckte jag Smålands djupa skogar och plaskade i alla sjöar jag kunde rida ner i.

Det här är Áus, min islänska man. 

att göra i tiveden naturguide tiveden

Tivedstorp.

Snabba tips till Tiveden

Resa till Tiveden

Ta tåget till Laxå och sedan den gratis Tivedsbussen ut i naturen. Enkelt, hållbart och tillgänglig för alla.

Äta och fika i Tiveden

Tiveds kafferosteri
Fika på Tiveds kafferosteri i Sunnerud, eller köp och ta med ditt nymalda kaffe och nybakade kakor ut i naturen. Fika minst två gånger på en sten och blicka över Tivedens alla näckrossjöar.

Luripompa
Mitt emot Tiveds kafferosteri i Sunnerud finns Luripompa. Här kan du njuta av vällagad fastfood med vildmarken runt hörnet.

Bo 

Tivedstorp
Bo i en röd stuga i STF boendet Tivedstorp längs Bergslagsleden. Fikamöjligheter och gnäggande hästar åt alla håll.

Ösjönäs
Drömbo mitt i Tivedens Nationalpark på Ösjönäs gård. Ösjönäs har även turridning och kanotpaddling i sitt register.

Göra

Bergslagsleden
Vandra på 28 mil led genom Bergslagen på Bergslagsleden, där delen genom Tiveden är en av STFs signaturleder.

Tivedens nationalpark
Tivedens nationalpark är en av Sveriges 30 nationalparker. Nationalparken bjuder på grottor, stenblock och vildmarkskänsla.

Naturguide Tiveden
Gå en guidad visning i naturen med David som driver företaget Naturguide Tiveden. Kom ut i naturen och se den på ett nytt sätt, drick te och andas in ljumma dofter av myr, svamp och tallbarr.

Turridning i Tivedens nationalpark
Upptäck 40 mil ridled tillsammans med Jessica på turridning på Ösjönäs. Testa hästparkeringen vid Vitsand.

naturguide tiveden

David, Naturguide Tiveden.

vandra bergslagsledeneld tivedenvara i naturen tiveden

Min kärlek till skogen, har väl inte gått omärkt förbi? Kärleken så stark, som jag får utlopp för så snart min fot kommer utanför stadsgränsen, när jag hör foten mjukt sjunka ner på ett barrigt underlag, höra knastret från ris och grenar när jag vadar genom ett ljungfält och när jag lyfter blicken och blickar ut över de oändligaste av fjäll. Vad vore jag som människa utan naturen, utan friheten och vad vore jag utan allemansrätten? 

Skrev jag så klokt i oktober 2017. Jag är allt bra klok, ibland.

vandra tiveden sofia zetterqvist bergslagsleden

Sofia, Fantasiresor, med bestämda steg längs Bergslagsleden. En sak får man säga om mig och Sofia, det går då inte särskilt snabbt att vandra. Om en kort led ska ta 1,5h, kan man nog räkna med minst 2,5h för Katarina och Sofia och då får vi nog springa på slutet. För mycket fika och foto är skälet. Två bra skäl att komma sent, tycker vi.

Små skogstjärnar och två vandringssjälar längs Bergslagsleden

Första klivet ut i naturen sker på Getaryggen. Här hoppar vi av Tivedsbussen på Bergslagsleden, en vandringsled jag innan aldrig satt foten på. Och några fotsteg ska det bli, nästan en hel etapp minsann (etapp 16), vilket i Bergslagsleden mått mätt inte är så långt då det finns 17 stycken, minsann.

stenkälla tiveden

Stenkälla i Tivedens Nationalpark. 

Vandringen genom Tiveden på Bergslagsleden är signaturled hos STF, ett vittne om extra vacker natur och extra vacker natur ska vi få. Jag har varit i Tiveden förut och känner till dess grandiosa klädnad, ett stycke vildmark i södra Sverige där man även hittar ett hjortron eller två och kanske en varg, om man har tur.

Snabba om Bergslagsleden

# Allemansrätten gäller precis som i övriga Sverige.

# Bergslagsleden bjuder på en hel massa utsiktsplatser. Etapp 3 med Kindlahöjden är en av de högsta.

# Bergslagsleden bjuder på tre äventyr. Orangea bandet är en av dem. För att förtjäna bandet ska du gå hela leden oavbrutet. 17 etapper.

# Bergslagsleden passerar genom två nationalparker och flera naturreservat.

# Leden löper genom kulturlandskap, jordbrukslandskap och trolska skogar, förbi näckrossjöar och en hel mängd blommor. Mest känt kanske ändå gruvorna. Här passerar du flera områden.

tiveden nationalpark

Jag har faktiskt sett varg när jag bodde i Bergslagen. Det är inte så många som tror mig när jag säger det, men det var en mörk kväll påväg hem i bilen. Folk frågar fortfarande ”hur vet du att det var en varg?”. Ja, säger jag, det vet man.

vandra tiveden

Vi kommer att vandra 8 km av Bergslagsleden. Här fikar vi, pratar med finska svedjebruksättlingar och tar en liten powernap i skogen. Inte bara skogsbadar vi utan vi skogssover också. Sofia fångar mig när jag lyckas snarka en stund längs leden och kanske är det så skönt att sova på en bädd av mossa, mitt ute här i Tiveden att man får snarka.

Leden visar sig från sin bästa sida och guldgräset stryker längs med benen. Min småländska barndom gör sig påmind bland röda stugor, små gräsiga stigar och gärdsgårdar. Sofia bemästrar konsten att vara barn och äter blåbär och hallon direkt från backen. Jag är lite mer tveksam jag till det där, för man vet ju aldrig vad man får med sig ner i kistan, inte.

naturguide tivedenstenblock tivedens nationalpark tivedens nationalpark

Kärleken till vandring och guldgräs.

Utöver kärleken till kaffe och fikasopp på leden delar jag och Sofia kärleken till att vandra, ett intresse som har växt fram med tiden hos mig.. Att röra sig framåt, att knata på och känna den hårda marken under fötterna har blivit ett intresse i sig. Vi har vandrat över världen nu, från Alaska till Grönland och nu i det lite mer modesta Tiveden.

Katarina

tiveds kafferosteritiveden bergslagsledennaturguide tiveden

”The greenest home is the one you don’t build. If you really want to save the Earth, move in with another family and share a house that’s already built. Better yet, live in the forest and eat whatever the squirrels don’t want.” Scott Adams

naturguide tiveden vara i naturen

Naturguide i Tiveden.

sommarblommor tiveden ösjönäs tiveden

Resa #hållbaritiveden genomfördes i samarbete med följande partners

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.