Resor
comments 7

Längtan till Ansels Yosemite

Sponsrad artikel

När jag tänker på Yosemite tänker jag på svartvita berg, en farbror med en massa skägg och lurig uppsyn och mina tidiga fotodagar. För Ansel Adams, mannen som kanske var den som ikoniserade Yosemite och gjorde den tillgänglig för alla med sina majestätiska silvriga svartvita foton av El Capitan var och är min fotoförebild (något jag också skrivit om tidigare).

Ansel dog samma år som jag föddes, kanske ett sammanträffande, men tillsammans har vi levt nästan hela 1900-talet. Det är en intressant tanke att tänka att resa i tiden och få veta mer om vad Ansel har upplevt. Han har ju inte bara levt genom skapandet av de första nationalparkerna i USA utan vidare genom första världskriget, den amerikanska depressionen och andra världskriget med nazism och människoförtryck, där han själv dokumenterat hur amerikanska Japaner låstes in i läger på USAs västkust, porträtterat i boken Born Free and Equal.  En del amerikansk historia amerikaner själva och världen är snabb att glömma.

Ansel, precis som jag, tror på naturens tillgänglighet för människan. Just att naturen ska vara tillgänglig för alla tycker jag är en viktigt och en fin tanke. Ann med bloggen Rumble in the Arctic skrev i en kommentar på Få naturen serverad på ett silverfat – om allemansrätten vi alla tar för given; att Nationalparkerna i USA eventuellt har nått sin bristningsgräns när det kommer till besöksmängd och att det är något som oroar. Jag förstår tanken men vill dock tro att det går att lösa genom att göra annan natur tillgänglig för människor, även om jag inte vågar uttala mig om hur det ser ut just i västra USA, då jag ju inte varit där ännu.

Jag ser så otroligt mycket fram emot att besöka Yosemite. Det känns fortfarande overkligt att jag åker på fredag, om tre dagar, med Helena, Rania och Ida.

Fyra tjejer och Yosemite, kort och gott.

Katarina

Ansel Adams, 1950 Yosemite Field School Yearbook, Wikimedia Commons.

Resan och denna artikel är sponsrad av WowAir, text bild och åsikt är sm vanligt mina egna.

7 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.