Resor
comments 15

Kungens hjorthage och Grevens jaktstuga – två naturreservat i Södermanland

Vi anländer till slottet i gryningen, just i tid för soluppgång. Solen lyser skimrande rosa på slottets torn när vi klättrar upp för höjden i Gripsholms hjorthage och börjar formulera den första morgonens stavelse.

dagsutflykt från stockholm gripsholms slott

Vackra Gripsholms slott i snöig rosa soluppgång.

Jag blickar ut över balkongen och ser solljuset sakta be Stockholmarna vakna till liv. Det är tidig lördagmorgon när jag skriver de första raderna av det här inlägget. Våren börjar ta fart på riktigt och har för mig kantats av långa dagar med Rachel Carsons tyst vår, naturdikter för barn, visor av Astrid Lindgren och Bodil Malmstens rakt in i hjärtat dikter. Men den har också kantats av nya bekantskaper och dagsutflykter ute i naturen. En av dessa gick till Gripsholms slott.

södra station

Södra station.

Dagsutflykt från Stockholm

Jag är av naturen inte den bästa lokalupptäckaren då jag har fullt sjå att drömma om resor till de mest avlägsna platser. Jag vet inte varför det är så, jag antar att jag bara är sådan av naturen. Men under våren, likt jag läst mycket böcker har jag även pausat bloggen till fördel för instagram. Jag har således, genom instagram stories och olika hashtaggar om naturen i Sverige, hittat nya fotovänner. En har jag träffat och gjort utflykt med vid två tillfällen. Dagsutflykten från Stockholm i Södermanland är den första av de två.

För jag som inte har bil året runt i Stockholm är det alltid lite meckigare att ta sig ur staden. Till Gripsholm tog jag bussen till Södra Station och pendeln till Södertälje för att bli upphämtad av min vän. Med bil hela vägen tar resan 45 min. Med buss, pendel och sedan bil, kanske dubbelt så lång tid.

De dagar en har ork och energi att komma upp tidigt är ofta mödan värt. Ljuset i arla morgonstund möjliggör konst även om du fotograferar med mobilen.

Vackra slätter i Södermanland.

Naturreservat i Södermanland

Södermanland har 157 naturreservat med blandad natur, allt från barrskog till ängar och skärgård. På en dagsutflykt från Stockholm blir det för mig och min vän lagom att besöka två, Gripsholms hjorthage för dovhjortarna och Jaktstuguskogen för den vackra, fornnordiska jaktstugan.

slott sverige gripsholm

Gripsholm slott ligger vackert vid Mälaren i Mariefred.

slott sverige gripsholm gripsholm hjorthage

Gripsholms hjorthage

Vi anländer till slottet i gryningen. Gripsholms hjorthage ligger enkelt tillgänglig precis i anslutning till Mariefred, någon km från staden vid Gripsholms slott och tillhör Kungahuset. Man parkerar vid Gripsholms slott och fortsätter sin färd till fots. Hjorthagen med anor från 1600 – talet är över 60ha och huserar ett 100-tal dovhjortar. Hela parken är fylld till bredden med ek, lind och en del fornlämningar och det är ren njutning att vandra runt hagen även utan spår av hjort, särskilt då den badar i sol nu på vårvintern. Vägarna är promenadvänliga och för alla.

Jag och Magnus vandrar runt hagen en lång stund innan vi lyckas hitta dovhjortarna. Till sist frågar vi ett par motionärer som går förbi oss vid frukost om råd och får tips vart de brukar husera.

 

Magnus, Grovetwig.

gripsholm hjorthage naturreservat blå band turmat

Har du testat torrmat? Dyrt men praktiskt och mättande.

magnus grovetwig

Torrmat från Blåband och Real Turmat – praktiskt men sparsmakat urval för vegetarianer

Eftersom vi är ute hela dagen har jag valt att ta med torrmat, då det är praktiskt när det är kallt och en blir mätt. Magnus har med sig stormkök på gas och jag har med mig frukost från Blåband och middag från Real Turmat. Jag köper min mat på en av Naturkompaniets butiker på Kungsgatan som har ett sparsmakat utbud av torrmat, särskilt för vegetarianer. Att beställa online innebär ett mycket större urval och bättre priser.

När jag väl står där med min Blåband frukost ångrar jag mig inte. Jag får en stor portion som är otroligt mättande, även för mig som är stor i maten. Real Turmat har jag ätit tidigare och vet att den är dyr, men god.

katarina wohlfart katarina wohlfart gripsholm dovhjort sverige dovhjort  gripsholm hjorthage kungahuset dagsutflykt från stockholm dovhjort gripsholm dovhjort gripsholm gripsholm slott gripsholm slott

Dovhjortarna i Gripsholms slotthage

Hjortarna, guldigt lysande med vippiga vita stjärtar dyker plötsligt upp. Vi går på dem helt vid ett stenröse och skrämmer dem till språng. Vid en matningsplats står en hjord hjortar och äter ensilage. Vackra och välnärda är hjortarna i Gripsholms hjorthage av förklarliga skäl, de sköts ju ändå av Kungahuset. Vi smyger oss på sakta, står alldeles stilla och fotar på håll. Hjortarna är vaksamma och ser ut att undra vad vi sysslar med där i dungen alldeles ovanför dem. Sakta springer de ut på fältet och vi smyger efter.

jaktstuguskogen

Jaktstuguskogens naturreservat ligger i söder om Sparreholm.

grovetwig kottar södermanland södermanlands län ute i naturen södermanland

Jaktstuguskogens naturreservat

I närheten av den för mig okända orten Sparreholm (måste älska namnet!) ligger det lilla naturreservatet Jaktstuguskogen. Hit finns ingen naturlig parkeringsplats så vi parkerar i en parkeringsficka längs vägen, söder om Sparreholm längs väg 53. Här finns en gångstig och skylt vart naturreservatet börjar. Det vi mest är intresserade av är den djupa barrskogen och den lilla jaktstugan i fornnordisk stil som återfinns djupt inne i Jaktstuguskogen.

Om du navigerar med koordinater är detta följande till parkeringsfickan (WGS84): 59.05624, 16.82726.

Eric von Rosens jaktstuga ritades av Ivar Tengbom i fornnordisk stil och byggdes mellan åren 1909-1910 med syfte att likna ett vikingahus. Stugan pryds av vackra sniderier, jaktscener, krokodiler, Fenrisulven och inuti ska det även finnas en och annan svastika. Stugan är sedan 91 byggnadsminne, men privatägt och stängd för allmänheten.

Fullt påpackade med kläder pulsar vi in genom snön. Även om det är mycket snö så är det inte så lång vandring till stugan och det funkar därför att besöka Jaktstuguskogen på vintern.

jaktstuguskogen naturreservat jaktstuguskogen dagsutflykt från Stockholm jaktstuguskogendagsutflykt från Stockholm

Fler natursevärdheter i Södermanland

Letar du fler sevärdheter i Södermanland så finns den här fina guiden till 21 olika utflyktsmål i naturen i Södermanland.

När dagen är slut står stegräknaren på nästan två mil. Två mils pulsande i snö och bland hjortar gör hjärtat lycklig, men är ganska fysiskt ansträngande. Bra träning för hjärtat i dubbel bemärkelse.

Katarina

 

15 Comments

  1. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 16 | vitsippor och stålfjärilar. | REAKTIONISTA

  2. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 124 | vitsippor och stålfjärilar. | REAKTIONISTA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.