Resor
comments 6

På jakt efter rikedom i en övergiven koppargruva. Kennicott Alaska

22 juni Midsommarafton i Kennicott – Alaska

Små röda stugor likt hemma i Småland, röda kinder från värmande sol och branta backar och små röda skyddshättor på fyra kvinnor ute i den amerikanska vildmarken. Vi har kommit till Kennicott gruvby i St Elias National park.

Frukost för en äventyrare, Sofia, på McCarthy Lodge Bistro.


Texter om Alaska

Det har snart gått ett år sedan jag var i Alaska tillsammans med Sofia, Lena och Jeanette och jag tänkte därför att det är dags att ta upp inläggen härifrån! Det finns så mycket att säga som jag ännu inte har berättat och så mycket att visa. En av höjdpunkterna är det vi kommer till nu, våra dagar vid byarna McCarthy och Kennicott.

Vill du läsa tidigare inlägg från Alaska? De hittar du under taggen Alaska och sista inlägget jag skrivit härifrån är resan till McCarthy, Kennicotts systerby.

De andra har redan skrivit om upplevelsen vid Kennicott här;

Sofia. Övergiven koppargruva och glittrande glaciärer
Lena. Kennicott – En övergiven koppargruva – dag 10 av #4WomeninAlaska Roadtrip
Jeanette. 3 övergivna hus i Alaska

Boende och vistelse under vår tid i McCarthy

Under våra dagar i McCarthy och Kennicott bodde vi på McCarthy Lodges, Lancaster´s Backpacker Hostel som du kan boka här.

Vill du planera hela din vistelse i McCarthy och Kennicott finns mycket bra information på Nationalparkens hemsida – McCarthy Road and Kennecott Area.


Ma Johnsons Historic Hotel. Visst vill man stanna kvar och hänga lite?

ma johnsons mccarthy alaska

Vägbeskrivning för promenadsträckan McCarthy till Kennicott. 

#4womeninalaska

I ett försök att promenera sträckan McCarthy – Kennicott, omkring 7km.

Ett par frusna fötter tinar sakta av tårar på väg till Kennicott.

Från McCarthy till Kennicott är det 6km. Enligt Lena 7 km. Jag antar att det beror på hur en räknar. Vi tänker först promenera sträckan upp till gruvbyn men då det är översvämmat och en gnutta myggigt (har dock inte så stora problem med mygg på grund av täckande kläder och kickass myggspray) får vi skjuts halvvägs upp av en som jobbar på Kennicott Lodge som råkar passera en Lena i nöd.

Även om resan upp till Kennicott är kort hinner mannen utan namn berätta flera historier.

Shuttlebus från McCarthy till Kennicott

Gör inte som vi, ta shuttlebusen som går från McCarthy till Kennicott och kostar 5 dollar. Det är egentligen ingen idé att gå då det är bättre att spara energin till rundturen i byn samt att hika ut till Root glaciären, en lätttillgänglig hike med magnifik utsikt. Tro mig när jag säger att hiker ut till glaciärer sällan är lättillgängliga till fots, varför det är smart att passa på när man redan i höjd med en glaciär och enkelt promenera längs med.

Trots att vi skippar shuttlebusen lyckas vi ändå lifta, återigen på grund av Lenas tårar och flip flops. Jag tror Lena vid det här laget har lärt sig sin läxa att ett par vandringskängor inte är så dumma att ha. Vägen är kraftigt översvämmad och och vi får nästan vada, då Lena i flipflops.

Lenas frusna fötter börjar sakta tina när mannen börjar berätta historier om Kennicott.

mccarthy alaska

Du har kommit till Kennicott – McCarthy ifall du undrar. En snygg skylt bör man ha.

När vägen ser oändlig ut.

lena ladiesabroad flipflops

När Lena, aka Ladies Abroad goes flipflops i vatten från glaciären. Låt oss säga att det är kallt, för det är det.

utsikt kennicott glaciär

En av alla Alaskanska utsikter. Här ut över nedre delen av Kennicott Glacier mitt i Wrangell – St Elias Nationalpark.

kennicott koppargruva gruva alaska

I början av Kennicott by.

Kennicott. En övergiven koppargruva vid McCarthy Alaska.

Vem behöver vatten i Kennicott när det finns Brew with a View?

Mannens historier fortsätter ända fram till ankomst i Kennicott och jag lyssnar med ett spetsat öra, tills jag inser hur kaffesugen jag är. Kanske borde jag och Sofia ha en kaffe i ett såntdär vattensystem på ryggen? Vem behöver vatten i Kennicott när det finns Brew with a View, kaffe med utsikt över den största glaciär jag sett till toner av något som liknar en sommarstugeby i Småland?

Kennicott är idag en modern övergiven gruvby anpassad för turister från världens alla hörn. Här finns en mängd byggnader, café, restaurang, hotell, en liten juvelerare och Brew with a View, vår första anhalt i Kennicott.

kennicott

”Som en svensk midsommaridyll” – Sofia, Fantasiresor.

kennicott trading company brew with a view

Brew with a View serverar starkt europeiskt kaffe som vi vill ha det. Coffeeshopen ligger i början av Kennicott gryvby. Första anhalt, så att säga.

kennicott glacier st elias national park

En funderar ganska ofta på det här med sanddynerna. Men glaciären ligger alltså under grustäcket.

kennicott kennecott mine

Kan jag få ett sånthär hus att bo i i Stockholm med skylten ”Stockholm wilderness guide”. Passande för Äntligen vilse, inte sant?

Den mystiska stavningen. Ska det vara Kennecott eller Kennicott?

Fantasiresor utreder;

Glaciären Kennicott är döpt efter den alaskanska upptäckaren Robert Kennicott. När sedan kopparn hittats och gruvföretaget skulle bildas råkade man stava fel på sitt företagsnamn och stavade det med “e” istället för “i”. Gruvföretaget heter fortfarande Kennecott, medan glaciären heter Kennicott. Hur byns namn stavas råder det onekligen fortfarande delade meningar om.

kaffe vildmark alaska övergivna platser

Kaffetåren den bästa är, särskilt långt ute i amerikanska nationalparker. Fördelen med cappuccinos när man är på vift i USA är styrkan då amerikaners bryggkaffe inte går att dricka, nackdelen är att man inte kan dricka cappuccinos ur sin egen termos.

övergivna platser alaska

Det finns många övergivna platser i Alaska, Kennicott är en av dem. Jeanette har samlat de tre vi besökte i ett inlägg.

kennicott

Vi utforskar varje skrymsle och vrå av Kennicott.

Där borta kikar den fram.

kennicott post office

Låt mig skicka ett brev!

Kennicotts korta historia

Kennicott koppargruvor startade runt sekelskiftet 1900 och man utvann koppar här runt 30 till 40 år. Gruvbyn övergavs redan på 1930 – talet när kopparen började sina.

Bland det första jag snappar upp från mannen i shuttlen är att McCarthy var Kennicotts red light district, då inga kvinnor fick bo i Kennicott förutom frun till manager, sjuksköterska och skolfröken. Varför är det så att man alltid minns snaskiga detaljer? Ungefär 20 talet barn bodde i Kennicott och gick i skolan här och de fick inte barnsjukdomar förens de lämnade Kennicott när de var äldre.

Mannen i shuttlebusen fortsätter berätta. De som köpte upp marken vid Kennicott talade inte om för ursprungsbefolkningen att de hittat koppar här, såklart, de anställdes istället för att arbeta med tåget. Byggandet av tågrälsen var ett tufft bygge som tog fyra år och skedde i mycket kalla temperaturer. Man kan se spår av rälsen när man åker mot McCarthy.

Han berättar också när han träffar oss, för kanske är det så genomskinligt, att det var skandinaver här och jobbade också.

Kennicott är idag en övergiven by bevarad för turister. Jag kanske inte är den mest historieintresserade av oss så vill du ha en liten historielektion rekommenderar jag Lenas inlägg om Kennicott här. Jag däremot älskar att fota gamla byggnader och strosa runt och har sedan tidigare varit både vid Stripa gruva och Mossgruvan då jag bodde i Bergslagen i flera år och det är ju ganska lätt att gissa vad som finns i Bergslagen. Så njut av alla bilder på byggnader jag tagit istället.

kennicott minekennicott juvelerare jewlery

I Kennicott finns en liten juvelerare uppe på höjden till höger om huvudgatan.

kennicott koppar smycke

Här kan man hitta ett par kopparörhängen om det faller i smaken.

Kennicotts gamla lanthandel, bevarad. Så himla fin även om burkarna är nyproducerade.

st elias national park kennicott glacier

Den absolut bästa utsiken får vi på lunchen.

lunch kennicott glacier lodge

Lunch med magisk utsikt på Kennicott Glacier Lodge.

Att blicka ut över takåsarna känns extra lyxigt.

Truppen samlas för en guidad tur bland husen i Kennicott. Man får strosa runt på egen hand, men måste gå guidad tur om man vill gå in i byggnaderna.

Gå en guidad tur för att upptäcka de övergivna byggnaderna i Kennicott gruvby.

Vi möter guiden Harris som kan Kennicotts historia på sina fem fingrar. Vi är ett gäng som går den guidade turen vilket du måste göra om du vill se insidan på byggnaderna och det vill en ju. Något som förvånar mig här är hur mycket amerikaner som semestrar i sitt eget land. En kvinna i gruppen säger att jag har ett fint örhänge, trollsländan och jag ler. Alla är så rättframma  och stereotypa.

Vi går först genom byn och passerar Silver Stocking road, där som namnget anger de rika bodde. Sedan beger vi oss upp på toppen för enligt logiken arbeta oss uppifrån och ner. Vi matas med information om byggnaderna, gruvan och var gruvorna fanns och jag minns absolut ingenting förutom utsikten och det knakiga golvet. Jag hinner tänka många gånger, tänk om den här byggnaden rasar, men det gör den inte och jag sitter ju fortfarande här och skriver denna text.

Katarina

Den mycket glada guiden Harris.

kennicott mine övergivna platser alaskakennicott

Första minutrarna lyssnar man engagerat, sen tenderar informationen gå in i ena örat och ut i andra.

In i byggnaden och hämta röda säkerhetshattar.

På med de röda hattarna och upp för backen we go.

Kan man få ett sånt här fönster inklusive utsikt installerat i lägenheten?

Här börjar liksom det otäcka. Känns det ändå inte lite tveksamt att gå ut här?

Tur att en inte lider av svindel.

En fotografs dröm. På något vis är det ändå väldigt kul att fota byggnader. Däremot väldigt svårt att få roligt på bild, men det är ju en annan femma.

Hej då Harris och tack för den här visningen!

6 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.